Contravenţie la normele din domeniul sănătăţii publice - hg nr. 857/2002. Pericol social ridicat pentru sănătatea publică, în speţă a copiilor.

Sentinţă civilă 3445 din 19.11.2014


Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe petenta S. A., în contradictoriu cu intimata DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI - SERVICIUL DE CONTROL ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ, având ca obiect –plângere contravenţională.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, lipsă petenta şi reprezentantul legal al intimatei.

Conform dispoziţiilor art. 104 alin. 13 din Hotărârea nr. 387/2005

pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti,  instanţa dispune lăsarea cauzei la a doua strigare.

La a doua strigare, lipsă petenta şi reprezentantul legal al intimatei.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează:

- s-au comunicat relaţiile solicitate de instanţă.

În temeiul art. 258 C.proc.civ., instanţa încuviinţează proba cu înscrisuri pentru ambele părţi.

Instanţa, în temeiul art.244 alin.1 C.proc.civ., constată încheiată cercetarea judecătorească.

Nemaifiind alte cereri de formulat, excepţii de invocat sau probe de administrat, instanţa reţine cauza spre soluţionare.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă, reţine  următoarele:

La data de 07.03.2014, iniţial pe rolul Judecătoriei Iaşi a fost înregistrată, sub nr. …, plângerea contravenţională formulată de petenta S. A., prin care a solicitat anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria AA nr. 0000415/25.02.2014, întocmit de intimata DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI - SERVICIUL DE CONTROL ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ şi exonerarea de la plata amenzii în cuantum de 1.000 lei.

În motivarea plângerii, petenta susţine că faptele reţinute de agentul constatator nu îi pot fi imputate, întrucât în atribuţiile sale de serviciu nu intră transportul, depozitarea produselor distribuite în şcoală, iar cornurile au fost distribuite de îngrijitoarea şcolii, numita A. L..

Arată că patru autorităţi diferite au aplicat amenzi, fără a se face cercetări efective.

Petenta a indicat temeiul de drept al plângerii formulate ca fiind dispoziţiile OG nr. 2/2001.

În susţinerea plângerii, petenta a depus în copie Procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria AA nr. 0000415/25.02.2014. 

Intimata DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI - SERVICIUL DE CONTROL ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ a formulat întâmpinare – fila 19, invocând excepţia de necompetenţă teritorială a Judecătoriei Iaşi, iar pe fondul cauzei, solicitând respingerea plângerii contravenţionale şi menţinerea procesului verbal şi a măsurilor dispuse prin acesta.

Prin Sentinţa civilă nr. 7469/23.05.2014, Judecătoria Iaşi a admis excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Iaşi şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei către Judecătoria Paşcani.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Paşcani la data de 21.07.2014.

Pentru soluţionarea cauzei, instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisurile depuse de fiecare dintre părţi şi a solicitat relaţii de la intimată şi de la Şcoala Gimnazială V. O., com. B., jud. Iaşi.

 Analizând probele administrate în cauză, instanţa reţine următoarele:

În fapt, prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria AA nr. 0000415/25.02.2014, s-a reţinut că petenta a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum 1.000 lei, deoarece fiind desemnată pentru recepţia, gestionarea şi distribuţia produselor oferite gratuit copiilor şi elevilor conform OUG nr. 96/2002, în ziua de 24.02.2014 a permis distribuirea cornurilor expirate elevilor de către îngrijitoarea A. L., pe ambalajul cornurilor fiind înscrisă data expirării 22.02.2014.

În drept, instanţa, în temeiul art.34 din O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată prin Legea nr.180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, va analiza legalitatea şi temeinicia procesului verbal contestat şi va hotărî asupra sancţiunii aplicate.

Cu privire la legalitatea procesului-verbal, instanţa reţine că acesta se bucură de prezumţia de legalitate până la proba contrară, conform art.34 O.G. nr.2/2001.

Procedând la verificarea legalităţii procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei contestat de către petent, instanţa constată că acesta a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor O.G. nr.2/2001, în cuprinsul actului constatator regăsindu-se toate elementele obligatorii prevăzute de art.17 din O.G.nr.2/2001.

Referitor la descrierea faptei, instanţa constată că aceasta este completă, conform dispoziţiilor art.16 alin.1 din O.G.nr.2/2001. Având în vedere aceste considerente, instanţa apreciază că procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei respectă condiţia legalităţii.

Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal, instanţa constată că prin acesta s-a reţinut fapta prevăzută de art. 55 lit. k din HG nr. 857/2002, privind stabilirea si sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice („nerespectarea condiţiilor pentru transportul, distribuţia şi depozitarea produselor lactate şi de panificaţie distribuite elevilor şi preşcolarilor conform normele în vigoare”).

Instanţa constată că intimata a făcut dovada celor reţinute în procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei cu privire la încălcarea normelor din domeniul sănătăţii publice. Acţiunea intimatei a fost declanşată de suspiciunea de toxiinfecţie alimentară, diagnostic stabilit ca urmare a faptului că 12 elevi au acuzat cefalee, dureri abdominale, vărsături, fiind transportaţi la Centrul de Primiri Urgenţe Tg. Frumos, potrivit Procesului-verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare din data de 24.02.2014 – fila 11.

Instanţa a solicitat relaţii de la intimată şi de la Şcoala Gimnazială V. O., com. B., jud. Iaşi, fiind depusă la dosar Decizia nr. 40/26.09.2013 – fila 25, prin care petenta a fost desemnată ca persoană responsabilă cu recepţia şi distribuţia produselor corn, lapte şi mere în Şcoala gimnazială V. O.

 Reiese fără nici un dubiu locul şi natura faptei contravenţionale săvârşite, astfel că în ceea ce priveşte această faptă, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria AA nr. 0000415/25.02.2014 îndeplineşte condiţia de temeinicie.

Nu pot fi reţinute susţinerile petentei din cererea introductivă de instanţă, mai mult, acestea conferă un grad sporit de pericol faptei contravenţionale săvârşite de petentă.

În ceea ce priveşte sancţiunea contravenţională aplicată petentei pentru contravenţia reţinută, potrivit art.21 alin.3 O.G. nr.2/2001, aceasta este corect individualizată, având în vedere locul săvârşirii faptei, atitudinea petentei, gradul de pericol social ridicat pentru sănătatea publică, în speţă a copiilor, apreciază că nu se impune reindividualizarea sancţiunii, întrucât gravitatea faptei este ridicată, iar petenta nu a conştientizat acest lucru, sancţiunea aplicată fiind amendă în cuantumul minim prevăzut de lege.

De altfel, petenta nu a solicitat administrarea altor probe în circumstanţiere, în afară de înscrisurile depuse la dosar, anexate acţiunii.

Faţă de aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art.34 alin.1 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, instanţa va respinge plângerea contravenţională formulată de petenta S. A., în contradictoriu cu intimata DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI - SERVICIUL DE CONTROL ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ, ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Respinge plângerea contravenţională formulată de petenta S. A., în contradictoriu cu intimata DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI – SERVICIUL DE CONTROL ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ, ca neîntemeiată.

Menţine procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria AA nr. 0000415/25.02.2014, contestat.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Paşcani

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19.11.2014.