Înlocuire amendă cu muncă în folosul comunităţii

Sentinţă civilă 5087 din 11.01.2016


Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la numărul de mai sus, petentul SCD a solicitat instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa în contradictoriu cu intimatul IJJ Iaşi să dispună înlocuirea sancţiunea amenzii contravenţionale, aplicate prin procesul verbal seria JP nr. 0103842/27.04.2009, cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

În motivare, petentul a arătat că a fost sancţionat contravenţional prin procesul verbal menţionat mai sus şi că  are o situaţie materială precară.

Nu a invocat nici un temei de drept.

Intimatul a formulat întâmpinare şi a solicitat respingerea acţiunii, ca neîntemeiată.

A invocat OG nr. 2/2001.

Analizând susţinerile petentului coroborate cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei, instanţa reţine următoarele:

Prin procesul verbal de contravenţie seria JP, nr. 0103842/2009 încheiat de către IJJ Iaşi petentul SC  a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 400 lei (200 lei + 200 lei, conform art. 2, pct. 1 şi 2 pc. 26 din Lg. 61/1991 R).

Din adresa nr. 225191/13.03.2014, emisă de Municipiul Piatra Neamţ, instanţa reţine că numitul SC  nu are bunuri mobile sau imobile, astfel că nu poate fi executa silit.

În drept, sunt incidente prevederile art. 391 din O.G 2/2001  potrivit cărora în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.

Totodată,  în cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore.

Prin decizia nr. 7 din 2010, Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în soluţionarea recursului în interesul legii, au statuat că dispoziţiile art. 9 alin. 3 – 5 din O.G. nr. 2/2001, prin raportare la dispoziţiile art. 9 alin. 1 şi 2 din aceeaşi ordonanţă şi la dispoziţiile art. 1 din O.G. nr. 55/2002, se interpretează în sensul admisibilităţii cererilor de înlocuire a sancţiunii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii indiferent dacă contravenţiile săvârşite sunt prevăzute şi sancţionate prin legi, ordonanţe ale Guvernului sau alte acte cu caracter normativ şi chiar dacă actul care stabileşte şi sancţionează contravenţiile nu prevede, alternativ cu sancţiunea amenzii, sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

Faţă de cele arătate mai sus, instanţa, apreciind ca întemeiată cererea formulată, în temeiul dispoziţiilor art. 391 din O.G. nr. 2 din 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, urmează să o admită şi, pe cale de consecinţă, să înlocuiască sancţiunile cu amenda  aplicate petentului SC  prin procesul-verbal de contravenţie seria JP, nr. 0103842/2009 cu sancţiunea contravenţională constând în 50  de ore de muncă în folosul comunităţii.

Se va comunica o copie de pe prezenta hotărâre Primarului Municipiului Roman şi Primăria Mun. Roman.