Confirmare plan de reorganizare - insolventa

Sentinţă civilă 306/F/2022 din 24.03.2022


Conform art 133 din Legea nr.85/2014 ,,(1) Planul de reorganizare va indica perspectivele de redresare în raport cu posibilităţile şi specificul activităţii debitorului, cu mijloacele financiare disponibile şi cu cererea pieţei faţă de oferta debitorului şi va cuprinde măsuri concordante cu ordinea publică, inclusiv în ceea ce priveşte modalitatea de selecţie, desemnare şi înlocuire a administratorilor şi a directorilor.

(2) Planul de reorganizare va cuprinde în mod obligatoriu programul de plată a creanţelor. Creanţele înscrise ca beneficiare ale unei cauze de preferinţă în tabelul definitiv al creanţelor pot fi purtătoare de dobânzi şi alte accesorii.(….).

 (4) Planul de reorganizare va menţiona:

a) categoriile de creanţe care nu sunt defavorizate, în sensul prezentului titlu;

b) tratamentul categoriilor de creanţe defavorizate;

c) dacă şi în ce măsură debitorul, membrii grupului de interes economic, asociaţii din societăţile în nume colectiv şi asociaţii comanditaţi din societăţile în comandită vor fi descărcaţi de răspundere;

d) ce despăgubiri urmează a fi oferite titularilor tuturor categoriilor de creanţe, în comparaţie cu valoarea estimativă ce ar putea fi primită prin distribuire în caz de faliment; valoarea estimativă se va calcula în baza unui raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat desemnat potrivit prevederilor art. 61;

e) modalitatea de achitare a creanţelor curente”.

Potrivit art. 140 alin. 5 din legea 85/2014 ,,dacă niciun plan nu este confirmat şi termenul pentru propunerea unui plan, în condiţiile art. 132, a expirat, judecătorul-sindic va dispune începerea de îndată a procedurii falimentului, în condiţiile art. 145”.

Judecătorul sindic, analizând condiţiile legale  privind confirmarea planului de reorganizare a activităţii debitoarei propus de debitoare, a constat neîndeplinirea acestor condiţii şi a dispus respingerea cererii de confirmare a planului de reorganizare.

În esenţă, judecătorul sindic a reţinut că în procedura reorganizării administratorul statutar nu poate îndeplini aceste activităţi, întrucât art. 141 alin. 2 din legea 85/2014 stabileşte că debitorul este condus de administratorul special sub supravegherea administratorului judiciar.

În speţă nu a fost desemnat administrator special în condiţiile art. 53 alin. 1 din legea 85/2014. Faptul că judecătorul sindic nu a  făcut uz de sancţiunea de la art. 53 alin. 2 teza a doua, aceea de a ridica debitoarei dreptul de administrare, nu permite ca atribuţiile administratorului special să fie exercitate de fostul administrator statutar.

În această situaţie, în care nu a fost desemnat administrator special, debitoarea poate beneficia de procedura reorganizării, dar activitatea sa este condusă de administratorul judiciar, atribuţie prevăzută în competenţa sa de art. 58 alin. 1 lit. f din legea 85/2014. Însă prin planul propus administratorul judiciar CII Tămăşan Ovidiu nu şi-a asumat această obligaţie.

Mai mult, planul de reorganizare nu întruneşte nici condiţiile prevăzute de art 133 alin 4 lit e şi d din Legea nr.85/2014.