Familia ocupaţională de funcţii bugetare „cultură”. Decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă emise în baza art. 2 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 1/2020, pe timpul stării de urgenţă, instituită prin Decretul 195/2020

Decizie 90 din 09.02.2021


Familia ocupaţională de funcţii bugetare „cultură”. Decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă emise în baza art. 2 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 1/2020, pe timpul stării de urgenţă, instituită prin Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020. Competenţa organului care a dispus măsura

Codul administrativ:  art. 129

Ordonanţa Guvernului nr. 21/2007 art. 19

Hotărârea nr. 105 din 14.04.2014 a C.L.M. Arad

Cadrul legal despre care vorbeşte art. 129 alin. (7) din Codul administrativ a fost asigurat de către Consiliul Local al Municipiului Arad prin înfiinţarea şi finanţarea Filarmonicii Arad care, deşi este subordonată unei autorităţi locale, este o persoană juridică cu identitate şi organe de conducere proprii, respectiv consiliul administrativ - organism deliberativ din care, potrivit art. 19 din O.G. nr. 21/2007, fac parte un reprezentant al autorităţii locale în subordinea căreia a fost înfiinţată Filarmonica Arad, respectiv Consiliului Local al Municipiului Arad, precum şi un reprezentant al ordonatorului principal de credite şi un manager.

Printre atribuţiile Consiliului Administrativ prevăzute în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Filarmonicii Arad, aprobat prin Hotărârea nr. 105 din 14.04.2014 a C.L.M. Arad, se numără acelea de a „analiza şi aproba, după caz, proiectele de hotărâri iniţiate de conducerea instituţiei”, „analiza şi aproba programul anual de activitate al instituţiei”. Hotărârile au fost iniţiate de conducerea instituţiei, respectiv managerul acesteia, care, în contextul legislativ determinat de instituirea stărilor de urgenţă şi alertă, care au impus interzicerea desfăşurării activităţilor culturale, a propus suspendarea activităţii artistice şi a contractelor individuale de muncă ale personalului artistic din cadrul instituţiei în temeiul prevederilor art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Aprobarea din partea Consiliului Administrativ era obligatorie în situaţia dată, câtă vreme, fiind o măsură care afecta raportul de muncă al tuturor salariaţilor, aceasta producea consecinţe şi în privinţa programului anual de activitate al instituţiei pârâte. În consecinţă, organul de conducere colectiv al pârâtei a acţionat strict în limitele atribuţiilor recunoscute în mod expres prin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Filarmonicii Arad.

(Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, Decizia civilă nr. 90 din 09 februarie 2021, rezumată de Judecător Camelia Lucaciuc)

Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul Tribunalului Arad la data de 29 mai 2020, reclamantul „Sindicatul A... Arad" în numele și reprezentarea membrilor de sindicat: B…, C…, şi alţii, a chemat în judecată pârâții Filarmonica Arad și Consiliul Local al Municipiului Arad, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună anularea Hotărârilor nr. (1) și nr. (2) ale Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad, luate prin Procesului-verbal nr. 364/01.04.2020, ca nelegale; anularea Hotărârilor nr. (l) și nr. (2) ale Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad, luate prin Procesul-verbal nr. 462/15.05.2020, ca nelegale; anularea tuturor deciziilor de suspendare a contractelor individuale de muncă emise de Filarmonica Arad începând cu data de 02.04.2020, ca netemeinice și nelegale.

În consecinţa celor solicitate, reclamantul solicită obligarea intimatelor:

- în principal, obligarea intimatei Filarmonica Arad la plata diferențelor rezultate dintre salariul lunar integral (100% din salariul de bază) și sumele plătite efectiv cu titlu de salariu lunar, aferent lunilor aprilie-mai 2020;

- în subsidiar, obligarea intimatei Filarmonica Arad la plata diferențelor dintre salariul lunar calculat în procent de 75% din salariul de bază și sumele plătite efectiv cu titlu de salariu lunar, aferent lunilor aprilie-mai 2020, fără a fi reţinută contribuţia asiguratorie pentru muncă;

- obligarea intimatului Consiliul Local al Municipiului Arad să aloce fondurile necesare pentru plata drepturilor salariale stabilite;

- obligarea intimatelor la plata cheltuielilor de judecată.

