Excepția prematurității formulării acţiunii. Obligarea pârâtei Comisia Judeţeană Iaşi de Fond Funciar la reconstituirea în natură a dreptului de proprietate pentru teren păşune ,fâneaţă si arabil,

Sentinţă civilă 1370 din 24.07.2018


Prin acţiunea civilă înregistrată la această instanţă sub nr.  / /866/2017 reclamantul  C.V.I.  a solicitat, în contradictoriu cu Comisia Judeţeană  de Fond Funciar  şi Comisia Locală  de Fond Funciar,  potrivit cererii introductive, obligarea pârâtei  Comisia Judeţeană Iaşi de Fond Funciar  la reconstituirea în natură a dreptului de proprietate pentru surpfaţa de 100 ha teren păşune şi fâneaţă, precum şi la reconstituirea în natură  a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 100 ha teren arabil, ce au aparţinut autorilor Ș.E. si Ș.M..

În motivarea acţiunii că reclamantul este nepot de fiu (C.C.N.) al autoarei C.A. (bunică paternă), care la rându-i a fost moştenitoarea autorilor săi, Ș.E. si Ș.M.

Se arată că deşi au fot formulate cereri de reconstituire de către tatăl reclamantului, C.C.N., comisiile de fond funciar nu au finalizat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate.

Se arată că  pârâta Comisia Locală  a comunicat reclamantului prin adresa nr. 596/2013 faptul că cererea de reconstituire cu privire la terenul cu categoria păşune-fâneaţă a fost propusă spre invalidare, iar cu privire la cererea vizând terenul arabil nu s-a primit nici până în prezent vreun răspuns. Se arată că reclamantul a formulat contestaţie împotriva propunerii de invalidare, cerere care însă nu a fost soluţionată.

În dovedire se solicită administrarea probei cu înscrisuri.

În drept, se invocă prevederile art. 8 şi urm. din Legea nr. 18/1991.

Prin întâmpinare, pârâta Comisia Judeţeană  de Fond Funciar arată că  legislatia in materie funciara prevede o procedura speciala in ceea ce priveşte solutionarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate, care se realizeaza de institutii expres prevazute de lege şi anume, comisiile locale şi judetene de fond funciar (art. 27 din H.G. nr. 890/2005) . Se arată că este necesar ca în prealabil  pârâta Comisia Locala de Fond Funciar sa formuleze o propunere cu privire la cererea de reconstituire şi să inainteze împreună cu cererea de reconstituire, intreaga documentatie aferenta acesteia. Abia dupa primirea dosarului complet cuprinzand cererea de reconstituire, Comisia Judeteana de Fond Funciar se poate pronunta, prin hotarare, cu privire la cererea de reconstituire.

Se solicită, astfel, respingerea actiunii formulate in contradictoriu cu Comisia Judeteana de Fond Funciar .

Prin întâmpinarea formulată de pârâta Comisia Locală de Fond Funciar se  invocă prematuritatea formulării acţiunii, motivându-se că reclamantul nu are deschisă calea acţiunii în jusitiţie înainte de a se definitiva etapa administrativă privitor la soluţionarea cererii de reconstituire.

Prin cerere modificatoare depusă la data de 4.10.2017, reclamantul arată că solicită obligarea pârâtei Comisia Locală  la soluţionarea  cererilor de reconstituire formulată de autorul reclamantului pentru suprafaţa de 100 ha teren categoria de folosinţă păşune şi fâneaţă, respectiv pentru suprafaţa de 100 ha teren categoria arabil. De asemenea, în contradictoriu cu pârâta Comisia Judeţeană se arată că se solicită obligarea acestei comisii să procedeze la verificarea  legalităţii propunerii ce urmează a fi făcută de comisia locală cu privitor la cele două cereri de reconstituire.

Prin întâmpinarea la cererea modificatoare, pârâta Comisia Judeţeană  solicită ca reclamantul să facă dovada existenţei celor două cereri de reconstituire.

