Anulare act administrativ. Daune materiale si morale

Sentinţă civilă 497 din 24.05.2016


R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA Dosar nr. …../119/2015

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ NR. 497

Şedinţa publică din  24  mai 2016

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE: …………….

GREFIER: ……………

Pe rol se află, în pronunţare, acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul T. V. în contradictoriu cu pârâţii CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI POIAN, PRIMARUL COMUNEI POIAN,  având ca obiect anularea, ca nelegale, a prevederilor art.1 alin.(6) din HCL Poian nr.25/14.05.2015 şi acordarea de despăgubiri materiale în sumă de 60.000 lei, precum şi daune morale în sumă de 60.000 lei.

La apelul nominal, făcut în şedinţă publică, au lipsit părţile.

Procedura  de citare  este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, după care se constată că dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc în şedinţa publică din 3 mai 2016, când părţile au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă din acea zi –parte integrantă din prezenta sentinţă,, pronunţarea fiind amânată la data de 17 mai 2016, apoi la 24 mai 2017.

TRIBUNALUL

Asupra procesului de faţă,

Constată că, prin cererea formulată şi înregistrată la această instanţă sub dosar nr. …../119/2015, astfel cum a fost completată şi precizată ulterior (f.77) reclamantul T. V. a chemat în judecată pârâţii Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Poian, judeţul Covasna şi Primarul comunei, P. E., solicitând să se dispună:

- anularea art. 1 alin.6 din HCL nr. 25/2015 prin care s-a prevăzut că nu se vor admite la licitaţie persoanele fizice sau juridice care sunt în litigiu juridic sau de orice fel cu Consiliul local Poian;

- obligarea pârâţilor în solidar la plata sumei de 60.000 lei daune morale şi 92.083 lei daune materiale;

- obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că dispoziţia este abuzivă, nelegală, discriminatorie şi a fost introdusă în mod special de către primar în scopul îndepărtării  reclamantului de la participarea la licitaţia de închiriere a păşunilor, desfăşurată în data de 26.05.2015.

A arătat că are în proprietate şi îngrijeşte un număr de 38 bovine, 61 ovine şi 20 păsări, acestea fiind sursa unică de existenţă a familiei sale. În primii ani şi până în prezent a închiriat suprafaţa de pajişte corespunzătoare numărului de animale fără nicio dificultate, până în anul 2013 când pârâtul P. E. a avut o conduită inadecvată, culminând cu introducerea unei dispoziţii nelegale într-o hotărâre de consiliu local pe un motiv stric personal. În acest fel a fost privat de dreptul de a încheia formele legale de acordare a subvenţiilor cu APIA Sfântu Gheorghe, creîndu-i-se un prejudiciu material.

În drept, s-au invocat prevederile art. art. 1, art. 14, art. 15, art. 16 din Legea nr. 554/2004 coroborate cu dispoziţiile OUG nr. 34/2013.

Pârâţii Primarul Comunei Poian şi Consiliul Local Poian au formulat întâmpinare, solicitând respingerea acţiunii formulate, ca netemeinică şi nelegală, motivând că în speţă, Consiliul local Poian, prin Hotărârea Consiliului Local Poian nr. 25/2015, a aprobat închirierea prin licitaţie publică a unor păşuni aflate în proprietatea privată a comunei. Hotărârea a fost înaintată către Instituţia Prefectului Judeţului Covasna, în vederea exercitării tutelei administrative şi verificarea legalităţii hotărârii adoptate.

Reclamantul pe parcursul anului 2015 a efectuat  păşunatul animalelor pe păşunile comunale, neavând autorizaţie de păşunat emisă de Primăria comunei Poian pentru acest an, ignorând prevederile hotărârilor privind păşunatul, cât şi deciziile consiliului local privind organizarea păşunatului pe teritoriul administrativ al comunei Poian. Cererea de obligare la plata pretenţiilor este nefondată pentru că orice răspundere trebuie să fie bazată pe nerespectarea legii.

