Fond funciar

Sentinţă civilă 25 din 10.01.2012


INSTANTA

Prin cererea inregistrata sub nr. X28.11.2011, petenta S C a formulat plangere impotriva Hotararii nr. X din 25.10.2011 a Comisiei  Judetene V de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, solicitand reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 1,50 ha teren situat pe raza com. P, jud. V, mostenire de la soacra sa, S E.

In motivarea plangerii, petenta a aratat ca prin Hotararea Comisiei judetene i-a fost respinsa cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafata mentionata mai sus.

Cererea nu a fost motivata in drept. Aceasta este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar, conform art. 42 din Legea nr. 1/2000.

Petenta a anexat la plangere copii de pe B.I. si Hotararea nr. X din 25.10.2011 a Comisiei  Judetene V de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, iar  pe parcursul procesului, copii de pe urmatoarele inscrisuri: adeverinte, act de vanzare datat 15.09.1945, titlu de proprietate, certificate de deces, certificat de casatorie, plic postal.

Paratele Comisia judeteana V si Comisia locala a com. P nu au formulat intampinare, dar Comisia com. P a comunicat situatia terenului in litigiu, prin adresa nr. 16 din 05.01.2012 (fila 17).

A fost administrata proba cu inscrisuri.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:

Potrivit art. 8 din Legea nr.18/1991, ,,(1) Stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor care se gasesc in patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face in conditiile prezentei legi, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept.

Alin. 2 - De prevederile legii beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta, precum si, in conditiile legii civile, mostenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pamant in cooperativa si alte persoane anume stabilite”.

Referitor la calitatea reclamantei de a formula prezenta plangere si de a solicita reconstituirea dreptului de proprietate pe numele sau, instanta retine urmatoarele:

- calitatea de mostenitor se stabileste conform regulilor devolutiunii legale stabilite de art. 654 – 675 Cod civil (de la 1864, aplicabil in cauza, conform prevederilor art. 91 din Legea nr. 71/2011), precum si potrivit reglementarilor din Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.

- Reclamanta nu are drept legal demostenire dupa defuncta S E, soacra sa. Pe de alta parte, conform certificatelor de deces depuse la dosar, sotul reclamantei, care ar fi putut mosteni pe defuncta S E (decedata in anul 1995), a decedat anterior acesteia, in anul 1976,astfel incat reclamanta nu poate mosteni ceea ce i s-ar fi cuvenit sotului sau, S G ,fiind decedat la data deschiderii succesiunii S E.

De asemenea, fata de inscrisurile depuse si precizarile Comisiei locale P, instanta retine ca terenul in litigiu, ce a facut obiectul actului de vanzare transcris sub nr. 1268 din 17.09.1945 la fostul Tribunal T (fila 11), nu a fost trecut in proprietatea statului, prin urmare, nu poate face obiectul prevedrilor Legii nr. 18/1991, care constituie o lege reparatorie privind terenurile preluate de stat siadministrate de fostele cooperative agricole de productie (art. 8 si 11 din Legea nr. 18/1991). Cu alte cuvinte, dreptul de proprietate asupra terenului respective nu a iesit din patrimonial lui S E.

Pentru argumentele de fapt si de drept mentionate mai sus, instanta constata ca plangerea reclamantei nu este intemeiata si in consecinta o va respinge.

Pentru aceste motive:

5 ex/.19 Ianuarie 2012

2