Contracte - instituire drept de retentie

Sentinţă civilă 259 din 26.01.2021


Data publicare portal: 29.09.2021

Prin Sentinta civila nr. …. din data de … pronuntata de Judecatoria …. s-a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant ..........., cu domiciliul în sat ...., comuna ...., ....., nr...., judeţul ..., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la ... şi pe pârâta ...., reprezentată prin ...., ....., Cod unic de înregistrare ...., cu sediul în ....., str. ....., bl...., sc....., etaj ..., ap....., judeţul ....., ca întemeiată.

Obligarea pârâtei către reclamant la restituirea sumei de .... lei ce reprezintă contravaloarea chioşcului confecţionat din profil de aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de .... mp și la plata dobânzii legale de la data de ..... până la plata efectivă a sumei de ... lei.

Instituirea în favoarea reclamantului și în sarcina pârâtei a unui drept de retenţie  asupra chioşcului confecţionat din profil de aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de ... mp situat în oraşul ...., str. .... până la plata sumei datorate.

Respingerea capătului de cerere formulat de către reclamant privind constatarea nulităţii absolute a convenţiei de vânzare-cumăpărare încheiată la data de ..., ca neîntemeiat.

Admiterea în parte a cererii reclamantului privind cheltuielile de  judecată.

Obligarea pârâtei la plata către reclamant a sumei de ... lei reprezentând cheltuieli de judecată (taxă de timbru, onorariu de avocat, contravaloare transport, contravaloare cerere).

Pentru a se pronunţa astfel Judecătoria a reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei .... sub nr..... reclamantul .... în contradictoriu cu pârâta .... a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate nulitatea absolută a convenţiei de vânzare-cumpărare încheiată la data de .... având ca obiect chioşcul confecţionat din profil aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de .... mp situat în ...., str. ....; să se dispună repunerea în situaţia anterioară cu consecinţa obligării pârâtei la restituirea sumei de ... lei precum şi la plata dobânzii legale începând cu data de .... şi până la plata efectivă a acestei sume.

De asemenea reclamantul a solicitat instituirea unui drept de retenţie în favoarea sa asupra bunului chioşc confecţionat din profil aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de ... mp situat in ...., str. ... pana la plata efectivă a sumei de ... lei, precum şi la plata dobânzii legale începând cu data de ... si pana la plata efectiva a acestei sume.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că prin convenţia de vânzare - cumpărare încheiată la data de ...a achiziţionat de la pârâtă chioşcul confecţionat din profil aluminiu cu geam termopan in suprafaţă de ... mp situat în ..., str. ..... ocazie cu care a achitat suma de ... lei aşa cum rezultă din chitanţa cu nr. ... din data de ..., ca act subsecvent facturii fiscale nr. ... din ... emisa de pârâtă (...)

Ca urmare a adresei formulate către UAT ... din data de ... in vederea achitării impozitului aferent acestui chioşc metalic, prin Adresa cu nr. ... din ... i-a fost comunicata sentinţa civila nr. ... din .... pronunţată în dosarul .... al Judecătoriei ....(....).

Aşa cum rezulta din conţinutul şi considerentele acestei hotărâri judecătoreşti definitive, urmare a acţiunii formulate de către UAT .... prin sentinţa civila nr. ... din .... pronunţată în dosarul .... al Judecătoriei ... s-a, admis acţiunea formulata împotriva pâratei ... si s-a constatat nulitatea absoluta a facturii seria .... nr..... din ..., factura unde pârâta avea calitatea de vânzător şi subsemnatul avea calitatea de cumpărător.

Trecând peste elementul procedural evident de neconceptare şi necitare a sa în acest dosar, dosar de care nu a avut cunoştinţă pana la momentul ..., instanţa de judecata a reţinut ca existenta unor debite restante la momentul înstrăinării chioşcului către reclamant atrage aplicabilitatea prevederilor art.113, alin. 4 si 5 din OG 92/2003 privind codul de procedura fiscala, cu consecinţa constatării nulităţii absolute a Facturii seria .... nr. .... din ...(...).

