Somaţie de plată.Facturile fiscale emise de creditor, dar care nu sânt acceptate expres la plată de către debitor, nu pot constitui temei pentru emiterea ordonanţei conţinând somaţia de plată a sumelor menţionate în acestea. Netemeinicie

Sentinţă civilă 2680 din 17.10.2007


Conform disp.art.1 din O.G.nr.5/2001M procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului în scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe ,lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani , asumate prin contract constatat printr-un înscris însusit de parti prin semnatura sau în alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii. Rezulta deci ca procedura somatiei de plata poate fi aplicata pentru recuperarea unei creante certe, lichide si exigibile ce izvoraste dintr-un contract constatat printr-un înscris sau dintr-un alt înscris însusit de parti prin semnatura sau în alt mod admis de lege.

Conform disp.art.379 alin 3 C.proc. civ. constituie creanta certa acea creanta a carei existenta rezulta din însasi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul.

Prin Sent. Civ. nr. 2680/17.10.2007 Judecatoria Bals a respins ca neîntemeiata actiunea formulata de S.C.P S.R.L. Bucuresti având ca obiect emiterea ordonantei continând somatia de plata a sumei de

 În cauza instanta a retinut ca reclamanta îsi întemeiaza cererea pe facturile fiscale nr.0258430/05.05.2006 si nr. 0258368/14.04.2006,emise de ea însasi si care la rubrica semnatura si stampila beneficiarului nu poarta semnatura acestuia de acceptare, ci o semnatura indescifrabila, neavând aplicata stampila acestuia. Instanta constata ca la rubrica privind expeditia este înscris numele delegatului Z. C. si sânt înscrise datele de identificare ale acestuia, dar reclamanta nu a facut dovada ca respectivul este împuternicit al pârâtei debitoare de catre reprezentantul legal al acesteia, administratorul C. V.L. L. S., a carei functie este mentionata în certificatul emis de Oficiul National al Registrului Comertului. Instanta a apreciat ca aceste înscrisuri nu îndeplinesc conditia ceruta expres de art.1 din O.G.nr. 5/2001,respectiv nu sunt  înscrisuri însusite si de pârâta prin semnatura reprezentantului legal, care sa releve o creanta certa, lichida si exigibila.

Data publicarii pe site:  09.11.2007