Prin Sentinţa civilă nr. 937/23.11.2020, pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. […]/108/2020, a fost respinsă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Consiliului Local al Municipiului Arad. A fost respinsă acţiunea formulată de reclamantul Sindicatul A... Arad în numele membrilor de sindicat A…, B…, C… şi alţii, în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Arad şi Filarmonica de Stat Arad cu sediul în Arad, având ca obiect anulare act. A fost admisă excepţia tardivităţii şi au fost respinse cererile de intervenţie formulate de reclamanţii D... şi E…, în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Arad şi Filarmonica de Stat Arad, ca tardiv introduse.

Fără cheltuieli de judecată.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa s-a pronunţat cu prioritate asupra excepţiilor lipsei calităţii de reprezentant şi lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Consiliului Local al Municipiului Arad.

Prima excepţie a fost soluţionată anterior dezbaterii pe fond a cauzei, în sensul respingerii ei prin încheierea dată în şedinţa publică din 12.10.2020.

În soluţionarea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Consiliului Local al Municipiului Arad au fost avute în vedere dispoziţiile art. 129 alin. (2) Cod administrativ lit. a), art. 4 alin. (1) şi alin. (2) din O.G. nr. 21/2007 privind companiile de spectacole şi concerte şi art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Din coroborarea textelor legale citate se concluzionează că Filarmonica Arad este o instituţie publică muzicală de spectacole, cu personalitate juridică şi gestiune economică proprie, aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad şi este finanţată atât de la bugetul public local, cât şi din venituri extrabugetare (proprii). Ca urmare, deşi reclamanţii nu au formulat pretenţii proprii în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Arad, acestui pârât îi incumbă obligaţia de a aloca fondurile necesare plăţii eventualelor debite ce vor fi stabilite prin hotărâre judecătorească, motiv pentru care justifică legitimare procesuală pasivă în cauză.

Pe fond, prima instanţă a reţinut că reclamanţii sunt angajaţi ai Filarmonicii Arad şi membri ai organizaţiei sindicale reprezentativă la nivelul instituţiei Filarmonica Arad, care îi reprezintă în cauză. Prin decizii ale managerului Filarmonicii Arad, reclamanţilor le-au fost suspendate contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, în temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) Codul muncii. Măsura a fost dispusă în contextul în care prin Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020 a fost instituită starea de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile de la data emiterii decretului.

Prin art. 2 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 1/2020, pe perioada stării de urgenţă au fost suspendate ,,toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise”.

Începând cu data de 15.05.2020, starea de urgenţă a fost înlocuită cu starea de alertă prin Hotărârea CNSU nr. 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Măsura suspendării activităţilor culturale şi artistice, atât în spaţii închise, cât şi în spaţii deschise, a fost menţinută şi pe durata stării de alertă.

Reclamanţii au apreciat că deciziile Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad, reflectate în Procesele – verbale nr. 364/01.04.2020 şi nr. 462/15.05.2020 sunt nelegale, pentru că acest organ de conducere şi-a depăşit competenţele. Atributul organizării şi funcţionării Filarmonicii Arad revine exclusiv Consiliului Local al Municipiului Arad, în temeiul art. 129 alin. (2) lit. a) şi d) Cod administrativ. Reclamanţii au mai invocat faptul că indemnizaţiile de şomaj nu le-au fost calculate în procent de 75% din salariul realizat anterior suspendării contractului individual de muncă şi le-au fost reţinute şi contribuţiile sociale, contrar dispoziţiilor art. XI pct. 12 din O.U.G. nr. 30/20220 modificată prin O.U.G. nr. 32/2020.