În drept, s-au indicat prevederile art. 205-208 Cod procedură civilă.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin art. 1 din Hotărârea nr. 25/14.05.2015 a Consiliului Local Poian s-a aprobat închirierea prin licitaţie publică a suprafeţelor de păşune aparţinând comunei Poian, pentru care nu s-au depus cereri de concesionare, în suprafaţă de 745,71 ha, conform listei cuprinzând terenurile de păşuni, anexa nr. 1 la hotărâre, din care face parte integrantă. Trupurile de păşune se închiriază pentru un an de zile prin licitaţie publică, cu posibilitatea prelungirii cu un an de zile, prin hotărârea consiliului local, în cazul în care nu s-au finalizat amenajamentele pastorale până la data de 1 aprilie 2016. Licitaţia publică se organizează la data de 26 mai 2015 ora 11, la sediul Primăriei comunei Poian. Va fi adjudecat câştigător al licitaţiei publice ofertantul care oferă cel mai mare preţ pentru trupul de păşunat în cauză şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute în caietul de sarcini (f.33).

În art.1 pct. 6 din HCL s-a menţionat că ,,nu se vor admite la licitaţie persoanele fizice sau juridice care sunt în litigiu juridic sau de orice fel cu Consiliul Local Poian”.

Prin art. 2 şi 3 s-au aprobat caietul de sarcini, criteriile de participare şi desfăşurare a licitaţiei şi modelul contractului de închiriere, conform anexelor 2-4 la hotărâre (f37-44).

În art.20 din anexa 2 şi în art. 4 din anexa 3 la HCL s-a menţionat din nou că nu vor participa la licitaţie persoanele juridice sau persoanele fizice care au debite faţă de Consiliul Local Poian sau sunt în litigii juridice sau de orice fel cu Consiliul Local Poian.

În preambulul Hotărârii s-au indicat prevederile art. 9 alin.(3) din O.U.G. nr. 34/2013, H.G. nr. 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr. 34/2013.

Hotărârea a fost înaintată către Instituţia Prefectului Judeţului Covasna pentru controlul legalităţii şi nu s-a solicitat revocarea sa ca nelegală, astfel că s-a demarat procedura de efectuare a licitaţiei.

Prefectul judeţului Covasna prin adresa nr. 11698/06.10.2015 i-a adus la cunoştinţă părţii reclamante că nu a constatat elemente de nelegalitate a Hotărârii consiliului local nr. 25/2015 şi că, potrivit art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ,  orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri se poate adresa instanţei de contencios administrativ pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim ( f.10)

Instanţa va avea în vedere că, potrivit prevederilor art. 2 din OUG 34/2013, în varianta în vigoare la data de 14.05.2015, ,,În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:…d) utilizator de păşuni şi fâneţe - crescător de animale, persoană fizică având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE)/crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor Codului civil, având animale proprii sau ale fermierilor membri înscrise în RNE, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe, conform clasificării statistice a activităţilor economice în Uniunea Europeană pentru producţia vegetală şi animală, care deţine legal dreptul de folosinţă asupra suprafeţei agricole şi care valorifică păşunea prin păşunare cu efective de animale sau prin cosire cel puţin o dată pe an;”

Art. 9 alin. 1-3 din acelaşi act normativ dispune că pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public sau privat al comunelor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani.

 Consiliile locale dispun cu privire la iniţierea procedurii de concesionare/închiriere până la data de 1 martie a fiecărui an, în baza hotărârii consiliului local.

Prin art.9 alin. (7^2) s-a stabilit că ,,Unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, au obligaţia de a include în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente amenajamentul pastoral şi condiţii speciale de îndeplinire a contractului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.

Totodată, art. 6 alin.1 şi 2 din HG 1064/2013, prevede că  ,,(1) În condiţiile art. 9 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013, în vederea încheierii contractelor de închiriere sau concesiune, după caz, a pajiştilor aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor, precum şi al municipiului Bucureşti, crescătorii de animale din cadrul colectivităţii locale depun individual la compartimentul funcţional din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale documente care atestă că deţin animale din speciile bovine, ovine, caprine şi ecvidee, înscrise în RNE, pentru care solicită pentru păşunat suprafeţe de pajişti.

