Ordonanţă de plată

Sentinţă civilă 1933 din 05.09.2018


Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2018:001.001933

Dosar nr. X

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

Sentinta civilaNr. 1933/2018

Sedinta publica de la 05 Septembrie 2018

Instanta constituita din:

INSTANTA

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 29.05.2018sub nr. de dosar X creditoarea E.ON Energie Romania SA,reprezentata legal prin administrator – X X a formulatcerere deemitere a unei ordonante de plata fata de debitoarea X SRL,solicitandca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna;

- obligarea debitoarei la plata catre creditoare a sumei de 34068,53 lei compusa din

1. suma de 31194,28 Ron, reprezentand consum energie electrica si/sau taxe;

2. suma de 2874,25 Ron, reprezentand de intarziere,

- obligarea debitoarei la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea actiunii a aratat ca, intre creditoarea E.ON Energie Romania SA si debitor s-au derulat raporturi contractuale, acestuia fiindu-i atribuit codul de abonat 1001714720, cont contract X in baza carora creditoarea livrat energie electrica catre debitor, iar corelativ s-a nascut obligatia de plata a acestuia pentru serviciile de care a beneficiat conform facturilor fiscale emise de catre creditoare.

Astfel, inceperea derularii relatiilor contractuale s-a realizat la data in care debitorul a inceput sa consume energie electrica, insusindu-si totodata toate obligatiile care deriva din beneficiul acestui serviciu si din contractul de furnizare a energiei electrice.

Sustine ca, in conformitate cu contractul semnat, care este standard si aplicabil la nivel national, reglementat prin act normativ (Decizia presedintelui A.N.R.E. nr. 57/1999 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 623 din 21 decembrie 1999 si Ordinul nr. 5 din 21 februarie 2003 privind modificarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice), E.ON Energie Romania SA avea obligatia sa furnizeze energie electrica, iar debitorul avea obligatia sa achite contravaloarea serviciilor prestate in baza facturilor emise de catre societatea furnizoare, in termenul de scadenta de 15 zilede la data emiterii facturilor, data emiterii facturilor si termenul de scadenta fiind inscrise pe factura.

Prin semnarea Contractului, partile s-au obligat sa respecte atat prevederile contractuale, cat si Conditiile generale pentru furnizarea energiei electrice prevazute in Contractul-cadru specificate in Anexa nr. 1 ANRE 57/1999 siAnexa 1 Ordinul nr. 86/2015.

Sustine ca, intrucat actele normative anterior-mentionate au fost publicate in forma Initiala in Monitorul Oficial al Romaniei, nimeni nu poate Invoca necunoasterea acestora si ne insusirea clauzelor prevazute in acestea, mai ales ca prin art. 33 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 1007/2004, se prevede ca furnizarea energiei electrice se face numai pe bara de contract de furnicare incheiat de un furnizor cu consumatorul, pe cale de consecinta.

A mai aratat ca potrivit art. 11, lit. a)din contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la micii consumatori finali, industriali si similari, la tarife reglementate, aprobat prin Decizia A.N.R.E. nr. 57/1999, consumatorul ore obligatia sa achite integral sila termen facturile emise de furnizor.

De asemenea, potrivit art. 14, alin. 1 si 3 din contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la micii consumatori finali, industriali si similari, la tarife reglementate, aprobat prin Decizia ANRE. nr. 57/1999:

{1} Factura emisa pentru plata contravalorii energiei electrice va fi achitata in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturii, data emiterii facturii si termenul de scadenta fiind inscrise pe factura.

{3} Neachitarea facturii de catre consumator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere, dupa cum urmeaza:

a) penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, stabilit conform reglementarilor legale In vigoare;

b) penalitatile se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei;

Totodata sustine faptul ca obligatia de plata a consumatorilor pentru energia electrica consumata este expres prevazuta de Legea energiei electrice, astfel:

- potrivit prevederilor art. 54 din vechea lege a energiei electrice nr. 13/2007: In conformitate cu prevederile contractului, consumatorul este abilitat sa plateasca contravaloarea energiei electrice consumate.

- potrivit prevederilor art. 59 din legea nr. 123/2012 a energiei electrice si gazelor naturale: In conformitate cu prevederile contractului, clientul final este obligat sa plateasca contravaloarea energiei electrice consumate la pretul si in conditiile prevazute in contractul de furnizare a energiei electrice.

A mai aratatca in conformitate cu art. 61 alin. 2 din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice si gazelor naturale art. 56 alin. 2 din vechea lege a energiei electrice nr. 13/2007), nerespectarea contractului de furnizare a energiei electrice de catre clientul final poate atrage suportarea urmatoarelor consecinte, dupa caz: penalizari, sistarea temporara o furnizorii energiei electrice, rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice.