Referitor la anularea hotărârilor luate de Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad, instanţa reţine că acestea sunt materializate prin Procesele verbale nr. 364/01.04.2020 şi nr. 462/15.05.2020 şi din lecturarea acestora rezultă cu evidenţă că nu Consiliul Administrativ a avut iniţiativa luării măsurii suspendării contractelor individuale de muncă, ci managerul instituţiei, care a supus această măsură aprobării consiliului Administrativ, în conformitate cu prevederile Cap. III pct. 3.1. Managerul din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare aprobat prin HCLM nr. 105/2014. Solicitarea aprobării Consiliului Administrativ era obligatorie, pentru că, în situaţia dată, nu era vizat unul sau câteva dintre contractele individuale de muncă, ci măsura afecta aproape toţi angajaţii instituţiei şi, în contextul obligaţiei legale de întrerupere a activităţii, programul anual de activitate al instituţiei.

În conformitate cu atribuţiile care îi sunt stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare, managerului îi revine obligaţia de a prezenta, spre aprobare Consiliului programul anual de activitate, precum şi programele specifice ale instituţiei şi i-a măsurile necesare pentru realizarea acestora. Asigurarea îndeplinirii tuturor hotărârilor adoptate de consiliul Administrativ constituie o altă atribuţie a managerului.

Împrejurarea că aceste hotărâri sunt strâns legate de modul în care sunt executate contractele individuale de muncă ori alte măsuri în legătură cu acestea nu le transformă în hotărâri nelegale.

Se observă că reclamanţii nu au contestat măsura suspendării în sine, temeinicia ei, ci competenţa organului care a dispus-o. Ori, potrivit deciziilor individuale de suspendare a contractelor individuale de muncă aceste măsuri au fost dispuse de organul care are atribuţii în acest sens, managerul instituţiei, după ce această măsură, care este de natură să afecteze programul specific al instituţiei, e supusă aprobării Consiliului administrativ.

Susţinerea reclamanţilor, în sensul că măsura suspendării contractelor individuale de muncă putea fi dispusă numai de Consiliul Local al Municipiului Arad este neîntemeiată, pentru că atât din dispoziţiile generale, reprezentate de Codul administrativ, cât şi din cele speciale, reprezentate de O.G. nr. 21/2007 privind campaniile de spectacole şi concerte, rezultă că Filarmonica, ca instituţie de spectacol se organizează şi funcţionează în subordinea autorităţii administraţiei publice locale. Rolul acestor autorităţi este acela de a elabora propriile regulamente de organizare şi funcţionare a instituţiilor de spectacole din subordine şi de a le subvenţiona.

Un astfel de regulament a fost elaborat în privinţa Filarmonicii Arad, aprobat prin HCLM nr. 105/2014. Potrivit acestui Regulament, Consiliul Local are calitatea de ordonator principal de credite şi rolul, stabilit prin lege, de a aproba structura organizatorică a instituţiei. În cuprinsul Regulamentului, în secţiunea destinată atribuţiilor Consiliului Administrativ, sunt prevăzute în mod expres situaţiile în care hotărârile sau măsurile dispuse sunt supuse aprobării consiliului local, însă printre acestea nu se numără şi măsurile de natura celor constatate în prezenta cauză.

Dimpotrivă, atribuţiile în legătură cu încheierea şi încetarea contractelor individuale de muncă sunt prevăzute expres în sarcina managerului instituţiei (Capitolul III pct. 3.1.4. din Regulament), contextul în care această măsură a fost supusă dezbaterii şi aprobării Consiliului Administrativ fiind justificată de consecinţele pe care aceste măsuri le-au generat în programul specific instituţiei.

Referitor la deciziile individuale de suspendare a contractelor individuale de muncă se observă că reclamanţii nu au invocat motive de nelegalitate a acestora, cu excepţia faptului că au fost emise în urma aprobării de către Consiliul Administrativ, a propunerii managerului instituţiei, aprobare care nu a fost dată cu depăşirea atribuţiilor legale, după cum s-a arătat. Drept urmare, nu se identifică niciun motiv care să atragă sancţiunea nulităţii acestor decizii. (...)

