Acţiune în răspundere delictuală

Hotărâre 391 din 06.02.2020


Document finalizat

Cod ECLI ECLI:RO:JDLUG:2020:.. Cod Operator: 2926

Dosar nr. ../252/2019

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA LUGOJ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. ../2020

Şedinţa publică din data de .... 2020

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE: S. M.

Grefier: Ş. M. T.

Pe rol se află pronunţarea cauzei civile privind pe reclamanta G.A.S.A. în contradictoriu cu pârâta E.R.A.S.S.A. şi intervenientul forţat M.S., având ca obiect acţiune în răspundere delictuală.

Dezbaterile pe fondul cauzei au avut loc în şedinţa publică din data de 23 ianuarie 2020, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea la data de 31.01.2020, iar ulterior la data de 06.02.2020, când a hotărât următoarele:

INSTANŢA

Deliberând asupra cererii de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Lugoj la data de 28.10.2018, sub nr. 3931/252/2019, reclamanta G.A.S.A. a chemat în judecată pârâta E.R.A.S.S.A şi intervenientul forţat M.S. solicitând instanței ca, prin hotărârea ce va pronunţa în cauză, să dispună obligarea pârâtei la plata sumei de 282,03 lei, cu titlu de despăgubiri civile, precum și a penalităţilor de întârziere de 0,2% începând cu data de 07.10.2019 şi până la recuperarea integrală a debitului de 282,03 lei, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea în fapt a cererii, reclamanta a arătat că, aşa cum rezultă din cuprinsul formularului de Constatare Amiabilă de Accident, întocmit de comun acord de către cei doi conducători auto implicaţi în evenimentul rutier ce a avut loc la data de 13.06.2019, în Municipiul Lugoj, intervenientul forţat M.S., în timp ce conducea autovehiculul marca ... cu nr. de înmatriculare ..., a acroşat autovehiculului marca ... cu nr. de înmatriculare ....

Culpa în producerea evenimentului rutier îi aparţine în totalitate conducătorului auto M.S., care îşi recunoaşte vinovăţia în cuprinsul formularului de constatare amiabilă.

La data evenimentului, autovehiculul marca .. cu nr. de înmatriculare ..., proprietatea societăţii R-P. S.R.L., era asigurat la societatea reclamantă cu poliţa de asigurare de răspundere facultativă CASCO nr. .....

Persoana păgubită s-a adresat societăţii reclamante în calitate de asigurător facultativ al bunului avariat. În baza poliţei de asigurare facultativă CASCO nr. ..., valabilă la data producerii accidentului, G.A.S.A. a deschis dosarul de daună ...... finalizat cu plata unei despăgubiri în cuantum de 4.700.67 lei reprezentând contravaloarea reparaţiilor autovehiculului marca ... cu nr. de înmatriculare ...., conform facturii fiscale din 09.07.2019 emisă de unitatea reparatoare P..

Potrivit art. 2210 alin. 1 din Codul Civil, „În limitele indemnizaţiei plătite, asigurătorul este subrogat în toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurării împotriva celor răspunzători de producerea pagubei, cu excepţia asigurărilor de persoane", astfel că societatea reclamantă s-a subrogat în drepturile persoanei prejudiciate.

Având în vedere că autovehiculul marca ... cu nr. de înmatriculare ...., avea asigurarea de răspundere civilă la E.R.A.S.S.A., s-a adresat acestei societăţi pentru recuperarea contravalorii despăgubirii, sens în care a fost transmisă către pârâtă cererea de despăgubire cu adresa nr. .../16.08.2019.

Pârâta a efectuat plata de 4.700.67 lei cu întârziere, la data de 07.10.2019, încălcând astfel prevederile art. 6.3.1, 6,3.2 din Acordul de reglementare a relaţiilor economice şi organizatorice privind gestionarea modalităţii de decontare directa şi a regreselor administrative între Asigurătorii RCA, art. 19 alin. 6 şi alin. 8 din Norma ASF nr. 20/2017, precum şi prevederile art. 21 alin 1 din Legea nr 132/2017 privind asigurarea obligatorie RCA, în speţă, devenind exigibile dispoziţiile art. 21 alin. 2 din aceeaşi lege.

