Contestaţie împotriva hotărârii adunarii creditorilor

Sentinţă civilă 1344 din 26.09.2018


Pe rol se află  judecarea cauzei privind pe contestatoarea DIRECTIA GENERALA REGIONALA A FINANTELOR PUBLICE IASI-AJFP IASI, creditorii SC B SA, SC I S.A., PRIN MANDATAR SC A SRL, ITM, MUNICIPIUL IAŞI – DIRECŢIA ECONOMICĂ ŞI A FINANŢELOR PUBLICE LOCALE, SC ES SRL, PRIN MANDATARA M SRL, SC L SRL, PB S.A., FN, SC  SR SA, SC IR SRL, CU SEDIUL PROCEDURAL, C.N.A.D.N.R. SA - DIRECŢIA REGIONALĂ DRUMURI ŞI PODURI IAŞI, LT şi pe debitoarea SC V SRL prin lichidator judiciar P, având ca obiect contestaţie împotriva hotărârii adunarii creditorilor publicat în BPI 4955/07.03.2018.

Dezbaterile asupra cauzei  au avut loc în şedinţa din camera de consiliu de la 13.09.2018 , fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta, când instanţa a amânat pronunţarea cauzei pentru data de 20.09.2018 și ulterior pentru astăzi, 26.09.2018, când a hotărât:

INSTANŢA:

Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 21.03.2018 pe rolul Tribunalului Iași sub nr. 740/99/2012/a1, creditoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași a contestat hotărârea adunării creditorilor  debitoarei SC V SRL din data de 16.03.2018.

În motivare, creditoarea a arătat că, prin convocatorul publicat în BPI nr. 4955/07.03.2018, lichidatorul judiciar a convocat, la solicitarea organului fiscal pentru data de 16.03.2018 adunarea creditorilor debitoarei SC V SRL în vederea desemnării titularului acțiunii de atragere a răspunderii administratorului statutar, conform art. 138 din Legea nr. 85/2006, că a transmis votul săi prin adresa nr. 104881/12.03.2018 în sensul că a solicitat administratorului judiciar să formuleze cererea de angajare a răspunderii, iar potrivit procesului verbal al adunării creditorilor au mai transmis voturi PB SA ce a solicitat ca acțiunea să fie introdusă de lichidatorul judiciar și FN ce a solicitat ca acțiunea întemeiată pe prevederile art. 138 să fie introdusă de Președintele Comitetului Creditorilor – AFPM Iași, că decizia consemnată în procesul verbal în sensul că nu se poate desemna titularul acțiunii având în vedere că nici unul din creditori nu dorește să fie titularul acțiunii este nelegală, că în condițiile în care doi dintre creditori au transmis că desemnează lichidatorul judiciar în calitate de titular al acțiunii, aceasta era decizia ce trebuia consemnată.

În drept, reclamanta a invocat prevederile art. 14 din Legea nr. 85/2006.

Din analiza actelor și lucrărilor dosarului, instanța reține următoarele:

În urma convocării adunării creditorilor debitoarei SC V SRL având ca ordine de zi desemnarea titularului acțiunii de atragere a răspunderii patrimoniale pentru administratorul societății debitoare la data de 16.03.2018, creditorii Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași, PB SA și FN au transmis voturile lor prin corespondență.

Astfel, creditorii Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași și PB SA ( ce dețin împreună 75.45% din valoarea creanțelor) au solicitat ca lichidatorul judiciar să formuleze cererea prevăzută de art. 138 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 în timp ce creditorul FN a solicitat ca acțiunea întemeiată pe prevederile art. 138 să fie introdusă de Președintele Comitetului Creditorilor – AFPM Iași.

Cu toate acestea, lichidatorul judiciar a consemnat în procesul verbal că nu se poate desemna titularul acțiunii având în vedere că nici unul din creditori nu dorește să fie titularul acțiunii prevăzute de art. 138 din Legea nr. 85/2006. O astfel de decizie este nelegală și urmează să fie anulată întrucât nu respectă voturile exprimate de către creditori în sensul desemnării lichidatorului judiciar drept titular al acțiunii prevăzute de art. 138 din Legea nr. 85/2006, fiind incidente în cauză prevederile art. 14 alin. 6 și 7 din Legea nr. 85/2006.

Astfel, ordinea de zi a adunării creditorilor a fost reprezentată de desemnarea titularului acțiunii de atragere a răspunderii patrimoniale și nu desemnarea creditorului titular al acestei acțiuni, astfel încât lichidatorul judiciar era obligat să consemneze decizia majoritară luată de către creditori în sensul desemnării lichidatorului judiciar drept titular al acțiunii, mai ales că procesul verbal nici nu consemnează motive pentru care lichidatorul judiciar nu ar putea fi titular al acestei acțiuni.

Prin urmare, față de considerentele expuse anterior, instanța urmează să admită contestația formulată de creditoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași împotriva hotărârii  adunării creditorilor  debitoarei SC V SRL din data de 16.03.2018 cu consecința anulării acestei hotărâri și obligării lichidatorului judiciar să consemneze hotărârea adoptată ca rezultat al voturilor exprimate.

Admite contestația formulată de creditoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași împotriva hotărârii  adunării creditorilor  debitoarei SC V SRL din data de 16.03.2018.

Anulează hotărârea adunării creditorilor din data de 16.03.2018 și obligă lichidatorul judiciar să consemneze hotărârea adoptată ca rezultat al voturilor exprimate.