Împotriva sentinţei a declarat apel reclamantul „Sindicatul A... Arad”, în numele şi reprezentarea membrilor  de sindicat A…, B…, C…, şi alţii, solicitând admiterea apelului declarat şi, în consecinţă, admiterea acţiunii introductive astfel  cum a fost formulată, în sensul anulării Hotărârilor nr. 1 si 2 din 01.04.2020, respectiv Hotărârilor 1 si 2 din 15.05.2020, emise de  Consiliul de Administraţie al Filarmonicii Arad, prin care a fost suspendată activitatea secţiilor Filarmonicii Arad (Orchestra Simfonică, Formaţie Corală şi Consultant Artistic), ca nelegale şi nefondate; anularea tuturor deciziilor de suspendare a CIM emise în baza hotărârilor Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad, ca nelegale, cu consecinţa plăţii integrale a drepturilor salariale aferente lunilor aprilie-mai 2020; obligarea intimatelor la plata cheltuielilor de judecată, fond şi apel.

În motivare, a reiterat starea de fapt expusă în faţa primei instanţe şi a arătat că în mod greşit s-a apreciat în sentinţa apelată că Filarmonica Arad a procedat în mod legal la suspendarea CIM, considerând că, Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad nu şi-a depăşit limitele de competenţă stabilite prin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, hotărârile emise de această structură fiind astfel legale.

Totodată, a arătat că argumentele expuse prin sentinţa instanţei de fond sunt eronate, în condiţiile în care art. 129 alin. (1) lit. a) din Cod Administrativ, respectiv art. 129 alin. (7) lit. d) Cod Administrativ se prevede în mod imperativ că doar Consiliul Local al Municipiului Arad are ca atribuţii organizarea şi funcţionarea instituţiilor din subordine, precum şi gestionarea serviciilor de interes local.

De asemenea, a menţionat că trebuie avut în vedere că prin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Filarmonicii Arad aprobat prin Hotărârea 105 din 14.04.2015 a CLM Arad, Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad nu are în limitele de competenţă stabilite expres posibilitatea să suspende activitatea secţiilor Filarmonicii şi, cu atât mai puţin, să dispună suspendarea CIM ale salariaţilor instituţiei, în condiţiile în care, prin art. 33 din Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României privind instituirea Stării de Urgenţă pe teritoriul României, în cadrul instituţiilor publice, angajatorii puteau dispune în mod unilateral doar masuri referitoare la  munca de la domiciliu sau, după caz, telemuncă.

În drept, a invocat art. 28 din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social, art. 129 Cod Administrativ, Hotărârea nr. 105 din 14.04.2014 a Consiliului Local al Municipiului Arad.

Prin întâmpinare, pârâtul Consiliul Local al Municipiului Arad a solicitat, pe cale de excepţie, anularea apelului ca nemotivat, apelantul neindicând motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul, astfel cum prevede art. 470 lit. c) şi neinvocând probe în susţinerea apelului, astfel cum prevede lit. d) art. 470 C. pr. civ.

Pe fond, a solicitat respingerea apelului ca nefondat.

Hotărârile nr. 1 şi nr. 2 ale Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad, materializate prin Procesele verbale nr. 364/01.04.2020 şi nr. 462/15.05.2020, sunt legale, acestea fiind adoptate la iniţiativa managerului instituţiei care a supus această măsură spre aprobare Consiliului Administrativ, astfel cum prevede Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Filarmonicii Arad, la Cap. III pct. 3.1. Potrivit aceluiaşi R.O.F. managerul are obligaţia de a duce la îndeplinire toate hotărârile adoptate de Consiliul Administrativ, în acest caz aceasta s-a materializat în emiterea deciziilor individuale de suspendare a contractelor individuale de muncă.

Critica adusă de apelantul-reclamant cu privire la suspendarea contractelor individuale de muncă nu constă în nelegalitatea măsurii adoptate, ci se referă la competenţa organului care a dispus-o, ori atribuţiile în legătură cu încheierea şi încetarea contractelor individuale de muncă sunt prevăzute expres în sarcina managerului instituţiei la Cap. III pct. 3.1.4., astfel că nu există nici un motiv de nelegalitate în adoptarea deciziilor de suspendare a contractelor de muncă.

