Fond funciar

Sentinţă civilă 4291 din 28.02.2012


R O M Â N I A

Cod operator 2445

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUDETUL GORJ

SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 4291

Sedinta publica de la 28 Februarie 2012

Completul compus din:

PRESEDINTE DANIELA BOLOVAN

Grefier MARIA COCOLEA

Pe rol fiind pronuntarea asupra actiunii civile având ca obiect obligatia de a face-daune cominatorii formulata de reclamanta  GI în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locala Tg Jiu de aplicare a L 18/1991, Primarul Municipiului Tg-Jiu F. C.  si Comisia Judeteana Gorj pentru stabilirea dreptului de proprietate .

La apelul nominal facut în sedinta publica,  a raspuns pentru reclamanta procurator MI, lipsa fiind celelelalte parti.

 Procedura de citare legal îndeplinita.

S-a facut referatul oral al cauzei, de catre grefierul de sedinta, dupa care constatând dosarul în stare de judecata s-a acordat cuvântul pe fond.

Procuartor  MI pentru reclamanta solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata.

J U D E C A T A

Prin cererea înregistrata sub nr. 656/318/2012 pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu, reclamanta  GI achemat in judecata intimatii  Comisia Locala Tg Jiu de aplicare a L 18/1991, Primarul Municipiului Tg-Jiu F. C. si Comisia Judeteana Gorj pentru stabilirea dreptului de proprietate,  solicitand instantei sa fie obligati la reconstituirea dreptului de proprietate  prin emiterea titlului de proprietate si punerea efectiva  pentru doua suprafete de teren, respectiv, suprafata de 0,50 ha teren arabil, situat în punctul ,, Varsaturi,, si suprafata de 0,20 ha, teren fânete, situat în punctul ,, Americanul,, , precum si obligarea la daune cominatorii in cuantum de 50 lei pe zi pana la emiterea titlului de proprietate si punerea efectiva în posesie pentru aceste suprafete de teren,  cu cheltuieli de judecata.

În motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca, în calitate de mostenitoare a autorilor C I I si C S, a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru  doua suprafete de teren, respectiv, suprafata de 0,50 ha, teren arabil, situat în punctul ,, Varsaturi,, , si suprafata de 0,20 ha teren fânete, situat în punctul ,, Americanul,,.

A mai aratat reclamanta, ca a formulat mai multe cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii 18/1991, iar prin sentinta civila nr. 311/2011 a Judecatoriei Tg-Jiu a fost obligata intimata CL Tg-Jiu sa solutioneze cererea de reconstituire.

Considera reclamanta ca actiunea este admisibila, intrucat intimata refuza nejustificat  sa solutioneze cererea, astfel ca se considera indreptatita ca instanta de judecata sa-i constate dreptul de proprietate pentru cele doua terenuri. De asemenea, avandu-se in vedere reaua credinta a intimatilor, considera ca se impune obligarea acestora la daune cominatorii de 50 lei pentru fiecare zi de intarziere.

În drept, actiunea a fost întemeiata pe dispozitiile L 18/1991 si disp. art. 274 C.p.c.

În dovedirea actiunii, reclamanta a înteles sa se foloseasca de proba cu înscrisuri.

Pârâtele nu au formulat întâmpinare, insa prin adresa nr.  4081/07.02.2012 intimata CL Tg-Jiu a aratat ca se solicita respingerea cererii avand in vedere ca planurile parcelare pentru zona respectiva nu sunt intocmite, iar conform Ordinului nr. 621/2011 al Directorului General al ANCPI, oficiile de cadastru si publicitate imobilara vor scrie titlurile numai daca sunt insotite de planurile parcelare corespunzatoare. Cum planul parcelar din tarlaua in care se gasesc terenurile nu sunt intocmite, documentatiile  se vor definitiva  dupa intocmirea acestui plan.

Analizând  actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca  prin sentinta civila nr. 311/2011 pron.  de Judecatoria Tg-Jiu a  fost admisa cererea formulata de reclamanta si obligata Comisia Locala Tg-Jiu sa analizeze si sa solutioneze cererea de reconstituire formulata de reclamanta, retinandu-se ca în speta sunt incidente dispozitiile art. 5 si 6 din HG 890/2005, art. 9 din Legea 18/1991 si art. 6 din Legea 1/2000.  S-a retinut ca, faptul ca nu a fost facuta, pâna la promovarea prezentei actiunii, o propunere de validare sau invalidare a dreptului de proprietate al reclamantei , propunere care sa fie înaintata Comisiei Judetene, echivaleaza cu o nesolutionare a cererii reclamantului, iar motivul refuzului Comisiei locale de a solutiona cererea de reconstituire a reclamantului este nejustificat în conditiile în care prin HCJ 890/2005, sunt stabilite foarte clar atributiile principale ce-i revin comisiei locale, printre care se regaseste si aceea de a prelua si analiza cererile depuse în conformitate cu prevederile legii pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere si de a verifica în mod riguros îndeplinirea conditiilor prevazute de art. 9 din Legea 18/1991 si art. 6 din Legea 1/2000. S-a constatat ca în speta, Comisia Locala Tg Jiu de aplicare a L 18/1991, nu si-a îndeplinit obligatiile prevazute de HG 890/2005, drept pentru care instanta va aprecia ca întemeiata actiunea reclamantei, în ceea ce priveste obligarea comisiei locale sa-si îndeplineasca atributiile ce-i revin în temeiul legii, respectiv sa analizeze si sa solutioneze cererea reclamantei, precum si sa înainteze Comisiei Judetene de stabilire a dreptului de proprietate propuneri de validare sau invalidare a dreptului de proprietate.

