Pensii

Sentinţă civilă 1478 din 13.03.2013


Prin cererea înregistrată la data de  15.03.2013 sub nr…/207/2013 pe rolul Judecătoriei Caracal,  reclamanta IELa chemat în judecată pe pârâtul DM, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună majorarea cuantumului pensiei de întreţinere la care a fost obligat în favoarea minorei D.Ma, născută în data de ...2008, prin sentinţa civilă nr../10.01.2011 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul nr../207/2010.

În motivarea cererii arată reclamanta că pârâtul a fost obligat la plata unei pensii în sumă de 150 lei lunar în favoarea minorei D.Ma,  care în prezent este insuficientă pentru acoperirea tuturor nevoilor de creştere şi dezvoltare ale acesteia, raportat la vârsta minorei de 4 ani şi 8 luni, care actualmente este preşcolar, fiind înscrisă la Grădiniţa …

În drept, se invocă dispoz.art.529, art.531 C.civ., art.453 C.p.c.

În sprijinul şi dovedirea cererii,  reclamanta a depus la dosar copia sentinţei civile  nr. …/10.01.2011 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul nr…/207/2010,  certificatul de naştere al  minorei, declaraţia autentificată sub nr.. din 22 dec.2011 de Biroul Notarilor Publici C. P.a, C.t C.. Ş., M. R.n – Caracal, adeverinţa  nr..din 9.01.2013 emisă de  Grădiniţa .., adeverinţa nr.5 din 9.01.2012 emisă de  SC  P. T.P. SRL Caracal.

Instanţa a dispus emiterea unei adrese către U. M. …. Caracal, pentru a comunica veniturile nete (pensia lunară) pe ultimele 6 luni, cuvenite pârâtului DM.

Ulterior, prin adresa nr.A 266 22.01.2013 emisă de U. M. nr..a comunicat  instanţei relaţiile solicitate.

La data de 20.02.2013 pârâtul DM a depus la dosar întâmpinare  prin care a solicitat respingerea cererii  formulată de reclamanta IEL.

Arată pârâtul că a fost obligat la  plata pensiei de întreţinere în favoarea minorei  D.Ma V. , născută în data de 12.05.2008.

De asemenea, solicită pârâtul  admiterea în parte a acţiunii, respectiv stabilirea pensiei de întreţinere raportată la veniturile salariale pe care le realizează în prezent, venituri care să nu cuprindă şi norma de hrană, astfel cum rezultă din adeverinţa nr. A 266/22.01.2013 emisă de  UM . Caracal.

În dovedirea cererii pârâtul a depus la dosar  copia deciziei nr…./2011 emisă de tribunalul Olt în dosarul nr…/207/2010.

Examinând probatoriu administrat în cauză, instanţa apreciază că cererea reclamantei este întemeiată pentru considerentele ce urmează a fi expuse:

Prin sentinţa civilă nr…./19.01.2011 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul nr…./207/2010, a fost admisă acţiunea formulată de reclamanta IELşi s-a constatat că pârâtul  DM este tatăl minorei  D.Ma V.,  născută în data de ….2008.

Prin aceeaşi sentinţă civilă, pârâtul a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 150 lei lunar în favoarea minorei.

Este cert că, nevoile minorei au crescut fiind în vârstă de 4 ani, iar suma datorată de pârât cu titlu de pensie de întreţinere nu acoperă toate cheltuielile de creştere şi întreţinere ale acestuia.

În conf. cu dispoz. art.499 C.civil, cu privire la obligaţia de întreţinere acordată de părinţi copiilor minori , tatăl şi mama sunt obligaţi în solidar  să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i celor necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

Potrivit dispoz. art.529 C. civil alin.1, întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

Conform alin.2 , când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la ¼ din venitul său lunar net pentru un copil, 1/3 pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii.

Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinere şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau  poate hotărî încetarea plăţii ei, situaţie prevăzută în drept de art.531 C. civil.

Aşadar, nevoile  beneficiarului şi posibilităţile de plată ale debitorului pensiei de întreţinere sunt  criterii legale care trebuie folosite cumulativ cu ocazia fixării cuantumului ei.

Plata pensiei de întreţinere în folosul minorului fiind o obligaţie care incumbă părintelui său  în temeiul legii este independentă de existenţa unor cheltuieli pe care părintele le-ar avea de efectuat în următoarea perioadă de timp.

Întinderea întreţinerii se stabileşte  în raport de numărul copiilor pe care părintele îi are de întreţinut, indiferent dacă aceştia sunt rezultaţi din căsătorie sau din afara căsătoriei, coborârea sub coeficienţii stabiliţi de art.529 alin.2 C.civil neputându-se face decât în mod excepţional.

Limitele prevăzute de lege sunt stabilite exclusiv în favoarea părintelui care datorează pensie de întreţinere copilului fără a se ţine seama de contribuţia pe care, în funcţie de veniturile sale trebuie să o dea şi celălalt părinte.

De aceea, legiuitorul a statuat în art.529 alin.3 C. civil  faptul că,  suma  datorată copiilor cu titlu de pensie de întreţinere împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Ori, în cauza de faţă, pârâtul nu a făcut dovada  stabilirii  unei obligaţii de întreţinere în favoarea altor persoane.

La stabilirea pensiei de întreţinere instanţa va avea în vedere veniturile salariale  realizate de către pârâtul DM pe ultimele 6 luni (953 lei), aşa cum rezultă din adresa A 266 din data de 22.02.2013 emisă de Ministerul Apărării Naţionale – UM nr….

Totodată, instanţa nu va avea în vedere veniturile pe care pârâtul le primeşte sub forma c/v normei de hrană specificate în aceeaşi adeverinţă.

Cu privire la acest aspect, instanţa reţine că,  aşa cum s-a constatat în practica judiciară şi potrivit deciziei de îndrumare nr.14 din 23 mai 1963 şi a deciziei de îndrumare nr.4/1968 există sporuri pentru persoanele încadrate care nu pot fi incluse în câştiguri din muncă, ce se ia ca bază de calcularea pensiei de întreţinere.

Astfel norma de hrană constituie la rândul său un spor care nu poate fi inclus în câştigul de muncă,  ce stă la baza calculului cuantumului pensiei de întreţinere, având în vedere economia ordinului prin care a fost instituită, din care rezultă că, efectivele Ministerului Apărării Naţionale beneficiază de norma de hrană gratuit, iar în măsura în care nu vor primi alimente în natură vor avea dreptul la c/v acestora neimpozabil.

Raportat la cele menţionate, instanţa apreciază că norma de hrană este destinată refacerii de muncă a personalului care lucrează în Ministerul Apărării Naţionale şi are caracterul unui spor care nu poate fi luat ca bază de calcul pentru cuantumul pensiei de întreţinere.

Aşa fiind, instanţa urmează să admită acţiunea reclamantei pentru a-l obliga pe pârât la plata pensiei  de întreţinere majorată de la 150 lei lunar astfel cum a fost stabilită prin sentinţa civilă nr…/10.01.2011 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul nr…/207/2010 la 230 lei lunar începând cu data introducerii  acţiunii 15.01.2012 până la majorat,  ori până la schimbarea condiţiilor avute  în vedere de instanţă.

În baza dispoz. art.453 alin.2 C.p.c.  se va dispune poprire din oficiu pe veniturile paratului, ce vor fi virate în contul de card …. deschis la Raiffeisen Bank pe numele reclamantei I. ( fostă D.) E. L.

Postat 31.03.2013