Ordonanta de plata

Sentinţă civilă 6270/256/2020 din 19.11.2020


Cod ECLI ECLI:RO:JDMED:2020:001.0

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA MEDGIDIA

Medgidia, str.Independenţei nr.14, judeţul Constanţa;

 cod poştal – 905600

Înregistrată în evidenţa A.N.S.D.P.C.P. sub nr. 3068

Dosar nr. 6270/256/2020 

SENTINŢA CIVILĂ NR. 1572

Şedinţa publică din data de

Instanţa constituită din :

Preşedinte: F M P

Grefier: C M N

 

S-a luat în examinare cauza civilă având ca obiect ordonanţă de plată formulată de creditoarea în contradictoriu cu debitoarea  .

Dezbaterile în fond au avut loc în sedinta publică din data de  , fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, parte integrantă din prezenta şi, având nevoie de timp pentru a delibera, instanţa a amânat pronunţarea pentru data de , când în aceeaşi compunere a hotărât următoarele:

I N S T A N Ţ A,

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Medgidia sub nr.  , creditoarea in contradictoriu cu debitoarea a formulat cerere de emitere a ordonanței de plată, solicitând instanței ca prin hotărârea pe care o va pronunța să dispună obligarea debitoarei, la plata sumei de 10.576,43 lei, reprezentând debit principal, 40 EUR, reprezentând daune interese minimale potrivit dispozițiilor art. 10 din Legea 72/2013, la care se adaugă dobânda legală şi cheltuielile de judecată.

În fapt, creditoarea arată că a prestat în favoarea debitoarei, servicii specifice de service auto cu furnizarea pieselor auto, servicii pentru care a emis în mod legal factura fiscală cu nr. în valoare de 10.576,43 lei.

Creditoarea a mai arătat că a procedat la notificarea debitoarei prin executor judecătoresc  transmiţându-i somaţia de plată cu nr. , dar şi aceste demersuri au rămas fără rezultat. Totodată, creditorul precizează că cererea formulată întruneşte condiţiile prevăzute de art. 1014-1025 C.p.c. privind procedura ordonanţei de plată, respectiv, că deţine împotriva debitoarei o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.

În drept, cererea de chemare în judecată a fost întemeiată pe disp. art. 1014-1025 C.p.c. privind procedura ordonanţei de plată.

În dovedire, creditoarea a depus la dosar înscrisuri (filele 10-23).

S-a depus dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 200 lei la fila 9.

Legal citată cu un exemplar de pe acţiune şi înscrisurile însoţitoare, debitoarea nu au depus la dosarul cauzei întâmpinare.

Analizând întreg materialul probatoriu administrat în cauză, instanța constată următoarele:

În fapt, creditoarea a emis pe numele debitoarei factura fiscală nr. privind contravaloarea serviciilor auto prestate și a peiselor, în suma de 10.576,43 lei. (f.15)

Factura este semnată de către debitoare, iar aceasta nu a făcut dovada efectuării plății sau contestării facturii.

Debitoarea a fost somată cu privire la plata debitului prin somația nr. comunicată  prin intermediul unui executor judecătoresc.(f.11)

În drept, potrivit dispoziţiilor art. 1013 alin.1 C.pr.civ :” prevederile prezentului titlu se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv cele încheiate între un profesionist și o autoritate contractantă, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătura ori în alt mod admis de lege.”

Instanţa constată că pentru emiterea unei ordonanţe de plată este necesar să existe o obligaţie de plată a unei sume de bani, în cauză fiind îndeplinită cerinţa prevăzută expres de textul de lege, creditoarea solicitând restituirea de către debitoare  a sumei de 10.576,43 lei reprezentând contravaloarea facturii

De asemenea, creanța trebuie să fie certă, existența ei neîndoielnică trebuie să rezulte din însuși înscrisul însușit de către părți, lichidă, obiectul fiind determinat sau conține elemente ce permit stabilirea lui și exigibilă, respectiv obligația a ajuns la scadență sau debitorul este decăzut din beneficiul termenului de plată.

Având în vedere dispozițiile art. 1516 alin.(1) C.civ. potrivit cărora creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă și la timp a obligației, precum și art. 1548 C.civ. potrivit căruia se prezumă culpa debitorului obligației contractuale prin simplul fapt al neexecutării contractului, acesta fiind ținut să facă dovada stingerii obligației printr-o modalitate de stingere sau exonerare de răspundere, instanța apreciază că acțiunea introdusă de către creditoare este întemeiată, pentru următoarele motive:

Potrivit art. 249 C.pr.civ. cel care face o susţinere în cursul procesului trebuie să o dovedească, în afară de cazurile anume prevăzute de lege. Factura fiscală invocată de catre creditoare ca temei al pretenţiilor sale, reprezintă  înscris sub semnatura privata prin care se constată executarea unei operatiuni de catre un profesionist, factura fiind o aplicatie a principiului libertatii formei de incheiere a contractului.

