Plângere contravenţională. Constatarea directă şi nemijlocită a faptei sancţionate prin procesul-verbal. Consecinţe

Sentinţă civilă 972 din 08.05.2009


Plângere contravenţională. Constatarea directă şi nemijlocită a faptei sancţionate prin procesul-verbal. Consecinţe

Constatarea directă şi nemijlocită a faptei de către agentul constatator conduce la aplicarea prezumţia de veridicitate a celor constatate

Potrivit procesului-verbal de sancţionare contravenţională aflat la dosar (f. 4), societatea petentă a fost sancţionată cu amendă contravenţională pentru fapta şoferului autobuzului deţinut de către petenta, de a fi depăşit, în data de 14-15.07.2008 perioada maximă de conducere neîntreruptă cu până la o oră, conducând în intervalul orar 07:15-12:20 fără a lua pauza obligatorie de minim 45 de minute la maxim 4 ore şi 30 minute de conducere continuă.

În ceea ce priveşte faptul nesemnării procesului-verbal de către un martor asistent, invocat de către petentă, din analiza comparativă a dispoziţiilor art. 19 din O.G. 2/2001, cu cele ale art. 17 din aceeaşi ordonanţă, rezultă că sancţiunea nulităţii intervine, în ipoteza nerespectării dispoziţiei cuprinse în art. 19 din O.G.2/2001 doar în condiţiile art. 105 alin.2 din Codul de procedură civilă, respectiv doar dacă se face dovada unei vătămări, or petenta nu a făcut o asemenea dovadă.

În ceea ce priveşte temeinicia procesului-verbal, instanţa reţine că, deşi instanţa a emis o adresă către aceasta în vederea depunerii copiei diagramei tahograf din 14-15.08.2008, petenta nu a dat curs solicitării instanţei, nefăcând deci dovada contrară celor consemnate de către agentul constatator în cuprinsul procesului-verbal, agent care a constatat fapta în mod direct şi nemijlocit.

Or, potrivit practicii CEDO în materie contravenţională, în situaţia în care agentul constatator a constatat direct şi nemijlocit săvârşirea faptei sancţionate prin procesul-verbal, prezumţia de veridicitate a celor cuprinse în procesul-verbal nu este una nerezonabilă (vezi cauza Blum c. Austriei, §§ 5, 27, 28). În această situaţie, văzând că în prezenta cauză săvârşirea faptei a fost constatată personal de către agentul constatator şi că petenta nu a făcut dovada contrară celor reţinute în actul de sancţionare, instanţa nu poate decât să constate că procesul-verbal este temeinic, urmând a respinge plângerea formulată ca neîntemeiată.