Art. 6.3.1 din Acordul de reglementare a relaţiilor economice şi organizatorice privind gestionarea modalităţii de decontare directă şi a regreselor administrative între Asigurătorii RCA: „Despăgubirea plătită persoanei prejudiciate de către asigurătorul RCA cu decontare directă/contractului de asigurare facultativă de bunuri este recunoscută şi garantată de asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului în baza prezentului Acord. Prin participarea la Acord, asigurătorul RCA al persoanei vinovata recunoaşte şi acceptă în mod expres dreptul asigurătorului RCA cu decontare directă/asigurătorului de bunuri al persoanei prejudiciate de a-şi recupera integral şi necondiţionat despăgubirea plătită, corelativ obligaţiei sale de plată".

Art. 6.3.2 din Acordul de reglementare a relaţiilor economice şi organizatorice privind gestionarea modalităţii de decontare directă şi a regreselor administrative între Asigurătorii RCA:” În considerarea dispoziţiilor art. 6 3.1, asigurătorul RCA al persoanei vinovate va achita despăgubirea plătită de asigurătorul RCA cu decontare directă al persoanei prejudiciate în termen de maxim 15 zile lucrătoare de la data solicitării, cu respectarea dispoziţiilor art. 6.1 litera e sau art. 6 2.1, după caz”.

Art. 19 alin. 6 din Norma ASF nr. 20/2017: „În cazul în care, pentru recuperarea pagubei materiale produse într-un accident de vehicul, persoana prejudiciată se adresează asigurătorului său RCA ca urmare a utilizării decontării directe sau asigurătorului său de bunuri, sunt opozabile asigurătorului RCA al persoanei vinovate următoarele:

a) constatarea avariilor;

b) soluţiile tehnologice adoptate;

c) modul de stabilire a cuantumului despăgubirilor, cuvenite în baza contractului RCA".

Art. 19 alin. 8 din Norma ASF nr. 20/2017: În situaţia prevăzută la alin. (6), asigurătorul persoanei prejudiciate recuperează despăgubirea plătită de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate (...)".

Art. 21 alin. 1 din Legea nr. 132/2017: „În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori persoana prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat: a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost justificat; b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire".

Art. 21 alin. 2 din Legea nr. 132/2017: „Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubiri”.

Având în vedere prevederile legale invocate mai sus, reclamanta a solicitata a se observa faptul că, prin participarea la Acord, asigurătorul RCA al persoanei vinovate recunoaşte şi acceptă în mod expres dreptul societăţii reclamante de a-şi recupera integral şi necondiţionat despăgubirea plătită precum şi obligaţia sa de plată.

Conform Acordului de Reglementare, notificarea pârâtei se face în mod exclusiv prin corespondenţa electronică, aşa cum este prevăzut la art. 6.1. lit. d) din Acord, unde părţile şi-au comunicat reciproc adresa de email la care se va face schimbul de informaţii referitoare la regularizarea daunei.

Astfel, în urma expirării celor 15 zile lucrătoare de la data primirii notificării, obligaţia de plată a societăţii pârâte a devenit scadentă.

În ceea ce priveşte stabilirea răspunderii, respectiv, a culpei în producerea accidentului, reclamanta a solicitat a se constata faptul că, potrivit art. 6.4.1 din Acordul de Reglementare "Răspunderea este stabilită de către asigurătorul RCA cu decontare directă/asigurătorul de bunuri la deschiderea dosarului de daună pe baza documentelor justificative prezentate la avizarea dosarului de daună şi pe parcursul instrumentării acestuia", iar, potrivit art. 6.4.2 "Culpa este stabilită în baza constatului amiabil, procesului verbal sau a altui document întocmit de autoritatea competentă să emită un asemenea document, hotărârii judecătoreşti, a altor documente justificative şi este opozabilă asigurătorului RCA al vinovatului."

Totodată, potrivit art. 6.4.3 din Acordul de Reglementare "Cuantumul despăgubirii este calculat şi stabilit de către asigurătorul părţii prejudiciate, emitent al contractului RCA cu decontare directă sau al contractului de asigurare facultativă de bunuri şi este opozabil asigurătorului RCA al vinovatului conform prevederilor legale în vigoare ".

Reclamanta a menţionat faptul că în data de 07.10.2019 societatea pârâtă a procedat la achitarea către G.A.S.A. a sumei de 4.700,67 lei, în urma cererii de despăgubire înaintată în data de 16.08.2019, cu o întârziere de 30 zile de la termenul scadent conform Acordului de Reglementare.