Evident ca scopul mediat avut în vedere la pronunţarea soluţiei instanţei de judecata de a constata nulitatea absoluta a vânzării chioşcului metalic este exprimat prin scopul imediat de a constata nulitatea absoluta a facturii seria ... nr. ... din ..., sancţiune care lipseşte de orice efect juridic nu numai această convenţie imperfecta constituita în aceasta factura fiscala, ci şi vânzarea însăşi ca operaţiune juridica.

Prin urmare, consideră ca se impune constatarea nulităţii absolute şi a convenţiei de vânzare-cumpărare încheiată la data de ... în condiţiile în care parata se face vinovata de nerespectarea obligaţiilor constând în faptul că la momentul încheierii convenţiei de vânzare - cumpărare, figura cu debite restante in suma totala de .... lei potrivit art. 113, alin. 4 si 5 din OG 92/2003 privind codul de procedura fiscala.

Culpa pârâtei este astfel dovedita prin aceasta prezumţie a puterii de lucru judecat care rezulta din Sentinţa civila nr. ... din ... pronunţată in dosarul ... al Judecătoriei .... de care înţelege să se folosească ca proba în prezenta cauza, culpa care atrage efectul nulităţii absolute şi a convenţiei de vânzare - cumpărare având ca obiect chioşcul metalic cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioara.

Cum pârâta datorează aceasta suma de bani va solicitam să constataţi că sunt îndeplinite şi condiţiile reglementate de dispoziţiile art. 2495 Cod Civil cu privire la dreptul de retenţie, dispoziţii care prevăd ca: „cel care este dator să remită sau să restituie un bun poate să îl reţină cât timp creditorul nu îşi execută obligaţia sa izvorâtă din acelaşi raport de drept sau, după caz, atât timp cât creditorul nu îl despăgubeşte pentru cheltuielile necesare şi utile pe care le-a făcut pentru acel bun ori pentru prejudiciile pe care bunul i le-a cauzat.".

In drept, au fost invocat dispoziţiile art. 1247, art. 2495 si următoarele Cod Civil si art. 113, alin. 4 si 5 din OG 92/2003 privind codul de procedura fiscala.

În susţinerea cererii, au fost depuse înscrisuri (f....).

Cererea a fost legal timbrată (f....).

Pârâta a depus la dosar întâmpinare prin care a solicitat să se dispună instituirea unui drept de retentie in favoarea reclamantului asupra bunului chioşc confecţionat din profil aluminiu cu geam termopan in suprafaţa de... mp cu consecinţa obligării acestuia la plata către UAT PRIMĂRIA .... a taxelor din perioada ... - .... care trebuiesc achitate, iar suma de ... pe care a achitat-o .... sa le fie restituita.

În fapt, faţă de pretenţiile formulate de reclamant pârâta a formulat următoarele apărări pentru fiecare dintre acestea în parte .

Într-adevăr in data de .... a vândut domnului .... acel chioşc care era împărțit in 2 suprafeţe a câte .. mp fiecare, iar pe data de ... a achitat la PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ... obligaţiile care îi reveneau si, tot odată a depus si documentele doveditoare înstrăinării chioşcului respectiv, lucru pe care trebuia sa-1 faca si cumpărătorul in termen de 30 zile de la intrarea in posesia acelui bun.

In perioada ... si ... când s-a dat hotărârea judecătoreasca despre care aminteşte reclamantul acel chioşc dar si terenul pe care era situat au fost folosite de către reclamant astfel 6 mp reclamantul, 6 mp închiriaţi altor persoane( ...), ETC, iar UAT Municipiul ... a dat în judecata ... pentru recuperarea prejudiciului aferent perioadei ... deoarece reclamantul nu depusese la UAT ... nici un act sau adresa prin care sa solicite achitarea impozitului aferent acestui chioşc cum a făcut pe ... si nici nu a achitat contravaloarea concesiunii si impozitul pe chioşc.

Pârâta a precizat că in data de ... UAT ... a instituit poprire pe suma de ... lei pe contul ... suma pe care o datora reclamantul si pe care ar trebui să-i restituie .

