Veteran de război decorat cu medalia „Crucea comemorativă al celui de-al doilea război mondial 1941-1945”. Calcul rentă lunară.

Decizie 304 din 07.04.2014


Veteran de război decorat cu medalia  „Crucea comemorativă al celui de-al doilea război mondial 1941-1945”. Calcul rentă lunară.

O.U.G.nr.12/2004, aprobată prin Legea nr.210/2004.

Calculul rentei lunare cuvenite veteranilor de război prin raportare la solda de grad şi solda de funcţie, cumulate, ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale se realizează numai în ipoteza reglementată de art. 13 lit. a) teza a doua din Legea nr. 44/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi anume numai în cazul veteranilor de război decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul pentru faptele de arme săvârşite pe câmpul de luptă.

Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale - Decizia civilă nr. 304/07 aprilie 2014.

Prin contestaţia înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VIII-a Civilă – Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, sub dosar nr. 62453/3/2011, contestatorul U.V. a chemat în judecată intimaţii M.A.N., C.P.S. a M.A.N. şi I.J.P. A.  solicitând ca prin hotărârea judecătorească să se dispună obligarea acestora la recalcularea drepturilor prevăzute de art. 13 şi 14 din Legea nr. 44/1994.

Prin întâmpinarea depusă, intimatul M.A.N. a invocat excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bucureşti, excepţie admisă având în vedere următoarele motive:

La data înregistrării cauzei pe rolul instanţei, respectiv 22.09.2011, competenţa soluţionării cererii este reglementată de dispoziţiile Legii nr. 263/2010. Deşi iniţial drepturile de pensie cuvenite militarilor erau stabilite şi acordate de Casa de Pensii a M.A.N. ca structură fără personalitate juridică ce funcţiona în cadrul ministerului, odată cu intrarea în vigoare a legii unitare a pensiilor, se înfiinţează Casa sectorială, instituţie cu personalitate juridică ce preia în integralitate drepturile şi obligaţiile vechii structuri. Astfel, potrivit art. 154 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, competenţa de soluţionare a cauzei revine instanţei de la domiciliul contestatorului, iar întrucât acesta este domiciliat în comuna M., jud. Alba, competenţa de soluţionare revine Tribunalului Alba.

Pe rolul Tribunalului Alba, contestaţia a fost înregistrată sub acelaşi număr, la data de 05 iunie 2013.

La primul termen de judecată, instanţa a constatat faptul că intimatele au depus întâmpinări în dosar nr.62453/3/2011 al Tribunalului Bucureşti, la data de 22.06.2013, intimata C.P.S. a M.A.N. invocând excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive, raportat la prevederile art. 9 din Normele Metodologice cu privire la modul de calcul, de indexare şi de plată a drepturilor băneşti ce se acordă invalizilor, veteranilor, văduvelor de război şi văduvelor veteranilor de război în baza Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994, iar contestatorul a fost citat cu menţiunea să se pronunţe cu privire la excepţia invocată şi asupra necesităţii introducerii în cauză a C.J.P. A.

Contestatorul a depus la dosar în data de 08.08.2013 o cerere prin care a solicitat introducerea în cauză a C.J.P. A., în calitate de pârâtă şi obligarea acesteia să-i calculeze renta lunară în conformitate cu noile acte normative, anexate la prezenta cerere, precum şi actele personale necesare. Totodată solicită să se aibă în vedere toate actele pe care le anexează la prezenta cerere, dar în mod deosebit prevederile notei de fundamentare la OUG nr.12/2004, în special cele de la pagina 2 verso, alin. 2, 3 şi 4. Învederează faptul că este veteran şi că se încadrează în respectivele venituri băneşti, din care este nevoit să se întreţină. De asemenea, a arătat că se află într-o stare precară de sănătate.

C.J.P. A.  a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca netemeinică şi nelegală, pentru următoarele motive:

Potrivit art.12 din Legea nr.44/1994 veteranii de război beneficiază de indemnizaţiile şi de sporul lunar proporţional cu timpul cât au luptat în război, potrivit legii.