Dispoziţiile art. 33 din Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României sunt prezentate trunchiat şi nu pot fi luate în considerare în mod individual, fără a fi coroborate cu dispoziţiile art. 2 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 1/2020 care prevedeau că: pe perioada stării de urgenţă sunt suspendate toate activităţile culturale. Astfel, Decretul nr. l95/2020 prevede că: ,,Instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, autorităţile administrative autonome, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale şi societăţile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, societăţile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgenţă, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului”, or, este evident faptul că natura muncii artiştilor de la Filarmonica Arad este incompatibilă cu munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, cu atât mai mult cu cât ,,activităţile culturale au fost suspendate”.

Acestea fiind doar două capete de cerere formulate în calea de atac este evident că apelantul reclamant este de acord cu soluţia de respingere a capetelor de cerere privind modul de calcul a indemnizaţiei de şomaj, acordarea diferenţelor salariale dintre salariul lunar integral 100% şi indemnizaţia de şomaj acordată, precum şi admiterea excepţiei tardivităţii cererilor de intervenţie ale d-lui. D… şi d-lui E…, astfel că implicit, se solicită doar o desfiinţare parţială a hotărârii atacate.

În drept, a invocat  art. 205 şi urm. C. pr. civ, art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, O.G. nr. 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, O.U.G. nr. 30/2020 cu modificările şi completările ulterioare, Decretul nr. 195/2020; Ordonanţa Militară nr. 1/2020; 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2; Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19; H.G. nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Prin întâmpinare, pârâta intimată Filarmonica de Stat Arad a solicitat respingerea apelului.

În motivare, a arătat că, prin Decretul nr. 195/2020 Preşedintele ţării a instituit starea de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile de la data emiterii decretului. Prin 2 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 1/2020, pe perioada stării de urgenţă au fost suspendate „toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise”.

Începând cu 15.04.2020, „starea de urgenţă” a fost înlocuită cu „situaţia de alertă” prin Hotărârea CNSU nr. 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin H.G. nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin toate aceste acte normative a fost menţinută suspendarea activităţilor culturale şi artistice, atât în spaţii închise cât şi în spaţii deschise.

Obiectul activităţii Filarmonicii Arad îl reprezintă susţinerea de concerte artistice. Rezultă că, prin actele normative cu caracter obligatoriu, mai sus enunţate, a fost suspendată posibilitatea de realizare a activităţilor care reprezintă obiectul de activitate al Filarmonicii Arad. În aceste condiţii de imposibilitate a realizării obiectului de activitate şi al scopului pentru care a fost înfiinţată Filarmonica Arad, la propunerea managerului, Consiliul Administrativ al instituţiei, în calitatea sa de organism de conducere deliberativ, la care au participat reprezentantul Consiliului Local al Municipiului Arad şi al ordonatorului principal de credite, la data de 01.04.2020, a hotărât suspendarea activităţii artistice cu consecinţa suspendării contractelor individuale de muncă personalului artistic, respectiv ale salariaţilor din Compartimentul Orchestră, din Formaţia Corală şi a consultantului artistic. S-a urmărit ca suspendarea contractelor de muncă să nu dureze mai mult decât interdicţia impusă prin lege în ceea ce priveşte organizarea de concerte.

Hotărârile Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad au fost puse în aplicare de către managerul instituţiei, care, la data de la datele de 02.04.2020 şi 15.04.2020 a emis Decizii de suspendare a CIM pentru întreg personalul artistic, fără excepţie, respectiv pentru fiecare salariat din cadrul Compartimentului Orchestră, a Formaţie Corale, precum şi pentru consultantul artistic.

Având în vedere legislaţia la nivel naţional care interzicea organizarea de activităţi culturale şi artistice, la data de 15.05.2020, conform Procesului-verbal nr. 462/15.05.202, la propunerea managerului instituţiei, Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad în calitatea sa de organ de conducere deliberativ, la care au participat reprezentantul Consiliului Local al Municipiului Arad şi al ordonatorului principal de credite, a dispus suspendarea, până la 31 mai 2020, a activităţii (şomaj tehnic) personalului artistic din cadrul Filarmonicii Arad, respectiv a salariaţilor din cadrul Compartimentului Orchestra, a Formaţiei Corale şi a consultantului artistic, până la data de 31.05.2020, precum şi suspendarea contractelor individuale de muncă ale personalului în cauză, în baza prevederilor art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată.

