Continuarea executarii masurii educative a internarii intr-un penitenciar

Hotărâre 1046 din 28.08.2014


La data de 07.07.2014 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului  Dolj la  nr. 10151/63/2014 sesizarea Centrului de Detenţie Craiova, cu privire la persoana internată L.G., în vederea continuării executării măsurii educative a internării într-un penitenciar conform art. 182 alin. 3 din Legea 254/2013.

A fost ataşată sesizarea comisiei de disciplină, din care reiese situaţia disciplinară a persoanei internate şi hotărârea comisei de disciplină  din data de 03.06.2014 a Penitenciarului de Minori şi Tineri Târgu Mureş.

Având în vedere obiectul cauzei şi raportat la motivele care au stat la baza formulării sesizării, Centrul de Detenţie Craiova a înaintat, la solicitarea instanţei, un răspuns asupra comportamentului persoanei internate.

Examinând sesizarea formulată prin prisma dispoziţiilor legale incidente şi în baza actelor de la dosarul cauzei, tribunalul constată următoarele :

Din cuprinsul raportului nr. 409 din data de 02.07.2014 întocmit de comisia pentru individualizarea şi schimbarea regimului de executare a măsurii educative a internării reiese că la data analizei, condamnatul se află în executarea unei măsuri educative cu o durată de 8 ani şi 6 luni aplicată prin sentinţa penală CD 194/2014 a Tribunalului Argeş  pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat, faptă prevăzută de art. 20 raportat la art. 174 din codul penal de la 1969.

Executarea măsurii a început la data de 15.08.2008, urmând să expire la data de 14.02.2017 .

Persoana internată în centrul de deţinere se află la a XI-a analiză în comisia pentru individualizarea şi schimbarea regimului de executare a măsurii educative a internării. Nu are antecedente penale .

Pe parcursul privării de libertate, tânărul a manifestat un comportament în dezacord cu normele instituţionale. A fost sancţionat disciplinar de 62 de ori pentru abateri grave şi foarte grave . La data  de 03.06.2014 comisia pentru individualizarea şi schimbarea regimului de executare a măsurii educative a internării – Penitenciarul Târgu Mureş, a sesizat comisia de disciplină, pentru transferul persoanei într-un alt penitenciar .

În situaţia socio-familială nu  a înregistrat elemente noi de asistenţă socială, este absolvent a 5 clase, necalificat .

În ceea ce priveşte profilul psihologic s-a concluzionat că are toleranţă scăzută la critică şi la frustrări . Are tendinţe de  autoagresiune şi heteroagresive;

adaptare dificilă la mediul carceral; relaţionare deficitară cu colegii de detenţie şi personal. A fost sancţionat de 62 de ori pentru: distrugere bunuri, autoagresiune, nerespectarea R.O.I., lovire deţinut, deţinere de obiecte interzise.

Prin adresa nr. C3/35969/PMTCDJ/21.08.2014 Centrul de Detenţie a comunicat instanţei că persoana internată a dezvoltat un comportament ce influenţează negativ procesul de recuperare şi reintegrare a celorlalte persoane internate prin săvârşirea unor abateri disciplinare grave, constând în exercitarea sau încercarea de exercitare de acte de  violenţă asupra personalului, persoanelor care execută misiuni în penitenciar sau care se află în vizită, asupra celorlalte persoane condamnate  precum şi asupra oricăror persoane (art. 82 alin. 1 lit . a din Legea 254/2013); sustragerea sau distrugerea unor bunuri sau valori de la locul de muncă aparţinând penitenciarului, personalului, persoanelor care execută activităţi în penitenciar sau se află în vizită, precum şi a  bunurilor aparţinând altor persoane, inclusiv celor condamnate (art. 82 alin. 1 lit. h din Legea 254/2013) .

Potrivit art. 126 cod penal: "dacă în cursul executării  unei măsuri educative privative de libertate persoana internată, care a împlinit vârsta de 18 ani, are un  comportament prin care influenţează negativ sau împiedică procesul de recuperare şi reintegrare a celorlalte persoane internate, instanţa poate dispune continuarea executării  măsurii educative într-un penitenciar" .

În speţă, persoana privată de libertate L.G. are vârsta peste 18 ani şi, aşa după cum rezultă din cele menţionate în înscrisurile depuse la dosar, pe perioada privării de libertate până în prezent a avut o atitudine agresivă, neconformă cu regulile locului de detenţie şi contrar a ceea ce ar presupune un comportament normal într-o colectivitate.

Raportat la vârsta de 21 ani a persoanei privată de libertate, la faptul că execută o măsură educativă pentru comiterea unei infracţiuni deosebit de grave, comisă cu violenţă, şi la comportamentul agresiv de care a dat dovadă până în prezent pe parcursul privării de libertate este justificată aprecierea că menţinerea acestuia într-un centru de detenţie alături de alte persoane minore le  influenţează negativ şi împiedică procesul de recuperare şi reintegrare al acestora. 

Pentru aceste considerente, în baza art. 126 cod penal raportat la art. 182 din Legea 254/2013, instanţa va dispune continuarea executării măsurii educative privative de libertate aplicate persoanei internate L.G. prin sentinţa penală nr. CD 194/2014 a Tribunalului Argeş (mandat nr. CD 194/2014) într-un penitenciar.

Domenii speta