Anulare act administrativ

Sentinţă civilă 262 din 29.06.2015


Dosar nr. 3628/89/2014

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

CIVILĂ

Şedinţa publică de la 29 Iunie 2015

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE

Grefier

Sentinţă civilă Nr. 262/2015

Pe rol fiind pronunţarea cauzei de Contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamanţii I G - C,  şi I M – A,  în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI HUŞI,  având ca obiect anulare act administrativ.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 29.12.2014 pe rolul Tribunalului Vaslui sub nr. 3628/89/2014, reclamanţii  au solicitat în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI HUŞI anularea parţială a Hotărârii Consiliului Local al mun. Huşi nr. 112 din 26.06.2014, respectiv a anexei nr. 2 la hotărâre în sensul radierii numelor lor din tabelul cuprins în această anexă la numerele 2 şi 3 prin care s-a dispus să li se retragă loturile de teren primite în baza Legii nr. 15/2003.

 ……………………………………………………………………………………..

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin hotărârea Consiliului Local al Mun. Huşi nr. 56/14.04.2005 ( filele 6-8), reclamanţilor din prezenta cauză le-a fost atribuit cu titlu gratuit un lot de 300 mp în zona cartierului Dric pentru construirea de locuinţe, proprietate personală, conform Legii nr. 15/2003. La data de 14.07.2005, cei doi reclamanţi au fost puşi în posesie cu loturile stabilite prin HCL nr. 56/2005, primind loturile nr. 111 şi 112, astfel cum rezultă din procesele verbale întocmite la acea dată ( filele 35-36).

Prin aceleaşi procese verbale, s-a stabilit că reclamanţii trebuie să solicite autorizaţie de construire în termen de 60 zile de la preluarea terenului şi că durata de începere a lucrărilor de construcţie a locuinţei este de 12 luni de la data eliberării autorizaţiei de construire şi finalizarea acestora în 24 luni. De asemenea, prin aceleaşi procese verbale, s-a mai stabilit că reclamanţii trebuie să respecte termenele menţionate şi au obligaţia de a executa din fondurile lor lucrările de racordare la reţelele tehnico – edilitare.

La data de 05.07.2007 ( filele 14-15), reclamanţii au obţinut autorizaţiile de construire nr. 138 şi 139 pentru locuinţă şi împrejmuire cu o durată de execuţie a lucrărilor de 3 ani de la data începerii efective a lucrărilor.

Prin Hotărârea Consiliului Local al mun. Huşi nr. 112/26.06.2014 ( filele 58-63), a fost aprobată retragerea dreptului de folosinţă  a terenurilor situate în intravilanul mun. Huşi, cartier Dric, atribuite prin HCL nr. 56/14.04.2005 pentru reclamanţii din prezenta cauză, conform anexei nr. 2 la HCL nr. 112/2014.

Instanţa constată că reclamanţii din prezenta cauză au beneficiat de un drept de folosinţă acordat prin dispoziţiile Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Dispoziţiile legii reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, atribuirea terenului urmând a fi făcută în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul ( art. 1 din lege). De asemenea, conform art. 6 alin.1 şi 2  din Legea nr. 15/2003, beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului şi să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar, în cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin. (1), prin hotărâre a consiliului local i se retrage beneficiarului dreptul de folosinţă asupra terenului atribuit.

În raport de dispoziţiile legale menţionate, instanţa constată că reclamanţii, ca beneficiari ai Legii nr. 15/2003, aveau obligaţia de a începe lucrările de construcţie a locuinţei în termen de 1 an de la data eliberării autorizaţiei de construire, respectiv de la data de 05.07.2007 şi trebuiau să finalizeze aceste lucrări de construcţie în termen de 2 ani, respectiv până la data de 05.07.2010. În speţă, instanţa reţine că reclamanţii au depăşit cu mult termenul, chiar şi de finalizare a construcţiei locuinţei şi că hotărârea de retragere a dreptului de folosinţă asupra terenului a intervenit după 4 ani de la data când construcţia trebuia finalizată fără ca reclamanţii să înceapă lucrările de construire, aspect confirmat şi de reclamanţi prin cererea de chemare în judecată şi de martorul audiat în cauză care a arătat că nu au început construirea casei, având doar  materialele aduse pentru construcţie. Ori, deşi hotărârea de retragere a dreptului de folosinţă a terenului a intervenit la 9 ani după atribuirea loturilor pentru construcţia locuinţelor, reclamanţii nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate prin procesele verbale de preluare în posesie a terenurilor şi nici cele stabilite prin Legea nr. 15/2003. Împrejurarea că pe terenurile atribuite se afla o platformă de gunoi nu a împiedicat decât temporar începerea construcţiei locuinţelor şi oricum anterior obţinerii autorizaţiei de construcţiei, respectiv în anul 2006 şi eliberarea terenurilor a durat 2 luni aşa cum a arătat martorul B M F (fila 122), nefiind dovedite alte împrejurări care să-i fi împiedicat pe reclamanţi să înceapă construcţia locuinţei. Este lipsit de relevanţă lipsa de ajutor din partea Primăriei cu privire la racordarea reclamanţilor la utilităţi atâta timp cât reclamanţii aveau această obligaţie, conform art. 8.3 din procesele  verbale de preluare a loturilor ( filele 35-36). De asemenea, este lipsită de relevanţă pentru situaţia reclamanţilor faptul că pârâtul a lăsat alte persoane să tergiverseze momentul începerii construcţiei, reclamanţii având aceeaşi situaţie.

În sfârșit, faptul că reclamanții au împrejmuit loturile cu gard nu reprezintă începerea lucrărilor de construcție întrucât dispozițiile Legii nr. 15/2003 au avut în vedere în mod expres doar începerea construcției locuinței, conform art. 6 alin.1 din Legea nr. 15/2003, fiind indiferentă împrejurarea că autorizațiile de construcție au vizat și împrejmuirile.

Față de toate considerentele anterior expuse, în condiţiile în care reclamanţii nu şi-au îndeplinit obligaţiile de a începe şi finaliza lucrările de construcţie a locuinţelor personale, instanţa va reţine netemeinicia cererii reclamanţilor şi o va respinge ca atare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge cererea formulată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUN. HUŞI, ca neîntemeiată.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Vaslui.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29 iunie 2015.

Domenii speta