(2) În condiţiile art. 9 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013, în cazul solicitării unei suprafeţe de pajişti aflată în proprietatea publică/privată a unităţilor administrativ-teritoriale de către formele asociative legal constituite, în vederea utilizării în comun, reprezentantul legal al acestora depune o cerere la compartimentul funcţional din cadrul primăriei, însoţită de o listă nominală ce cuprinde documente care atestă că fiecare membru deţine animale din speciile bovine, ovine, caprine şi ecvidee, înscrise în RNE, şi suprafaţa agricolă care revine fiecărui membru pentru utilizare proporţional cu numărul de UVM, cu acceptul acestora”.

Faţă de aceste prevederi legale, tribunalul constată că dispoziţia  stabilită la art. 1 alin.6 din Hotărârea Consiliului Local Poian nr. 25/2015, sunt nelegale deoarece exclud participarea la licitaţie a persoanelor fizice sau juridice care sunt în litigiu juridic sau de orice fel cu consiliul local Poian.

Prin această dispoziţie a pârâtului Consiliului local Poian  se încalcă dreptul reclamantului de a participa la licitaţie, cu atât mai mult cu cât acesta ar fi fost interesat să participe la licitaţie, să închirieze teren ca în anii precedenţi pentru creşterea animalelor (f.19-21).

Mai mult de atât, instanţa reţine că sentinţa civilă nr. 787 din 15 octombrie 2015 pronunţată de Tribunalul Covasna, menţinută prin decizia Curţii de Apel Braşov  are puterea de lucru judecat în cauza de faţă cu privire la dispoziţiile  art. 1 alin.6 din HCL nr. 25/2015, întrucât prin aceste hotărâri judecătoreşti s-a  reţinut  nelegalitatea hotărârii amintite sub aspectul  eliminării sintagmei ”sau sunt în litigii juridice sau de  orice fel cu Consiliul Local Poian” de la art. 4 anexa 3 la HCL nr. 25/2015- criterii de participare şi desfăşurare a licitaţiei publice pentru închirierea terenului de păşune din administrarea Consiliului local al comunei Poian şi art. 20 din anexa 2 la HCL nr. 25/2015- caiet de sarcini ( f. 67-76).

În ceea ce priveşte cererile părţii reclamante de obligare a pârâţilor la plata daunelor morale şi materiale, motivate  pe faptul că a fost în imposibilitatea de a primii subvenţie de la APIA pentru suprafaţa de 65 ha păşune şi pe faptul că i s-a adus atingere reputaţiei în localitate, instanţa reţine că, potrivit art. 1 alin. (1) din legea nr. 544/2004, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată.

De asemenea, art. 8 alin(1) din aceeaşi lege prevede că persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă adresată autorităţii publice emitente sau dacă nu a primit nici un răspuns în termenul prevăzut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea, în tot sau în parte, a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale.

Astfel, daunele morale sunt apreciate ca reprezentând atingerea adusă existenţei fizice a persoanei, integrităţii corporale şi sănătăţii, cinstei, demnităţii şi onoarei, prestigiului profesional, iar pentru acordarea de despăgubiri nu este suficientă stabilirea culpei autorităţii, ci trebuie dovedite daunele morale suferite. Daunele morale se stabilesc în raport cu consecinţele negative  suferite de reclamant, importanţa valorilor lezate, măsura  în care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost concepute consecinţele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situaţia familială, profesională şi socială. În cuantificarea prejudiciului moral, aceste condiţii sunt subordonate condiţiei aprecierii rezonabile pe o bază echitabilă corespunzătoare prejudiciului real şi efectiv produs reclamantului, astfel  încât să nu se ajungă la o îmbogăţire fără justă cauză a celui care pretinde daune morale.

