3.Încuviinţarea executării silite a titlului executoriu reprezentat de contractul de garanţie imobiliară autentificat

Decizie 141/A din 03.02.2017


Contractul de garanţie imobiliară autentificat sub nr. 5091/03.08.2016 constituie titlul executoriu conform art. 2431 Cod civil, art.100 din Legea nr. 36/1995 şi art.639 alin.1 Cod procedură civilă.

Condiţiile executării ipotecilor se desprind din prevederile art. 2429-2430 cod civil, respectiv: debitorul garantat nu îşi execută de bunăvoie obligaţia asumată, creditorul este în posesia unui titlu executoriu, creanţa pentru care s-a constituit ipoteca este certă, lichidă şi exigibilă.

Aşa cum s-a arătat, contractul de garanţie imobiliară a cărui executare se solicită este titlu executoriu.

Din înscrisurile depuse la filele 8-12 din dosarul de fond rezultă că obligaţia de plată a sumei de 50560 euro a ajuns la scadenţă la 30 de zile de la data livrării produselor, 08.08.2016 şi 12.08.2016.

În această etapă a încuviinţării executării silite, pe baza probelor administrate, se constată existenţa unei creanţe certe, lichide şi exigibile, creanţă ce nu a fost executată de către debitorul beneficiar. Desigur, nimic nu împiedică debitorul ca pe calea unei proceduri contencioase ori în cadrul executării silite, să se dovedească faptul că obligaţia asumată prin contract a fost executată. Citat în etapa apelului debitorul garant nu a formulat apărări cu privire la executarea obligaţiei garantate. Se reţine că în conformitate cu dispoziţiile art.648 alin Cod procedură civilă când se urmăreşte numai terţul fidejusor ori garant ipotecar, toate actele de executare vor fi comunicate în acelaşi timp şi debitorului principal, care va fi introdus din oficiu în procedura de urmărire silită

Prin sentinţa civilă nr. 1989/27.09.2016 a Judecătoriei Sighetu Marmaţiei s-a respins ca neîntemeiată cererea de încuviinţare a executării silite formulată de petentul SCPEJ MORARI ŞI ASOCIAŢII, la cererea  creditorului S.C. Y F SRL, în contradictoriu cu debitorul S.C. D I S.R.L., privind titlul executoriu contract de garanţie imobiliară autentificat sub nr. 5091/03.08.2016 de BNP Rakoczi Ferencz Robert.

Pentru a pronunţa această sentinţă instanţa de fond a reţinut următoarele:

Creditorul solicită în cadrul prezentului demers judiciar punerea în executare a contractului de garanţie imobiliară autentificat sub nr. 5091/03.08.2016 de BNP Rakoczi Ferencz Robert.

În drept, potrivit  art. 622 alin. 2 Noul Cod de Procedură Civilă, în cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită.

S-a reţinut că potrivit art. 632 alin. 1 Cod proc.civ. executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu, iar alin. 2 prevede că titlurile executorii sunt hotărârile executorii prevăzute la art. 633, hotărârile cu executare provizorie, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.  Art. 638 C.proc.civ. prevede că sunt, de asemenea, titluri executorii şi pot fi puse în executare silită: încheierile şi procesele-verbale întocmite de executorii judecătoreşti care, potrivit legii, constituie titluri executorii; înscrisurile autentice, în cazurile prevăzute de lege; titlurile executorii notariale emise în condiţiile prevăzute de lege; titlurile de credit sau alte înscrisuri cărora legea le recunoaşte putere executorie.

Art. 639 C.proc.civ.  arată că actul autentificat de notarul public care constată o creanţă certă, lichidă şi exigibilă constituie titlu executoriu.

În cauză se solicită încuviinţarea executării silite a contractului de garanţie imobiliară autentificat sub nr. 5091/03.08.2016 de BNP Rakoczi Ferencz Robert.

Acest înscris, deşi este un înscris autentic, nu cuprinde o creanţă certă, lichidă şi exigibilă. Contractul de ipotecă este un contract accesoriu unui alt contract .