Hotărârile Consiliului Administrativ adoptate în data de 15.05.2020 au fost puse în aplicare de către managerul Filarmonicii Arad, care, la data de 18.05.2020, conform atribuţiilor sale prevăzute în contractul de mandat şi regulamentul de Ordine şi Funcţionare al Filarmonicii Arad, a emis pentru fiecare salariat decizii de suspendare a contractului individual de muncă în baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată.

Sindicatul A... Arad şi reprezentantul ales de acesta nu au primit mandat să conteste/să ceară anularea suspendării contractelor individuale de muncă şi, cu atât mai puţin, să conteste hotărârile Consiliului Administrativ, astfel că acest capăt de cerere este nelegal.

Din înscrisul cuprinzând Tabelului nominal (FN şi nedatat) cu semnăturile salariaţilor contestatori, depus la termenul din 27.07.2020 de reprezentantul reclamanţilor în dovedirea mandatului său, rezultă că aceştia înţeleg „să acţioneze în judecat angajatorul Filarmonica Arad, respectiv Consiliul Local al Municipiului Arad, în procesele referitoare la stabilirea drepturilor salariate cuvenite în urma aplicării eronate a Decretului nr. 195/2020, O.U.G. nr. 30/2020 modificată prin O.U.G. nr. 32 2020, respectiv art. 52-53 din Codul muncii privind şomajul tehnic”. Nu apare menţionat nicăieri că salariaţii înţeleg să conteste legalitatea hotărârilor Consiliului Administrativ.

Printre atribuţiile Consiliului Administrativ prevăzute în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Filarmonicii Arad, aprobat prin Hotărârea nr. 105 din 14.04.2014 a C.L.M. Arad, se regăseşte şi următoarea: „analizează şi aprobă, după caz, proiectele de hotărâri iniţiate de conducerea instituţiei”.

Conducerea instituţiei, respectiv managerul acesteia a adus în discuţia Consiliului Administrativ contextual legislativ care interzicea susţinerea de concerte, respectiv interzicea desfăşurarea concertelor ce constituie însuşi obiectul de activitate al instituţiei, propunând suspendarea activităţii artistice şi a contractelor individuale de muncă ale personalului artistic din cadrul instituţiei în temeiul prevederilor art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Consiliul Administrativ, cu participarea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Arad şi al reprezentantului Ordonatorului principal de credite, a aprobat propunerea managerului.

Dimpotrivă, atribuţiile în legătură cu încheierea şi încetarea contractelor individuale de muncă sunt prevăzute expres în sarcina managerului instituţiei (Capitolul III pct. 3.1.4. din Regulament), contextul în care această măsură a fost supusă dezbaterii şi aprobării Consiliului Administrativ fiind justificat de consecinţele pe care aceste măsuri le-au generat în programul specific instituţiei.

Referitor la deciziile individuale de suspendare a contractelor individuale de muncă se observă că reclamanţii nu au invocat motive de nelegalitate a acestora, cu excepţia faptului că au fost emise în urma aprobării de către Consiliul Administrativ, a propunerii managerului instituţiei, aprobare care nu a fost dată cu depăşirea atribuţiilor legale, după cum s-a arătat. Drept urmare, nu se identifică niciun motiv care să atragă sancţiunea nulităţii acestor decizii.

Având în vedere cele expuse mai sus, pârâta intimată a solicitat  respingerea apelului şi menţinerea ca temeinică şi legală a sentinţei atacate.

În drept, a invocat art. 205 şi urm. C pr. civ, art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, O.G. nr. 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, O.U.G. nr. 30/2020 cu modificările şi completările ulterioare, Decretul nr. 195/2020; Ordonanţa Militară nr. 1/2020; 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2; Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19; H.G. nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, art. 28 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată.