Potrivit art.14 ind. 1 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război „începând cu luna martie 2004, renta lunară prevăzută de art. 13 şi 14 se calculează, după caz, în funcţie de nivelul soldei de grad şi al soldei de funcţie la minim ale unui sublocotenent din cadrul M.A.N. stabilite conform legii”.

Reclamantul este titular al dosarului nr.750704 şi beneficiază de următoarele drepturi în cuantum de 250 lei compuse din: Indemnizaţie de veteran de 92 lei; Rentă de 148 lei; Spor de 10 lei.

În drept a invocat art. 205 CPC.

La termenul de judecată din data de 22.10.2013 reclamantul a solicitat să se ia act de renunţare la judecată în contradictoriu cu pârâţii M.A.N., I.J.P. A. şi CASA SECTORIALĂ DE PENSII A M.A.N.

Prin sentinţa civilă nr.2102/29.10.2013 pronunţată de Tribunalul Alba în cauză, s-a respins acţiunea formulată de reclamantul U.V. împotriva pârâtei C.J.P.A.

În baza art. 246 Cod procedură civilă, s-a luat act de renunţarea reclamantului la judecarea acţiunii civile îndreptate împotriva M.A.N, I.J.P. Alba şi C.S.P. a M.A.N.

Pentru a hotărî în acest mod, prima instanţă a reţinut după examinarea actelor şi lucrărilor dosarului, următoarele:

Reclamantul are calitatea de veteran de război, fiind decorat cu Medalia „CRUCEA COMEMORATIVĂ A CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL 1941-1945”.

Prin cererea dedusă judecăţii, astfel cum a fost precizată, acesta a solicitat recalcularea rentei sale lunare, prevăzută de art.13 şi 14 din Legea nr. 44/1994  prin raportare la nivelul soldei de grad şi de funcţie la minimul soldei unui sublocotenent din cadrul MAN, în conformitate cu art. 14 ind.1 din lege, astfel cum a fost introdus prin OUG nr.12/2004.

În conformitate cu prevederile art. 13 alin. 1 lit. a) şi b) şi alin. 2 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată în M. Of. al României, Partea I, nr. 783 din 28 octombrie 2002: „Veteranii de război, cărora le-au fost acordate ordine şi medalii pentru faptele de arme săvârşite pe câmpul de luptă, beneficiază de următoarele drepturi, dacă nu le-au primit prin alte legi de împroprietărire de la data decorării până în prezent şi dovedesc cu acte legale dreptul solicitat:

a) (...)- cei decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul, de o rentă lunară echivalentă cu solda de bază a unui sublocotenent, compusă din solda de grad şi solda de funcţie la minim;

- cei decoraţi cu Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, clasa Cavaler, de o rentă lunară echivalentă cu solda de grad a unui sublocotenent;

b) cei decoraţi cu Ordinul Steaua României cu spade şi panglică de Virtute Militară sau cu Ordinul Steaua României cu spade, Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, Ordinul Coroana României cu spade şi panglică de Virtute Militară sau Ordinul Coroana României cu spade, Ordinul Crucea Regina Maria, Medalia Virtutea Militară de Război, Medalia Virtutea Maritimă, Medalia Virtutea Aeronautică sau Medalia Aeronautică, Medalia Serviciul Credincios cu spade, Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu spade, Crucea Serviciul Credincios cu spade, Crucea Meritul Sanitar şi Medalia Virtutea Ostăşească (...) beneficiază de o rentă lunară echivalentă cu 75% din solda de grad a unui sublocotenent.”

 De asemenea, potrivit art. 14 din aceeaşi lege: „Veteranii de război care nu sunt decoraţi cu ordine, medalii sau cruci de război prevăzute la art. 13 alin. 1 lit. a) şi b), dar cărora le-a fost conferită Medalia «Crucea comemorativă al celui de-al doilea război mondial 1941-1945» beneficiază de o rentă lunară echivalentă cu 25% din solda de grad a unui sublocotenent.”

