Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală, conform art. 975 alin.4 Cod civil.

Sentinţă civilă 143 din 04.03.2014


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei T B, judeţul G reclamantul C Ş a solicitat instanţei de judecată, în contradictoriu cu pârâţii C N, C G, C N, L D, G P, M V şi P G, să dispună ieşirea din indiviziune asupra masei succesorale rămasă de pe urma defunctului C C, să constate că masa succesorală rămasă de pe urma defunctului se compune din teren extravilan în suprafaţă de 2 ha şi 1000 mp şi teren intravilan în suprafaţă de 1470 mp, aflate pe raza com. F, jud. G, conform titlului de proprietate, să constate că pârâtul C N este străin de moştenirea  defunctului C C, prin neacceptarea în termenul legal, să constate că pârâţii C N, C G, C N, L D, G P, M V  au renunţat la moştenirea defunctului, având în vedere declaraţiile de renunţare date în faţa BNP ,,A L R,,, să constate că reclamantul este unicul moştenitor al defunctului C C, având o cotă de 1/1 din masa succesorală rămasă de pe urma acestuia.

În motivarea cererii, reclamantul  arată că la data de 12.05.2011 a decedat tatăl său, defunctul C C, conform actului de deces.

Masa succesorală rămasă de pe urma acestuia se compune din teren extravilan în suprafaţă de 2 ha şi 1000 mp şi teren intravilan în suprafaţă de 1470 mp, aflate pe raza com. F, jud. G, conform titlului de proprietate.

Reclamantul arată că în timpul căsătoriei cu mama sa, pârâta C N a dobândit împreună cu aceasta un imobil-casă de locuit, însă datorită vremii şi a stării avansate de degradare, construcţia s-a autodemolat în urmă cu câţiva ani. În locul casei vechi a ridicat o casă nouă.

Reclamantul precizează că după decesul defunctului a fost singurul care a acceptat moştenirea rămasă de pe urma acestuia, ocupându-se atât de terenul extravilan cât şi cel intravilan, pe care l-a cultivat şi pentru care a plătit impozit.

Pârâţii C N, C G, L D, G P, M V şi P sunt de acord ca moştenirea să fie culeasă de reclamant, sens în care au renunţat la moştenirea defunctului, având în vedere declaraţiile de renunţare date în notarului. Cu privire la pârâtul C N este străin de moştenirea defunctului, nefăcând nici un act de acceptare tacită sau expresă în termenul prevăzut de lege.

În dovedire, depune, în copie, titlul de prorpietate eliberat de Comisia judeţeană de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor G, certificatul de deces, certificate de naştere şi de căsătorie ale pârâţilor, declaraţii de renunţare la succesiunea defunctului, anexa 24 pentru defunctul C C, solicitând proba cu acte, interogatoriu, şi martori.

În drept, au fost invocate prevederile art. 979 şi următoarele Cod civil.

Pârâţii nu au formulat întâmpinare.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Potrivit actelor de stare civilă aflate la dosarul cauzei, rezultă următoarea situaţie de fapt:

Defunctul C C, a decedat la data de 12 mai 2011. Moştenitori legali ai acestuia au rămas reclamantul C Ş, în calitate de fiu şi pârâţii C N, C G, C N, L D, G P, M V şi P G, în calitate de fii şi fiice.

În ceea ce priveşte cotele ce revin fiecăruia dintre moştenitori din averea succesorală, instanţa reţine că potrivit art. 975 alin. 4 Cod civil ,,moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală,,

Pe cale de consecinţă, fiecăruia din moştenitori le revine câte o cotă de 1/8 din masa succesorală rămasă de pe urma defunctului C C.

Cu toate acestea, pârâţii C N, C G, L D, G P, M V şi P au renunţat la moştenirea defunctului, având în vedere declaraţiile de renunţare date în faţanotarului. Cu privire la pârâtul C N este străin de moştenirea defunctului, nefăcând nici un act de acceptare tacită sau expresă în termenul prevăzut de lege.

În ceea ce priveşte masa succesorală rămasă de pe urma defunctului aceasta se compune din teren extravilan în suprafaţă de 2 ha şi 1000 mp şi teren intravilan în suprafaţă de 1470 mp, aflate pe raza com. F, jud. G, conform titlului de proprietate .

Având în vedere aceste considerente, instanţa urmează ca, în temeiul dispoziţiilor art. 983 Cod procedură civilă, să admită acţiunea formulată de reclamant şi să dispună ieşirea din indiviziune asupra masei succesorale rămase de pe urma defunctului C C.

Instanţa constată deschisă succesiunea defunctului C C, decedat la data de 12.05.2011, cu ultimul domiciliu în comuna F, judeţul G.

Instanţa constată că moştenitori ai defunctului C C sunt: C Ş, C N, C G, C N, L D, G P, M V şi PInstanţa constată că pârâţii  C N, C G, L D, G P, M V şi P au făcut cerere de renunţare la moştenirea defunctului, având în vedere declaraţiile de renunţare date în faţa notarului.

Instanţa constată că pârâtul C N este străin de moştenirea defunctului C C, prin neacceptare în termen legal.

Instanţa constată că masa succesorală rămasă de pe urma defunctului C C se compune din: teren extravilan în suprafaţă de 2 ha şi 1000 mp şi teren intravilan de 1470 mp aflate pe raza com. F, jud. G, conform titlului de proprietate.

Instanţa va dispune ieşirea din indiviziune a părţilor asupra masei succesorale rămasă de pe urma defunctului C  şi, ca efect al partajului, atribuie în deplină proprietate şi paşnică folosinţă bunurile din masa succesorală numitului C Ş , având o cotă de 1/1 din masa succesorală rămasă de pe urma defunctului.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată, potrivit principiului disponibilităţii ce guvernează procesul civil, va lua act că reclamantul C Ş nu a solicitat cheltuieli de judecată.

Domenii speta