Obligarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului emiterii ordinului de acordare a distincţiei „Gheorghe Lazăr”, clasa i pentru personalul didactic din invaţământul preuniversitar. Refuz justificat.

Sentinţă civilă 997 din 29.10.2012


La data de 07.05.2012, reclamanta X a chemat în judecată pârâţii Colegiul Y şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să fie obligaţi cei din urmă la efectuarea demersurilor necesare emiterii ordinului de acordare a distincţiei „Gheorghe Lazăr”, clasa I reclamantei şi să îi plătească premiul  aferent  Distincţiei.

În fapt, reclamanta a arătat că a făcut demersurile legale pentru a primi distincţia „Gheorghe Lazăr”, clasa I în anul şcolar 2009, conform Ordinului Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 3435/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea de distincţii şi premii personalului didactic şi învăţământul preuniversitar de stat.

 Din probatoriul  administrat  Curtea reţine că  în anul  2009 MECTS  isi motiveză  refuzul de solutionare  si  finalizare a procedurii de  emitere Ordin  prin considerente de ordin procedural  .  Precizeaza  ca in conformitate  cu Nota  MECI  nr.  46573/2009 numai  3 judete  au confirmat  existenta  fondurilor , astfel incat  s-a  decis amanarea  procedurii  pentru anul 2010  .

In această  situatie, reclamantul  nu a inteles  sa aprecieze  refuzul  finalizarii  procedurii in anul 2009  prin emiterea Ordinului , ca fiind nejustificat,  raportat  la termenul expres prevazut de lege  pentru indeplinirea obligatiei  de catre Minsiter .  In consecinta  Curtea apreciaza  ca a existat un consens  in ce priveste amanarea  finalizarii procedurii .  In caz contrar  s-ar pune problema  prescriptiei  dreptului de a contesta refuzul  Ministerului  in raport de dispozitiile  art. 11 alin.1 lit.b coroborat  cu art. 2 alin.2 din legea  nr. 554/2004.

Prin urmare refuzul  paratului de finalizare a procedurii se va analiza  in raport de dispozitiile legii  in vigoare  in anul 2011  cand procedura  a fost reluata  conform adresei  nr.  1365 din 14 10  20111 emisa de ISJ Dolj si cu referire la  legislatia  anterioara .

Potrivit art. 24 alin.2 din legea cadru  nr.330/2009 ,, premiile  individuale  se stabilesc  de catre ordonatorii  de credite in limita sumelor alocate  cu aceasta destinatie de catre ordonatorul  principal  de credite  ,, iar  conform art. 30 alin.7 din acelasi act normativ  ,, prevderile  art.19 alin.2 ,art.20  si  art. 24  nu se aplica in anul  2010  .

In anul 2011, Ministerul  isi motiveaza  refuzul  de  finalizare a procedurii  in temeiul  disp.  art 9 alin.2 din legea  nr.  285/2010  privind  salarizarea  personalului  platit din fonduri publice in anul  2011 . Dispozitia  are  acelasi efect  al  unei  cauze  de suspendare  . Dispozitia  vizeaza  orice premiu individul  , de natura salariala prevazut de legislatia  speciala  , intrucat  nu distinge .

Din interpretarea  acestor dispozitii legale  rezulta  ca in anul  2010 si 2011 nu se aplica  dispozitiile legale  refritoare la  acordarea  Premiilor  individuale  . Dispozitia  are efectul unei cauze de suspendare temporara .Ori , Distinctia  Gheorghe  Lazar  este asimilata un premiu  individual  , de natura salariala  , ce se acorda  in legatura  cu  activitatea  didactica  .

Potrivit art.41 , art55 alin.2 Cod  Fiscal premiul  are natura  unui venit salarial asimilat .

Este adevarat  ca  acordarea  acestui premiu  se face  potrivit  unei  proceduri  reglementate prin lege  speciala  , insa legea  cadru a salarizarii  ,  constituie  dreptul comun si  face referire, fara , a distinge  ,la  orice premiu individual  acordat de angajatori In consecinta, Curtea concluzionează ca refuzul paratului Ministerului de a emite Ordinul  individual  ,  urmat  de plata  premiului  in bani  de catre paratii angajatori  , intemeiat  pe dispozitiile  art.  30  alin.7 din legea  330 /2009 in vigoare in anul  2010 si respectiv  art.  9  alin.2 din legea  nr.  285/2010 nu  apare ca fiind  nejustificat .