Condamnare pentru savârşirea infracţiunii de evaziune fiscala

Sentinţă penală *** din 27.02.2018


 „Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare emis la data de ZZ LL 201* în dosar nr.X/P/201* al acestei unităţi, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor ANONIM 1, cu datele personale din dispozitiv, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prev. şi ped.de art.9 al. 1 lit. c şi alin.2 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 al.2 V.C.pen. (având corespondent art.35 alin.1 C.pen) şi art.5 din C.pen. ANONIM 2, cu datele personale din dispozitiv, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, faptă prev. şi ped. de art. 26 V.C.p. raportat la art. 9 al. 1 lit. c şi alin.2 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 al. 2 V.C.pen. (având corespondent art. 35 alin. 1 C.pen) şi art. 5 din C.pen.

În sarcina inculpaţilor, prin rechizitoriu s-a reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

Inculpatul ANONIM 1 în calitate de administrator al SC ANONIM 3 SRL ...,a înregistrat în actele contabile ale societăţii operaţiuni fictive în  datorate bugetuli d estat cauzând astfel un prejudiciu de ... lei

Inculpatul ANONIM 2 ca urmare a unei înţelegeri prealabile l-a ajutat pe inculpatul ANONIM 1 în orice mod la săvârşirea infracţiunii de care acesta este acuzat.

Împotriva inculpatului ANONIM 1 s-au administrat acte de urmărire penală în urmă sesizării DGFP Satu Mare, înregistrată sub numărul 1/ZZ.LL.201*, când societatea a fost supusă unei inspecţii fiscale.

În urma evaluării coroborate a probelor şi elementelor cu valoare probatorie administrate în dosarul de urmărire penală nr. X/P/201* al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, cu probaţiunea administrată în cursul cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarele:

Dosarul a fost înregistrat la instanţă sub dosar cu număr de mai sus, la data de ZZ.LL.201*

În procedura de cameră preliminară, rechizitoriul a fost comunicat inculpaţilor la adresa de domiciliu precum şi la adresa procesuală indicată. Asistenţa juridică obligatorie a inculpatului a fost asigurată prin apărător ales, care a formulat cereri şi excepţii, în faza de cameră preliminară.

Prin încheierea camerei de consiliu din data de ZZ.LL.201*, dată în procedura de cameră preliminară, au fost respinse cererile şi excepţiile formulate de către inculpaţi, prin apărător ales cu privire la excluderea unor probe obţinute în mod nelegal. Totodată, în baza art. 346 alin.1 Cod procedură penală s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. X/P/201* al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare privind pe inculpaţii ANONIM 1 şi ANONIM 2, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi s-a dispus începerea judecăţii cauzei privindu-i pe aceştia, trimişi în judecată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. c) şi al.2 din Legea nr.241/2005, şi respectiv complicitate la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală

Această încheiere a rămas definitivă prin Încheierea penală nr.2 din data de ZZ.LL.201* a Curţii de Apel Oradea.

Pe tot parcursul judecăţii în primă instanţă (după închiderea camerei preliminare), asistenţa juridică a inculpaţilor  a fost asigurată prin apărător ales (conform delegaţiei aflată la fila 11 dosarul asociat constituit în faza de cameră preliminară).

La termenul de judecată din data de ZZ.LL.201*, cei doi inculpaţi prezenţi şi în prezenţa apărătorului ales au declarat în faţa instanţei că nu recunosc  săvârşirea faptelor reţinute în sarcina lor prin rechizitoriu şi nu doresc la acest moment procesual să dea declaraţii cu menţiunea că şi le menţin pe cele date în cursul urmăririi penale.

În fapt, în perioada ZZ-ZZ.LL.201* şi respectiv ZZ-ZZ.LL,ZZ.LL.201*,ZZ-ZZ,ZZ-ZZ,ZZ-ZZ,ZZ-ZZ.LL.201*, organele de control fiscal din cadrul D.G.F.P Satu Mare - Activitatea de Control Fiscal, au efectuat o inspecţie fiscală generală la societatea comercială SC ANONIM 3 SRL  perioada supusă evaluării fiscale fiind ZZ.LL.200*-ZZ.LL.201* pentru impozitul pe profit şi ZZ.LL.200*-ZZ.LL.201* pentru celelalte impozite ,taxe şi contribuţii .

