Reorganizare judiciară şi faliment. Confirmarea planului de reorganizare. Acceptarea planului de către categoriile de creanţe care nu sunt defavorizate

Decizie 4/R din 02.01.2006


Reorganizare judiciară şi faliment.

Confirmarea  planului de reorganizare.

Acceptarea planului de către  categoriile de creanţe care nu sunt defavorizate

Prin sentinţa nr.703/20.10.2005 Tribunalul Braşov a confirmat planul de reorganizare a activităţii debitoarei SC E SRL.

În motivarea sentinţei, instanţa de fond a reţinut următoarele considerente:

Prin decizia nr.151/R/9.VI.2004 a curţii de Apel Braşov  şi încheierea pronunţată la acest dosar la 1.10.2005, s-a deschis procedura de insolvenţă conform Legii nr.64/1995, cu modificările ulterioare, împotriva debitoarei  SC E SRL şi a fost numit administratorul  judiciar.

În tabelul definitiv al creanţelor declarate împotriva averii debitoarei SC E SRL sunt înscrise creanţe în valoare totală de 13.289.995.361  lei.

A fost admis planul de reorganizare spre a fi suspus votului creditorilor prin încheierea din 14.VII.2005.

Se constată că a comunicat în scris votul  împotriva planului de reorganizare propus creditoarea SC M H LTD care este înscrisă în tabel în categoria creditorilor chirografari.

Planul de reorganizare a fost supus votului adunării creditorilor în condiţiile art.99 din Legea nr.64/1995, republicată şi au votat separat, următoarele  categorii de creditori:

1. Creditorii titulari de creanţe garantate. Dintre creditorii înscrişi în tabelul definitiv în această categorie s-a prezentat Banca  Internaţională a Religiilor – Sucursala Braşov şi a votat pentru confirmarea planului de reorganizare.

2. Creditorii bugetari. Dintre creditorii înscrişi în tabelul definitiv în această categorie s-a prezentat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului Bucureşti şi a votat pentru confirmarea planului de reorganizare.

3. Creditorii chirografari. Dintre creditorii înscrişi în tabelul definitiv în această categorie s-au prezentat în adunarea generală:

a) Banca Internaţională a Religiilor – Sucursala Braşov a votat pentru confirmarea planului de reorganizare; b) SC CET Braşov SA a votat pentru confirmarea planului de reorganizare; c) SC Berinde Company SRL a votat  pentru confirmarea planului de reorganizare; d) SC Universal  Leasing SA a votat contra confirmării planului de reorganizare; e) SC Molesey Holding LTD a transmis în scris votul contra  confirmării planului de reorganizare.

Valoarea totală a creanţelor acestei categorii de creditori, care au participat la vot este de 8.376.878.245 lei.

Din această valoare a creanţelor creditorii care au votat contra confirmării planului au creanţe reprezentând 72,95%.

Având în vedere dispoziţiile art.99 alin.7 din Legea nr.64/1995, republicată, s-a constatat că nu au acceptat planul propus de creditorii din categoria creditorilor chirografari.

Planul a fost acceptat de primele două categorii de creditori menţionaţi mai sus, fiind întrunite condiţiile  prevăzute la art.100 lit.a din Legea nr.64/1995, republicată, pentru a fi confirmat planul supus votului creditorilor.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs creditoarea M H LTD, întemeiat pe dispoziţiile  art.304 Cod procedură civilă.

În motivarea recursului se arată următoarele:

În mod greşit instanţa de fond a apreciat  că a fost întrunite condiţiile prevăzute de art.92 şi urm.din Legea 64/1995, întrucât debitoarea nu a prezentat perspectivele de redresare concrete în raport cu posibilităţile sale.

Nu sunt întrunite condiţiile cumulative ale art.99 alin.7 din Legea 64/1995 întrucât nu s-a ţinut cont că recurenta deţine aproape jumătate din totalul creanţelor din 13.289.995.361 lei, respectiv 5.783.669.035 lei. Au votat  pentru aprobarea planului de reorganizare numai creditorii  privilegiaţi, instanţa neţinând cont de faptul că pentru creditorii chirografari nu este o soluţie avantajoasă.

Recursul este nefondat.

Potrivit art.100 alin.1 lit.A din Legea 64/1995, republicată pentru confirmarea planului de reorganizare cel puţin 3 dintre categoriile de creanţe  menţionate la art.99 alin.5 acceptă sau sunt socotite că acceptă planul, cu condiţia ca minim una dintre categoriile  defavorizate să accepte planul.

În speţă, au acceptat planul categoria creditorilor garantaţi respectiv Banca Internaţională a  Religiilor, categoria creditorilor bugetari respectiv AVAS, iar categoria creditorilor chirografari se consideră că a acceptat planul, faţă de  dispoziţiile art.99 alin.8 care prevăd că în cazul categoriilor de creanţe  care nu sunt defavorizate de plan, se consideră că acestea au acceptat planul.

Potrivit art.95 alin.1 din Legea 64/1995 se prezumă că o categorie de creanţe  este defavorizată de plan dacă, pentru oricare dintre creanţele  categoriei respective, planul prevede o modificare fie a creanţei, fie a condiţiilor  de realizare a acestora.

Conform tabelului cu propuneri privind achitarea debitelor aferente creanţelor depus de debitoare la fila 165 din dosar, creditorii chirografari, inclusiv recurenta vor  primi eşalonat integral creanţele pe care le au împotriva  debitoarei, grafic a cărui nerespectare poate duce la declanşarea falimentului.

Susţinerea recurentei în sensul că planul de reorganizare nu cuprinde perspectivele concrete de redresare în raport cu posibilităţile debitoarei este nerelevantă în faza de confirmare a planului, atâta timp cât  recurenta nu a atacat încheierea prin care judecătorul a admis planul de reorganizare în conformitate cu art.97 din Legea nr.64/1995.