Prin art. I pct. 4 din Legea nr. 303/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, procentul în baza căruia se calculează renta lunară a veteranilor de război cărora le-a fost conferită Medalia „Crucea comemorativă al celui de-al doilea război mondial 1941-1945” a fost modificat de la 25% la 50%.

Totodată, prin articolul unic din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/2004, aprobată prin Legea nr. 210/2004, după art. 14 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, s-a introdus un nou articol, art. 141, cu următorul cuprins: „Începând cu luna martie 2004, renta lunară prevăzută la art. 13 şi 14 se calculează, după caz, în funcţie de nivelul soldei de grad şi al soldei de funcţie la minim ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, stabilite conform legii.”

În legătură cu interpretarea art. 14 ind.1 din lege, prin decizia nr. 45/2008 pronunţată de ÎCCJ în recurs în interesul legii, s-a stabilit că dispoziţiile art. 141, raportate la dispoziţiile art. 13 şi 14 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, astfel cum a fost completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/2004, aprobată prin Legea nr. 210/2004, se interpretează în sensul că renta lunară se calculează conform prevederilor art. 13 şi 14 din lege, în raport cu solda de grad şi/sau solda de funcţie, după caz, ale unui sublocotenent din Ministerul Apărării Naţionale.

În considerentele deciziei instanţei supreme, s-a reţinut că dispoziţiile art.13 şi 14 din Legea nr. 44/1994, republicată, instituie 4 ipoteze juridice cu privire la calculul rentei de care beneficiază veteranii de război, după cum urmează:

1. renta lunară echivalentă cu solda de bază a unui sublocotenent compusă din solda de grad şi solda de funcţie la minim. Beneficiază de această rentă veteranii de război decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul  {art. 13 lit. a) teza a doua din lege};

2. renta lunară echivalentă cu solda de grad a unui sublocotenent. Beneficiază de această rentă veteranii de război decoraţi cu Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, clasa Cavaler [art. 13 lit. a) teza a treia din lege};

3. renta lunară echivalentă cu 75% din solda de grad a unui sublocotenent. Beneficiază de această rentă veteranii de război decoraţi conform art. 13 lit. b) din lege;

4. renta lunară echivalentă cu 50% din solda de grad a unui sublocotenent. Beneficiază de această rentă veteranii de război cărora le-a fost conferită Medalia „Crucea comemorativă al celui de-al doilea război mondial, 1941-1945” (art. 14 din lege).

Cu alte cuvinte, prin art.13 şi 14 din Legea nr. 44/1994, republicată, este reglementat modul de calcul al rentei lunare de care beneficiază veteranii de război, pe când dispoziţiile art. 141 din acelaşi act normativ instituie numai baza de calcul a rentei lunare, şi anume solda (de grad şi de funcţie, după caz, circumstanţiere prevăzută în mod expres) unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Astfel, cum se arată în expunerea de motive a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2004, prin introducerea art. 141 în Legea nr. 44/1994, republicată, s-a urmărit aplicarea unui tratament egal tuturor veteranilor de război, întrucât prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.2/2004 au fost reglementate două cuantumuri diferite ale soldei de grad a unui sublocotenent, unul pentru Ministerul Apărării Naţionale şi altul pentru celelalte sisteme militare.

În momentul adoptării Legii nr.44/1994, renta lunară cuvenită veteranilor de război se stabilea prin raportare fie la solda unui sublocotenent din Ministerul Apărării Naţionale, fie la solda unui sublocotenent din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

Scopul urmărit prin introducerea art.14 ind.1 în Legea nr.44/1994, republicată, nu a fost acela de a egaliza pe toţi veteranii de război sub aspectul cuantumului rentei la care aceştia sunt îndreptăţiţi, în sensul de a se calcula pentru toţi, indiferent de decoraţia primită, o rentă raportată la cumulul dintre solda de grad şi solda de funcţie a unui sublocotenent, ci de a introduce ca unic element de referinţă pentru determinarea rentelor solda unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, indiferent de sistemul militar din care provin veteranii de război.