In situatia in care factura este acceptata de catre destinatar, atunci aceasta face dovada si in favoarea emitentului. Mai trebuie precizat ca acceptarea reprezinta un act juridic care obliga persoana acceptanta la plata, ceea ce inseamnă ca acceptarea facturii trebuie sa fie manifestarea vointei cu intentia de a se angaja din punct de vedere juridic in raporturile cu tertii.

Având în vedere că din înscrisul analizat rezultă că debitoarea are obligaţia de plată a contravalorii serviciilor de care a beneficiat, obligaţia de a face dovada plăţii revenea debitoarei, potrivit art. 249 din Codul de procedură civilă, ori, deşi legal citată, nu s-a prezentat şi nu a depus dovezi din care să rezulte achitarea creanţei pe care creditoarea o are faţă de aceasta, ori existenţa unui alt mod de stingere al obligaţiei.

Mai mult potrivit dispozițiilor art.1.019 alin. 4) „În citație se va preciza că debitorul este obligat să depună întâmpinare cu cel puțin 3 zile înaintea termenului de judecată, făcându-se mențiune că, în cazul nedepunerii întâmpinării, instanța, față de împrejurările cauzei, poate considera aceasta ca o recunoaștere a pretențiilor creditorului.”

Așadar este îndeplinită condiția expres prevăzută pentru emiterea unei ordonanțe de plată doar împotriva debitoarei în ceea ce privește contravaloarea facturii în cuantum restant de 10.576,43 lei.

În privinţa cererii referitoarea la acordarea dobânzii legale, instanța reține că aceasta este întemeiată, având în vedere prevederile art. 1535 alin. 1 C.Civ., potrivit cărora, în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până la momentul plăţii, în cuantumul stabilit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu (...) .

Art.1  alin. din OG nr. 13/2011 stabileste că  dobânda datorată de debitorul obligatiei bănesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadentă este denumită dobândă penalizatoare, iar art. 3 alin. 2 din acelasi act normativ prevede că rata dobânzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobânzii de referintă plus 4 puncte procentuale.

De asemenea instanta retine ca debitoarea  este de drept in intarziere in ceea ce priveste achitarea contravalorii facturilor fiscale invocate de catre reclamanta in prezenta cauză, avand in vedere dispozitiile art. 1523 alin. 2 lit. d C.Civ. potrivit cărora debitorul se află de drept in intarziere in cazurile anume prevăzute de lege, precum si atunci cand: (...) d) nu a fost executata obligatia de a plati o suma de bani, asumata in exercitiul activitatii unei intreprinderi.

Relativ la capătul de cerere având ca obiect suma de 40 euro, în echivalent lei la data plăţii, reprezentând daune-interese suplimentare minimale, instanţa reţine că pârâta datorează şi această sumă potrivit art. 10 din Legea nr. 72/2013, care prevede că fără a aduce atingere drepturilor prevăzute la art. 9, dacă sunt întrunite condiţiile întârzierii la plată, care sun îndeplinite conform celor reţinute anterior, creditorul poate pretinde debitorului plata contravalorii în lei la data plăţii a sumei de 40 euro, reprezentând daune-interese suplimentare minimale , iar obligaţia de plată a acestei sume este scadentă de la data la care curge dobânda penalizatoare.

Având în vedere toate aspectele de fapt şi de drept reţinute, în temeiul dispoziţiilor art. 1022 C.proc.civ., instanţa va admite cererea şi va soma debitoarea ca în termen de 20 de zile de la comunicarea prezentei hotarari, să plătească creditoarei suma de 10.576,43 lei contravaloare facturi, precum şi dobânda  legală aferentă  acestui debit principal care va curge de la scadenţa facturii pâna la data achitării integrale a debitului dar și a sumei de 40 euro, în echivalent lei la data plăţii, reprezentând daune-interese suplimentare minimale.

Cu privire la cererea creditoarei de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, instanţa, retine dispoziţiile art. 453 C.proc.civ. care prevede că partea care pierde procesul va fi obligată la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată. Conform art. 451 C.proc.civ. cheltuielile de judecată constau în taxele de timbru şi timbru judiciar, onorariile avocaţiilor (…).

Faţă de toate aceste considerente, având in vedere soluția ce urmează a fi oferită prezentei cereri și constatând culpa procesuală a debitoarei  in generarea litigiului de față, in temeiul art. 453 C.proc.civ., instanța urmează să oblige debitoarea la plata cheltuielilor de judecată în valaore de 1.275 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată de creditoarea , în contradictoriu cu debitoarea .

Ordonă debitoarei ca, în termen de 20 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, să plătească creditoarei suma de 10.576,43 lei reprezentând contravaloare facturi precum și la plata dobânzii legale penalizatoare aferente şi să plătească suma de 40 euro, în echivalent lei la data plăţii, reprezentând daune-interese suplimentare minimale.

Obligă debitoarea la plata sumei de 1.275 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu drept de a formula cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare pentru debitoare. Cererea de anulare se depune la Judecătoria Medgidia.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, data de 19.11.2020.

PREŞEDINTE,

F M PGREFIER,

  C M N

Tehnored.jud.F.M.P /2 ex / 19.11.2020

Listat gref. C.N /19.11.2020

2 com /19.11.2020