Art. 2372 alin. (1) NCC, prevede că ipoteca convenţională nu este valabilă decât dacă suma pentru care este constituită se poate determina în mod rezonabil în temeiul actului de ipotecă.

Deşi contractul de ipoteca cuprinde menţiunea că garantează până la suma de 50,560 EUR obligaţiile asumate de SC F I G., conform contractului de execuţie tâmplărie aluminiu nr.24/03.08.2016, încheiat între acesta în calitate de beneficiar şi Y F S.R.L. în calitate de executant, acesta din urmă este un înscris sub semnătură privată, ce nu constituie prin el însuşi un titlu executoriu, şi a cărui neexecutare nu este constatată în niciun mod.

Într-adevăr, potrivit art. 2430 Cod civil “Executarea ipotecii nu poate fi realizată decât în virtutea unui titlu executoriu şi pentru o creanţă certă, lichidă, exigibilă.

Astfel, legiuitorul a impus întrunirea celor două condiţii pentru pornirea executării silite pentru a conferi contractului de ipotecă caracter executoriu.

 În cauză, creanţa neexecutată se presupune a fi născută din contractul de execuţie tâmplărie aluminiu nr. 24/03.08.2016, dar acesta nu poate fi considerat titlu executoriu deoarece legea nu îi conferă acest caracter.

În cazul în care titularul  creanţei doreşte să treacă la executarea silită a creanţei sale, nu poate să o facă, deoarece nu are un titlu executoriu, fiind necesar să se adreseze cu o acţiune în răspundere contractuală născută din contractul  încheiat şi întemeiată pe neexecutarea acestuia.

Aspectul că pentru garantarea creanţei sale a încheiat un contract de ipotecă imobiliară, nu îi conferă contractului de prestări servicii în discuţie caracter executoriu.

Caracterul executoriu al ipotecii nu conferă caracter cert, lichid şi exigibil creanţei pentru garantarea executării căreia s-a constituit ipoteca şi nu transformă titlul iniţial de creanţă în titlu executoriu.

Caracterul executoriu al contractului de ipotecă (art. 2431 NCC) nu priveşte creanţa garantată, ci doar actul de ipotecă.

Legea face distincţie între contractele de ipotecă – titluri executorii în virtutea art. 2431 NCC – şi executarea ipotecii, care „nu poate fi realizată decât în virtutea unui titlu executoriu şi pentru o creanţă certă, lichidă şi exigibilă” (art. 2430 NCC).

În consecinţă, caracterul executoriu al titlului de creanţă – obiect al ipotecii – este dat doar de izvorul iniţial al creanţei.

Mai mult, în cazul unei executări a creanţei ipotecate, trebuie verificat şi caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei (art. 2430 NCC).

Prevederile art. 666 alin (3), astfel cum au fost introduse prin OUG nr. 1/2016, stipulează că, încheierea de încuviinţare a executării silite  va cuprinde, în afara menţiunilor prevăzute la art. 233 alin. (1), arătarea titlului executoriu pe baza căruia se va face executarea, suma, atunci când aceasta este determinată sau determinabilă, cu toate accesoriile pentru care s-a încuviinţat urmărirea, când s-a încuviinţat urmărirea silită a bunurilor debitorului şi modalitatea concretă de executare silită, atunci când s-a solicitat expres aceasta.

În speţă nu poate fi analizat caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei, întrucât nu s-a depus titlul executoriu şi raportat la toate considerentele mai sus expuse, instanţa a respins cererea de încuviinţare a executării silite.

Împotriva acestei hotărâri, în termenul legal, a declarat apel creditoarea SC YTP FENETRE SRL solicitând admiterea apelului şi pe cale de consecinţă schimbarea în tot a încheierii apelate, în sensul admiterii cererii de încuviinţare a executării silite astfel cum a fost formulată.

În motivarea apelului s-a arătat că în fapt, prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, sub dosar nr. 2556/307/2016 la data de 19.09.2016, petentul S.C.P.E.J. MORARI ŞI ASOCIAŢII a solicitat în baza dosarului de executare nr. 456/2016, încuviinţarea executării silite la cererea creditorului S.C. Y F S.R.L., împotriva debitorului S.C. D I S.R.L., a titlului executoriu reprezentat de contract de garanţie imobiliară autentificat sub nr. 5091/03.08.2016 de BNP Rakoczi Ferencz Robert.