Potrivit Raportului de Inspecţie fiscală întocmit la data de ZZ.LL.201* de către inspectorii din cadrul D.G.F.P Satu Mare - Activitatea de Inspecţie Fiscală,  în urma efectuării controlului fiscal, a constatat existenţa unui număr de ... facturi de intrări/achiziţii de mărfuri în perioada ZZ.LL.201*-ZZ.LL.201* emise de ANONIM  4 persoană nerezidentă cu domiciliul fiscal în ... ,în calitate de furnizor către SC ANONIM  3 SRL reprezentând .... ,în valoare totală fără TVA de ... euro ţi TVA aferent de ...euro (echivalentul în lei în sumă de ... lei) înregistrată în evidenţa contabilă, operaţiuni comerciale care, în fapt, nu reflectă realitatea nefiind realizate într-un scop economic, obiectivul urmărit şi avut în vedere fiind sporirea cheltuielilor şi deducerea TVA-ului aferent înscris pe aceste facturi fiscale având drept consecinţă diminuarea obligaţiilor de plată către bugetul de stat.

Prin acest mod de operare bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma totală de ... lei reprezentând TVA.

Pentru a disimula realitatea acestor operaţiuni şi a nu fi suspectat în acest sens totodată pentru acorda un caracter de credibilitate acestei relaţii, în evidenţele contabile ale societăţii controlate de inculpat, în perioada LL - LL 201*, s-au înregistrat operaţiuni comerciale din care rezultă că aceste bunuri (.........) au fost livrate societăţii comunitare ANONIM 5 ... în baza a trei facturi fiscale: 3/ZZ.LL.201*, 4/ZZ.LL.201* şi 5/ZZ.LL.201* în valoare totală de ... Euro (echivalentul ...) în regim scutit de TVA.

În realizarea acestor operaţiuni comerciale, între societăţile implicate, ANONIM 4 cu sediul în ... - persoană nerezidentă cu domiciliul fiscal în ..., SC ANONIM 3 SRL şi ANONIM 5 ..., nu s-au realizat plăţi efective prin banca ori numerar şi nici nu se încasează contravaloarea bunurilor. Activităţile financiar-contabile expuse mai sus fac obiectul primului circuit evazionist reţinut în cauză.

Întrucât din punct de vedere al obligaţiilor de plată existente între societăţile implicate şi neîncheiate, în contabilitatea societăţii SC ANONIM 3 SRL s-a înregistrat un al doilea circuit fictiv de documente ce avea rolul de a-l susţine pe primul.

Astfel, societatea SC ANONIM 3 SRL în luna LL 201* a achiziţionat de la aceeaşi societate comunitară ANONIM 5 ... alte bunuri reprezentând ... în valoare totală de ... Euro (echivalentul ... lei) în baza facturi fiscale nr.6/ZZ.LL.201*, operaţiune realizată în regim de taxare inversă. Aceste mărfuri sunt vândute de SC ANONIM 3 SRL prin factura fiscală emisă în ZZ LL 201* având seria ... nr. 7 societăţii comunitare „mamă" ANONIM 4 ... (societate care figurează că are punct de lucru deschis în jud. ... şi care a livrat cele ... buc. ... către SC ANONIM 3 SRL) la preţul de ... Euro (echivalentul ... lei) TVA scutit.

În situaţia dată, societatea ANONIM  4 figurează atât furnizor (prin intermediul punctului de lucru deschis în jud. ...) cât şi client al SC ANONIM 3 SRL, între acestea neefectuându-se plăţi prin viramente bancare sau în numerar, condiţii în care suspectul pentru a stinge obligaţiile ce decurg atât din calitatea de client cât şi furnizor a societăţii pe care o controlează, a apelat la un artificiu contabil prin care datoriile şi sumele neîncasate de la acest partener aparent implicat în aceste tranzacţii, au fost compensate în baza unei notificări înaintate şi raportate către BNR - prin care se reglementează stingerea obligaţiile între părţi prin operaţiuni nemonetare.

Ca urmare a controalelor încrucişate şi a răspunsurilor primite de echipa de inspecţie fiscală ,consemnate în procesul verbal întocmit cu ocazia controlului efectuat ,aflat la filele ...- ... vol.I dosar urmărire penală,instanţa reţine că din adresa emisă de Direcţia Generală de Administrare Mari Contribuabili  rezultă că SC ANONIM 4 ,are ca adresă sediu ...,este persoană  nerezidentă cu domiciliul fiscal în mun. ... fiind reprezentată de numitul ANONIM 6.

