Titlu executoriu – somaţie europeană de plată. Încuviinţarea executării silite.

Sentinţă civilă 422 din 28.08.2019


Conform Regulamentului (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a unei proceduri europene de somație de plată, somaţia europeană de plată reprezintă titlu executoriu pentru care se poate cere direct încuviinţarea executării silite în statele membre a Uniunii Europene, fără a fi necesară parcurgerea unei proceduri speciale prealabile. Încuviinţarea executării silite şi procedura de executare pe teritoriul României sunt guvernate de legea română.

 Sentinţa civilă nr. 422/28.08.2019

Prin cererea înregistrată la data de 27.06.2019 pe rolul Tribunalului Galaţi cu nr. …/121/2019, creditoarea A GMBH a formulat cerere de încuviinţare a executării silite a debitoarei V SRL în baza titlului executoriu reprezentat de hotărârea pronunţată la data de 05.01.2018 de Bezirksgericht für Handelssachen Wien, Austria, în dosarul nr. … EuM 25/18b.

Prin sentinţa civilă nr. 422/28.08.2019 Tribunalul Galaţi a admis cererea, având ca obiect “încuvinţare executare silită – somaţie europeană de plată nr. …/18b din 05 ianuarie 2018” formulată de creditoarea A GMBH, societate comercială de drept austriac, în contradictoriu cu debitoarea V SRL şi a încuviinţat executarea silită a debitoarei V SRL în conformitate cu dispoziţiile titlului executoriu, reprezentat de hotărârea pronunţată la data de 05.01.2018 de Bezirksgericht für Handelssachen Wien, Austria, în dosarul nr. … EuM 25/18b, până la concurenţa sumei de 43.737,86 euro cu titlu de debit, la care se vor adăuga dobânzile şi cheltuielile de judecată (sume ce se vor converti în lei la cursul de schimb BNR din data de 02.07.2018), precum şi cheltuielile de executare silită.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța a reținut următoarele:

Conform art. 21 alin.1 şi alin.2 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a unei proceduri europene de somație de plată , … Fără a aduce atingere dispozițiilor prezentului regulament, procedurile de executare sunt reglementate de legislația statului membru de executare.

Somația europeană de plată devenită executorie se execută în aceleași condiții ca o hotărâre executorie luată în statul membru de executare.

(2) În scopul executării în alt stat membru, reclamantul furnizează autorităților de executare competente din acest stat membru:

(a) o copie a somației europene de plată, astfel cum este declarată executorie de către instanța de origine și care îndeplinește condițiile necesare pentru stabilirea autenticității acesteia;

și

(b) după caz, traducerea somației europene de plată în limba oficială a statului membru de executare sau, în cazul în care acest stat membru are mai multe limbi oficiale, în limba oficială sau într-una din limbile oficiale ale procedurii judiciare din locul unde se solicită executarea, în conformitate cu legislația acestui stat membru, sau într-o altă limbă pe care statul membru de executare a declarat că o va putea accepta. Fiecare stat membru poate indica limba sau limbile oficiale ale instituțiilor Uniunii Europene, altele decât limba sa, pe care le poate accepta pentru o somație europeană de plată. Traducerea este certificată de către o persoană autorizată în acest scop într-unul din statele membre.

Conform art. 33 din acelaşi regulament, … Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre în conformitate cu Tratatul de instituire a Comunității Europene.

Conform art. 1103 alin.1 C.pr.civilă, … Hotărârile străine care nu sunt aduse la îndeplinire de bunăvoie de către cei obligaţi a le executa pot fi puse în executare pe teritoriul României, pe baza încuviinţării date, la cererea persoanei interesate, de către tribunalul în circumscripţia căruia urmează să se efectueze executarea.

Conform art. 1106 alin.4 C.pr.civilă, … Prin hotărârea de încuviinţare a executării hotărârii străine de condamnare la plata unei sume în monedă străină se va dispune conversia în monedă naţională la cursul de schimb al zilei când hotărârea a devenit executorie în statul unde a fost pronunţată. Până la data conversiei, dobânda produsă de suma stabilită în hotărârea străină este guvernată de legea instanţei care a pronunţat-o.

Tribunalul constată îndeplinirea în speţă a condiţiilor legale menţionate mai sus. Somaţia de plată europeană pronunţată la data de 05.01.2018 de Bezirksgericht für Handelssachen Wien, Austria, în dosarul nr. …EuM 25/18b a devenit executorie la data de 02.07.2018, fapt constatat de instanţa din Austria prin declaraţia de constatare a forţei executorii- formularul G, emisă conform art. 18 alin.1 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006, iar din probele administrate nu rezultă că debitoarea a achitat de bunăvoie obligaţiile de plată.

Mai reţine tribunalul că dispoziţiile legale menţionate se coroborează cu cele ale art. 666 alin. 4 din Codul de procedură civilă, în sensul că … încuviinţarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc să recurgă simultan ori succesiv la toate modalităţile de executare prevăzute de lege în vederea realizării drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Încuviinţarea executării silite produce efecte pe întreg teritoriul ţării. De asemenea, încuviinţarea executării silite se extinde şi asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviinţate.