Plangere contraventionala. Invocarea exceptiei prescriptiei executarii amenzii contraventionale in acest cadru. Consecinte.

Sentinţă civilă 9470 din 12.12.2008


Plangere contraventionala. Invocarea exceptiei prescriptiei executarii amenzii contraventionale in acest cadru. Consecinte.

Prin plângerea înregistrată pe  rolul Judecătoriei Tg-Jiu sub nr.10510/318/2008, petentul C. D. a solicitat, în contradictoriu  cu intimata  IPJ Gorj,  anularea procesului verbal de contraventie seria CC nr. 0337763, invocand in principal ca cele consemnate in procesul verbal contestat nu corespund realitatii.

In cauza ,la solicitarea petentului, s-a administrat proba testimoniala. In conformitate cu disp. art 33 alin 1 din OG 2/2001 ,instanta a procedat si la audierea martorului asistent.

La ultimul termen de judecata, petentul a invocat exceptia prescriptiei executarii amenzii contraventionale motivat de faptul ca procesul verbal a fost comunicat la mai mult de o luna de la incheierea acestuia.

Prin sentinta civila nr 9470/14.12.2008, instanta a respins exceptia prescriptiei executarii amenzii contraventionale si a admis plangerea contraventionala, cu consecinta anularii procesului verbal.

Pentru a pronunta aceasta solutiei in privinta exceptiei invocate, instanta a avut in vedere ca, intr-adevar , potrivit art 14 alin 1 din OG 2/2001, executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o luna de la data aplicării sancţiunii.

Insa, s-a apreciat ca forma procedurala aleasa de petent pentru invocarea acestei aparari este gresita intrucat problema prescriptiei executarii amenzii poate fi analizata si verificata doar in cadrul unei contestatii la executare ,in cadrul  plangerii contraventionale instanta fiind indrituita,  conform art 34 din OG 2/2001, sa verifice doar legalitatea si temeinicia procesului verbal, nu si alte aspecte ulterioare intocmirii procesului verbal.

Astfel, prescriptia executarii este o cauza ulterioara intocmirii acestuia, o cauza de caducitate a acestuia si nu reprezinta o cauza de nulitate .Se admite in mod constant ca prin plangere se ataca procesul verbal ,daca in momentul emiterii sale a fost viciat,deci exista o cauza de nulitate,iar pe calea contestatiei la executare se invoca ineficienta, caduciatea procesului verbal , deoarece viciul de care este atins este ulterior emiterii sale. Totodata, prescriptia executarii sanctiunii amenzii poate fi invocata numai in ipoteza declansarii executarii silite, caci numai atunci exista interesul actual al invocarii unei asemenea imprejurari.

In ceea ce priveste plangerea contraventionala, s-a apreciat ca procesul verbal indeplineste conditiile de forma prevazute de art 17 din OG 2/2001 sub sanctiunea nulitatii, iar in aplicarea principiului in dubio pro reo , s-a admis plangerea si s-a anulat procesul verbal contestat.