Acesta a fost audiat atât în fază de urmărire penală cât şi în faţa instanţei de judecată în şedinţa publică din ZZ.LL.201* (fila ... dosar instanţă)declaraţie din care instanţa reţine că acesta nu are nici o legătură cu societatea al cărui împuternicit figurează,nu a operat nici un fel de tranzacţii comerciale pentru şi în numele acestei societăţi,declară în faţa instanţei că i s-au folosit datele personale ,indicând ca şi posibil autor pe numitul ANONIM 7,despre care afirmă că a fost asociatul său o perioadă de timp şi despre care a auzit că s-a lăudat”că l-a salvat pe ANONIM 1 de la faliment”

Pentru dovedirea activităţilor infracţionale comise de cei doi inculpaţi, prin cererea de asistenţă judiciară internaţională, s-au solicitat autorităţilor judiciare din ..., unele date de interes şi din răspunsul dat de Autorităţile Judiciare din ... la cererea de asistentă judiciară procedurală internaţională formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, rezultă că operaţiunile comerciale ce apar derulate între ANONIM  4 şi SC ANONIM 3 SRL nu au avut loc în fapt, nefiind recunoscute de reprezentanţii legali şi nici de societatea care furnizează servicii de administraţie acestui operator comunitar. Mai mult, autorităţile din ... învederează că societatea ANONIM 5 a fost înfiinţată şi înregistrată în prima parte a anului 201* la iniţiativa suspectului ANONIM 2 CNP ... proprietarul şi beneficiarul efectiv al societăţii şi a activităţilor comerciale întreprinse de aceasta, care pentru înregistrarea societăţii a pus la dispoziţia autorităţilor din ... factura fiscală de consum emisă de SC ANONIM 8 SA în numele tatălui său, ANONIM 1, având seria ... nr. 8/ZZ.LL.200* transmisă prin fax de la societatea SC ANONIM 3 SRL.

Astfel din materialul probator, existent în dosar, reiese că la săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina inculpatului ANONIM 1, a participat şi concurat în calitate de complice, inculpatul ANONIM 2, fiul acestuia, fiind implicat atât prin acţiunile sale premergătoare cât şi ulterior, în aceste activităţi infracţionale, respectiv a înlesnit premizele creării circuitelor evazioniste înregistrate în contabilitatea SC ANONIM 3 SRL prin înfiinţarea societăţii paravan ANONIM 5 care avea un dublu rol: primul de a închide tranzacţia bunurilor livrate pe circuitul ANONIM 4 cu sediul în ... - persoană nerezidentă cu domiciliul fiscal în ... ->SC ANONIM 3 SRL-> ANONIM 5, iar al doilea prin crearea unor obligaţii opuse celor din primul circuit în sarcina SC ANONIM 3 SRL (care astfel a dobândit o dublă calitate client/furnizor cu ambele societăţi din ...) cu intenţia evidentă de a se stinge aceste obligaţii prin compensare şi pentru a ocoli plăţile/încasările prin viramente bancare, livrându-se scriptic alte produse pe circuitul ANONIM 5-> SC ANONIM 3 SRL -> ANONIM 4.

Implicarea societăţii ANONIM 5 ..., societate controlată de suspectul ANONIM 2, în derularea acestor circuite evazioniste, avea menirea de a consolida credibilitatea legalităţii şi realităţii tranzacţiilor precum şi înlăturarea oricăror suspiciuni legate de aceste operaţiuni, cu atât mai mult cu cât verificarea şi probarea realităţii operaţiunilor înscrise în documentele contabile de către organele fiscale şi cele de urmărire penală referitor la aceste societăţi din ... presupunea dificultăţi şi era îngreunată datorită originii acestora.

În ceea ce priveşte operaţiunile comerciale declarate de SC ANONIM 3 SRL  cu SC ANONIM 4,  aceasta din urmă societate neagă tranzacţiile cu societatea românească ,conform răspunsului consemnat de autorităţile financiare române care au solicitat informaţiile prin formularul SCAC383(formular european de comunicare date financiare în interiorul Uniunii Europene) „contabilii societăţii au declarat faptul că societatea din ... nu a desfăşurat nici o tranzacţie cu societatea din România,menţinându-şi afirmaţia şi după transmiterea facturilor.Au negat aceste tranzacţii…De asemenea au menţionat că între cele două societăţi nu există relaţii de colaborare”

În cauză s-a efectuat şi un raport de constatare de către specialistul antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare care concluzionează faptul că SC ANONIM 3 SRL, conform balanţei de verificare din LL 201* avea un TVA de plată în sumă de ... lei aferent perioadei LL - LL 201*, iar în perioada LL - LL 201*, prin înregistrarea celor ... facturi fiscale emise de ANONIM 4 cu sediul în ... - persoană nerezidentă cu domiciliul fiscal în jud. ..., TVA-ul de plată s-a diminuat cu suma de ... lei reprezentând TVA deductibil provenit şi creat artificial în urma acestei relaţii comerciale fictive.

