Cereri - Curatelă. Îndeplinirea condiţiilor potrivit dispoziţiilor Noului Cod Civil

Decizie 3 din 29.11.2011


Civil – Cereri – Curatelă.. Îndeplinirea condiţiilor potrivit dispoziţiilor Noului Cod Civil

Prin Încheierea din data de 29.11.2011 a Judecătoriei C-lung. Mold. s-a dispus numirea lui ME în calitate de curator pentru MI fiind împuternicit curatorul numit să-l reprezinte pe MI la Banca Transilvania pentru administrarea contului existent pe numele său la această instituţie.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că potrivit art. 5 lit. 2 din Legea nr. 71/2011, dispoziţiile Codului Civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, etc., dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil.

De asemenea art. 16 din legea nr. 71/2011 prevede că persoanele aflate la data intrării în vigoare a Codului civil sub tutelă, curatelă, interdicţie sau alte măsuri de ocrotire sunt supuse, în ceea ce priveşte capacitatea lor, dispoziţiilor Codului civil.

Prin urmare, în această materie începând cu 1 octombrie 2011, dispoziţiile noului Cod sunt de imediată aplicare.

Potrivit art.178 lit. a şi b Cod civil se poate institui curatelă dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator, respectiv dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare.

De asemenea articolul 182 Cod civil precizează că această curatelă se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111 şi că nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.

La solicitarea instanţei în cauză a fost prezentată scrisoarea medicală nr.155/21.11.2011 întocmită de medic primar neurolog PM din care rezultă că numitul MI suferă de demenţă mixtă vasculară şi senilă, sechelă post AVC regresiv, hemipareză dreaptă, tulburări de vorbire de tip disfazic, atrofie corticală şi subcorticală, bolnavul fiind imobilizat la pat, nu se alimentează, nu se deplasează, nu are control, este dezorientat tempoo-spaţial şi privind propria persoană.

În consecinţă instanţa a considerat că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prev. de art.178 lit.a, b, 182 Cod civil, şi a admis acţiunea.

Domenii speta