Ordonanta de plata

Sentinţă civilă 116 din 07.02.2018


ROMANIA

JUDECATORIA CHIŞINEU CRIŞ operator nr. 3210/2501

DOSAR NR.----/210/2018

ORDONANŢA CIVILĂ Nr. 116

Şedinţa publică din 07 februarie 2018

Preşedinte: Izabella Reka Radvanski

 Grefier: Voina Viorica Marcela

S-a luat în examinare cererea de emitere a ordonanţei de plată formulată de creditoarea EC,  în contradictoriu cu debitoarea IM.

La apelul nominal, la a doua strigare  nu se prezintă nimeni .

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Cererea a fost legal timbrată cu suma de 200 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru (conform ordinului de plată fila nr. 6 dosar).

S-a expus referatul cauzei, după care, instanţa în baza art.131 Cod procedură civilă, verificându-şi din oficiu competenţa constată că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze cauza, conform art. 116 raportat la art.94 pct. 1 lit. k şi art.107 Cod procedură civilă.

În temeiul dispoziţiilor art. 255, 258 Cod procedură civilă, încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Nemaifiind alte cereri de formulat, probe de administrat sau excepţii de invocat, constată încheiată cercetarea judecătorească şi în baza art.394 Cod procedură civilă, considerându-se lămurită, închide dezbaterile şi rămâne în pronunţare.

I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra cauzei civile de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Chişineu Criş în data 05,02,2018, reclamanta creditoare EC, a solicitat emiterea ordonanţei de plată, prin care debitoarea IM să fie obligată la plata sumei de  15971,28 RON reprezentând costul transporturilor efectuate in baza comenzilor de transport numărul 1120 din 18.09.2017 si numărul 132 din 03.10.2017,, obligarea paratei la plata dobânzii legale penalizatorii conform Ordonanţei nr. 13 din 24 aug.2011, începând cu data de 05.12.2017, data scadentă, obligarea pârâtei la plata sumei de 500 euro cu titlu de daune-interese datorită neexecutării la timp a obligaţiei băneşti, obligarea pârâtei la plata sumei de 40 lei reprezentând Contravaloarea notificării, restituirea cheltuielilor de judecată reprezentând timbrul judiciar in valoare de 200 lei.

În motivare, creditoarea a arătat că la data de 20.09.2017 şi 05.10.2017 a efectuat cate un transport pe ruta Nagykoros (Ungaria)-Kortemark (Belgia) conform comenzilor numărul 110 din 18.09.2017 şi numărul 132 din 03.10.2017, contractele (comenzile) fiind încheiate la aceeaşi data la care au avut loc încărcările.

Descărcările au avut loc la data de 22.09.2017 respectiv  09.10.2017  conform scrisorilor de  transport (CMR), depuse la dosar, iar actele aferente acestor transporturi au fost transmise prin scrisoare recomandată prioritară (Poşta Română) la data de 02.10.2017 respectiv 16.10.2017. In decursul lunii noiembrie si decembrie, creditoarea reclamanta a luat legătura cu pârâtul in vederea achitării debitului, insă fără succes, acesta invocând faptul că nu dispune de fonduri.

In drept îşi întemeiază cererea pe dispoziţiile art.1013- art 1024 Cod procedura civilă şi/sau serviciile facturate astfel contestate. Prin urmare, facturile au fost acceptate de către debitor, prin necontestarea acestora în condiţiile prevăzute în contract.

In probaţiune depune următoarele înscrisuri: copiile comenzilor de transport numărul 110 din 18,09,2017 si numărul 132 din 03,10,2017, scrisorile de transport aferente acestor doua transporturi, factura fiscală MST nr. 107 in valoare de 7935,75 lei şi factura seria MST nr. 113 in valoare de 8035,53, facturi ce reprezintă suma convenită pentru efectuarea celor doua transporturi , confirmările de primire a documentelor, notificarea de plata, procesul verbal de inmânare a notificării, contractul de muncă nr. 3 din data de 30.10.2015 prin care se atestă funcţia de cpnsilier juridic al numitului BET ocupată in cadrul firmei EC, duplicat procură, taxa judiciară de timbru..