De menţionat că SC ANONIM 3 SRL în perioada verificată, desfăşura activitate economică reală în urma căreia fiind în drept îşi deducea TVA şi colecta în acelaşi timp prin activităţile fictive TVA depunând în acest sens documente purtătoare de TVA şi pe care le înregistra în evidenţele contabile. În situaţia în care SC ANONIM 3 SRL nu ar fi derulat aceste operaţiuni comerciale fictive ar fi avut un TVA de plată mai mare cu ... lei faţă de TVA-ul achitat în perioada LL - LL 201*.

În concluzie înregistrarea în contabilitate a celor ... facturi fictive s-a realizat doar în scopul şi cu intenţia evidentă de a se compensa sistematic TVA-ul de plată datorat în cursul anului 2010.

În prealabil evaluării judiciare a cauzei, instanţa reţine că, din perspectiva incidenţialităţii dispoziţiilor art. 5 din Noul Cod penal, legea penală veche este legea aplicabilă speţei, ca fiind lege penală mai favorabilă, ţinându-se seama de principiul prevalenţei legii penale mai favorabile, în sensul interpretărilor date prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 265/06.05.2014 şi respectiv Decizia nr. 5/26.05.2014 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, prin raportare la conţinutul normelor incriminatorii, limitele de pedeapsă şi modalităţile de individualizare a pedepsei.

Cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală prev.şi ped de art. 9 lit. c din Legea 241/2005, , reţinută totodată în sarcina inculpatului ANONIM 1 şi a complicităţii la această infracţiune reţinută în sarcina inculpatului ANONIM 2 instanţa reţine că, în pofida poziţiilor  procesuale  de neasumare a faptelor ce fac obiectul acuzării, pe baza interpretării coroborate a probelor şi elementelor cu valoare probatorie administrate în cauză, îndeosebi a datelor şi împrejurărilor reliefate de documentele şi actele de constatare fiscală existente la dosarul cauzei: proces verbal de control fiscal din  ZZ.LL.201* (filele 16-25 dosar u.p.); adresa nr. .../ZZ.LL.201* emisă de către Administraţia Finanţelor Publice Satu Mare privind constituirea de parte civila (filele 257-259 dosar u.p.); răspunsul dat de autorităţile judiciare din ... şi anexele la ceste solicitări (filele 60-106 vol. II dosar u.p.)declaraţiile martorilor ANONIM 6 şi ANONIM  9 date în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, se confirmă vinovăţia inculpaţilor cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în forma evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Se reţine că, în cazul infracţiunii de la art. 9 alin. 1 lit. c din Legea 241/2005, elementul material constă în evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Evidenţierea constă în acţiunea de consemnare în registrele contabile, eventual jurnalele contabile a unor cheltuieli nereale sau a altor operaţiuni fictive.

Subiect activ al infracţiunii este calificat, în sensul că acesta nu poate fi decât o persoană fizică sau juridică cu atribuţii de evidenţiere în documentele legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, cum ar fi: contribuabilul, administratorul, directorul economic, contabilul şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească obligaţia de a aplica corespunzător reglementările contabile, contabilul sau societatea care prestează servicii de contabilitate pe bază de contract de prestări servicii.

Noţiunea de operaţiune fictivă este definită de art. 2 pct. f) din lege ca fiind disimularea realităţii prin crearea aparenţei existenţei unei operaţiuni care în fapt nu există.

În drept, fapta inculpatului ANONIM 1care în perioada LL - LL 201*, în calitate de administrator al SC ANONIM  3  SRL , a dispus evidenţierea în documentele contabile ale societăţii, operaţiuni fictive ,respectiv  înregistrarea a unui număr de ... facturi fiscale ca urmare a relaţiilor fictive cu ANONIM  4 cu sediul în ... –persoană nerezidentă cu domiciliul fiscal în ...,şi înregistrat ca plătitor de TVA , ANONIM  5 şi ANONIM  4 .întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală aşa cum este ea incriminată îbn prevederile art. 9 al.1 lit.c) din Legea nr. 241/2005.