În cauză, nu s-au depus răspunsuri la întâmpinări.

Examinând apelul formulat, instanţa reţine următoarele:

Cu titlu prealabil, Curtea are în vedere că, deşi apelul are efect devolutiv, care constă în posibilitatea reluării judecăţii asupra fondului, acest efect nu vizează, cu necesitate, toate problemele de fapt şi de drept care au fost invocate în primă instanţă, ci numai acelea care au  fost criticate expres sau implicit de către apelant.

În acest sens, art. 477 alin. (1) C. pr. civ. prevede că instanţa de apel va proceda la judecarea fondului în limitele stabilite, expres sau implicit, de către apelant.

Dacă hotărârea primei instanţe a fost atacată numai parţial, ceea ce nu a fost supus apelului dobândeşte autoritate de lucru judecat.

Prin urmare, având în vedere că în cauză apelantul-reclamant a criticat sentinţa apelată numai sub aspectul soluţiei de respingere a capetelor de cerere referitoare la anularea Hotărârilor nr. 1 si 2 din 01.04.2020, respectiv Hotărârilor 1 si 2 din 15.05.2020, emise de  Consiliul de Administraţie al Filarmonicii Arad, prin care a fost suspendată activitatea secţiilor Filarmonicii Arad (Orchestra Simfonică, Formaţie Corală şi Consultant Artistic), urmate de anularea tuturor deciziilor de suspendare a contractelor individuale de muncă emise în baza hotărârilor Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad, cu consecinţa plăţii integrale a drepturilor salariale aferente lunilor aprilie-mai 2020, celelalte soluţii pronunţate de prima instanţă nu fac obiectul apelului, dobândind autoritate de lucru judecat de la data pronunţării hotărârii.

În esenţă, reclamantul a susţinut nelegalitatea hotărârilor adoptate de organul de conducere colectiv al instanţei derivând din depăşirea limitelor de competenţă ale consiliului de administraţie, astfel cum acestea au fost stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Filarmonicii Arad, în opinia reclamantului sigura structură administrativă îndrituită de lege să dispună suspendarea activităţii secţiilor artistice ale Filarmonicii Arad fiind Consiliul Local al municipiului Arad.

Sub acest aspect, se observă că nu pot fi susţinute criticile formulate de intimatul Consiliul Local al Municipiului Arad referitoare la nemotivarea apelului, acesta fiind motivat şi având efect devolutiv parţial şi cu atât mai puţin nu poate fi susţinută atragerea unei sancţiuni a nulităţii apelului generată de nemotivare. De altfel, art. 470 alin. (3) C. pr. civ. prevede obligativitatea cuprinderii în cererea de apel a motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul, neîndeplinirea acestei cerinţe fiind sancţionată cu decăderea şi nu cu nulitatea, instanţa de apel urmând să se pronunţe numai pe baza motivelor invocate la prima instanţă, conform art. 476 alin. (2) C. pr. civ.

Hotărârile nr. 1 şi nr. 2 ale Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad, materializate în Procesele-verbale nr. 364/01.04.2020 şi nr. 462/15.05.2020, au fost adoptate la iniţiativa managerului instituţiei, care a supus această măsură spre aprobare Consiliului Administrativ al Filarmonicii Arad în contextul legislativ al interzicerii susţinerii de concerte, respectiv interzicerii desfăşurării activităţilor ce constituie însuşi obiectul de activitate al instituţiei, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, propunând suspendarea activităţii artistice şi a contractelor individuale de muncă ale personalului artistic din cadrul instituţiei, în temeiul prevederilor art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Consiliul Administrativ, cu participarea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Arad şi al reprezentantului ordonatorului principal de credite, a aprobat propunerea managerului, care a procedat la emiterea deciziilor individuale de suspendare a contractelor individuale de muncă.

Prin prisma dispoziţiilor art. 129 alin. (1) lit. a) şi d) din Codul administrativ, reclamantul consideră că singura structură abilită de lege să dispună suspendarea activităţii secţiilor artistice ale Filarmonicii Arad ar fi fost Consiliul Local al Municipiului Arad.