Până în luna martie 2004 soldele de grad şi soldele de funcţie ale unui sublocotenent, în raport cu care se stabileau rentele lunare cuvenite veteranilor de război, după distincţiile prevăzute la art.13 şi 14 din Legea nr.44/1994, republicată, aveau aceeaşi valoare, atât în sistemul de apărare naţională, cât şi în celelalte sisteme militare.

Prin O.U.G. nr.2/2004 a fost completată Legea nr.138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, majorându-se valoarea de referinţă sectorială, începând cu luna martie 2004, şi, drept urmare, majorându-se şi nivelul soldei de grad şi al soldei de funcţie ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

În consecinţă, după intrarea în vigoare a O.U.G. nr.2/2004 au fost stabilite două cuantumuri diferite ale soldei de grad a unui sublocotenent, unul pentru Ministerul Apărării Naţionale şi altul pentru celelalte sisteme militare, şi, drept urmare, începând cu 1 martie 2004 ar fi beneficiat de un nou cuantum al rentei lunare numai veteranii de război proveniţi din sistemul apărării naţionale, fapt care ar fi determinat o aplicare discriminatorie a Legii nr.44/1994, republicată, şi o încălcare a principiului constituţional al egalităţii în drepturi.

Dacă prin adoptarea O.U.G. nr.12/2004 s-ar fi urmărit ca la stabilirea cuantumului rentei lunare cuvenite veteranilor de război să se ia în calcul cumulul soldei de grad şi al celei de funcţie ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, atunci prin ordonanţă s-ar fi procedat la modificarea sau completarea art. 13 şi 14 din Legea nr.44/1994, republicată, şi nu la introducerea unui nou articol, respectiv art.141.

În plus, în situaţia în care intenţia legiuitorului ar fi fost aceea ca baza de calcul a rentei cuvenite veteranilor de război să se determine în raport cu ambele solde cumulate, atunci, odată cu modificarea procentului prevăzut de art.14 din Legea nr. 44/1994, republicată, prin art. I pct. 4 din Legea nr. 303/2007, s-ar fi modificat şi modul de raportare a acestuia, adăugându-se la solda de grad a unui sublocotenent şi solda de funcţie.

În consecinţă, O.U.G. nr.12/2004 a înlăturat doar diferenţierea nejustificată a rentelor lunare cuvenite veteranilor de război, după 1 martie 2004, în funcţie de apartenenţa acestora la un sistem sau altul de asigurări sociale.

Astfel fiind, rezultă cu evidenţă faptul că veteranii de război decoraţi cu ordinele şi medaliile prevăzute la art.13 şi 14 din Legea nr. 44/1994, republicată, beneficiază de o rentă lunară care se calculează conform aceloraşi dispoziţii, fie în raport cu solda de grad, fie în raport cu solda de bază (compusă din solda de grad şi solda de funcţie), dar, în ambele situaţii, art.141 din lege instituie o bază de calcul unică, şi anume solda-după caz, de grad şi/sau de funcţie-unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Calculul rentei lunare cuvenite veteranilor de război prin raportare la solda de grad şi solda de funcţie, cumulate, ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale se realizează numai în ipoteza reglementată de art. 13 lit. a) teza a doua din Legea nr.44/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi anume numai în cazul veteranilor de război decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul pentru faptele de arme săvârşite pe câmpul de luptă.

Prin urmare, raportat la interpretarea dată de instanţa supremă articolului 14 ind.1 din Legea nr. 44/1994–obligatorie pentru instanţe, potrivit art. 330 ind.7 din Codul de procedură civilă–şi având în vedere că reclamantul nu se află în situaţia prevăzută de art. 13 lit. a teza a doua din Legea nr.44/1994 pentru a i se calcula renta lunară cuvenită prin raportare la solda de grad şi solda de funcţie, cumulate, ale unui sublocotenent din cadrul M.A.N, cererea acestuia îndreptată împotriva pârâtei C.J.P. Alba  a fost respinsă ca  nefondată.

