Recalculare pensie

Sentinţă civilă **** din 06.08.2020


DOSAR NR. ***

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A-VIII-A CONFLICTE DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa Civilă Nr. ***

Şedinţa publică  de la ***

Completul constituit din:

PREŞEDINTE ***

Asistent judiciar ***

Asistent judiciar ***

Grefier  ***

Pe rol se află soluţionarea cererii formulată de reclamantul *** în contradictoriu cu pârâta *** având ca obiect ***

La apelul nominal făcut în şedinţă publică, la ora fixată, au lipsit părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Se face referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei următoarele: procedura de citare este legal îndeplinită. În cauză, părţile au solicitat judecarea cauzei în lipsă.

Faţă de prevederile art. 131 din Codul de procedură civilă, Tribunalul constată că este competent să soluţioneze pricina faţă de obiectul acesteia, având în vedere prevederile legale în vigoare de la data introducerii acţiunii respectiv dispoziţiile articolului 153 din Legea nr. 263/2010 care atribuie Tribunalelor soluţionarea în primă instanţă a litigiilor de asigurări sociale şi articolului 154 din Legea nr. 263/2010, în conformitate cu care: - „(1) Cererile îndreptate împotriva CNPP, a caselor teritoriale de pensii sau împotriva caselor de pensii sectoriale se adresează instanţei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul ori sediul reclamantului”, iar din dovezile existente la dosarul cauzei rezultă că domiciliul reclamantului se află în raza teritorială a Tribunalului Bucureşti.

Deliberând, în raport de dispoziţiile art. 255 şi art. 258 Cod de procedură civilă, încuviinţează pentru părţi proba cu înscrisuri, respectiv înscrisurile aflate la dosar, apreciindu-o pertinentă, concludentă şi utilă soluţionării cauzei.

Având în vedere că nu există chestiuni prealabile dezbaterilor în fond, nemaifiind alte cereri de formulat şi având în vedere că nu sunt alte incidente de soluţionat, instanţa declară deschise dezbaterile în fond în temeiul art. 392 din Codul de procedură civilă.

În temeiul prevederilor art. 394 din Codul de procedură civilă, declară închise dezbaterile în fond şi rămâne în pronunţare asupra fondului cauzei.

TRIBUNALUL

 

Deliberând, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de *** si precizata in timpul judecatii,  reclamantul ***a chemat în judecată pe pârâta ***  solicitând instanţei anularea Deciziei  de respingere recalculare  pensie nr*** si recalcularea pensiei şi emiterea unei noi decizii prin care să se valorifice veniturile  suplimentare  reprezentand: acord din adeverinta *** emisa de *** precum si obligarea paratei la plata diferentelor de drepturi de pensie rezultate din recalculare

Reclamantul arată că a depus la pârâtă la data de ***  adeverinţa susmentionata prin care se evidenţiau veniturile pentru care fostul angajator a plătit contribuţiile la sistemul de asigurări sociale, aşa cum reiese din adeverinţă, pe care  insa parata refuza sa le ia in calcul la stabilirea pensiei

În cadrul probei cu înscrisuri, la dosar au fost depuse inscrisuri 

Analizând actele dosarului, tribunalul reţine că la data de ***  reclamantul  a solicitat paratei prin cererea inregistrata sub nr ***  recalcularea pensiei sale prin valorificarea veniturilor  suplimentare  reprezentand: acord din adeverinta *** emisa de ***

Din decizia de respingere recalculare pensie nr. ***  ce faceobiectul prezente judecati  rezulta ca intimata refuza sa ia in calcul aceste venituri la calculul pensiei reclamantului.

Instanţa constată că intimata, în mod nejustificat, nu a procedat la valorificarea veniturilor realizate de contestator : acord  , potrivit acestei adeverinţe.

În virtutea principiului contributivităţii, consacrat de art. 2 lit. c) din Legea 263/2010, fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.

Prin urmare, ceea ce interesează pentru stabilirea punctajului mediu anual, sunt toate veniturile salariale efectiv încasate, cu privire la care au fost achitate contribuţiile individuale de asigurări sociale, independent de caracterul permanent sau nepermanent al acestor venituri şi de faptul că au făcut sau nu parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare.

