Anularea titlului executoriu si a somaţiei de plata

Sentinţă civilă 1036 din 15.09.2015


Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr. (…) contestatoarea (…) a formulat contestaţie la executare, in contradictoriu cu intimaţii (…), împotriva titlului executoriu nr. (…) si a somaţiei de plată nr. (…) din dosarul de executare nr. (…), emise în data de (…/…) pentru suma  totală de (…) lei reprezentând taxa pe valoarea adăugată în suma de (…) lei, impozit pe profit în sumă de (…) lei, dobânzi şi penalităţi TVA în sumă de (…) lei, solicitând suspendarea executării silite din prezentul dosar de executare pana la soluţionarea în fond a prezentei contestaţii; anularea somaţiei de plată si a titlului executoriu susmenţionate.

In motivarea contestaţiei se arată că la data de (…) a fost emis raportul de inspecţie fiscală şi decizia de impunere în discuţie, acte care s-au ridicat de la (…) în data de (…), depunându-se contestaţie pe cale administrativă în data de (…), termenul legal de soluţionare al contestaţiei fiind de 45 zile. A mai precizat că, deşi nu s-a primit răspuns la contestaţia depusă, totuşi (…) a emis in data de (…) somaţia de plată nr. (…) si titlul executoriu nr. (…) prin care i se pune în vedere ca în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei – (…), respectiv pana la (…) nu se achită sumele menţionate plus majorările si penalităţile aferente, astfel că pentru toate motivele invocate solicită admiterea cererii.

În drept, a invocat dispoziţiile art. 172, 173 si 205 din OG 92/2003, art. 399 pct. 3 cod pr.civilă, art. 400 c.pr.civ., art. 403 cod pr.civilă.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

La data de (…) intimatul (…) a formulat întâmpinare, prin care invocă excepţia necompetentei teritoriale a (…) si excepţia lipsei calităţii procesuale pasive si introducerea in cauză a (…)

In şedinţa publică din data de (…), instanţa a dispus suspendarea cauzei, potrivit art. 244 alin. 1 pct.- 1 cod procedură civilă, pana la soluţionarea dosarului nr. (…).

La data de (…) contestatoarea a formulat cerere de repunerea cauzei pe rol, întrucât dosarul nr. (…) a fost soluţionat.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând cu prioritate in temeiul art.137 alin.1 C.p.c excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a  intimatelor (…) instanţa retine in cauza de fata ca cea care a emis actele de executare contestate este intimata (…) astfel ca in contradictoriu cu aceasta instituie se impune analizarea actelor contestate si nu cu (…) Urmează ca fata de aceasta împrejurare sa fie admisa excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a intimatei (…) cu consecinţa respingerii contestaţiei la executare ca fiind formulata in contradictoriu cu o persoana fără calitate procesuala pasiva.

De asemenea urmează ca instanţa sa respingă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a intimatei (…) ca neîntemeiata

Analizând pe fondul cauzei instanţa retine următoarele:

Prin acţiunea introductiva de instanţa s-a solicitat anularea titlului executoriu nr.(...) si a somaţiei de plata nr.(…) din dosarul de executare nr.(…), emise la data de (…)  pentru suma totala de (…) lei , reprezentând taxa pe valoare adăugata in suma de (…) lei, impozit pe profit in suma de (…) lei, dobânzi si penalităţi TVA in suma de (…) lei.

In cauza de fata intimatele (…) au invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, excepţii ce au fost unite cu fondul prin încheierea de şedinţa din data de (…).

De asemenea prin aceeaşi încheiere de şedinţa s-a dispus suspendarea executării silite pana la soluţionarea contestaţiei la executare.

Împotriva titlului de creanţa reprezentat de Decizia nr.(…) si a RIF –ului (…./…) contestatoarea a formulat acţiune in anularea actului administrativ, acţiune soluţionata prin decizia nr.(…) de către (…), rămasa definitiva si irevocabila, soluţia fiind aceea de  admitere in parte a cererii respectiv de anulare in parte a Deciziei nr.(…), a deciziei de impunere (…/…) pentru suma de (…) RON reprezentând impozit pe profit si accesorii aferente acestuia. Totodată (…) a menţinut actele administrative fiscale contestate pentru suma de (…) lei.

Se constata astfel ca soluţia adoptata de către (…) cu privire la debitul menţionat in titlul executoriu nr.(…) si a somaţiei de plata nr.(…) din dosarul de executare nr.(…) ambele emise la data de (…)  se impune cu puterea lucrului judecata in cauza de fata in sensul ca debitoarea contestatoare datorează suma de (…) lei.

Urmează ca in raport de aceasta situaţie in cauza de faţa sa fie verificata doar legalitatea formelor de executare si nicidecum cuantumul sumei datorate, cuantum care deja a format obiectul analizei in dosarul nr.(…) de către (…) aşa cum deja s-a menţionat mai sus.

Din cuprinsul cererii de chemare in judecata se observa insa ca nu se fac discuţii cu privire la legalitatea actelor de executare silita sub aspectul formei acestora, toate criticile vizând in esenţa aceleaşi aspecte care deja au fost tranşate de (…) in dosarul antemenţionat.

Cum in prezenta cauza nu s-au invocat cauze de nulitate absoluta sau relativa a formelor de executare si cum acestea nu au fost identificate din oficiu urmează ca instanţa sa admită in parte contestaţia la executare si sa anuleze in parte actele de executare întocmite in dosar execuţional nr.(…) de către intimata (…)

Menţine actele de executare emise de către intimata in dosarul execuţional  nr.(…) pentru suma de (…) lei reprezentând impozit pe profit aferent perioadei (…).

In ceea ce priveşte cererea având ca obiect suspendarea executării silite urmează ca aceasta in raport de dispoziţiile art.403 alin.1 C.p.c sa fie respinsa  ca rămasa fără obiect.