În ce priveşte cererea îndreptată împotriva celorlalţi pârâţi, în temeiul art. 246 C.pr.civ, s-a luat act de renunţarea reclamantului la judecarea acţiunii.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs, în termenul legal, reclamantul U.V. aducându-i critici pentru nelegalitate şi netemeinicie şi solicitând modificarea ei, în sensul admiterii acţiunii.

În dezvoltarea motivelor de recurs a susţinut, în esenţă, că soluţia instanţei de fond a fost dată cu interpretarea greşită a legii şi că în prezent reglementările legale, în speţă, O.U.G. nr.2/2014 care a introdus art.14/1, nu prevăd două cuantumuri diferite ale soldei de gard a unui sublocotenent, unul pentru M.A.N. şi unul pentru cadrele din M.A.I. Drept urmare, nu se poate reţine că începând cu data de 01.03.2014 beneficiază de un nou cuantum al  rentei  lunare  numai veteranii de război din sistemul M.Ap.N. deoarece aceasta ar echivala cu o aplicare discriminatorie  a prevederilor Legii nr.44/1994 republicată.

A mai susţinut că trebuie avut în vedere faptul că veteranii de război a căror rentă este plătită prin sistemul public de pensii beneficiază de cuantumuri de pensie mai mici, renta constituind o completare a venitului. În plus, a arătat că există situaţii în care veteranii de război au drept unică sursă de venit, drepturile conferite de Lege anr.44/1994.

Intimata C.J.P.A. a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat deoarece reclamantului nu i se aplică prevederile art.13 lit.a teza II din Legea nr.44/1994 pentru a putea beneficia de calcularea rentei lunare prin raportare la solda de grad şi solda de funcţie cumulate, aceste drepturi fiind prevăzute doar pentru veteranii de război decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul.

A mai arătat că soluţia pronunţată la fond a fost dată în considerarea Deciziei nr.45/2008 pronunţată de Î.C.C.J. şi dată în soluţionarea recursului în interesul legii.

 În drept, a invocat art.118 Cod procedură civilă.

 Verificând legalitatea şi temeinicia sentinţei atacate, prin prisma criticilor formulate şi sub toate aspectele conform art.304/1 Cod procedură civilă, precum şi din oficiu în limitele statuate de art.306 alin.(2)Cod procedură civilă, Curtea constată următoarele:

 Recursul reclamantului este nefondat. 

 Prin O.U.G. nr.12/2004, aprobată prin Legea nr.210/2004, a fost introdus  după art. 14 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, un nou articol, art. 14/1, cu următorul cuprins:

„Începând cu luna martie 2004, renta lunară prevăzută la art. 13 şi 14 se calculează, după caz, în funcţie de nivelul soldei de grad şi al soldei de funcţie la minim ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, stabilite conform legii.”

În legătură cu interpretarea art. 14 ind.1 din lege, prin decizia nr. 45/2008, pronunţată de ÎCCJ în recurs în interesul legii, s-a stabilit că dispoziţiile art. 141, raportate la dispoziţiile art. 13 şi 14 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, astfel cum a fost completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/2004, aprobată prin Legea nr. 210/2004, se interpretează în sensul că renta lunară se calculează conform prevederilor art. 13 şi 14 din lege, în raport cu solda de grad şi/sau solda de funcţie, după caz, ale unui sublocotenent din Ministerul Apărării Naţionale.

Scopul urmărit prin introducerea art.141 în Legea nr.44/1994, republicată, nu a fost acela de a egaliza pe toţi veteranii de război sub aspectul cuantumului rentei la care aceştia sunt îndreptăţiţi, în sensul de a se calcula pentru toţi, indiferent de decoraţia primită, o rentă raportată la cumulul dintre solda de grad şi solda de funcţie a unui sublocotenent, ci de a introduce ca unic element de referinţă pentru determinarea rentelor solda unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, indiferent de sistemul militar din care provin veteranii de război.

