Contencios Administrativ – Contravenţii – Plângere împotriva măsurii complementare a confiscării materialului lemnos transportat fără documente de provenienţă

Sentinţă comercială 1277 din 26.09.2011


Contencios Administrativ – Contravenţii – Plângere împotriva măsurii complementare a confiscării materialului lemnos transportat fără documente de provenienţă

Prin Sentinţa nr. 1277/26.09.2011 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc s-a respins plângerea având ca obiect „anulare proces verbal de contravenţie” formulată de petenta S.C. N S.R.L. – prin administrator INT cu sediul în comuna Moldoviţa, în contradictoriu cu intimatul ITRSV ca nefondată.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că prin procesul verbal de constatare a contravenţiei silvice întocmit de ITRSV, a fost sancţionat contravenţional numitul BF cu amendă în sumă de 2000 lei, pentru săvârşirea contravenţiei prevăzută de art.19 lit.b din Lega 171/2010, întrucât a fost surprins în timp ce transporta cu auto… , cantitatea de 55,79 m,c, lemn rotund răşinoase, fără documente legale de provenienţă şi transport.

Totodată prin acelaşi proces – verbal s-a dispus confiscarea cantităţii de 55,79 m.c. lemn rotund răşinoase care aparţine de SC” N”  SRL, instanţa fiind investită în cauză cu o plângere împotriva măsurii de confiscare, art.31 alin.2 din OG 2/2001, stabilind că partea vătămată poate face plângere numai în ceea ce priveşte despăgubirea, iar cel căruia îi aparţin bunurile confiscate, altul decât contravenientul, numai în ceea ce priveşte măsura confiscării.

În cauză petenta a invocat faptul că materialul lemnos avea provenienţă legală, din exploatare autorizată şi era proprietatea societăţii lor conform actului de punere în valoare, autorizaţia de exploatare, aviz de însoţire primar.

Cu privire la aceste aspecte instanţa reţine că potrivit art.19 lit.b din Legea 171/2010 constituie contravenţie silvică care se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei -  şi confiscarea materialelor lemnoase – transportul materialelor lemnoase fără avize de însoţire ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare.

Conform art. 2 lit. e din normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materiale lemnoase din HG nr. 996/2008 cu modificările şi completările ulterioare, avizul de însoţire este definit ca - document care însoţeşte materialul lemnos, cu scopul de a atesta provenienţa legală a acestuia, pe perioada transportului şi/sau pe perioada depozitării.

De asemenea articolul 3 din acelaşi act normativ include avizul de însoţire între documentele de provenienţă a materialului lemnos, alături de actul de punere în valoare, declaraţia vamală de import, documentele intracomunitare şi registrele de intrări-ieşiri material lemnos.

Aşa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, respectiv procesul – verbal de constatare a contravenţiei, procesul – verbal de dare în custodie a bunurilor care au fost semnate fără obiecţiuni de către numitul BF, cât şi copia plângerii contravenţionale pe care acesta a formulat-o în instanţă, la momentul transportului acesta nu avea documentele de transport şi însoţire a materialului lemnos, motivând că patronul firmei SC”N „S.R.L. s-ar fi aflat la o nuntă şi i-a contractat telefonic pe el şi pe şoferul unei alte maşini care fusese încărcată o dată cu a sa, spunându-le să plece în cursă că are documentele de însoţire a mărfii la el în autoturism şi că-i aşteaptă la podul din Vama ( fila 18 dosar ).

De altfel faptul că la momentul transportului acesta nu era însoţit de actele de provenienţă legală pentru material lemnos, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, rezultă şi din recunoaşterea indirectă a petentei.

Referitor la actele de provenienţă pe care le invocă petenta în apărarea sa, instanţa reţine că acestea nu au corespondent în materialul lemnos confiscat.

Astfel, avizul prezentat este emis pentru o cantitate de 47,89 m.c. ( fila 8 dosar ), iar la transport s-au găsit 55,79 m.c.( fila 9, 10 dosar ), acesta are ca şi data emiterii 07.05.2011, iar ca şi data şi ora plecării transportului 09.05.2011, ora 03,20,ori nu corespunde data emiterii - 07.05.2011 cu data şi ora plecării transportului 09.05.2011, iar 03,20, prin urmare acest aviz prezentat este nelegal fiind emis cu încălcarea mai multor dispoziţii din legea 171/2010.

În consecinţă, instanţa reţine pe de o parte că în momentul transportului materialul lemnos nu era însoţit de documentele legale de provenienţă, aşa cum prevăd dispoziţiile în vigoare enunţate mai sus, iar pe de altă parte actele prezentate  nu corespund sub aspectul datei, orei şi cantităţii de material lemnos transportat, astfel încât rezultă că nu au legătură cu materialul lemnos confiscat.

Faţă de cele expuse mai sus, instanţa reţine că în mod corect conform art.19 din Legea 171/2010 s-a dispus confiscarea materialului lemnos, iar măsura fiind legală şi temeinică, instanţa a respins plângerea ca nefondată.