Inlocuirea pedepsei amenzii cu muncă în folosul comunităţii (art.560 ncpp)

Sentinţă penală **** din 17.10.2016


Cod ECLI *****

R O M   N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI - SECŢIA I  PENALĂ

DOSAR NR. *****

SENTINŢA PENALĂ NR. *****

Şedinţa publică din data de *****

Tribunalul constituit din :

PREŞEDINTE: ALINA – *****

GREFIER : *****

Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti - a fost reprezentat de procuror *****.

Pe rol: pronunţarea asupra cauzei penale de faţă având ca obiect cerere de înlocuire a obligaţiei de plată a amenzii în cuantum de 9000 lei cu prestarea unei munci în folosul comunităţii, formulată de petentul condamnat *****.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de *****, fiind consemnate în încheierea de şedinţă din acea dată, când Tribunalul, având nevoie de timp pentru a delibera, a stabilit termen pentru pronunţare la data de  *****, dispunând cele de mai jos:

TRIBUNALUL,

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, reţine următoarele:

Prin  cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de *****, petentul condamnat  *****a formulat  cerere  de înlocuire a obligaţiei sale de plată a amenzii de 9.000 lei, aplicată prin sentinţa penală nr. ***** a Tribunalului Bucureşti – Secţia I penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr. ***** a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, cu motivarea că se află în imposibilitate de a achita această amendă, el fiind încarcerat de 12 luni şi neavând susţinere din partea familiei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, Tribunalul reţine următoarele:

Prin sentinţa penală nr. ***** a Tribunalului Bucureşti – Secţia I penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr***** a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, s-au dispus următoarele:

 „1. În baza art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000, cu aplic. art. 15 din Legea 143/2000 , cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. şi cu aplic. art. 396 alin. 10 C.p.p. , condamnă pe inculpatul la o pedeapsă de 1 an şi 8 luni închisoare.

În baza art. 62 C.p. aplică inculpatului pedeapsa amenzii de 180 zile amendă a 50 lei ziua, inculpatul urmând să execute pe lângă pedeapsa închisorii şi pedeapsa amenzii de 9000 lei.

În baza art. 67 alin. 2 C.p. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi h C.p. pe o durată de 2 ani, în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c C.p.

În baza art. 65 alin. 1 C.p. aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi h C.p., în condiţiile art. 65 alin. 3 C.p.

2. În baza art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000, cu aplic. art. 15 din Legea 143/2000  şi cu aplic. art. 396 alin. 10 C.p.p. , condamnă pe inculpatul ***** la o pedeapsă de  6 luni închisoare.

3. În baza art. 342 alin.2 C.p. cu aplic. art. 396 alin. 10 C.p.p. , condamnă pe inculpatul ***** la o pedeapsă de  6 luni închisoare.

În baza art. 38 alin. 1 C.p. şi art. 39 alin. 1 lit.b C.p. contopeşte pedepsele, inculpatul urmând să execute pedeapsa de  2 ani închisoare, alături de care inculpatul va executa şi pedeapsa amenzii de 9000 lei, precum şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi h C.p. pe o durată de 2 ani.

Aplică art.65 alin. 1 C.p.rap. la art.66 alin. 1 lit. a, b şi h C.p.

În baza art. 72 C.p. deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive , de la 03.09.2015 la 04.09.2015 şi de la 05.09.2015 la zi.

În baza art.399 alin. 1 C.p.p. menţine măsura arestării preventive a inculpatului”.

Aşadar, petentul a  fost condamnat inclusiv la plata unei amenzi penale în cuantum de 9.000 lei, pe care ar fi trebuit să o achite, prin prisma dispoziţiilor art. 559 alin. 1 C.pr.pen., în termen de maxim 3 luni de la momentul rămânerii definitive a sentinţei penale de condamnare, respectiv până la data de *****.

În prezent, petentul a realizat însă faptul că nu are posibilitatea materială de a achita amenda ce i-a fost aplicată, el fiind încarcerat de 12 luni de zile şi neavând venituri.

Cu toate acestea, la momentul condamnării sale, inculpatul a fost implicit de acord cu plata acestei amenzi de 9.000 lei, pe care în prezent susţine că nu o mai poate plăti, în apelul formulat nefiind aduse critici sentinţei primei instanţe decât în privinţa individualizării pedepsei cu închisoarea aplicate şi a modalităţii acesteia de executare. Or, şi la data formulării apelului, inculpatul era conştient de povara financiară care apasă pe umerii săi.

Chiar dacă este adevărat că situaţia sa este grea în acest moment, exonerarea practic de plata amenzii prin înlocuirea ei cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii nu este o soluţie acceptabilă, văzând pe de o parte gravitatea faptelor comise, iar pe de altă parte multiplele posibilităţi de achitare a acesteia. 

În acest sens, Tribunalul reţine că, pe perioada detenţiei, petentul poate presta muncă remunerată şi poate obţine venituri, de care poate beneficia, în condiţiile art. 87 din Legea nr. 154/2013, inclusiv pentru plata amenzii de 9.000 lei la care a fost obligat.

Pe de altă parte, petentul însuşi a învederat faptul că va intra în comisia de liberare condiţionată. Or, dacă va fi liberat, acesta ar avea posibilitatea de a căuta un loc de muncă de unde să obţină venituri pentru achitarea tuturor sumelor datorate.

 De asemenea, petentul are oricând posibilitatea de a solicita eşalonarea plăţii amenzii în condiţiile art. 559 alin. 2 C.pr.pen.

Aşadar, în opinia Tribunalul, atâta timp cât petentul are totuşi posibilităţi de achitare a amenzii aplicate, nu se justifică înlocuirea plăţii amenzii penale cu munca în folosul comunităţii, urmând a respinge cererea astfel formulată, ca neîntemeiată.

Văzând şi disp. art. 275 alin. 2 C.pr.pen.,

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 597 alin. 1 C.proc.pen. rap. la art. 560 alin. 1 C.pr.pen. respinge cererea de înlocuire a obligaţiei de plată a amenzii în cuantum de 9000 lei, aplicată condamnatului *****, prin sentinţa penală nr. ***** pronunţată în dosarul nr. *****, rămasă definitivă prin decizia penală nr***** pronunţată în acelaşi dosar, cu prestarea unei munci în folosul comunităţii.

În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă condamnatul la plata sumei de 50 lei cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul apărătorului din oficiu (av. *****), în cuantum de 130 lei, rămâne în sarcina statului.

Cu drept de contestaţie în 3 zile de la  comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, *****.

 PREŞEDINTE, GREFIER,

***** *****