Plangere contrav

Sentinţă civilă 1119 din 02.03.2021


document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2020:001.001119

Dosar nr. X

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

Sentinta civila Nr. 1119/2020

Sedinta publica de la 09 Iunie 2020

INSTANTA

Dupa ce a deliberat in secret in Camera de Consiliu, conform art. 395 C.pr.civ., a adoptat urmatoarea hotarare:

I. Procedura de judecata

A. Plangerea contraventionala

Prin plangerea inregistratape rolulpe rolul Judecatoriei Barlad, la data de 28.09.2018, sub nr. dosar X, petentul Xa solicitat instantei, in contradictoriu cu intimatul POLITIA LOCALA BARLAD anularea procesului-verbal seria BD-PLnr. X incheiat la data de 07.09.2018.

In fapt, petentul a aratat ca, in data de 07.09.2018 a primit vizita a doi agenti de politie de la Politia locala Barlad care i-au cerut sa se legitimeze si a prezentat actul de identitate. Agentii de politie i-au comunicat ca au fost informati ca ar fi aruncat resturi menajere pe domeniul public. In data de 27.09.2018 a gasit procesul verbal in tocul usii de la intrarea in apartament.

Considera ca situatia de fapt prezentata in procesul verbal de contraventie este retinuta eronat, procesul verbal a fost intocmit in lipsa sa si nu este adevarat ca a refuzat sa il semneze.

In drept,petentul nu a invocat nicio dispozitie legala.

B. Apararile formulate

Intimatula depus intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii si mentinerea procesului verbal ca fiind legal si temeinic.

C. Probe

Petentul si intimatul au depus la dosar inscrisuri.

In prezenta cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.

D. Aspecte procesuale

La data de 21.01.2020 aparatorul petentului a depus la dosar certificatul de deces al petentului.

Instanta, din oficiu, a invocat exceptia lipsei capacitatii procesuale defolosinta a petentului.

II.Solutia instantei

Analizand probele administrate in cauza, prin prisma dispozitiilor legale incidente,instanta retine urmatoarele:

Prin procesul verbalseria BD-PL nr. X de la data de 07.09.2018 incheiat de agent constatator din cadrul intimatei Politia Locala Barlad, petentul Xa fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 500 lei.

Potrivit Certificatului de deces seria D.10 nr.X rezulta ca,la data de 17.12.2019, petentul Xa decedat.

Potrivit prevederilor art. 34 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, instanta investita cu solutionarea plangerii verifica legalitatea si temeinicia procesului verbal si hotaraste asupra sanctiunii.

Conform art.34 din Noul Cod civil, capacitatea de folosinta este aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii civile.

Potrivit art.35 al aceluiasi act normativ, capacitatea de folosinta incepe la nasterea persoanei si inceteaza odata cu moartea acesteia.

Conform art. 56 C.proc. civ. poate fi parte injudecata orice persoana care are folosinta drepturilor civile.

Intrucat petentulXa decedat dupa data introduceriiplangerii contraventionale, respectiv la data de 17.12.2019– data la care a incetat capacitatea de folosinta a acesteia,constata instanta ca plangerea contraventionalaeste formulatade o persoana care a ramas fara capacitate procesuala de folosinta.

In acest context instanta retine ca fapta contraventionala retinuta in sarcina petentului, poate fi efectuate doar de acesta, ca persoana fizica, atragand raspunderea personala a acestuia.

Conform dispozitiilor art.29 din Codul de procedura fiscala:” (1) Drepturile si obligatiile din raportul juridic fiscal trec asupra succesorilor debitorului in conditiile dreptului comun.

(2) Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazul obligatiei de? plata a sumelor ce reprezinta amenzi aplicate, potrivit legii, debitorului persoana fizica”.

Astfel, obligatia de plata a amenzii aplicate anterior decesului contravenientului nu se transmite la mostenitori, deoarece raspunderea contraventionala are caracter personal. Moartea contravenientului, reprezinta o cauza de neaplicare a sanctiunilor contraventionale fiind o imprejurare care determina imposibilitatea tragerii la raspundere contraventionala a contravenientului. Cu toate acestea, instanta apreciaza ca decesul contravenientului nu are niciun efect asupra legalitatiisi temeiniciei procesului verbal de contraventii, intrucat nulitatea reprezinta o sanctiunea pentru nerespectarea conditiilor de fond si de forma la data intocmirii procesului verbal,insa are efect asupra continuarii procesului.

Intrucat petentul a decedat dupa savarsirea contraventiei, rezulta ca petentul nu mai are capacitate juridica- conditie de continuare a procesului civil, motiv pentru care instanta urmeaza sa, anuleze plangerea contraventionala formulata deXin contradictoriu cu intimata Politia Locala Birlad, ca fiind formulata de o persoana ramasa fara capacitate procesuala de folosinta.

1

Domenii speta