Pârâta Comisia Locală, prin întâmpinarea la cererea modificatoare solicită respingerea acţiuni având în vedere că dreptul de proprietate asupra suprafeţelor indicate nu a fost dovedit.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri, din analiza cărora, văzând şi dispoziţiile legale incidente, instanţa reţine următoarele:

Reclamantul C.V.I.este fiul defunctului C.C.N. , acesta din urmă fiind fiul defunctei C.A., care la rându-i a moştenit pe defuncţii  Ș.E. si Ș.M.  Aceştia din urmă au fost proprietari ai moşiei Goeşti, în suprafaţă de 757 ha, din care 600 arabil şi 147 păşuni şi fâneţe.

În calitate de moştenitor ai defuncţilor Ș.E. si Ș.M. (unchi) tatăl reclamanului, C.C.N. , a formulat cereri de reconstituire atât în baza Legii nr. 247/2005, cât şi a Legii nr. 193/2007.

Astfel, la Legea nr. 193/2007 C.C.N. a solicitat restituirea unei suprafeţe de 50 ha păşuni şi fâneţe, după autorul Ş.E. (înregistrată sub nr. 2/28.08.2007 ) şi restituirea a 50 ha păşune după autorul Ş.M.  (înregistrată sub nr. 5/28.08.2007).

Potrivit Procesului-verbal încheiat la data de 06.03.2013 (filele 211-213), înregistrat sub nr. 576/06.03.2013, Comisia Locală  de Fond Funciar a propus invalidarea cererilor înregistrate  sub nr. 2/28.08.2007 , respectiv sub nr. 5/28.08.2007. Prin Hotărârea nr. 876/05.12.2017 (fila 155) şi prin Hotărârea nr. 871/25.12,2017(fila 216), Comisia Judeţeană a respins cele două cereri formulate de autorul C.C.N..

Reţine însă instanţa că în evidenţele Comisiei Locale de Fond Funciar, respectiv în Registrul intrări la Legea nr. 247/2005, la numerele 8925 din 23.11.2005 şi 8846 din 19.09.2005 apar înregistrate cererile de reconstituire formulate de C.C.N.  la Legea nr. 247/2005(filele 24 şi 25 vol. II).

Cererile de reconstituire (filele 15,16 vol. II dosar ) sunt formulate de către C.C.N. în calitate de moştenitor ai unchilor săi, Ș.M. si Ș.E..

Potrivit susţinerilor pârâtei Comisia Judeţeană , cele două cereri mai-sus arătate nu se află înregistrate în evidenţele acestei comisii, iar documentaţiile depuse la dosarul cauzei nu se referă în niciun fel la aceste două cereri, ci, aşa cum s-a arătat, la alte cereri de reconstituire.

Instanţa are în vedere că, potrivit disp. art. 8  alin.2 din Legea nr. 18/1991, ale art. 11 din HG 890/2005, stabilirea dreptului de proprietate se face la cererea persoanei îndreptăţite, iar potrivit disp. art. 5 lit. a din HG 890/2005, comisiile locale preiau şi analizează cererile depuse, urmând ca mai apoi, urmare a verificărilor efectuate (art. 5 lit. b) să stabilească mărimea şi amplasamentul suprafeţelor de teren reconstituite (art. 5 lit. c ) şi să completeze anexele de validare ( art. 5 lit. d), documentaţia astfel întocmită urmând a fi înaintată spre aprobare şi validare comisiei judeţene (art. 5 lit. h din HG 890/2005).

La rândul său, comisia judeţeană, conform disp. art. 6 lit. e din HG 890/2005, validează sau invalidează propunerile comisiei locale, procedând eventual la emiterea titlului de proprietate (art. 6 lit. f).

Constată instanţa că procedura de reconstituire ce s-a declanşat ca urmare a formulării de către autorul reclamantului a celor două cereri de reconstituire, înregistrate sub nr. 8925 din 23.11.2005 şi nr. 8846 din 19.09.2005, cereri care, în urma oricăror dovezi contrarii, au rămas doar la stadiul de înregistrare, fiind astfel întemeiat demersul reclamantului de a solicita obligarea comisiei locale la soluţionarea acestora, în sensul efectuării de propuneri, respectiv la obligarea comisiei judeţene de a valida/invalida propunerile comisiei locale.