In prezenta cauza reclamanta solicita instantei sa dispuna reconstituirea dreptului de proprietate pentru  cele doua terenuri, respectiv suprafata de 0,50 ha, teren arabil, situat în punctul ,, Varsaturi,, , si suprafata de 0,20 ha teren fânete, situat în punctul ,, Americanul,,, in sesnul obligarii intimatelor la emiterea titlului de proprietate si la punerea efectiva in posesie, considerandu-se prejudiciata prin intarzierea in reconstituire.

Retine instanta ca in procedura de reconstituire prevazuta de legislatia funciara,  sunt prevazute norme impertaive relative la cronologia si efectele demersurilor pe care persoana indreptatita trebuie sa le urmeze.

Astfel, conform art. 27 din Legea 18/1991, punerea in posesie si eliberarea titluurilor de proprietate celor indreptatiti  nu pot avea loc  decat numai dupa ce s-au facut in teren delimitarile necesare pentru masuratori, stabilirea vecinatatilor pe temiul schitei si intocmirea documentelor constatatoare prealabile. Conform alin. 2 al aceluiasi articol,  in toate cazurile in care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu ocazia masuratorilor comisia locala ia cat de recunoasterea reciproca a limitelor proprietatii de catre vecini, le consemneaza in documentele constatatoare, intocmind planurile parcelare si le inainteaza comisiei judetene pentru validare sau pentru emiterea titlului.

Din analiza acestor dispozitii,  coroborandu-le si cu dispozitiile art. 34 alin din HG 890/2005, reiese ca masuratorile topografice se  efectueaza de catre specialisti in masuratori topo, cadastru, imbunatiri funciare, insa  legea confera posibilitatea, pentru accelerarea procedurilor, ca masuratorile sa fie facute si de experti judiciari, in masura in care atat comisia cat si partea sunt de acord.

Dupa realizarea acestor proceduri, comisia locala inainteaza dosarul cu propunerea de validare sau de invalidare comisiei judetene, care conform art. 51 din Legea 18/1991 este în masura sa valideze sau sa invalideze  masurile stabilite de comisia locala, dar si sa solutioneze contestatiile depuse impotriva masurilor dispuse de comisia locala.

Numai dupa ce comisia judeteana se pronunta asupra propunerilor comisiei locale sau asupra contestiei persoanei nemultumite de activitatea comisiei locale,  aceasta poate formula plangere  impotriva HCJ in conditiile art. 53 din legea 18/1991, neputandu-se adresa direct instantei cu actiune civila avand ca obiect reconstituirea directa a dreptului de proprietate, intrucat legea confera puterii judecatoresti atributul de a cenzura actele care nu sunt conforme cu legea sau care sunt netemeinice, nicidecum de a se substitui atributiilor administrative al organelor abilitate sa dispuna reconstituirea dreptului de proprietate.

In speta de fata, partea are o sentinta definitiva si irevocabila favorabila, prin care comisia locala a fost obligata sa solutioneze cererea de reconstituire; din analiza actelor inaintate de comisia locala  reiese  ca in conformitate cu Ordinul  nr. 621/2011 al Directorului General al ANCPI,  acest act stabileste modalitatea de receptie a planurilor parcelare si atribuirea numerelor cadastrale imobilelor situate în extravilan retrocedate conform <LLNK 11991 18 11 201 0 34>Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, <LLNK 12000 1 10 201 0 16>Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <LLNK 11991 18 11 201 0 34>Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale <LLNK 11997 169 10 201 0 18>Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, si <LLNK 12005 247 10 201 0 18>Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare.

 Prin urmare, intimata, in temeiul sentintei civile amintite, dar si in temeiul dispozitiilor ordinului amintit,  are obligatia de a se prezenta in teren impreuna cu reclamanta pentru intocmirea masuratorilor si procedurilor enumerate mai sus, iar  in cazul unui refuz nejustificat, avand in vedere ca in speta este incidenta o obligatie intuitu personae, reclamanta are  posibilitatea punerii in executare a sentintei civile si obligarea intimatei la amenzi civile in favoarea statului.

Daunele cominatorii,  solicitate de reclamanta, conform art. 64  din Legea 18/1991 nu se pot acorda in acest context, intrucat, in lipsa unei hotarari de validare, nu se poate dicuta de refuz de inmanare a titlului, respectiv de refuz  de punere in posesie, intrucat aceste cazuri vizeaza o suprafata validata, fiind limitativ enumerate in cuprinsul articolului si neputand fi extinse prin analogie la alte situatii.

Pentru considerentele expuse, instanta va respinge ca neintemeiata cererea.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

 Respinge actiunea formulata  de reclamanta G I , cu domiciliu în.... în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locala Tg Jiu de aplicare a L 18/1991, Primarul Municipiului Tg-Jiu F. C. si Comisia Judeteana Gorj pentru stabilirea dreptului de proprietate.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica din  28 februarie 2012 la Judecatoria Tg.jiu.

Presedinte,

 DANIELA BOLOVAN

 Grefier,

MARIA COCOLEA