In ceea ce priveste suportarea de catre consumator a cheltuielilor furnizorului/operatorului de retea pentru deconectarea si reconectarea la retea, arataca aceasta este reglementata de art. 200 alin. 5 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 1007/2004.

Facturarea, respectiv emiterea facturilor se realizeaza conform Codului fiscal - care prevede faptul ca semnarea si stampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie sa ie cantina factura.

Astfel, arataca in prezenta actiune, ar fi nelegala interpretarea potrivit careia neacceptarea la plata a facturii echivaleaza cu nedovedirea actiunii, in conditiile in care contractul incheiat intre parti si atasat prezentei, reprezinta „legea partilor", iar obligatia de plata s-a nascut ca efect al Incheierii contractului si nu ca efect al emiterii ori acceptarii facturii.

Prin urmare, E.ON Energie Romania SA si-a onorat obligatia de a furniza debitorului energie electrica, fara ca acesta din urma sa-sifi indeplinit intocmai obligatia corelativa de achitare a facturilor, in contextul in care nu a tagaduit existenta raportului juridic obligational invocat de creditoare ca izvor al pretentiilor si nici nu a opus imprejurarea neexecutarii culpabile de catre aceasta a obligatiilor contractuale, dupa cum nu a formulat niciodata vreo obiectiune cu privire la obligatia de plata a debitului restant.

Pentru serviciile prestate si neachitate la termen, s-au calculat penalitati in valoare de 2874.25 RON, conform contrariului, penalitati egale cu nivelul majorarii de intarziere datorat pentru neplata la termen a obligatiilor catre bugetul de stat, conform reglementarilor legale in vigoare.

Sustine ca, facturile fiscale privind valoarea penalitatilor de intarziere sunt anexate prezentei actiuni, iar in cuprinsul acestora se evidentiaza expres modul de calcul, mentionandu-se facturile asupra carora sunt calculate penalitatile, perioada de calcul, numarul de zile de Intarziere si coeficientul de calcul aplicat-potrivit reglementarilor in vigoare la data calculului si valoarea acestora.

Potrivit art. 1516, alin. 1 Cod Civil, creditorul are dreptul la indeplinirea Integrala, exacta si la timp a obligatiei, iar conform art. 1.535, alin. 1 Cod Civil, in cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenta pana in momentul platii,in cuantumul convenit de parti sau i lipsa, in cel prevazutde lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu. In acest caz, debitorul nu are dreptul sa facadovada ca prejudiciul suferit de creditor ca urmare a intarzieriiplatii ar fi mai mic.

In baza art. 1015 Cod Procedura Civila, reclamanta a indeplinit procedura comunicarii somatei debitorului, prin care a solicitat debitorului achitarea sumei datorate in termen de 15 zile de la primirea acesteia.

Astfel, creanta:este certa, intrucat existenta sa rezulta fara putinta de tagada din contractul si facturile anexate este lichida, obiectul acesteia fiind determinat din contractul si facturile anexate este exigibila, intrucat este ajunsa la scadenta, termenul scadent fiind inscris pe fiecare factura in parte.

Debitoarea nu a depus intampinare.

In prezenta cauza a fost administrata proba cu inscrisurile depuse la dosar.

Analizand inscrisurile de la dosar, instanta retine urmatoarele:

Intre creditoarea E.ON Energie Romania SA si debitoare s-au derulat raporturi contractuale, in bazacontractuluicont 1001714720din data de 04.02.2016, in baza carora creditoarea a livrat energie electrica catre debitoare, iar corelativ s-a nascut obligatia de plata a acesteia pentru serviciile de care a beneficiat.

Creditoarea a furnizat debitoareienergie electrica, emitand o serie de facturi fiscale, atasate la filele 51-75dosar, in cuantum total de31194,28 lei.

La data de 03.012018 creditoarea a comunicat debitoarei prin intermediul Biroului executorului judectoresc (f. 21 dosar)somatia de plata prin care i s-a solicitat ca in termen de 15 zile de la comunicaresa achite suma de 34.068,53 lei reprezentand debite restante care provin din neachitarea facturilor scadente, cumentiuneaca, incazul in care nuvaefectua plata in termenul indicat, creditoarea va demara procedurile legale de recuperare a debitului, inclusiv dobanda penalizatoare si cheltuielide judecata.

Somatia fost primita sub semnatura ( fila 50).