Până în luna martie 2004 soldele de grad şi soldele de funcţie ale unui sublocotenent, în raport cu care se stabileau rentele lunare cuvenite veteranilor de război, după distincţiile prevăzute la art.13 şi 14 din Legea nr.44/1994, republicată, aveau aceeaşi valoare, atât în sistemul de apărare naţională, cât şi în celelalte sisteme militare.

Prin O.U.G. nr.2/2004 a fost completată Legea nr.138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, majorându-se valoarea de referinţă sectorială, începând cu luna martie 2004, şi, drept urmare, majorându-se şi nivelul soldei de grad şi al soldei de funcţie ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

În consecinţă, după intrarea în vigoare a O.U.G. nr.2/2004 au fost stabilite două cuantumuri diferite ale soldei de grad a unui sublocotenent, unul pentru Ministerul Apărării Naţionale şi altul pentru celelalte sisteme militare, şi, drept urmare, începând cu 1 martie 2004 ar fi beneficiat de un nou cuantum al rentei lunare numai veteranii de război proveniţi din sistemul apărării naţionale, fapt care ar fi determinat o aplicare discriminatorie a Legii nr. 44/1994, republicată, şi o încălcare a principiului constituţional al egalităţii în drepturi.

Dacă prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.12/2004 s-ar fi urmărit ca la stabilirea cuantumului rentei lunare cuvenite veteranilor de război să se ia în calcul cumulul soldei de grad şi al celei de funcţie ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, atunci prin ordonanţă s-ar fi procedat la modificarea sau completarea art.13 şi 14 din Legea nr. 44/1994, republicată, şi nu la introducerea unui nou articol, respectiv art. 141.

În plus, în situaţia în care intenţia legiuitorului ar fi fost aceea ca baza de calcul a rentei cuvenite veteranilor de război să se determine în raport cu ambele solde cumulate, atunci, odată cu modificarea procentului prevăzut de art.14 din Legea nr. 44/1994, republicată, prin art. I pct. 4 din Legea nr. 303/2007, s-ar fi modificat şi modul de raportare a acestuia, adăugându-se la solda de grad a unui sublocotenent şi solda de funcţie.

În consecinţă, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.12/2004 a înlăturat doar diferenţierea nejustificată a rentelor lunare cuvenite veteranilor de război, după 1 martie 2004, în funcţie de apartenenţa acestora la un sistem sau altul de asigurări sociale.

 Astfel fiind, rezultă cu evidenţă faptul că veteranii de război decoraţi cu ordinele şi medaliile prevăzute la art.13 şi 14 din Legea nr. 44/1994, republicată, beneficiază de o rentă lunară care se calculează conform aceloraşi dispoziţii, fie în raport cu solda de grad, fie în raport cu solda de bază (compusă din solda de grad şi solda de funcţie), dar, în ambele situaţii, art.141 din lege instituie o bază de calcul unică, şi anume solda-după caz, de grad şi/sau de funcţie-unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

 Calculul rentei lunare cuvenite veteranilor de război prin raportare la solda de grad şi solda de funcţie, cumulate, ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale se realizează numai în ipoteza reglementată de art. 13 lit. a) teza a doua din Legea nr. 44/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi anume numai în cazul veteranilor de război decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul pentru faptele de arme săvârşite pe câmpul de luptă.

Având în vedere că reclamantul nu se află în situaţia prevăzută de art.13 lit.a teza a doua din Legea nr. 44/1994 pentru a i se calcula renta lunară cuvenită prin raportare la solda de grad şi solda de funcţie, cumulate, ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, se constată că instanţa de fond a pronunţat o soluţie temeinică şi legală şi că aspectele critice invocate de către reclamant nu pot fi primite, urmând să fie înlăturate.

În consecinţă, în conformitate cu prevederile art.312 alin.(1) Cod  procedură civilă, Curtea a respins ca nefondat recursul cu care a  fost învestită.