Din data de ... si pâna în prezent ..... reclamantul a funcţionat ca BROCKER ASIGURĂRI pe suprafaţa de 6 mp, iar 6 mp din acel CHIOŞC DE ALUMINIU îi are închiriaţi pe o anumita suma si cred ca este normal si firesc ca obligaţiile care revin către UAT PRIMĂRIA ... să fie responsabilitatea domnului ....

În susţinerea întâmpinării pârâta a depus la dosar înscrisuri ( f. ...).

Instanţa, în temeiul art.255 C.pr.civ. rap. la art.258 C.pr.civ. instanţa a încuviinţat pentru părţi probele propuse ca fiind pertinente, concludent şi utile cauzei.

Reclamantul la termenul din data de ... a depus înscrisurile (f....).

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma materialului probator administrat în cauză, instanţa constată următoarele :

Analizând probele administrate în cauză instanţa urmează să respingă capătul de cerere privind nulitatea absolută a convenţiei de vânzare-cumpărare încheiată la data de .... având ca obiect chioşcul confecţionat din profil de aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de ... mp situat în oraşul ..., str. ..., formulat de către reclamant, ca neîntemeiat, pentru următoarele considerente.

Nulitatea este o sancţiune de drept civil care intervine în cazul în care, la încheierea actului juridic, nu au fost respectate dispoziţiile legale referitoare la condiţiile de validitate a actului juridic (indiferent că sunt condiţii de fond sau de condiţii de formă).

De aceea, în spiritul dispoziţiilor înscrise în textele menţionate, instanţa este datoare să cerceteze dacă a existat între părţi o convenţie de vânzare-cumpărare a chioşcului confecţionat din profil aluminiu.

Astfel, se instituie obligaţia părţilor de instituire a unui înscris cu scopul de a dovedi actul juridic, respectiv drepturile şi obligaţiile părţilor contractante.

Această formă este justificată, pe de o parte, de importanţa anumitor acte juridice civile, iar, pe de altă parte, de avantajul practic pe care ea îl prezintă, în sensul că asigură redarea certă şi fidelă a conţinutului actului juridic civil şi, prin aceasta, fie prevenirea unor eventuale litigii, fie uşurarea sarcinii organului de jurisdicţie în ceea ce priveşte stabilirea situaţiei de fapt într-o speţă determinată.

Forma ad probationem este obligatorie, iar nu facultativă, în sensul că nerespectarea ei atrage, în principiu, inadmisibilitatea dovedirii actului juridic civil cu un alt mijloc de probă.

Aşadar, nerespectarea formei ad probationem nu atrage nevalabilitatea actului juridic civil, ci, în principiu, sancţiunea care intervine constă în imposibilitatea dovedirii actului juridic civil cu un alt mijloc de probă. Însă dovada actului juridic civil şi existenţa acestuia sunt două chestiuni distincte, prima nefiind necesară decât în caz de litigiu.

Or, în prezenta cauză reclamantul nu a probat pe de o parte, existenţa convenţiei şi a cuprinsului acestuia, iar pe de altă parte, instanţa observă că bunul chioşc a fost înstrăinat prin factura seria ...  nr.... emisă de ... (f....), faţă de care s-a constatat  nulitatea absolută prin sentinţa civilă nr.... din data de ... pronunţată de către Judecătoria ..., în dosarul nr.... (f....).

În acest condiţii, cum factura seria ....  nr.... este lovită de nulitate absolută, aceasta este considerată că nu ar fi fost niciodată emisă (art.1254 alin.1 C.civ.), iar cum  nu s-a dovedit existenţa unui alt contract de vânzare-cumpărare, nici instanţa nu poate dispune nulitatea absolută a acestuia.

In ceea ce priveşte, capătul de cerere a repunerii părţilor în situaţia anterioară, respectiv restituirea preţului în sumă de .... lei și plata dobânzii legale începând cu data de .... până la plata efectivă a acestei sume, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art.1254 alin.3 C.civ. „În cazul în care contractul este desființat, fiecare parte trebuie să restituie celeilalte, în natură sau prin echivalent, prestațiile primite, potrivit prevederilor art. 1.639-1.647, chiar dacă acestea au fost executate succesiv sau au avut un caracter continuu”.