Debitorul, deşi legal citat nu a depus întâmpinare şi nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Între creditoare şi debitor s-au stabilit raporturi contractuale în baza comenzilor de transport scrise emise între părți, iar în cadrul acestor raporturi creditoarea a emis facturile fiscale aflate la dosar în copie acestea însă au rămas neachitate, iar în urma acumulării debitului restant creditoarea a reziliat contractele înainte de expirarea termenului contractual.

Potrivit art.1014 alin. (1) Cod procedură civilă, prevederile privind ordonanţa de plată se aplică creanţelor certe lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil constatat printr-un înscris ori determinat printr-un statut, regulament sau alt înscris însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege.

Conform art. 663 alin. (2) Cod procedură civilă, creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi actul juridic ce constituie cauza dreptului de creanţă dedus judecăţii. Având în vedere că între părţi s-au încheiat contractele de prestări servicii telefonie menţionate anterior, asumate prin semnătură de ambele părţi, în temeiul cărora s-au emis facturile depuse la dosar, instanţa constată că existenţa creanţei rezultă în mod neîndoielnic din actele juridice încheiate de părţi, creanţa fiind astfel certă.

Potrivit alin. 3 al aceluiaşi articol, creanţa este una lichidă dacă obiectul ei este determinat sau determinabil în baza elementelor cuprinse în titlu. În speţă creanţa creditoarei este una lichidă, având ca obiect o sumă de bani, 5.281,23 lei, reprezentând contravaloare facturi emise şi neachitate.

În ce priveşte exigibilitatea creanţei, potrivit art. 663 alin. (4) Cod procedură civilă, creanţa este exigibilă dacă a ajuns la termen sau debitorul a fost decăzut din beneficiul termenului, iar instanţa constată că pentru toate facturile în cauză a expirat termenul de plată, prin urmare creanţa este exigibilă cu privire la suma ce reprezintă contravaloarea facturilor depuse la dosar.

Potrivit dispoziţiilor art. 1270 Cod civil, care consacră principiul forţei obligatorii a contractelor, contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.

Din dispoziţiile art. 273lin 1 Cod de procedură civilă se reţine că „Înscrisul sub semnătură privată, recunoscut de cel căruia îi este opus sau, după caz, socotit de lege ca recunoscut, face dovadă între părţi până la proba contrară.”

Creditoarea a făcut dovada executării propriilor obligaţii, prin emiterea facturilor depuse la dosar, pârâtul însă nu a făcut dovada achitării acestora.

Potrivit art. 1535 Cod civil, în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu, nefiind însă posibilă obligarea debitorului atât la plata daunelor moratorii constând în dobânda legală sau contractuală și altă sumă cu titlu de compensație pentru executarea obligației cu întârziere astfel cum a solicitat reclamanta însă o sumă de 500 euro cu acest titlu, întrucât prejudiciul nu poate fi reparat de două ori.

Prin urmare, în temeiul art. 273, art.1022, art.9 alin.2 şi art.22 alin.6 Cod de procedură civilă raportat la art. 1535 Cod civil, instanţa va admite în parte cererea şi va obliga debitorul la plata către creditoare a sumei de 15971.28lei reprezentând debit restant, la plata penalităţilor de întârziere aferente debitului în cuantumul dobânzii legale de la data scadenței și până la plata efectivă.

În temeiul dispoziţiilor art 453 Cod procedură civilă, va obliga debitorul să plătească creditoarei suma de 240 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata ocazionate cu purtarea prezentului proces, reprezentând taxa judiciara de timbru și cheltuieli notificare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

 Admite în parte cererea formulată de creditoarea EC cu sediul sediul in ------------------  în contradictoriu cu debitorul IM cu sediul in -------------------------.

Obligă debitorul la plata către creditoare, în termen de 20 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţei de plată, a sumei de 15971.28lei reprezentând debit restant, la plata penalităţilor de întârziere aferente debitului în cuantumul dobânzii legale de la data scadenței și până la plata efectivă.

Obligă debitoarea la plata către creditoare a cheltuielilor de judecată în cuantum de 240lei.

Cu drept de cerere în anulare pentru debitoare în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07.02.2018.

 Preşedinte Grefier,

Izabella Reka Radvanski Voina Viorica Marcela

 

Red R.I.R./Tehnodact. V.V.M.07.03.2018

4 ex. se com. 2/08.03.2018

reclamanta/creditoare  EC -sediul in ------------

pârât/debitor  - IM –cu sediul in ---------------

Domenii speta