Drepturi banesti

Sentinţă civilă 2026 din 26.03.2009


Nr. Operator: 2443

ROMÂNIA

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa nr. 2026

PREŞEDINTE Tatiana Niculescu

Judecător Stelian Victor Ulmet

Asistent  judiciar Rodica Navlea

Asistent  judiciar Camelia Săftescu

Grefier Maria Bărbuţu

Pe rol fiind judecarea acţiunii formulată de petenta U. S. L. din Î, în contradictoriu cu intimaţii G. Ş. E. T., I. Ş. J. G. şi C. L. T., având ca obiect drepturi băneşti.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns pentru reclamantă liderul de sindicat E. C. şi intimatul C. L. T., prin consilier juridic P. A., lipsă fiind celelalte părţi.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care, s-a luat o precizare reprezentantului reclamanţilor, consemnată în scris la dosar.

Constatându-se cauza în stare de judecată, s-a acordat cuvântul pe fond:

Liderul de sindicat E. C., pentru petentă, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, cu motivarea că este discriminatoriu ca drepturile solicitate să fie acordate numai unor cadre didactice şi nu la toţi cei care îndeplinesc această calitate.

Consilier juridic P. A., pentru intimatul C. L. T., solicită respingerea acţiunii ca neîntemeiată.

TRIBUNALUL

Prin acţiunea formulată de petenta U. S. L. din Î. şi înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj sub nr. 419/95/2009 s-a solicitat instanţei ca, prin sentinţa ce se va pronunţa, să fie obligaţi G. Ş. E. T., I. Ş. J. G. şi C. L.l T. la plata a 2 ore săptămânal, începând cu data  de 15.01.2006, până în prezent pentru fiecare dintre învăţătorii din tabelul anexat, respectiv P. Z., E. M., M. D. şi E. C., care au gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că persoanele din tabelul anexat cererii de chemare în judecata, sunt învăţători/institutori de predare şi instruire practica cu o vechime de peste 25 de ani şi grad didactic I, astfel că trebuie să beneficieze de plata a două ore pe săptămână potrivit art. 42 din Legea nr.128/1997.

În drept, petenta şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 42, art. 45 şi art. 47 din Legea nr.128/1997 şi codul muncii.

Prin întâmpinarea formulata in cauza, intimatul G. Ş. I. E. T. a solicitat să se constate autoritatea de lucru judecat cu privire la pretenţiile reclamanţilor, deoarece instanţa s-a pronunţat prin sentinţa civilă nr.817/25.04.2007 a Tribunalului Gorj, iar pe fond, a solicitat respingerea acţiunii cu motivarea că orele de educaţie fizică, religie sau limbi moderne sunt prestate de cadre didactice specializate şi nu de către petenţi, astfel că, nu li se cuvine plata acestor ore.

C. L. T., prin întâmpinare, a solicitat de asemenea respingerea acţiunii, cu aceeaşi motivare ca şi pârâtul G. Ş.I. E. T..

Reclamanta a precizat acţiunea, în sensul că solicită drepturile băneşti începând cu data de 15.09.2007.

Referitor la excepţia autorităţii de lucru judecat invocată de pârâţi, instanţa constată că este nefondată, deoarece prin sentinţa civilă nr.817/25.04.2007 a Tribunalului Gorj – Secţia Conflicte de Muncă, au fost acordate astfel de drepturi reclamanţilor, pentru perioada 01.02.2004-01.02.2007, iar în cauza de faţă de solicită astfel de drepturi începând cu data de 15.09.2007, până în prezent, astfel că, obiectul cererii de faţă este diferit de al sentinţei invocate şi nu sunt îndeplinite condiţiile art. 1201 Cod Civil.

Pe fondul cauzei, instanţa reţine că persoanele pe care le reprezintă reclamanta, aşa cum rezultă din declaraţia de la fila nr.32 din dosar, sunt institutori şi învăţători angajaţi ai pârâtului G. Ş. I. E. T., nu au studii de specialitate pentru disciplinele de educaţie fizică, limbi moderne şi religie, iar aceste ore sunt predate de profesori de specialitate, fapt confirmat atât de reprezentantul reclamantei, cât şi de pârâte.

Conform art. 44 punctul 3 din Legea nr.128/1997, modificată, în învăţământul preşcolar şi primar, orele în limbile străine nu se includ în norma educatoarei, învăţătorului sau institutorului. Aceste ore, pot fi predate de profesori cu studii superioare de specialitate, fiind incluse în norma acestora sau prin plata cu ora.

Art. 44 pct.4, din aceeaşi lege, prevede că disciplina de mai sus poate fi predată şi de educatori, învăţători sau institutorii de la clasa respectivă, dacă fac dovada calificării prin diplomă de studii sau prin atestat eliberat de Liceul Pedagogic validat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Potrivit art. 44 pct.41 din Legea nr.128/1997, în învăţământul primar, orele de educaţie fizică sunt predate de profesori cu studii de specialitate, fiind incluse în norma acestora sau prin plata cu ora, iar punctul 42 din acelaşi text, prevede că dacă orele de educaţie fizică nu sunt efectuate de profesori cu studii de specialitate, acestea sunt predate de învăţătorul clasei respective.

Prin adresa nr.10923/20.12.2007 a I. Ş. J. G., dispoziţiile legale mai sus citate au fost precizate încă odată în sensul că dacă învăţătorul/institutorul nu are studii în specialitate şi predă orele de limbă modernă şi religie, are dreptul să fie remunerat corespunzător personalului necalificat, iar în ce priveşte ora de educaţie fizică, aceasta intră în postul pe care îl are şi nu este remunerată.

În cauza de faţă, s-a făcut dovada că reclamanţii, învăţători şi institutori nu prestează ore pentru disciplinele de mai sus, că aceste discipline sunt susţinute de profesori de specialitate, astfel că, reclamanţilor nu li se cuvine plata a două ore pe săptămână aşa cum se solicită prin cererea de chemare în judecată, astfel că, acţiunea va fi respinsă.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge acţiunea formulată de petenta U. S. L.din Î., cu sediul în Tg-Jiu,  judeţul Gorj, pentru membrii P. Z., E. M., M. D. şi E. C.,  împotriva intimaţilor I. Ş.J. G., cu sediul în Tg-Jiu, . judeţul Gorj, G. Ş. E. T. şi C. L. T., ambele cu sediul , judeţul Gorj.

Cu recurs, în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 26 Martie 2009, la Tribunalul Gorj.

Red. T.N./C.C.