Cerere reexaminare ajutor public judiciar

Sentinţă civilă 1614 din 30.06.2015


Prin Încheierea din data de 06.05.2015, instanţa a respis cererea de acordare ajutor public judiciar formulată de petenta  L. În motivarea încheierii s-a reţinut că ancheta socială efectuală la domiciliul petentei a relevat că deşi petenta a divorţat de soţul său, RCS, cu toate acestea, foştii soţi locuiesc în continuare în aceeaşi locuinţă, iar sus-numitul suportă o parte din cheltuielile aferente, realizând un venit lunar în cuantum de 3.000 lei şi că în acelaşi domiciliu locuieşte şi fiul foştilor soţi, RR, care este angajat şi realizează un venit lunar în cuantum de 967 lei.

Analizând cererea de reexaminare, instanţa constată că potrivit art. 15, alin. 2 şi 3 din OUG 51/2008: (2) Împotriva încheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii. (3) Cererea de reexaminare se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, instanţa pronunţându-se prin încheiere irevocabilă.

În speţă, în primul rând instanţa constată că deşi numitul R nu se mai află în întreţinerea reclamantei, totuşi, în accepţiunea art. 5, alin. 2 din OUG 51/2008, el este membru al familiei, întrucât are domiciliul comun cu reclamanta şi gospodăreşte împreună cu acesta, după cum înseşi afirmă şi după cu rezultă din referatul de anchetă socială. Din acelaşi referat de anchetă socială mai rezultă că numitul R, fostul soţ, locuieşte în continuare în aceeaşi locuinţă cu reclamanta, iar acesta suportă o parte din cheltuielile aferente, realizând un venit lunar în cuantum de 3.000 lei.

În aceste condiţii, dincolo de neînţelegerile familiale, instanţa constată că reclamanta nu se încadrează în mod obiectiv în prevederile OUG 51/2008 pentru a beneficia de ajutor public judiciar, fostul soţ şi fiul său, cu care gospodăreşte în fapt, înregistrând venituri superioare celor pentru care legea prevede această posibilitate.

Cu privire la susţinerile reclamantei în sensul că prin respingerea cererii de ajutor public judiciar i se îngrădeşte dreptul la justiţie, instanţa reţine că acest drept nu este apreciat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca fiind unul absolut, ci el trebuie exercitat astfel încât să nu devină abuziv.

Prin urmare, instanţa apreciază că reclamanta, chiar şi dacă nu ar avea la acest moment mijloacele financiare de a achita taxa de timbru stabilită, totuşi are posibilitatea de a formula o altă acţiune atunci când va reuşi să adune suma necesară, dreptul de a solicita partajul fiind unul imprescriptibil iar introducerea la un alt moment a unei asemenea cererii neproducându-i nici un prejudiciu. Aceasta cu atât mai mult cu cât, potrivit aceluiaşi referat de anchetă socială, rezultă că reclamanta este plecată în Italia pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Pentru motivele de fapt şi de drept menţionate anterior, instanţa va respinge cererea de reexaminare formulată de reclamanta L împotriva Încheierii din data de 06.05.2015 pronunţată de Judecătoria Mangalia în cadrul dosarului civil nr. ...., ca neîntemeiată.