Exequator

Decizie 70/A din 16.02.2017


Recunoaştere hotărâri judecătoreşti străine

Prin Decizia menţionată s-a admis apelul formulat împotriva Sentinţei Tribunalului Harghita.

Instanţa de control judiciar a reţinut că, Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 din 27 noiembrie 2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești (denumit în continuare Regulament), se aplică în materia divorţului şi a răspunderii părinteşti (art.1 alin.1 lit.a şi b din Regulament).

Potrivit art.37 din Regulament „(1)  Partea care solicită sau contestă recunoașterea unei hotărâri judecătorești ori solicită încuviințarea executării trebuie să prezinte: (a) o copie a hotărârii care să întrunească toate condiţiile necesare în vederea stabilirii autenticităţii sale şi (b) certificatul menţionat de art.39” – respectiv un certificat utilizând formularul al cărui model este prezentat în anexa I (hotărâri judecătorești în materie matrimonială) sau în anexa II (hotărâri judecătorești în materia răspunderii părintești).

Prin înscrisurile depuse în apel, petenta a îndeplinit cerinţele art.37 mai-sus amintit.

Astfel, Hotărârea de divorţ depusă în original, poartă ştampila de legalizare a instanţei respective – Judecătoria Melk şi este însoţită de certificatul prevăzut în art.39 (conform modelului din anexa I la Regulament).

Din aceste înscrisuri rezultă că prin Hotărârea Judecătoriei Melk, Austria, s-a declarat desfăcută căsătoria dintre petenta, cetăţean român şi numitul AC, cetăţean român.

Nu suntem în situaţia pronunţării unei hotărâri în lipsă.

Hotărârea de divorţ este definitivă începând din data de 03.01.2011 şi nu mai poate fi supusă căilor de atac în conformitate cu legislaţia statului membru de origine.

De asemenea, Hotărârea pronunţată de Judecătoria Melk, Austria, poartă ştampila de legalizare a instanţei respective, cu menţiunea că este definitivă din 02 august 2011 şi este însoţită de certificatul conform modelului din Anexa II la Regulament, astfel cum prevede art.39.

Din înscrisurile amintite rezultă că prin această hotărâre s-a aprobat convenţia intervenită la 09.11.2010 între părţi, având ca obiect încredinţarea, întreţinerea şi dreptul de vizitare cu privire la copil (cap.II şi III din acea convenţie).

Nu suntem în situaţia pronunţării unei hotărâri în lipsă.

Hotărârea este executorie în conformitate cu legislaţia statului membru de origine şi a fost comunicată numitului AC la data de 9.11.2010.

În aceste condiţii, constatând îndeplinite cerinţele prevăzute de art.37 din Regulamentul amintit, în temeiul art.480 alin.1 şi 2 din Codul de procedură civilă instanţa va admite apelul petentei cu consecinţa schimbării hotărârii atacate în sensul admiterii cererii privind recunoaşterea hotărârilor străine amintite.

Domenii speta