Instanţa are în vedere că, oricare ar fi eventualul motiv de netemeinicie a cererilor autorului reclamantului, după cum se susţine prin întâmpinarea comisiei locale, pârâta este obligată să urmeze procedura prevăzută de HG 890/2005, propunând motivat comisiei judeţene, în condiţiile în care autorul reclamantului nu ar fi persoană îndreptăţită, invalidarea cererilor de reconstituire. În caz contrar, în condiţiile în care autorul reclamantului ar fi îndreptăţit la reconstituire, pârâta Comisia locală avea şi are obligaţia de a proceda la identificarea şi delimitarea terenului reconstituit şi înscrierea dreptului în anexa de validare, cu înaintarea documentaţiei necesare comisiei judeţene. La rândul său, pârâtei Comisia Judeţeană  de Fond Funciar, conform disp. art. 6 lit. e din HG 890/2005, îi revine obligaţia de a valida sau invalida propunerile comisiei locale, procedând eventual la emiterea titlului de proprietate (art. 6 lit. f).

Pârâta Comisia Locală  a formulat excepţia prematurităţii, faţă de care, în cea de a doua întâmpinare, nu a mai revenit, invocând că nu reclamantul nu are deschisă calea acţiunii în jusitiţie înainte de a se definitiva etapa administrativă privitor la soluţionarea cererii de reconstituire. Or, raportat la cererea modificatoare, prin care se solicită obligarea pârâtei la soluţionarea cererilor de reconstituire, în mod evident nu poate fi vorba despre o cerere prematură, în condiţiile în care se solicită îndeplinirea de către comisia locală a unei activităţi la care însăşi legea funciară o obligă.

Excepţia invocată de pârâtă este neîntemeiată şi sub aspectul că procedura de validare/invalidare a unei cereri de reconstituire nu poate fi împărţită în două etape: cea din faţa comisiei locale, respectiv cea din faţa comisiei judeţene. Aceasta întrucât actului depunerii cererii de reconstituire/constituire  la comisia locală (primăria comunei) trebuie să îi corespundă un act de validare/invalidare, act pe care-l îndeplineşte Comisia judeţeană. Astfel că, în lipsa soluţionării cererii de reconstituire, prin emiterea unei hotărâri de către comisia judeţeană, acţiunea în obligaţia de a face, ca cea de faţă, priveşte procedura mai-sus prezentată în întregul său. De altfel, ar fi nerezonabil şi îmbrăcând un formalism exagerat a aprecia ca fiind întemeiat ca mai întâi persoana interesată să solicite instanţei obligarea comisiei locale la urmarea procedurii, ca mai apoi, funcţie de eventuala atitudine pasivă a comisiei judeţene aceeaşi persoană să cheme în judecată şi această comisie.

Prin urmare, instanţa va admite acţiunea reclamantului, urmând a face şi aplicarea disp. art. 453 CPC, culpa procesuală însă aparţinând doar pârâtei Comisia locală, a cărei atitudine pasivă în soluţionarea legală a cererilor de reconstituire a condus la imposibilitatea pronunţării de către pârâta Comisia Judeţeană a unei hotărâri, respectiv la nasterea litigiului de faţă.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Respinge excepţia prematurităţii formulării acţiunii.

 Admite acţiunea civilă astfel cum a fost precizată, formulată de reclamantul C.V.I. în contradictoriu cu pârâtele Comisia Judeţeană  de Fond Funciar şi Comisia Locală de Fond Funciar.

 Obligă pârâta Comisia Locală  de Fond Funciar la analizarea şi soluţionarea cererilor de reconstituire formulate de autorul reclamantului, C.C. N., în temeiul Legii nr. 247/2005, pentru suprafeţele de 100 ha teren păşuni şi fâneaţă şi respectiv de 100 ha teren arabil ce au aparţinut autorilor Ş.M.  şi respectiv Ş.E.

 Obligă pârâta Comisia Judeţeană Iaşi de Fond Funciar, în măsura în care i s-au înaintat referatele de către comisia locală, la emiterea unei/unor hotărâri de validare/invalidare a dreptului solicitat pentru suprafaţa de 100 ha teren fâneaţă şi păşune, respectiv 100 ha teren arabil.

 Obligă pârâta Comisia Locală Lungani de Fond Funciar la plata către reclamant a sumei de 5000 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de apel, depus la Judecătoria Paşcani, în termen de 30 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 24.07.2018.

Președinte, Grefier,