Într-adevăr, Consiliul Local exercită atribuţii privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor publice de interes local şi atribuţii privind gestionarea serviciilor de interes local. În exercitarea acestor atribuţii, art. 129 alin. (7) lit. d) dispune că, consiliul local asigură, potrivit competenţei sale şi în condiţiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind cultura. Dar acest cadru legal despre care vorbeşte art. 129 alin. (7) a fost asigurat de către Consiliul Local al Municipiului Arad prin înfiinţarea şi finanţarea Filarmonicii Arad care, deşi este subordonată unei autorităţi locale, este o persoană juridică cu identitate şi organe de conducere proprii, respectiv consiliul administrativ - organism deliberativ din care, potrivit art. 19 din O.G. nr. 21/2007, fac parte un reprezentant al autorităţii locale în subordinea căreia a fost înfiinţată Filarmonica Arad, respectiv Consiliului Local al Municipiului Arad, precum şi un reprezentant al ordonatorului principal de credite şi un manager.

Printre atribuţiile Consiliului Administrativ prevăzute în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Filarmonicii Arad, aprobat prin Hotărârea nr. 105 din 14.04.2014 a C.L.M. Arad, se numără acelea de a „analiza şi aproba, după caz, proiectele de hotărâri iniţiate de conducerea instituţiei”, „analiza şi aproba programul anual de activitate al instituţiei”. În cauză, hotărârile repudiate de reclamant au fost iniţiate de conducerea instituţiei, respectiv managerul acesteia, care, în contextul legislativ determinat de instituirea stărilor de urgenţă şi alertă, care au impus interzicerea desfăşurării activităţilor culturale, a propus suspendarea activităţii artistice şi a contractelor individuale de muncă ale personalului artistic din cadrul instituţiei în temeiul prevederilor art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Pe de altă parte, aprobarea din partea Consiliului Administrativ era obligatorie în situaţia dată, câtă vreme, fiind o măsură care afecta raportul de muncă al tuturor salariaţilor, aceasta producea consecinţe şi în privinţa programului anual de activitate al instituţiei pârâte. În consecinţă, organul de conducere colectiv al pârâtei a acţionat strict în limitele atribuţiilor recunoscute în mod expres prin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Filarmonicii Arad, nefiind identificată în speţă o depăşire a limitelor de competenţă în adoptarea hotărârilor contestate pe calea prezentului demers judiciar.

Nefiind dovedită nelegalitatea hotărârilor Consiliului de Administraţie al Filarmonicii Arad, nu poate fi pusă la îndoială nici valabilitatea deciziilor de suspendare a contractelor individuale de muncă emise de managerul instituţiei, în limita atribuţiilor recunoscute prin regulament şi în concretizarea celor hotărâte de organul de conducere colegial al instituţiei pârâte.

Totodată, se observă că prin apelul formulat în cauză reclamanţii interpretează în mod trunchiat dispoziţiile art. 33 din Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, disociindu-le de ansamblul reglementării şi în special de dispoziţiile art. 2 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 1/2020 care prevedeau că pe perioada stării de urgenţă sunt suspendate toate activităţile culturale. Astfel, Decretul nr. 195/2020 prevede că: ,,Instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, autorităţile administrative autonome, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale şi societăţile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, societăţile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgenţă, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului”, or este evident faptul că natura muncii artiştilor este incompatibilă cu munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, cu atât mai mult cu cât ,,activităţile culturale au fost suspendate”.

Faţă de cele ce preced, Curtea apreciază că tribunalul a făcut o justă interpretare a textelor legale incidente raportate la situaţia de fapt dedusă judecăţii, motiv pentru care, în temeiul art. 480 alin. (1) C. pr. civ. instanţa a respins apelul ca neîntemeiat, menţinând soluţia primei instanţe ca fiind temeinică şi legală.

Având în vedere soluţia instanţei, a fost respinsă cererea formulată de apelant de acordare a cheltuielilor de judecată în apel, acestuia aparţinându-i culpa procesuală în declanşarea şi derularea căii de atac analizate.