Civil-anulare proces verbal de contravenţie

Decizie 2157 R din 07.10.2014


DOSAR NR. 11740 /1748 /2011

ROMÂNIA

TRIBUNALUL ILFOV

SECŢIA CIVILĂ

DECIZIA CIVILĂ NR. 2157 R

ŞEDINŢA  PUBLICĂ DIN  07.10.2014

PRESEDINTE: E.M.

JUDECĂTOR: D.A.

JUDECĂTOR: M.G.

GREFIER : M.M.A.

 Pe rol se află soluţionarea recursului civil, formulat de recurenta petentă UM. B. împotriva sentinţei civile nr…./19.03.2013, pronunţată de Judecătoria Cornetu, în dosarul nr. …/1748/2011, în contradictoriu cu intimata  V.M., având ca obiect, anulare proces verbal de contravenţie.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică, părţile nu au răspuns.

Procedura de citare este legal îndeplinită prin afişare la uşa instanţei cu intimata.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei faptul că părțile au solicitat judecarea cauzei în lipsă, după care,

Nemaifiind alte cererii prealabile de formulat sau probe de administrat Tribunalul declară dezbaterile închise şi rămâne în pronunţare asupra motivelor de recurs.

T R I B U N A L U L,

Prin cererea  înregistrată pe rolul Judecătoriei Buftea la data de 01.04.2011 sub nr. …/94/2011 petenta UM. B. a solicitat în contradictoriu cu intimata V.M., înlocuirea amenzii contravenţionale aplicată acesteia prin procesul verbal seria JO nr…./19.09.2010 cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

În fapt, petenta a arătat că intimata a fost sancţionată contravenţional prin procesul verbal mentionat cu amendă în cuantum de 500 lei pentru săvârsirea contraventiei prevăzute de art. 2 punctul 6 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Cu toate că intimata a luat cunoştinţă de întocmirea procesului verbal de contravenţie, semnând procesul verbal, aceasta nu a achitat  în termenul prevăzut de lege amenda aplicată, iar potrivit art.37 din O.G. nr.2/2001 procesul verbal a devenit titlu executoriu fără vreo altă formalitate. Astfel că potrivit prevederilor  art.39 din O.G. nr.2/2001 procesul verbal a fost trimis în vederea executării amenzii Primăriei Judeţului B.

 Primăria Municipiului B., potrivit adresei nr…. din data de 02.02.2011 a restituit procesul verbal de contravenţie  pe motiv că intimata nu realizează venituri, nu deţine bunuri urmăribile  şi nu există posibilitatea încasării debitului  sau a executării silite. Singura modalitate de sancţionare a contravenţiei fiind înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale cu cea a prestării unei activităţi  în folosul comunităţii.

Faţă de cele mentionate a solicitat admiterea cererii aşa cum a fost formulată  în sensul dispunerii înlocuirii  sancţiunii amenzii contravenţionale aplicată prin procesul verbal de contravenţie seria  JO nr. …/19.09.2010 cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi  în folosul comunităţii.

In drept, petenta a invocat prevederile  art.9 alin. 3 şi art. 391 din OG nr. 2/2001, OG nr. 55/2002 .

In susţinerea cererii petenta a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, sens în care a depus  în copie  un set de înscrisuri .

Deşi legal citată, intimata  nu a depus întâmpinare şi nu s-a prezentat la termenul de judecată pentru a-şi preciza poziţia procesuală.

Prin sentinta civilă nr. …/07.11.2011 Judecătoria Buftea a admis exceptia de necompetentă teritorială si a declinat competenta în favoarea Judecătoriei Cornetu.

Pe rolul acestei Judecătoriei Cornetu cererea a fost înregistrată la data de 25.11.2011 sub nr. …/1748/2011.

Instanţa a încuviinţat pentru petentă proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a constatat următoarele:

În fapt, intimata V.M. a fost sancţionată contravenţional prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria JO nr. …/19.09.2010, cu amendă în cuantum de 500 de lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art.2 pct.6 din Legea nr.61/1991.

Se observă că procesul verbal nu au  fost contestat de contravenientă, în termenul legal astfel că a  fost înaintat spre punere în executare,  în condiţiile executării silite a creanţelor fiscale, administraţiei fiscale de la domiciliul contravenientului, respectiv municipiul Brăila, potrivit art. 39, alin 2, lit. a  şi alin 3 din OG 2/2001. Potrivit adresei emise de Primăriei municipiului B. nr. … din 02.02.2011, intimata nu posedă bunuri urmăribile.

De asemenea, din înscrisurile depuse la dosar rezultă că intimata nu mai locuieşte efectiv la domiciliul din municipiul B., chiar dacă din relatiile comunicate de Directia pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date.

