Posibilitatea dării în plată în temeiul Legii nr. 77/2016 a unui teren.

Decizie 72 din 14.02.2019


Posibilitatea dării în plată în temeiul Legii nr. 77/2016 a unui teren. Legea nu se opune transmiterii dreptului de proprietate a unui teren pentru care s-a contractat un credit, dar este necesară să se facă dovada faptului că acesta a fost achiziţionat pentru construirea unei locuinţe, intenţie care trebuia să existe încă de la momentul încheierii contractului de credit.

 Decizia civilă nr. 72/2019/14.02.2019

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galați la data de 11.11.2016 sub nr. …/233/2016, contestatoarea M. Bank S.A. în contradictoriu cu intimații M.O. și M.M.L. a formulat contestaţie privind îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate în ceea ce priveşte Notificarea din data de 31.10.2016 înregistrată sub nr. …/31.10.2016, solicitând instanței să admită contestația și să dispună repunerea părților in situația anterioară notificării în sensul înlăturării măsurii de suspendare a plăților/demersurilor judiciare și a efectelor produse de acestea.

Prin sentinţa civilă nr. …/27.04.2018, Judecătoria Galaţi a admis contestația formulată de contestatoarea M. Bank S.A.; a anulat notificarea din data de 31.10.2016 comunicată de intimaţi contestatoarei şi a dispus repunerea părților în situația anterioară comunicării notificării.

Prin decizia civilă nr. 72/2019/14.02.2019 a respins ca nefondat apelul formulat de apelanţii M.O. și M.M.L. împotriva sentinţei civile nr. … pronunţată la data de 27.04.2018 de Judecătoria Galaţi în dosarul înregistrat cu nr. …/233/2016, în contradictoriu cu intimata M. Bank S.A..

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța a reținut următoarele:

Astfel cum a constatat şi prima instanţă, prin contractul de credit nr. … încheiat la data de10.03.2008 între intimata-contestatoare M. Bank S.A. și apelanţii-intimați M.O. și M.M.L., aceştia din urmă au împrumutat suma de 352.500 lei, cu un termen de restituire de 27 de ani, în vederea cumpărării imobilului-teren, intravilan, liber de construcţii, situat în com. Bran, județul Braşov. Acest imobil-teren a fost cumpărat prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. …/10.03.2008 de notar public S.C.. Rambursarea creditului a fost garantată prin instituirea unei ipoteci de rangul I asupra imobilului-teren, prin contractul de ipotecă imobiliară ….

Prin actele adiţionale la contractul de credit, din data de 14.05.2009 şi 29.03.2012 a fost suplimentat împrumutul acordat inițial cu o sumă de până la 15.600 lei, reprezentând contravaloarea ratelor restante.

Prin notificarea din data de 31.10.2016, apelanţii-intimați M.O. și M.M.L. au notificat intenția de dare în plată a imobilului – teren.

Apelanţii-intimaţi au susţinut prin întâmpinarea din primă instanţă şi prin cererea de apel faptul că acest credit a fost contractat cu scopul de a construi un imobil cu destinaţia de locuinţă, fapt ce rezultă din contractul de credit, unde este menţionat că terenul este situat în intravilan, iar terenul nu este pretabil unei construcţii cu destinaţie comercială.

Conform art. 4 alin.1 lit. c din Legea nr. 77/2016, ... pentru stingerea creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii: ... c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă.

Tribunalul reţine că dispoziţiile legii nu exclud mecanismul dării în plată a unui imobil – teren, dacă acesta a fost cumpărat cu destinaţia de a construi un alt imobil, cu destinaţia de locuinţă. Acest fapt rezultă din intenţia legiuitorului exprimată în procesul legislativ de adoptare a legii, respectiv prin introducerea unui amendament de către Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor, de modificare, în forma actuală, a dispoziţiilor art. 4 alin.1 lit. c din lege.

În schimb, din înscrisurile depuse rezultă cu certitudine faptul că achiziţionarea imobilului-teren de către apelanţii-intimaţi a avut un scop lucrativ, exclus de la incidenţa dispoziţiilor Legii nr. 77/2016.

Astfel, din solicitarea de acordare a creditului, completată la data de 16.01.2008 de către apelantul-intimat M.O., rezultă faptul că scopul contractării creditului a fost de a se cumpăra un teren, nefiind subliniată sau bifată în cerere şi rubrica referitoare la scopul construirii unei case.

Prin cererea înregistrată la intimata-contestatoare M. Bank S.A. cu nr. …/06.03.2012, apelantul-intimat M.O. a menţionat că achiziţionarea terenului situat în comuna turistică Bran, în suprafaţă de 2.963,7 mp, a fost efectuată cu scopul de a dezvolta o pensiune turistică cu restaurant, fapt neîndeplinit datorită intervenirii crizei financiare.

Prin cererea de apel, chiar apelanţii-intimaţi au menţionat că în cuprinsul cererii de restructurare a creditului efectuată de M.O. în anul 2012 către intimata-contestatoare s-a specificat că se intenţiona construirea unei pensiuni, însă nu aceasta a fost intenţia la momentul contractării creditului pentru achiziţionarea terenului, aceasta survenind ulterior încheierii contractului de credit.

Prin urmare, atât din înscrisurile depuse, cât şi din susţinerile apelanţilor-intimaţi, scopul final al contractării creditului a fost cumpărarea terenului în vederea construirii unui imobil cu destinaţie comercială şi nu cu destinaţia de locuinţă.

În concluzie, în mod legal prima instanţă a reţinut faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile legale referitoare la darea în plată a imobilului-teren şi a admis contestaţia formulată de intimata-contestatoare M. Bank S.A., anulând notificarea de dare în plată şi repunând părţile în situaţia anterioară comunicării notificării.

Având în vedere aceste considerente, în temeiul art. 480 alin.1 C.pr.civilă, tribunalul va respinge apelul ca nefondat.

Prin decizia civilă nr. 126/2019/13.06.2019 Curtea de Apel Galaţi a anulat recursul formulat împotriva deciziei civile pronunţată de Tribunalul Galaţi.

Domenii speta