Contestație formulată împotriva Biroului electoral de Circumscripție Comunală privind lista de candidați pentru funcția de consilier local

Sentinţă civilă 915 din 21.08.2020


Titlu: contestație la legea electorală

Tip speță – Hotărâre

Număr speţă: 915/21.08.2020

Domeniu asociat: civil

Conţinut speță: contestație formulată împotriva Biroului electoral de Circumscripție Comunală privind lista de candidați pentru funcția de consilier local

Prin contestația privind lista de candidați pentru funcția de consilier local înregistrată la data de ....2020 pe rolul Judecătoriei Tecuci sub nr...../324/2020, contestatorul Partidul ..... a contestat Hotărârea nr....../19.08.2020 a  Biroului Electoral de Circumscripție Comunală ....., județul Galați.

În scurta sa motivare, contestatorul a arătat că, candidatura numitului ...., domiciliat în comuna .... județul Galați, la funcția de primar la alegerile locale din data de 27.09.2020 din partea Partidului .....Filiala Județeană Galați, a fost acceptată, astfel că solicită revizuirea dosarului pentru candidatura sa la funcția de consilier local.

În drept, și-a întemeiat cererea pe disp.art.54 al.2 din legea nr.115/2015.

În termenul legal, intimatul Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr..... a formulat întâmpinare prin care a invocat excepția tardivității cererii, întrucât au fost încălcate disp. art.4 pct. 3 din Legea nr.84/2020.

În motivare, pe fondul cauzei, intimatul Biroul Electoral de Circumscripție Comunală ...., a arătat că dosarul candidatului ..... are deficiențe legale ce contravin legislației în vigoare pentru depunerea dosarelor de candidatură, în sensul că au fost menționate ocupația și profesia acestuia, în declarația de avere este menționat în mod greșit CNP-ul, în declarația pe propria răspundere este rectificată data nașterii, lista candidaților nu este datată, semnăturile de pe documente sunt diferite, ceea ce implică suspiciunea de fals.

În drept, și-a întemeiat cererea pe disp.art.54 din Legea nr.115/2015.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Excepția tardivității cererii este nefondată, având în vedere următoarele considerente:

Hotărârea nr.23 a  Biroului Electoral de Circumscripție Comunală nr...... a fost emisă la data de 19.08.2020 și afișată la aceeași dată, la ora 11:00, conform procesului verbal de afișare nr.97, fiind vorba de o eroare materială cu privire la data menționată pe acesta.

Potrivit Art. 54  din Legea nr.115/2015:

 (1) Acceptarea de către biroul electoral de circumscripţie a unei candidaturi poate fi contestată de către cetăţeni, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, în termen de cel mult 48 de ore de la data afişării candidaturii.

(2) Respingerea de către biroul electoral de circumscripţie a unei candidaturi poate fi contestată de către candidat, partidele politice, alianţele politice sau alianţele electorale care au propus candidatura respectivă, în termen de cel mult 48 de ore de la data afişării respingerii candidaturii.

Potrivit Art. 2 din Legea nr.84/2020 

 (3) În cazul prevăzut la alin. (1)(alegerile locale din 2020), termenele prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia duratei campaniei electorale, a termenului pentru depunerea candidaturilor şi a termenului de 24 de ore, se reduc la jumătate. Dacă din operaţiunea de reducere la jumătate a termenelor rezultă fracţiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac în plus; fracţiunile mai mici de 12 ore nu se iau în calcul.

Potrivit Art. 123 din Legea nr.115/2020:

(2) Termenele pe ore prevăzute de prezenta lege încep să curgă de la ora 0,00 a zilei următoare.

Având în vedere că termenul de introducere a contestației este de 24 de ore, față de data afișării hotărârii nr.23, 19.08.2020, rezultă că termenul în care poate fi introdusă contestația începe la ora 0,00 a zilei de 20.08.2020, acesta fiind introdusă în aceeași zi la ora 12,36.

Ca urmare, contestația formulată este introdusă în termen.

Pe fond, instanța reține că prin Hotărârea nr......2020 a  Biroului Electoral de Circumscripție Comunală nr..... a respins lista de candidaturi pentru funcția de consilier local al alegerile din 27.09.2020 din Partea partidului .....

În art.1 din hotărâre au fost invocate mai multe textele legale, însă acesta nu a fost motivată și în fapt pentru a arăta în concret care au fost motivele care au stat la baza respingerii listei respective, aspect recunoscut de președintele intimatului, care s-a înfățișat la instanță.

 Potrivit art.52 din Legea nr.115/2015:

 (1) Biroul electoral de circumscripţie examinează respectarea condiţiilor legale pentru ca o persoană să poată candida, respectarea condiţiilor de fond şi de formă ale listelor de candidaţi, precum şi ale listei susţinătorilor. Candidaturile care îndeplinesc condiţiile legale sunt înregistrate. Candidaturile care nu îndeplinesc condiţiile legale de fond şi de formă se resping de către biroul electoral de circumscripţie.

(2) Admiterea sau respingerea candidaturilor se face prin hotărâri ale birourilor electorale de circumscripţie.

De dispozițiile legale de mai sus rezultă că biroul electoral de circumscripţie trebuie să analizeze respectarea condițiilor de formă și de fond ale listelor de candidați, de unde rezultă și obligativitatea de a motiva hotărârea emisă pentru a arăta deficiențele constatate.

Or, prin nemotivarea hotărârii s-a încălcat dreptul la apărare a celor lezați de hotărâre, care nu au putut să-și formuleze apărările corespunzătoare și nu au înțeles care au fost deficiențele pe care nu le-au îndeplinit.

 Menționarea verbal, în instanță, a motivelor hotărârii de către reprezentantul intimatului nu îndeplinește condițiile de previzibilitate a acelor constatate la  momentul emiterii hotărârii.

Pe de altă parte,  candidatul .... a fost acceptat ca și candidat la listele pentru primari, însă nu a fost acceptat la listele pentru consilieri, ceea ce nu este de înțeles, întrucât trebuie să existe aceeași rațiune pentru ambele candidaturi.

Cât privește termenii de ocupație și de profesie, aceștia sunt explicați în mod concret în notele de pe lista cu propunere, astfel că o persoană poate  să aibă pregătirea într-un domeniu, însă să profeseze efectiv în alt domeniu, cum este cazul aceleiași persoane de mai sus.

Pentru toate aceste motive, instanța urmează să admită cererea în sensul solicitat.