Oug 119

Sentinţă penală 1501 din 14.12.2010


SENTINŢA PENALĂ NR. 1501

Şedinţa publică de la 14 Decembrie 2010

Prin rechizitoriul nr……. din …….. al Parchetului de pe lângă Judecătoria ….s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului ….., domiciliat în ……, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.85 alin.2 şi de art.86 alin.1 din OUG nr.195/2002, de conducere a unei motociclete pe drumurile publice, cu un număr fals de înmatriculare şi fără a poseda permis de conducere.

În fapt, s-a reţinut că pe data de ….. inculpatul a condus o motocicletă pe DJ … şi DN …, din localitatea …spre localitatea …., deşi nu avea permis de conducere iar numărul de înmatriculare existent pe respectivul vehicul, şi anume ….., era unul atribuit altei motociclete.

Pe rolul instanţei s-a format dosarul nr….. din ……...

Legal citat, inculpatul s-a prezentat personal în faţa instanţei, iar la termenul de judecată din ……. asistat fiind şi de avocat din oficiu, a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi a solicitat ca judecata să se facă exclusiv în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, după ce instanţa i-a adus la cunoştinţă această posibilitate, prevăzută de art.3201alin.1 C.proc.pen. La acelaşi termen de judecată, instanţa a procedat şi la luarea unei declaraţii inculpatului, aceasta fiind consemnată şi ataşată la fila …..

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că atât situaţia de fapt cât şi încadrarea juridică reţinute prin rechizitoriu sunt confirmate de probele administrate în cauză. Din aceste probe rezultă că pe data de …. inculpatul s-a deplasat la discoteca din localitatea ……, cu o motocicletă, circulând pe câmp. Când s-a întors însă de la discotecă, inculpatul a circulat pe respectivul vehicul pe drumurile publice şi anume pe ….., deşi nu  avea permis de conducere. De asemenea, respectiva motocicletă avea un număr de înmatriculare care era atribuit unei alte motociclete.

Această situaţie de fapt rezultă din coroborarea declaraţiilor inculpatului, date în cursul urmăririi penale şi al judecăţii, prin care acesta a recunoscut săvârşirea faptelor, cu procesul-verbal de constatare întocmit de către organele de poliţie, cu adresele emise  de către …. din cadrul Prefecturii ….. şi din cadrul Prefecturii ….(filele ….. din dosarul de urmărire penală).

Prin urmare, faptele inculpatului de a conduce un autovehicul pe drumurile publice  fără a avea permis de conducere şi folosind numere de înmatriculare false, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art.86 alin.1 şi de art.85 alin.2 din OUG nr.195/2002, urmând să atragă răspunderea penală a inculpatului.

Întrucât inculpatul a săvârşit cele două fapte mai înainte de a fi fost condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, în cauză sunt incidente dispoziţiile referitoare la concursul de infracţiuni, instanţa urmând să stabilească pentru fiecare faptă concurentă câte o pedeapsă, şi să aplice o pedeapsă unică, rezultantă, raportată la întregul ansamblu infracţional.

La individualizarea pedepselor, instanţa va avea în vedere circumstanţele atenuante judiciare prevăzute de art.74 lit.a, c C.pen., deoarece inculpatul se află la primul conflict cu legea penală şi a avut o atitudine cooperantă pe parcursul procesului, prezentându-se în faţa organelor judiciare. Prin urmare, devine obligatorie aplicarea unei pedepse sub minimul special prevăzut de lege, minim care va fi redus cu o treime potrivit art.3201alin.7 C.proc.pen., întrucât inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei înainte de începerea cercetării judecătoreşti, sens în care instanţa apreciază că stabilirea câte a unei pedepse de ….luni închisoare pentru fiecare dintre cele două fapte concurente este aptă să corespundă scopurilor generale ale pedepsei şi ale răspunderii penale.

Referitor la individualizarea executării pedepsei rezultantă, instanţa apreciază că este suficientă aplicarea unei pedepse cu suspendarea condiţionată a executării, simplul contact cu rigorile legii penale şi cu organele judiciare constituind un avertisment suficient pentru inculpat pentru ca acesta să nu persiste în desfăşurarea de activităţi contrare normelor de drept penal.

Având în vedere aceste considerente, instanţa urmează ca în baza art.85 alin.2 din O.U.G. nr.195/2002, cu aplic.art.3201 C.proc.pen. raportat la art. 74 alin.1 lit.a şi c C.pen., şi art.76 alin.1 lit.e C.pen., să condamne pe inculpatul …….. la pedeapsa de …… luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui vehicul cu numere false de înmatriculare.

În baza art.86 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002, cu aplic.art.3201 C.proc.pen. raportat la art. 74 alin.1 lit.a şi c C.pen., şi art.76 alin.1 lit.e C.pen., va condamna pe inculpatul …… la pedeapsa de ….. luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.

În baza art.33 lit. a şi art.34 lit. b C.pen., i se va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de …… închisoare.

În baza art.71 C.pen., i se vor interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen., pe durata pedepsei.

În baza art.81 alin.2 C.pen., va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de …… luni, ce constituie termen de încercare, potrivit art.82 alin.1 C.pen.

În baza art.359 C.proc.pen., i se va atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei, prevăzută de art.83-84 C.pen.

În baza art.71 alin.5 C.pen., va dispune suspendarea executării pedepselor accesorii, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art.191 alin.1 C.proc.pen., va fi obligat inculpatul la plata sumei de 320 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de ….. de lei reprezentând onorariu avocat oficiu, se va vira din fondul M.J. către B.A. ……., pentru avocat ……..