Conform prevederilor art. 21 alineatul 5 din Legea nr. 132/2017, „Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termenul prevăzut de alin. (4) sau dacă diminuează nejustificat despăgubirea ori întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată. Plata penalităţilor se face odată cu plata despăgubirii"', prevedere care a fost reiterată şi la punctul 6.3.3 din Acordul de reglementare a relaţiilor economice şi organizatorice privind gestionarea modalităţii de decontare directă şi a regreselor administrative între Asigurătorii RCA.

De asemenea, art. 1.509 - imputaţia legală - alineatul 2 din Codul Civil prevede: (2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată si executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.

Având în vedere prevederile legale invocate, reclamanta a arătat că, în calitate de creditor, va putea stinge mai întâi datoriile accesorii generate de suma reprezentând despăgubirea datorată şi abia apoi debitul principal şi ulterior, recalcularea penalităţilor în raport de restul principal rămas neachitat.

Societatea pârâtă ar fi trebuit să-i achite la data de 07.10.2019, suma de 4.982,70 lei [4.700,67 lei creanţa despăgubită păgubitului de societatea reclamantă şi 282,03 lei reprezentând penalităţi de întârziere de 0,2% aplicate sumei de 4.700,67 lei începând cu data de 06.09.2019 şi până la recuperarea acesteia în 07.10.2019 (4.700,67 lei x 0,2% x 30 zile)].

Aplicând prevederile art. 21 alineatul 5 din Legea nr. 132/2017 şi regulile imputaţiei plăţii legale, plata se impută cu întâietate asupra penalităţilor de întârziere şi la urmă asupra debitului principal, astfel, în urma plăţii sumei de 4.700,67 lei efectuată la data de 07.10.2019, pârâta a achitat doar 4.418,64 lei, reprezentând despăgubire parţial achitată, din suma de 4.700,67 lei fiind reţinută mai întâi penalitatea de 0,2%/zi de întârziere, reprezentând 282,03 lei, apoi diferenţa constituind plată parţială a despăgubirii.

În concluzie, până la data prezentei, pârâta a achitat parţial despăgubirile datorând în continuare suma de 282,03 lei cu titlu de diferenţă despăgubiri civile la care se adaugă penalităţi de 0.2%/zi de întârziere calculate de la data de 07.10.2019 până la achitarea integrală a debitului de 282.03 lei.

În susţinerea cererii reclamanta a arătat că sunt îndeplinite atât condiţiile legale prevăzute de Legea nr. 132 din 2017, Norma nr. 20 din 2017 emisă de ASF precum şi dispoziţiile Acordului de Reglementare, drept urmare, societatea pârâtă nu are nici un motiv justificat pentru refuzul plăţii despăgubirii solicitate de societatea reclamantă.

Pentru toate aceste considerente, reclamanta a solicitat admiterea cererii de chemare în judecată astfel cum a fost formulată, cu obligarea pârâtei S. de A. R. C. I. S.A. la plata sumei de 282,03 lei, cu titlu de diferenţă despăgubiri civile, penalităţi de întârziere de 0,2% începând cu data de 07.10.2019 şi până la recuperarea integrală a debitului, precum şi la plata cheltuielilor de judecată ocazionate cu acest proces.

În drept, a invocat disp. art. 194-204 Cod de Procedură Civilă, art. 1349 -1395 Cod Civil, art. 1509 Cod Civil, art. 2210 Cod Civil, art. 223 Cod de Procedură Civilă, art. 254 alin. 2 Cod de Procedură Civilă, art. 453 Cod de Procedură Civilă, Norma ASF nr. 20/2017, Legea nr. 132/2017, Acordul de reglementare a relaţiilor economice şi organizatorice privind gestionarea modalităţii de decontare directă şi a regreselor administrative între Asigurătorii RCA.

În temeiul art. 223 şi al art. 411 alin. 1, pct. 2, teza finală din Codul de Procedură Civilă, reclamanta a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă.

A anexat cererii: copia dosarului de daună nr. ..., demersurile de soluţionare pe cale amiabil a litigiului, acordul de reglementare a relaţiilor economice şi organizatorice privind gestionarea modalităţii de decontare directă şi a regreselor administrative între Asigurătorii RCA şi împuternicirea de reprezentare.

Pârâta E.R.A.S.S.A. și intervenientul forțat M.S. nu au formulat întâmpinare.

În cadrul cercetării judecătoreşti, instanţa a administrat proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei.

