Înlocuire amendă penală

Sentinţă penală 61 din 03.06.2021


La data de 01.04.2021, Biroul Executari Penale din cadrul Judecătoriei Filiaşi a sesizat instanţa, in temeiul art. 560 Cod procedura penala coroborat cu prevederile art. 15 alin. 1 lit. e) din Legea 253/2013 pentru înlocuirea amenzii penale de 4.000 lei aplicată condamnatului D. (C.) F. prin sentinţa penală nr. X/07.07.2020 pronunţată de Judecătoria Filiaşi,  în dosarul nr. X/230/2020, rămasă definitivă la data de 10.08.2020 prin neapelare, cu pedeapsa închisorii.

În motivarea sesizării, s-a arătat ca prin sentinţa penală sus menţionată, definitivă prin neapelare, inculpatul D. (C.) F. a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4.000 lei.

S-a precizat că potrivit dispoziţiilor art. 22 din Legea 253/2013 privind executarea pedepselor, persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să achite integral amenda în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi să comunice judecătorului delegat cu executarea dovada plăţii, în termen de 15 zile de la efectuarea acesteia, obligaţii pe care nu şi le-a îndeplinit, motiv pentru care, instanţa de executare a comunicat un extras de pe dispozitiv organelor competente în vederea executării amenzii potrivit dispoziţiilor legale privind executarea silită a creanţelor fiscale, instituţia sesizată confirmând preluarea în debit a condamnatului, însă nu a confirmat şi plata amenzii de către acesta.

Din oficiu, instanţa a dispus emiterea de adrese către I.T.M. Dolj pentru a se comunica dacă  persoana condamnată figurează în evidenţele sale ca realizând venituri din muncă; către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj, pentru a comunica dacă aceasta figurează ca realizând venituri din activităţi independente sau din alte surse şi către Primăria mun. Craiova pentru a se comunica dacă persoana condamnată figurează ca realizând venituri din activităţi independente sau alte surse autorizate de lege, respectiv, de a de efectua o anchetă socială la domiciliul acestuia cu privire la condiţiile de trai, din răspunsurile înaintate de către instituţiile solicitate reieşind că, inculpatul condamnat nu are şi nu a avut ulterior condamnării calitatea de salariat, şi nu realizează venituri din activităţi independente sau alte surse. Totodată, Primăria mun. Craiova, a comunicat un proces verbal privind imposibilitatea efectuării referatului de anchetă socială la intimat, întrucât acesta nu a fost găsit la domiciliu.

A fost ataşat la prezenta cauză şi dosarul nr. X/230/2020 al Judecătoriei Filiaşi.

Analizând actele şi lucrările cauzei, instanţa reţine următoarele:

Judecătorul delegat cu executarea din cadrul Judecătoriei Filiaşi a sesizat instanţa pentru ca, în conformitate cu dispoziţiile art. 560 Cod procedură penală şi art. 63 sau art. 64 Cod penal, să analizeze dacă este oportună înlocuirea pedepsei amenzii penale cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii ori cu pedeapsa închisorii, în ceea ce îl priveşte pe condamnatul D. (C.) F..

În drept, conform art. 559 alin. 1 Cod procedură penală, referitor la punerea în executare a amenzii penale, „Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.”

Potrivit art. 22 alin. 1 din Legea nr. 253/2013, persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să achite integral amenda în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi să comunice judecătorului delegat cu executarea dovada plăţii, în termen de 15 zile de la efectuarea acesteia.

Totodată, se reţin şi prevederile art. 64 Cod penal, potrivit cu care "(1) În cazul în care pedeapsa amenzii nu poate fi executată în tot sau în parte din motive neimputabile persoanei condamnate, cu consimţământul acesteia, instanţa înlocuieşte obligaţia de plată a amenzii neexecutate cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Unei zile-amendă îi corespunde o zi de muncă în folosul comunităţii. (6) Dacă persoana condamnată, aflată în situaţia prevăzută în alin. (1), nu îşi dă consimţământul la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, amenda neexecutată se înlocuieşte cu pedeapsa închisorii conform art. 63."

Conform dispoziţiilor articolul 63 alin. 1 din Codul Penal, "Dacă persoana condamnată se sustrage cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte,  numărul zilelor –amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare."

În fapt, prin sentinţa penală nr. X/07.07.2020  pronunţată de Judecătoria Filiaşi,  în dosarul nr. X/230/2020, rămasă definitivă prin neapelare, în baza art. 335 alin. 2 din Codul penal cu aplicarea art. 61 alin. 2 şi 4 lit. c) din Codul penal, a fost a fost condamnat inculpatul D. (C.) F.  la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii "Conducere a unui vehicul fără permis de conducere", iar condamnatul nu a făcut dovada achitării amenzii aplicate nici până la data de 01.04.2021.

 Cu adresa nr. X/CCCMMRM/13.04.2021, ITM Dolj a comunicat că persoana condamnată nu figurează cu contract individual de muncă în baza de date – f. nr. 20-22 dosar.

 De asemenea, AFP Craiova a comunicat adresa nr. DJG-REG X/15.04.2021 -  f. nr. 12-15 dosar, din care rezultă faptul că persoana condamnată a realizat un singur venit, în cuantum de 200 lei în anul 2021, din practicarea jocurilor de noroc şi nu realizează venituri din activităţi independente sau alte surse.

Faţă de cele expuse, se reţine că, în speţă, este îndeplinită condiţia referitoare la imposibilitatea executării pedepsei amenzii, imposibilitate neimputabilă condamnatului deoarece nu are un loc de muncă, nu are venituri impozabile, însă, pentru a se dispune înlocuirea amenzii penale cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, este necesar ca persoana condamnată să îşi exprime în faţa instanţei consimţământul de a executa munca în folosul comunităţii şi să fie apt din punct de vedere medical să presteze o asemenea muncă.

Dat fiind că D. (C.) F. nu a fost găsit la domiciliu, aşa cum a reieşit din procesul verbal de executare a mandatului de aducere, din citaţiile expediate la locuinţa sa cât şi din referatul încheiat de Primăria mun. Craiova, instanţa s-a aflat în imposibilitatea de a lua consimţământul condamnatului de a executa munca.

Prin urmare, devin incidente prevederile art. 64 alin. 6 Cod penal, potrivit cărora dacă persoana condamnată nu îşi dă consimţământul la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, amenda neexecutată se înlocuieşte cu pedeapsa închisorii conform art. 63.

Astfel, instanţa este datoare să analizeze dacă, raportat la datele speţei, este întrunită cerinţa relei – credinţe a condamnatului în neexecutarea amenzii, condiţie esenţială impusă de textul de lege enunţat pentru a se putea dispune înlocuirea amenzii penale cu pedeapsa închisorii.

După cum s-a arătat anterior, persoana condamnată nu este încadrată în muncă, nu realizează niciun venit, împrejurarea că este plecat din localitate putând semnifica cel mult că în viitor condamnatul ar putea procura suma de bani necesară achitării amenzii penale.

Din cele expuse nu reiese reaua – credinţă a persoanei condamnate,  astfel încât instanţa apreciază că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 63 Cod Penal privind înlocuirea amenzii cu pedeapsa închisorii, motiv pentru care se va respinge ca neîntemeiată sesizarea.

În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, inclusiv onorariul  apărătorului din oficiu în cuantum de 313 lei (avocat M.M.– I. - delegaţie pentru asistenţă judiciară obligatorie nr. 3218/202), vor rămâne în sarcina acestuia.

Domenii speta