Acest principiu este respectat pentru stagiile de cotizare realizate ulterior datei intrării în vigoare a Legii 19/2000, respectiv ulterior datei de 01.04.2001, însă, soluţia trebuie să fie aceeaşi şi în cazul stagiilor de cotizare realizate anterior deoarece, în caz contrar, principiul enunţat ar fi încălcat.

În consecinţă, veniturile suplimentare analizate în cauză, respectiv c/v acord  trebuie avute în vedere în calculul punctajului mediu anual, pentru ca, pe de o parte, să fie respectat principiul contributivităţii, conform căruia drepturile de asigurări sociale sunt corelative contribuţiilor de asigurări sociale plătite şi, pe de altă parte, pentru a se da eficienţă dispoziţiilor art.96 din Legea nr.263/2010, conform cărora punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Aşa fiind, în condiţiile în care veniturile examinate în cauză au intrat în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, atunci nu pot fi excluse cu ocazia stabilirii punctajului mediu anual şi, deci, a drepturilor de pensie cuvenite contestatoarei.

 Valorificarea acestor sume, în calculul punctajului mediu anual, este în concordanţă şi cu dispoziţiile art. 165 din Legea 263/2010, deoarece incidenţa acestora se analizează prin coroborare cu dispoziţiile art. 2 lit. c din Legea nr. 263/2010.

Potrivit art.165 alin.2 din Legea nr.263/2010 la determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.

Pe de altă parte, potrivit art.127 alin. 1 din Hotărârea nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.263/2010, sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevăzute în anexa nr. 15.

Instanţa constată că, prin normele de aplicare a Legii 263/2010, legiuitorul se abate de la principiul contributivităţii afirmat în Legea 263/2010, câtă vreme în anexa nr.15 din HG 257/2011, enumera sporurile, indemnizaţiile şi majorările de retribuţii tarifare, care, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor şi care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual. Astfel, se limitează nejustificat principiul contributivităţii consacrat prin lege, înlăturându-se din calculul pensiilor anumite venituri şi sporuri obţinute anterior datei de ***, pe motiv că nu ar avea caracter permanent. Cu toate acestea, la pct. IV din anexa 15, se recunoaşte posibilitatea valorificării unor sporuri, în măsura în care pentru acestea s-au achitat contribuţiile de asigurări sociale.

În consecinţă, instanţa apreciază că au prioritate dispoziţiile legale cu valoare de principiu, şi anume art. 2 lit. c) din Legea 263/2010, întrucât îşi au izvorul în actul normativ cu forţa juridică  superioară, pe când HG 257/2011 este un act normativ emis în scopul executării prevederilor Legii 263/2010, neputând să încalce legea în aplicarea căreia a fost edictat.

Pentru considerentele expuse, instanţa va admite cererea de chemare în judecata si în baza art. 106, art. 107 alin. 3 şi 5 şi art.116 din Legea 263/2010,  va anula decizia de respingere recalculare nr. ***.  Va obliga parata sa emita o decizie de recalculare pensie incepand cu data de *** cu valorificarea veniturilor reprezentand: acord din adeverinta *** emisa de IMSAT.  Va obliga parata la plata diferentelor rezultate incepand cu data de 01.03.2020, reprezentând luna urmatoare inregistrarii cererii de recalculare.

Fata de culpa procesuala a paratei, in baza art. 453  CPC va obliga parata la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de ***lei onorariu avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea de chemare in judecata precizata, formulată de reclamantul ***, cu domiciliul în *** în contradictoriu cu pârâta ***, cu sediul în ***

Anuleaza decizia de respingere recalculare nr. ***

Obliga parata sa emita o decizie de recalculare pensie incepand cu data de *** cu valorificarea veniturilor reprezentand: acord din adeverinta *** emisa de ***

Obliga parata la plata diferentelor rezultate incepand cu data de ***

Obliga parata la plata sumei de *** lei reprezentand cheltuieli de judecata .

Cu apel in 30 de zile de la comunicare ce se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a.

Pronunţată astăzi *** prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei.

Preşedinte, Asistent judiciar, Asistent judiciar, Grefier,

*** *** *** ***

 

Red. A.V.T………………………

Com. 2ex/………………………