Contestatie în anulare

Decizie 1205 din 14.11.2006


Obiect: CONTESTATIE ÎN ANULARE

Conditii de admisibilitate.

Prin contestatia în anulare formulata de petentul S.F. s-a solicitat anularea hotarârii pronuntate în recurs, iar la rejudecare, admiterea recursului fie prin casarea hotarârii instantei de apel cu trimitere la instanta de fond, fie prin schimbarea în parte a hotarârii atacate în sensul admiterii în parte a actiunii.

Se arata în contestatie ca petentul recurent a invocat în recurs mai multe motive de nelegalitate asupra carora instanta a omis sa se pronunte sau a comis erori grave în interpretarea probelor si actelor de la dosar: astfel, s-a invocat faptul ca instanta de apel nu a argumentat juridic motivele de fapt si de drept care i-au conferit convingerea pentru schimbarea în parte a sentintei atacate în ceea ce priveste actiunea reconventionala a pârâtei.

De asemenea, despagubirile au fost acordate de instanta de fond, desi contestatorul a învederat faptul ca acestea nu sunt dovedite.

Curtea de apel, prin decizia pronuntata, a respins contestatia în anulare formulata, apreciind ca motivele invocate de contestator nu se încadreaza în nici una din cele doua ipoteze prevazute de art. 318 (1) Cod procedura civila, respectiv când dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau când instanta, respingând recursul sau admitându-l numai în parte, a omis sa cerceteze vreunul din motivele de modificare sau casare.

Astfel, aspectele relevate vizeaza probleme de fond sau erori de judecata, constituindu-se în adevarate motive de recurs, ce nu mai pot fi examinate într-o cale extraordinara de atac, recursul la recurs fiind inadmisibil.

În alta ordine de idei, contestatorul confunda argumentele cu motivele de recurs.

Argumentele oricât de larg ar fi dezvoltate sunt întotdeauna subsumate motivului de recurs pe care se sprijina.

Faptul ca instanta de recurs a grupat argumentele pentru a raspunde la motivul de recurs printr-un considerent comun nu i se poate imputa ca o omisiune de a cerceta motivul respectiv.

Sursa primara.

Decizia civila nr. 1205/14.11.2006 pronuntata de Curtea de Apel Oradea.