În drept, potrivit art. 39 ind. 1, alin 2 din OG 2/2001 coroborat cu art. 9, alin 2 din acelaşi act normativ, în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii, organul din care face parte agentul constatator sesizează instanţa de judecată în cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia în vederea înlocuirii sancţiunii amenzii contravenţionale cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, pe o durată ce nu poate depăşi 50 de ore.

Prestarea unei activităţi în folosul comunităţii se face la primăria de la locul unde domiciliază contravenientul, iar cum în prezenta cauză nu se cunoaşte actualul domiciliu al intimatei, instanţa nu ar putea-o obliga pe aceasta să presteze activitatea în localitatea unde nu mai locuieşte, situatie în care obligaţia de a presta o activitate în folosul comunităţii ar genera în sarcina intimatei obligaţii  prea costisitoare şi împovărătoare pentru aceasta.

Pentru aceste considerente instanţa a respins cererea ca neîntemeiată.

Împotriva sentinţei civile nr. …/19.03.2013 a formulat recurs petentul solicitând modificarea sentinţei civile recurate şi menţinerea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria JO nr. …/19.09.2010.

Recurentul petent a criticat sentinţa instanţei de fond raportat la susţinere acesteia legată de faptul că nu se cunoaşte actualul domiciliu al intimatei, instanţa nu ar putea-o obliga pe aceasta să presteze activitatea în localitatea unde nu mai locuieşte, situatie în care obligaţia de a presta o activitate în folosul comunităţii ar genera în sarcina intimatei obligaţii  prea costisitoare şi împovărătoare pentru aceasta.

Astfel s-a arătat că din actele dosarului rezultă în mod clar unde domiciliază intimata, în municipiul B. şi că s-au întreprins toate demersurile legale pentru a se indica domiciliul acesteia.

Referitor la generarea în sarcina intimatei a obligaţiei prea costisitoare pentru aceasta, recurentul a arătat că intimata a comis o faptă sancţionată contravenţional, nu a achitat, în termenul prevăzut de lege, amenda stabilită de agentul constatator şi astfel a creat un prejudiciu la bugetul de stat.

În opinia recurentei doar prin transformarea amenzii contravenţionale în sancţiunea prestării unei activităşi în folosul comunităţii se poate atinge scopul pentru care a fost emis actul normativ care a stat la baza aplicării sancţiunii contravenţionale, acelea de a descuraja persoanele care comit astfel de fapte, în deplină cunoştinţă de cauză şi cu o atitudine de sfidare a normelor legale.

În drept au fost invocate disp. art. 299 şi urm. C. proc. Civ.

Deși legal citată cu copia motivelor de recurs intimata nu a formulat întâmpinare.

Analizând recursul formulat în raport de actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt,  intimata a fost sancţionată prin procesele – verbale de contravenţie, pentru săvârşirea mai multor contravenţii. 

Potrivit adresei cu nr. …/02.02.2011 emisă de Primăria B., s-a procedat la restituirea către petentă a mai multor procese – verbale de contravenţie, având în vedere că nu există posibilitatea executării silite a intimatei, aceasta nefigurând în evidenţa fiscală cu bunuri mobile sau imobile.

Potrivit art. 39 ind. 1 OG nr. 2 din 2001, în cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, acesta va sesiza instanta in circumscriptia careia s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama, dupa caz, si de partea din amenda care a fost achitata.

(2) In cazul in care contravenientul, citat de instanta, nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (1), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore.

Analizând prevederile legale aplicabile în speţă, instanţa reţine pe de-o parte că în baza art. 1169 din Codul Civil, cel ce face o propunere înaintea judecăţii trebuie să o dovedească.

De asemenea, din analiza prevederilor legale mai sus citate, rezulta că, pentru admiterea cererii de înlocuire a amenzii contravenţionale cu munca în folosul comunitatii, este necesar, pe de o parte ca debitorul sau nu fi achitat amenda, iar pe de alta parte, sa nu existe posibilitatea executarii silite a acestuia prin modalitatile prevazute de codul de procedura fiscala.

 In ceea ce priveste prima conditie, instanta retine ca aceasta este îndeplinită în cauza, întrucât intimata nu a depus la dosar dovezi din care sa rezulte ca ar fi achitat amenda contravenţională care i-a fost aplicată prin procesul – verbal depuse la dosarul cauzei.

In ceea ce priveste insa cea de-a doua conditie, instanta retine ca acesta nu este indeplinita, pentru urmatoarele considerente:

Din continutul textului de lege citat mai sus, rezulta ca acesta conditie a  imposibilitatii executarii debitorului, presupune ca, in urma incercarii de executare  silita a acestuia, alternativ sau concomitent, prin toate modalitatile prevazute de codul de procedura fiscala, sa rezulte ca acestea nu detine  bunuri mobile sau imobile urmaribile si nici nu are venituri urmaribile, cu alte cuvinte, aceste este insolvabil.