În motivarea cererii, s-a arătat că se solicită încuviinţarea executării silite imobiliare, pentru recuperarea de la debitorul urmărit a sumei de 50,560 EUR, reprezentând debit restant, precum şi cheltuielile de executare ocazionate în dosarul de executare nr. 456/2016.

Se consideră hotărârea pronunţată de către instanţa de fond ca fiind netemeinică şi nelegală, întrucât în conformitate cu dispoziţiile art. 632 Cod procedură civilă, coroborat cu art. 638 punct 2 Cod de procedură civilă, respectiv art. 663 Cod procedură civilă, înscrisul depus împreună cu cererea de executare este unul dintre înscrisurile cărora legea le recunoaşte caracterul/atributul de titlu executoriu, fiind vorba în speţă de un înscris autentic, ce îndeplineşte toate cele 3 condiţii necesare creanţei: certitudine, lichiditate şi exigibilitate.

Astfel, în mod greşit reţine instanţa de fond împrejurarea potrivit căreia în speţă nu poate fi analizat caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei, întrucât nu s-a depus titlul executoriu, deoarece creditoarea are un contract de garanţie imobiliară (creanţă certă), în cadrul căruia debitorul SC D I SRL, a fost de acord să garanteze cu întregul drept de proprietate pe care îl deţine asupra celor trei apartamente, pentru suma de 50.560 euro (creanţă lichidă), în măsura în care Fortis Immo Group, nu îşi execută obligaţiile din cadrul contractului de execuţie tâmplărie aluminiu nr. 24/03.08.2016 (plata sumei de 50.560 euro), până la data de 20.08.2016 (creanţă exigibilă).

S-a arătat că în conformitate cu dispoziţiile art. 632 Cod procedură civilă coroborat cu art. 639 Cod procedură civilă contractul de garanţie imobiliară depus este un act autentic căruia legea îi recunoaşte atributul de titlu executoriu.

Totodată ţinând cont de faptul că debitorul nu şi-a executat obligaţia la data scadentă, 20.08.2016, obligaţie născută din contractul de execuţie tâmplărie aluminiu, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 663 cod procedură civilă, creditorul având o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.

Ţinând cont de prevederile art. 622 alin (2) cod procedură civilă care prevede în mod expres faptul că atunci când debitorul nu îşi execută de bunăvoie obligaţia la care este ţinut, aceasta la cererea creditorului va fi adusa la îndeplinire prin executare silită, apreciem ca fiind întemeiată cererea de încuviinţare a executării silite formulată.

Debitoarea SC D I SRL, legal citată, nu şi-a exprimat poziţia procesuală.

Examinând cererea de apel şi sentinţa apelată, în raport de motivele invocate şi  de dreptul aplicabil în materie, tribunalul reţine că apelul este fondat, pentru considerentele ce succed:

Executarea silită nu poate fi efectuată decât pentru aducerea la îndeplinire a unei creanţe certe, lichide şi exigibile. Creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi titlu executoriu, este lichidă când obiectul ei este determinat sau când titlu executoriu conţine elemente ce permit stabilirea lui, este exigibilă dacă obligaţia debitorului a ajuns la scadenţă sau debitorul este decăzut din beneficiul termenului de plată (art. 663 alin.1-4 cod procedură civilă).

Potrivit art.100 din Legea 36/1995-înscrisul autentificat de autorul public care constată o creanţă certă şi lichidă are putere de titlu executoriu la data exigibilităţii acesteia.