În acelaşi context infracţional reţinând vinovăţia inculpatului ANONIM  1 instanţa va reţine şi că inculpatul ANONIM  2 l-a ajutat pe inculpatul ANONIM  1,prin înfiinţarea şi funcţionarea fictivă a societăţii ANONIM  5, fapta sa întrunind elementele constitutive ale complicităţii la săvârşirea infracţiunii de evaziune reţinută în sarcina coincupatului

Faţă de cele ce preced, instanţa, întemeiat pe disp. art. 396 alin. 2 din Codul de procedura penală, va condamna pe inculpaţi  la  o pedeapsa de câte  2 ani închisoare,fiecare, şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b şi c din Codul penal din 1969, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în forma evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, prev. de art. art. 9 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 241/2005, şi art. 5 Cod penal şi respectiv de complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni

În ce priveşte modalitatea de individualizare a executării pedepsei aplicate inculpaţilor, instanţa apreciază că scopul preventiv şi punitiv al pedepsei, astfel cum acesta rezultă din prevederile art. 52 Cod penal din 1969, poate fi atins în cazul acestora şi fără privare de libertate.

Fiind îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de art. 81 Cod penal din 1969, se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, urmând a se fixa un termen de încercare de 4 ani, în condiţiile art. 82 Cod penal din 1969.

Instanţa va face şi aplicarea dispoziţiilor privind pedepsele accesorii şi va interzice acestuia drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b şi c Cod penal din 1969 iar urmare a suspendării executării pedepsei principale, vor fi suspendate şi pedepsele accesorii mai sus indicate.

Conform dispoziţiilor art. 404 alin. 2 Cod procedură penală se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal din 1969, privind posibilitatea revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei în cazul săvârşirii de noi infracţiuni pe durata termenului de încercare stabilit.

În ce priveşte latura civilă a cauzei, instanţa reţine următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art. 19 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, acţiunea civilă are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile potrivit legii civile; acţiunea civilă se exercită de către partea vătămată sau de succesorii acesteia, care se constituie parte civilă împotriva inculpatului şi, după caz, a părţii responsabile civilmente; Potrivit dispoziţiilor art. 20 alin. 1 Cod procedură penală, constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti.

În cauză, în termenul prevăzut de art. 20 Cod procedură penală, respectiv în cursul urmăririi penale, persoana vătămată, Statul Român prin A.N.A.F. Bucureşti, reprezentată de către D.G.R.F.P. Cluj Napoca prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Satu Mare s-a constituit parte civilă în cauză, prin adresa nr. ... din data de ZZ.LL.201* (fila 258, d.u.p.).

Prin această cerere, partea vătămată a solicitat obligarea inculpatului, alături de partea responsabilă civilmente S.C. „ANONIM  3” S.R.L. la plata prejudiciului cauzat bugetului de stat în sumă de ... lei, reprezentând impozit pe profit,TVA,majorări şi penalităţi de întârziere aferente acestor două impozite precum şi alte contribuţii datorate de angajator , calculate potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală.

La momentul sesizării instanţei de judecată prin rechizitoriu, partea responsabilă civilmente S.C. ANONIM  3 S.R.L.  se afla în faliment, fiind numit lichidator judiciar societatea de ANONIM  10 SPRL

Instanţa, în baza probatoriului administrat în cauza pe latura civilă şi drept consecinţă a stabilirii vinovăţiei penale, constată existenţa raportului de cauzalitate intre acţiunile comisive şi omisive ale inculpatului realizate cu ocazia administrării societăţii şi consecinţele prejudiciabile produse bugetului de stat, de natura a antrena responsabilitatea civilă delictuală conform art. 1349 Cod civil, motiv pentru care, întemeiat pe disp. în baza art. 19 şi 25 alin. 1 raportat la art. 397 din Codul de procedura penală, coroborat cu art. 1349 Cod civil, va obliga pe inculpatul ANONIM  1 la plata sumei totale de ... lei, constând în prejudiciu cauzat bugetului de stat, cu majorările şi penalităţi de întârziere aferente, în favoarea părţii civile Statul Român, prin ANAF Bucureşti, reprezentat prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, prin mandatar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale.

În baza art. 13 din Legea nr. 241/2005 cu referire la art. 7 din Legea nr. 26/1990 se va dispune comunicarea unei copii de pe prezenta hotărâre, la rămânerea definitivă, către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru efectuarea cuvenitelor menţiuni în registrul comerţului.

Văzând disp.art. 274 Cod procedură penală privitoare la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în caz de condamnare.