Potrivit art. 1014 alin. 1 C.proc. civ. procedura ordonantei de plata se aplica creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.

Art. 1019 alin. 3 C.proc. civ, stabileste ca in citatie se va preciza ca debitorul este obligat sa depuna intampinare cu cel putin 3 zile inaintea termenului de judecata, facandu-se mentiune ca, in cazul nedepunerii intampinarii, instanta, fata de imprejurarile cauzei, poate considera aceasta ca o recunoastere a pretentiilor creditorului.

Creanta este certa in sensul dispozitiilor art. 662 alin. 2din Codul de procedura civila, cand existentaei neindoielnica rezulta din insusi titlul executoriu.

Potrivit art. 662 alin. 3 C.proc. civ. creanta este lichida atunci cand obiectul ei este determinat sau cand titlul executoriu contine elemente care permit stabilirea lui.

Creanta este exigibila daca obligatia debitorului este ajunsa la scadenta sau acesta este decazut din beneficiul termenului de plata.

Din textele legale de mai sus reiese ca cererea prin care se declanseaza procedura ordonantei de plata trebuie sa indeplineasca, pe langa conditiile generale si trei conditii speciale de admisibilitate.

In primul rand, creditorul trebuie sa aiba o creanta a carei obligatie corelativa consta in indatorirea debitorului de a plati o suma de bani.

In al doilea rand, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila.

A treia conditie de admisibilitate se refera la mijlocul de proba prin care s-ar putea face dovada creantei pretinse de creditor, in sensul ca pot fi folosite inscrisurile.

Raportandu-se la reglementarile incidente, studiind dosarul prin prisma conditiilor de admisibilitate in ceea ce priveste debitul principal, instanta constata ca acestea sunt indeplinite.

Astfel, creanta invocata de creditoare este certa,intrucat rezultadin inscrisurile care o constata, respectiv facturilefiscaleatasatela filele51-75 dosar, in copie certificata pentru conformitate cu originalul.

Creanta este lichida, intrucat cuantumul este determinat prin factura fiscala emisa.

Creanta este exigibila suma facturata fiind datorata din momentul emiterii facturii, intrucat pe aceasta nu este consemnat un termen de scadenta.

Aceasta creanta are corelativa o obligatie de plata a unei sume de bani sieste probata prin inscrisurile de la dosar, opozabile debitoarei.

In temeiul art. 1270 Cod civil conventiilelegal facute au putere de lege intre partile contractante, iar potrivit art.1516 Codul civil, creditorul are dreptul de a dobandi indeplinirea exacta a obligatiei, si in caz contrar are dreptul la dezdaunare.

Instanta constata ca cerintele emiterii ordonantei de plata asa cum sunt dezvoltate mai sus sunt intrunite si in ceea ce privesc penalitatile de intarziere solicitate.

Astfel partile au stipulat in cuprinsul contractului ca in situatia in care clientul( debitoarea) nu isi indeplineste obligatiile de plata la termenele scadente, acesta se obliga sa plateasca furnizorului (creditoarei) dobanzi penalizatoare in cota de 0,04 % pe zi calendaristica( art. 9.1).

In aprecierea temeiniciei cererii instanta retine si faptul ca debitoare a recunoscut acest debit prin faptul ca desi a fost legal citata cu mentiunea de a depune intampinare sub sanctiunea de a se considera ca recunoscute pretentiile, aceasta nu a inteles sa formuleze intampinare si nici nu s-a prezentat in fata instantei pentru a se apara.

Pentru toate motivele de fapt si de drept mai sus invocate,instanta urmeaza sa emita ordonanta de plataprin care va ordona debitoarei ca, in termen de 30 de zile de la data comunicarii prezentei ordonante, sa plateasca, creditoarei suma de 31.194,28 lei, reprezentand contravaloare facturi neincasate de energie electrica consumata si suma de 2.874,25 leireprezentand penalitati de intarziere.

In scopul executarii obligatiei de plata, in temeiul art. 1021 alin. 3 C.proc. civ., instanta va fixa un termen de plata de 30 de zile de la datacomunicarii ordonantei.

Creditoarea a efectuat cheltuieli de judecata in cuantum de 200 lei reprezentand taxa judiciara de timbru sionorariudeavocat.

Fata de solutia la care a ajuns instanta in urma deliberarii, avand in vedere dispozitiile art. 453 C.pr.civ. care prevad ca partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata, instanta urmeaza sa admita cererea creditoarei privind acordarea cheltuielilor de judecata. In acest sens, debitoarea va fi obligata la plata sumei de 200 lei cheltuieli de judecata .

2

Domenii speta