În dosar executare silită nr. 456/2016 al SCPEJ Morari şi Asociaţii s-a solicitat încuviinţarea executării silite a titlului executoriu contract de garanţie imobiliară autentificat sub nr. 5091 din data de 03 august 2016 de notar public Rakoczi Ferencz Robert. Conform contractului de garanţie imobiliară încheiat între SC Y F SRL în calitate de creditor şi SC DAVA INEST SRL în calitate de debitor garant ipotecar, SC D I SRL a fost de acord să garanteze pentru suma de 50560 euro obligaţiile asumate de SC F I G, societate cu sediul social în Franţa, prin contractul de execuţie tâmplărie aluminiu nr. 24/03.08.2016 încheiat între această societate în calitate de beneficiar şi creditorul ipotecar în calitate de executant. Garanţia constă în ipotecă constituită asupra a 3 imobile situate în Baia Mare şi înscrise în CF ind 115177-C1-2148 Baia Mare, CF  colectivă nr.115177 Baia Mare nr. cad. 115177, CF ind. 115177-C1-U28 Baia Mare, CF ind 115177-C1-U52 Baia Mare.

Dreptul de executare a garanţiilor ipotecare se naşte în cazul nerespectării de către societatea comercială F I G SR a obligaţiilor asumate în contractul de execuţie tâmplărie aluminiu nr. 24/03.08.2016. (f.7 dosar fond).

În cazul în care debitorul nu execută obligaţia sa de bunăvoie, creditorul poate urmări bunul ipotecat. Contractele de ipotecă valabil încheiate sunt în condiţiile legii titluri executorii (art.2431 cod civil). Potrivit art. 2460 Cod civil executarea ipotecii nu poate fi realizată decât în virtutea unui titlu executoriu şi pentru o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.

Contractul de garanţie imobiliară autentificat sub nr. 5091/03.08.2016 constituie titlul executoriu conform art. 2431 Cod civil, art.100 din Legea nr. 36/1995 şi art.639 alin.1 Cod procedură civilă.

Prin contractul de execuţie tâmplărie aluminiu nr. 24 din 03.08.2016 încheiat între SC Y F SRL în calitate de executant şi F I G SRL în calitate de beneficiar, s-a convenit între părţi confecţionarea tâmplăriei din aluminiu profil ral 7016, cu barieră termică marca Cortizo, cu sticlă low-e cu float şi tâmplărie pvc alb cu gri antracit cu sticlă low-e cu float pachet 24. Beneficiarul s-a obligat la plata preţului produselor, suma de 50.560 euro urmând a fi achitată în maxim 30 de zile după livrarea ferestrelor din contract. Termenul de livrare a fost stabilit pentru data de 08.08.2016 şi 15.08.2016 (f. 8-10 dosar fond). Conform înscrisurilor depuse la filele 11 -12 din dosarul de fond, procesele verbale de predare primire nr.27 din 12.08.206 şi nr.26 din 08.08.2016, semnate şi ştampilate de părţile contractului de execuţie tâmplărie aluminiu nr.24 din 06.08.2016, se atestă că executorul a confecţionat tâmplăria la care s-a obligat prin contract.

Condiţiile executării ipotecilor se desprind din prevederile art. 2429-2430 cod civil, respectiv: debitorul garantat nu îşi execută de bunăvoie obligaţia asumată, creditorul este în posesia unui titlu executoriu, creanţa pentru care s-a constituit ipoteca este certă, lichidă şi exigibilă.

Aşa cum s-a arătat, contractul de garanţie imobiliară a cărui executare se solicită este titlu executoriu.

Din înscrisurile depuse la filele 8-12 din dosarul de fond rezultă că obligaţia de plată a sumei de 50560 euro a ajuns la scadenţă la 30 de zile de la data livrării produselor, 08.08.2016 şi 12.08.2016.

În această etapă a încuviinţării executării silite, pe baza probelor administrate, se constată existenţa unei creanţe certe, lichide şi exigibile, creanţă ce nu a fost executată de către debitorul beneficiar. Desigur, nimic nu împiedică debitorul ca pe calea unei proceduri contencioase ori în cadrul executării silite, să se dovedească faptul că obligaţia asumată prin contract a fost executată. Citat în etapa apelului debitorul garant nu a formulat apărări cu privire la executarea obligaţiei garantate. Se reţine că în conformitate cu dispoziţiile art.648 alin Cod procedură civilă când se urmăreşte numai terţul fidejusor ori garant ipotecar, toate actele de executare vor fi comunicate în acelaşi timp şi debitorului principal, care va fi introdus din oficiu în procedura de urmărire silită.

Domenii speta