Contestaţie la executare. Potrivit dispoziţiilor art. 385 alin.5 cpp recursul este suspensiv de executare atât pe latură penală cât şi pe latură civilă, afară de cazul când legea prevede altfel

Sentinţă comercială 719 din 17.11.2010


Potrivit dispozitiilor .art. 385 alin.5 CPP recursul este suspensiv de executare atât pe latura penala cât si pe latura civila, afara  de cazul când legea prevede altfel.

Efectul suspensiv înseamna ca hotarârea nu poate deveni definitiva si nici nu poate fi executata în cursul termenului de recurs si pe toata perioada solutionarii lui.

El opereaza ope legis .

Daca recursul inculpatului suspenda executarea atât a laturii penale cât si a laturii civile, recursul partii civile si al partii responsabile civilmente suspenda executarea  numai pe latura civila a procesului penal.

La nr. x, a fost înregistrata pe rolul Judecatoriei  Caracal contestatia al executare formulata de SC G.A. SA, prin reprezentantii sai legali împotriva executarii silite a sentintei penale  nr.,  pronuntata de Judecatoria Caracal, la cererea creditoarei L. N.

Solicita contestatoarea anularea formelor de executare silita, inclusiv  anularea titlului executoriu proces-verbal de stabilire a cheltuielilor de executare  sau diminuarea acestora.

S-au solicitat si cheltuieli de judecata.

În motivarea contestatiei al executare a rata ca prin sentinta penala nr., SC G.A. SA a fost obligata  sa plateasca partii civile L.N. 72000 lei despagubiri civile si 2000 lei cheltuieli  de judecata.

Apelurile formulate de partea civila si asigurator au fost respinse de Tribunalul Olt prin decizia penala nr., decizie  atacata de contestatoare cu recurs înregistrat la tribunalul Olt sub nr.

Contesta executarea silita pentru ca hotarârea pusa în executare nu este definitiva , fiind încalcate dispoz.art. 461 lit.a CPP dar si art. 416 al.1 CPP si art. 385 /5 CPP care prevad expres ca recursul este suspensin  de executare atât în ceea ce priveste latura penala cât si latura civila.

Pe de alta parte, precizeaza contestatoarea ca va trece la executarea sentintei penale de buna voia atunci când va deveni definitiva si irevocabila, astfel ca  executarea silita a fost începuta împotriva sa fara ca creditoarea sa faca dovada  încalcarii dispoz.art. 371/1 al.2 CPC.

S-a dispus atasarea dosarului de executare silita, iar contestatoarea a precizat între timp contestatia la executare în sensul ca solicita  întoarcerea executarii în ceea ce priveste titlul executoriu , proces-verbal de stabilire a cheltuielilor de executare deoarece între timp creditoarea prin executorul judecatoresc a încasat de la  contestatoare suma de 10744 lei.

Intimata nu a depus întâmpinare.

Urmeaza ca instanta sa constate analizând actele si lucrarile dosarului de executare silita ca, contestatia la executare cu precizarea ulterioara este întemeiata pentru motivele mai jos expuse:

Prin sentinta penala nr.,  SC G.A. SA în calitate de  asigurator a fost obligata sa plateasca partii civile L.N. 72000 lei despagubiri civile si 2000 lei cheltuieli de judecata.

Apelurile formulate de partea civila si asigurator au fost respinse de Tribunalul Olt, prin decizia penala nr.

Împotriva acestei decizii asiguratorul, respectiv SC SC G.A. SA a formulat recurs, înregistrat la tribunalul Olt sub nr.

Între timp însa, creditoarea L.N. a trecut la punerea în executare  silita a sentintei penale, executare  ce face obiectul dosarului nr.

Potrivit dispoz.art. 385 al.5 CPP recursul este suspensiv de executare atât pe latura penala cât si pe latura civila, afara  de cazul când legea prevede altfel.

Efectul suspensiv înseamna ca hotarârea nu poate deveni definitiva si nici nu poate fi executata în cursul termenului de recurs si pe toata perioada solutionarii lui.

El opereaza ope legis .

Daca recursul inculpatului suspenda executarea atât a laturii penale cât si a laturii civile, recursul partii civile si al partii resp. civilmente suspenda executarea  numai pe latura civila a procesului penal.

În speta, contestatoarea a facut dovada ca împotriva deciziei Tribunalului Olt a formulat recurs,  care are ca efect suspendarea laturii civile a sentintei penale pusa în executare.

Fata de considerentele expuse si dispozitiile legale mentionate va fi admisa contestatia la executare, cu precizarea ulterioara  si în consecinta  anulate formele de executare întocmite în dosarul de executare nr.,  inclusiv procesul verbal  de stabilire a cheltuielilor de executare.

Pentru ca între timp s-a finalizat punerea în executare a procesului –verbal de stabilire a cheltuielilor de executare prin încasarea de  creditoarea L.N. a sumei înscrise în acest titlu se va dispune întoarcerea executarii cu privire la acest proces-verbal conform disp.art. 404/2 CPC.

Va fi obligata intimata la cheltuieli de judecata catre contestatoare reprezentând taxe judiciare de timbru.

Postat 31.12.2010