Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii. Conditii de admisibilitate. Prevederea in actul normativ de sanctionare a posibilitatii inlocuirii amenzii cu munca in folosul comunitatii. Decizia cc nr.1354/10 decembrie 2008

Decizie 1354 din 10.12.2008


Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii. Conditii de admisibilitate. Prevederea in actul normativ de sanctionare a posibilitatii inlocuirii amenzii cu munca in folosul comunitatii. Decizia CC nr.1354/10 decembrie 2008 

Analizand actele si lucrarile cauzei civile de fata, retine urmatoarele:

Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la data de 10.12.2009, sub nr. /197/2009,  reclamantul  Consiliul Local al Municipiului Brasov - Directia Politia Comunitara a  solicitat in contradictoriu cu paratul contravenient C N inlocuirea sanctiunii amenzii aplicata prin procesul-verbal depus la dosar,  cu sanctiunea prestarii activitatii in folosul comunitatii.

Potrivit art. 9 alin 1 din OG nr. 2/2001, ,,prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege(…).”  De asemenea, conform art. 9 alin. 5 ,,in cazul in care contravenientul nu a achitat amenda (…), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu acordul acestuia”.  Legiuitorul a instituit conditia acordului contravenientului pentru prestarea muncii in folosul comunitatii deoarece potrivit 42 din Constitutie, munca fortata este interzisa. Interzicerea muncii fortate este asadar un principiu fundamental, prevazut de Constitutie. Prestarea muncii in folosul comunitatii ca urmare a inlocuirii sanctiunii amenzii contraventionale nu se incadreaza in cazurile prevazute de Constitutie la art. 42 alin. 2, cazuri in care munca fortata este permisa.

Analizand textele legale precitate, instanta observa ca cererea vizand inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu cea a prestarii unei activitati in folosul comunitatii trebuie sa indeplineasca doua cerinte specifice de admisibilitate: stabilirea sanctiunii prestarii de munca in folosul comunitatii prin lege, respectiv acordul intimatului cu desfasurarea acestei activitati.

Cu toate acestea in data de  10 decembrie 2008  a fost pronuntata de Curtea Constitutionala decizia nr.1354 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.9 alin.(5) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, precum si art.1 alin.(3), art.8 alin.(5) lit.b) si art.13 din Ordonanta Guvernului nr.55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii, asa cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.108/2003 privind desfiintarea inchisorii contraventionale.

In dispozitivul acestei decizii s-a hotarat  „admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca sintagma “cu acordul acestuia” din art.9 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, precum si sintagmele “numai daca exista consimtamantul contravenientului”, “cu consimtamantul contravenientului” si “dupa luarea consimtamantului contravenientului” din art.1 alin.(3), art.8 alin.(5) lit.b) si, respectiv, art.13 din Ordonanta Guvernului nr.55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii, asa cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.108/2003 privind desfiintarea inchisorii contraventionale, sunt neconstitutionale”

Avand in vedere aceasta decizie, instanta apreciaza ca  nu mai este necesar acordul contravenientului pentru transformarea sanctiunii amenzii in munca in folosul comunitatii.

Totusi actul normativ in temeiul  caruia a fost sanctionat contravenientul, respectiv Legea nr. 61/1991,  nu prevede ca sanctiune alternativa amenzii  prestarea unei munci in folosul comunitatii, astfel incat aceasta conditie nu este indeplinita.

Fata de cele expuse, instanta urmeaza a respinge cererea formulata de reclamant ca inadmisibila.