In ceea ce priveste modalitatile prin care se realizeaza executarea silita, OG 92/2003, privind codul de procedura fiscala, prevede la art. 142  alin. 1: „(1) Executarea silită se poate întinde asupra veniturilor şi bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, iar valorificarea acestora se efectuează numai în măsura necesară pentru realizarea creanţelor fiscale şi a cheltuielilor de executare. Executarea silită a bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, se efectuează, de regulă, în limita a 150% din valoarea creanţelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare.

In continuare art.  149 alin. 1 prevede:  (1) Sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.”

De asemenea, art. 151 alin. 1 si art. 154 alin1 si urmatoarele  prevad: „(1) Sunt supuse executării silite orice bunuri mobile ale debitorului, cu excepţiile prevăzute de lege; (1) Sunt supuse executării silite bunurile imobile proprietate a debitorului. În situaţia în care debitorul deţine bunuri în proprietate comună cu alte persoane, executarea silită se va întinde numai asupra bunurilor atribuite debitorului în urma partajului judiciar, respectiv asupra sultei. (2) Executarea silită imobiliară se întinde de plin drept şi asupra bunurilor accesorii bunului imobil, prevăzute de Codul civil. Bunurile accesorii nu pot fi urmărite decât odată cu imobilul.  (3) În cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare.”

Aşadar, formele  prin care se realizează executarea silita sunt: poprirea, executarea silita mobiliara si executarea silita imobiliara, iar acestea pot fi aplicate concomitent sau succesiv pentru recuperarea debitului.

Potrivit dispoziţiilor art. 176 cod procedura fiscală -  Insolvabilitatea:” (1) În sensul prezentului cod, este insolvabil debitorul ale cărui venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile.  (2) Pentru creanţele fiscale ale debitorilor declaraţi în stare de insolvabilitate care nu au venituri sau bunuri urmăribile, conducătorul organului de executare dispune scoaterea creanţei din evidenţa curentă şi trecerea ei într-o evidenţă separată. (3) În cazul debitorilor prevăzuţi la alin. (2), prin excepţie de la dispoziţiile art. 148 alin. (3), executarea silită se întrerupe. Organele fiscale au obligaţia ca cel puţin o dată pe an să efectueze o investigaţie asupra stării acestor contribuabili, care nu constituie acte de executare silită. (4) În cazurile în care se constată că debitorii au dobândit venituri sau bunuri urmăribile, organele de executare vor lua măsurile necesare de trecere din evidenţă separată în evidenţa curentă şi de executare silită.”

In ceea ce priveste declararea starii de insolvabilitate a debitorului, sunt aplicabile prevederile Ordinului nr.  447/2007,  pentru aprobarea Procedurii privind declararea starii de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice, publicat in M.Of. nr. 447 din 02.07.2007.

 Astfel, potrivit literei A- Dispozitii generale privind procedura de declarare a starii de insolvabilitate: 1. Prezenta procedura este aplicabila persoanelor fizice sau juridice care indeplinesc conditiile legale in aceasta materie. 3. In situatia in care se constata indeplinirea conditiilor legale in materie, debitorul in cauza va fi declarat insolvabil in baza unui proces-verbal intocmit de compartimentul cu atributii de executare silita din cadrul organului fiscal competent, vizat de compartimentul juridic al acestuia sau al directiei generale a finantelor publice judetene, dupa caz, si aprobat de conducatorul organului fiscal.  4. Procesul-verbal de declarare a starii de insolvabilitate se intocmeste in 3 exemplare, dintre care unul se pastreaza la dosarul de executare, unul la compartimentul cu atributii in evidenta analitica pe platitori, iar celalalt se transmite debitorului declarat insolvabil. 5. Procedura de declarare a starii de insolvabilitate se aplica in fiecare dintre situatiile prevazute la art. 172 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare ( actualul art. 176)  atat in cazul debitorilor ale caror venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata, cat si in cazul debitorilor care nu au venituri ori bunuri urmaribile.