Astfel, art.1254 alin.3 C.civ. consacră principiul restabilirii situaţiei anterioare, respectiv tot ce s-a executat în baza unui act juridic anulat trebuie restituit, astfel încât părţile raportului juridic sa ajungă în situaţia în care acel act juridic nu s-ar fi încheiat.

Reclamantul a solicitat restituirea sumei de ... lei, sumă ce reprezintă preţul chioşcului confecţionat din profil de aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de ... mp

În atare situaţie, instanţa observă că reclamantul a achitat suma de ... lei, ca preţ al chioşcului, astfel că prin desfiinţarea facturii seria ...  nr....  acesta este îndreptăţit la restituirea acestei sume.

Pe cale de consecinţă, instanţa va dispune obligarea pârâtei către reclamant la restituirea sumei de .... lei ce reprezintă contravaloarea chioşcului confecţionat din profil de aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de ... mp.

Reclamantul a mai solicitat, totodată şi obligarea pârâtei la plata dobânzii legale începând cu data de ... până la plata efectivă a sumei de .... lei.

Dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii a Băncii Naţionale a României art.3 alin.1 din O.G. nr.13/2011.

 Totodată, conform art. 1535 Cod civil, care prevăd ca, la obligaţiile care au ca obiect a da o suma de bani, se va adaugă dobânda legala, precum şi dispoziţiile art. 1 alin.2 , ale art. 3 alin. 1 şi ale art., 6 din OG nr. 13/2011, dobânda datorata pentru obligaţiile de a plaţi o suma de bani  denumită dobânda remuneratorie se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţa a BNR si constituie dobânda legală.

Sentinţa civilă nr.... din data de .... pronunţată de către Judecătoria ...., în dosarul nr..... prin care s-a constatat nulitatea absolută a facturii seria ...  nr.... a rămas definitivă la data de ...., și prin urmare reclamantul din prezenta cauză este îndreptăţit la plata dobânzii legale de la această dată (...), dobândă care să curgă până la plata efectivă a sumei de .... lei.

În ceea ce priveşte constatarea dobândirii dreptului de retenţie, în favoarea reclamantului, instanţa reţine că potrivit art.2495 C.civ. dreptul de retenţie este acel drept real, care conferă creditorului, în acelaşi timp, debitor al obligaţiei de restituire a bunului altuia posibilitatea de a reţine acel bun în stăpânirea sa şi de a refuza restituirea lui până când debitorul său va plăti datoria ce s-a născut in sarcina sa, în legătura cu bunul respectiv.

Astfel în conformitate cu definiţia dreptului de retenţie, în speţă se constată că sunt îndeplinite condiţiile pentru a se institui în favoarea reclamantului și în sarcina pârâtului un drept de retenţie asupra chioşcului confecţionat din profil de aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de ... mp situat în oraşul ..., str. ..., creanţa reclamantului fiind certă, lichidă şi exigibilă, aşa cum prevăd disp. art. 663 C.pr.civ.

Având în vedere argumentele de drept și de fapt expuse, instanţa va admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant, ca întemeiată.

Va dispune obligarea pârâtei către reclamant la restituirea sumei de ... lei ce reprezintă contravaloarea chioşcului confecţionat din profil de aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de ... mp și la plata dobânzii legale de la data de ... până la plata efectivă a sumei de ... lei.

Va dispune instituirea în favoarea reclamantului și în sarcina pârâtei a unui drept de retenţie  asupra chioşcului confecţionat din profil de aluminiu cu geam termopan în suprafaţă de ... mp situat în oraşul ..., str. .... până la plata sumei datorate.

Va respinge capătul de cerere formulat de către reclamant privind constatarea nulităţii absolute a convenţiei de vânzare-cumăpărare încheiată la data de ..., ca neîntemeiat.

În temeiul art.453 alin.2 C.pr.civ. instanţa faţă de soluţia de  mai sus (admitere în parte a cererii) va dispune admiterea în parte a cererii reclamantului privind cheltuielile de  judecată și va dispune obligarea pârâtei la plata către reclamant a sumei de .... lei reprezentând cheltuieli de judecată (taxă de timbru, onorariu de avocat, contravaloare transport, contravaloare cerere).