Prin urmare, partea reclamantă care a solicitat  acordarea daunelor morale în cuantum de 60.000 lei este, deci, obligată să dovedească producerea prejudiciului şi legătura de cauzalitate existentă între prejudiciu şi fapta autorităţii.

Cum în cauză aceste elemente ale răspunderii civile delictuale nu au fost dovedite de partea reclamantă T. V.,  urmează ca instanţa, în temeiul art.8, 18 şi  art. 20 alin. (3) din Legea nr. 554/2004, modificată şi completată, să  respingă cererea acestuia de obligare a pârâţilor la plata daunelor morale.

În ceea ce priveşte cererea reclamantului de obligare a pârâţilor la plata de daune materiale, instanţa reţine că un  crescător de animale, persoană fizică, având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE)/crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor Codului civil, având animale proprii sau ale fermierilor membri înscrise în RNE, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe, conform clasificării statistice a activităţilor economice în Uniunea Europeană pentru producţia vegetală şi animală, care deţine legal dreptul de folosinţă asupra suprafeţei agricole şi care valorifică păşunea prin păşunare cu efective de animale sau prin cosire cel puţin o dată pe an poate beneficia de subvenţie.

Însă, tribunalul reţine că partea reclamantă chiar dacă ar fi participat la licitaţie pentru a închiria păşunea de la Consiliul local Poian nu înseamnă că a şi câştigat licitaţia şi că este îndreptăţit la plata unei despăgubiri cu titlul de daune materiale. Astfel, dreptul său de a beneficia de subvenţie pentru suprafaţă de păşune este condiţionată de câştigarea licitaţiei organizate la nivelul comunei Poian pentru închirierea unei suprafeţe de păşune. Prin urmare, cererea părţii reclamante de obligare a pârâţilor la plata daunelor materiale este nefondată şi urmează a fi  respinsă.

Faţă de aceste considerente, tribunalul va admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de partea reclamantă şi, pe cale de consecinţă, va dispune anularea art. 1 alin.6 din HCL nr.25/2015, potrivit dispozitivului de mai jos.

Văzând că prin încheierea din 1 martie 2016 a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Prefectul judeţului Covasna, instanţa va respinge cererea reclamantului  formulată în contradictoriu cu acest pârât, având ca obiect anularea art. 1 alin.6 din HCL nr. 25/2015 ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Reclamantul a dovedit că a achitat 350 lei taxă judiciară de timbru şi 2000 lei onorariu avocaţial, conform chitanţelor depuse la dosar, în original.

 Faţă de soluţia de admitere în parte a acţiunii, în  temeiul art. 453 Cod procedură civilă, reţinând şi faptul că, în speţă, culpa procesuală aparţine fiecărei părţi, se va dispune obligarea pârâţilor la plata către reclamant a sumei de 1050 lei cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte cererea formulată, modificată şi precizată de reclamantul T. V., domiciliat în comuna …. judeţul Covasna, CNP ……, cu domiciliul ales în municipiul …. …….. în contradictoriu cu Consiliul local Poian, judeţul Covasna şi Primarul P. E., ambele părţi cu sediul în localitatea Poian numărul … , judeţul Covasna şi, în consecinţă dispune anularea art. 1 alin.6 din HCL nr. 25 din 14 mai 2015 cu privire la neparticiparea la licitaţie a persoanelor  fizice sau juridice  care sunt în litigiu juridic sau de orice fel cu consiliul local Poian.

Respinge cererea formulată de reclamantul T. V. în contradictoriu cu Prefectul  judeţului Covasna, cu sediul în mun. Sfântu Gheorghe, Piaţa Libertăţii, nr.6, jud. Covasna, cod poştal 52008, CIF 5085105 având ca obiect anularea art. 1 alin.6 din HCL nr. 25 din 14 mai 2015, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Respinge ca neîntemeiată cererea reclamantului formulată în contradictoriu cu pârâţii pentru obligarea acestora la plata de daune morale şi materiale.

Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei de 1050 lei cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Covasna.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi 24.05.2016.

PREŞEDINTE GREFIER