Analizând probele administrate în cauză, instanţa reţine următoarele:

În fapt, din constatarea amiabilă de accident rezultă că, la data de 13.06.2019, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate autovehiculele cu numerele de înmatriculare .... și ....(fila 40). Din cuprinsul aceluiași înscris reiese că vinovat de producerea accidentului este conducătorul autoturismului cu numerele de înmatriculare ....

La data producerii accidentului, autoturismul cu numărul de înmatriculare ..., condus de intervenientul forţat M. Ș., era asigurat RCA la societatea pârâtă (f. 30).

Autoturismul cu numărul de înmatriculare ... avea încheiată cu reclamanta polița de asigurare CASCO nr. .../07.01.2019, în vigoare la momentul producerii accidentului rutier (f. 33).

În temeiul contractului de asigurare facultativă, societatea reclamantă a deschis şi instrumentat dosarul de daună K1200567979, achitând asiguratului despăgubiri în cuantum de 4700,67 lei (f. 17), reprezentând contravaloarea materialelor şi a manoperei necesare reparaţiei autovehiculului avariat, conform devizului de reparaţie aflat la fila 24 dosar.

Potrivit art. 2210 din N.C.civ., în limitele şi de la data despăgubirii plătite, reclamanta, în calitate de asigurător, s-a subrogat asiguratului propriu împotriva celor răspunzători de producerea accidentului.

În acest sens, reclamanta s-a adresat societăţii pârâte, în calitate de asigurătoare RCA a autoturismului condus de intervenientul forţat, vinovat de săvârşirea accidentului, cu o cerere în despăgubire în cuantum de 4.700,67 lei, cerere primită de pârâtă în data de 16.08.2019 (f. 15).

Pârâta a efectuat plata de 4.700,67 lei la data de 07.10.2019, cu o întârziere de 30 de zile, încălcând astfel prev. art. 6.3.1,6.3.2 din Acordul de reglementare a relațiilor economice și organizatorice privind gestionarea modalității de decontare directă și a regreselor administrative între Asigurătorii RCA, art.19 alin.6 și alin.8 din Norma ASF nr.20/2017, precum și prev. art. 21 alin. 2 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie RCA, astfel că reclamanta este îndreptățită la penalități în conformitate cu disp. art. 21 alin. (5) din Legea nr. 132/2017, potrivit cărora: ,,Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile în termenul prevăzut la alin. (4) sau și le îndeplinește defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalități de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferența de sumă neachitată. Plata penalităților se face odată cu plata despăgubirii.”

Întrucât pârâta nu a achitat penalitățile la data achitării despăgubirilor și nici nu a făcut imputația plății conform art. 1507 Cod Civil, reclamanta a făcut aplicarea disp. art. 1508 Cod Civil, astfel că suma de 282,03 lei solicitată cu titlu de diferență despăgubiri civile, precum și penalități de întârziere de 0,2%/zi calculate asupra sumei de 282,03 lei începând cu data de 07.10.2019, până la achitarea integrală este întemeiată, considerente pentru care instanța va admite acțiunea conform dispozitivului.

Referitor la cheltuielile de judecată, art. 453 alin. (1) C. proc. civ. dispune că „Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părții care a câștigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată”.

În prezenta cauză, reclamanta a făcut dovada achitării sumei de 22,64 de lei cu titlu de taxă judiciară de timbru (f. 51).

Așadar, având în vedere soluția asupra cererii principale, instanța va obliga pârâta la plata către reclamantă a sumei de 22,64 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acțiunea formulată de reclamanta G.A.S.A., înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. ..., Cod Unic ..., cu sediul în .... cu sediul ales pentru corespondentă şi acte de procedură în ...., în contradictoriu cu pârâta E.R.A.S.S.A, înregistrată în Registrul Comerţului sub nr. ..., CUI ...., cu sediul social în....., şi intervenientul forţat M.S., având .......

Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 282,03 lei diferență despăgubiri civile, precum și penalități de întârziere de 0,2%/zi calculate asupra sumei de 282,03 lei începând cu data de 07.10.2019, până la achitarea integrală a debitului.

Obligă pârâta să plătească reclamantei și suma de 22,64 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare care se va depune la Judecătoria Lugoj.

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței, azi, 06.02.2020.

Preşedinte,

S.M.

Grefier,

 Ş.T.

Red.: M.S.

Tehnored.: Ş.T.

11.02.2020

Ex.: 5

Com.: 3 ex.

Ş.T. 11 Februarie 2020