  Potrivit literei C-  Procedura de declarare a starii de insolvabilitate a debitorilor, persoane fizice sau juridice, care nu au venituri ori bunuri urmaribile:  17. In scopul declararii in stare de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice, care nu au venituri ori bunuri urmaribile, care indeplinesc conditiile legale, organele de executare au urmatoarele obligatii: 17.1. sa verifice situatia juridica a debitorului persoana juridica prin solicitarea de informatii de la oficiul registrului comertului sau de la alte institutii competente, dupa caz, urmarind eventualele mentiuni inscrise in certificatul constatator referitoare la dizolvare, lichidare ori radiere; 17.2. sa verifice domiciliul fiscal, sediul social si/sau sediul secundar, dupa caz, al debitorilor persoane fizice ori juridice, care urmeaza a fi declarati in stare de insolvabilitate, prin: 17.2.1. solicitari de informatii de la organele abilitate, iar in cazul in care acesta nu este gasit, sa se faca mentiunea "nu este gasit la adresa"; 17.2.2. deplasarea la domiciliul si/sau sediul secundar cunoscute; 17.2.3. solicitari de informatii de la: a) organele de politie referitoare la domiciliul/resedinta, dupa caz, al/a administratorilor, asociatilor/actionarilor persoanei juridice debitoare;  b) organele de politie referitoare la domiciliul/resedinta al/a persoanei fizice debitoare; c) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla ori s-au aflat sediile principale sau secundare, dupa caz; 17.3. sa verifice existenta bunurilor de orice fel care se afla in proprietatea debitorului persoana fizica sau juridica, precum si a veniturilor acestuia, prin: 17.3.1. examinarea datelor cuprinse in situatiile financiar-contabile anuale sau semestriale, precum si in ultima balanta contabila incheiata de societatea debitoare; 17.3.2. consultarea fisierului conturilor bancare; 17.3.3. verificarea inregistrarilor in arhiva electronica de garantii reale mobiliare; 17.3.4. solicitari de informatii de la unitatea administrativ-teritoriala (primarie), biroul de Carte Funciara, precum si, dupa caz, de la institutii care gestioneaza registre publice sau de la alte organe abilitate (Registrul Auto Roman, Registrul Naval Roman etc.);  17.3.5. cercetari si constatari la domiciliul fiscal si/sau sediul secundar, precum si in alte locuri despre care s-au cules informatii in legatura cu existenta bunurilor debitorului persoana juridica sau fizica, dupa caz.

18. Dupa culegerea datelor si informatiilor mentionate la lit. C pct. 17, organele de executare competente, in functie de situatia in care se incadreaza, vor proceda la intocmirea procesului-verbal de declarare a starii de insolvabilitate a debitorului persoana fizica sau juridica, al carui model este prevazut in anexa nr. 1 la prezenta procedura.

18.1. Existenta documentatiei prevazute mai sus nu are caracter limitativ si sta la baza aplicarii prevederilor art. 172 (actualul art. 176) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

18.2. Toata documentatia se indosariaza si se pastreaza la dosarul de executare silita al debitorului in cauza, care ramane la organul de executare.

În cauză se observă că, deşi potrivit tuturor dispoziţiilor legale mai sus citate recurenta - petenta avea obligaţia să depună dovezi în susţinerea sesizării formulate, nu a depus la dosar niciun fel de dovezi din care să rezulte că s-ar fi încercat executarea silită a contravenientei şi nici minime dovezi din care să rezulte că aceasta este insolvabilă, nu realizează venituri şi nu deţine bunuri care să poată fi executate silit în vederea încasării amenzii a cărei înlocuire cu munca în folosul comunităţii se solicită.

Se apreciază că simpla adresă emisă de Primăria comunei S., în care se consemnează că intimata nu figurează în evidenţă cu bunuri urmăribile nu este suficientă sub aspect probator pentru a dovedi instanţei aspectele menţionate mai sus.

Pe de altă parte instanţa reţine că în speţă, aşa cum prevăd  dispoziţiile mai sus-citate, era necesar să fie întocmit un dosar de executare silită complet al contravenientei în care să se realizeze demersuri în vederea încasării amenzii, de natura celor enumerate mai sus ( de ex: de adrese  la  Casa Judeţeană de Pensii, la D.G.A.S.P.C. in cazul persoanelor cu handicap, la AJOFM, la A.F.P, la banci in vederea aflării conturilor debitoarei, precum şi deplasarea la domiciliul contravenientei pentru identificarea eventualelor bunuri urmăribile ale acesteia) iar în cazul în care se constata că aceasta este insolvabilă trebuia sa fie întocmit un proces verbal de insolvabilitate potrivit Ordinului nr. 447/2007 publicat in M.Of. nr. 447 din 02.07.2007.

Având în vedere considerentele expuse mai sus, în temeiul prevederilor art. 312 alin. 1 V. pr. civ., recursul formulat va fi respinsă ca nefondat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

DECIDE :

Respinge recursul formulat de recurenta petentă UM. B. împotriva sentinţei civile nr…./19.03.2013, pronunţată de Judecătoria Cornetu, în dosarul nr. …/1748/2011, în contradictoriu cu intimata  V. M. ca nefondat.

Irevocabilă.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 07.10.2014.

Preşedinte Judecător Judecător

Grefier

Concept red. gref. M. A. M..

Red. Jud M.E../2exemplare

Jud.fond :– Vasile Bogdan Marin - Jud./Cornetu

Domenii speta