Pretenţii

Sentinţă civilă 1038 din 09.02.2011


Obiect: pretenţii 

Asupra cauzei comerciale de faţă, reţine următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC N. SRL în contradictoriu cu  pârâta SC C.S. COM SRL, înregistrată la data de …., sub nr. de dosar …., s-a solicitat instanţei să dispună obligarea pârâtei la plata sumei de …. lei reprezentând contravaloarea serviciilor de curăţenie pentru perioada …. şi cheltuieli de judecată.

Cererea a fost legal timbrată cu suma de 388,03 lei taxă de timbru şi 3 lei timbru judiciar.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat faptul că între părţi s-au desfăşurat raporturi contractuale, fiind încheiat contractul de prestări servicii nr. …. pentru o perioadă determinată  - . …-  conform art. 9.1 din contract. Pentru a evita neînţelegerile cu pârâta i-a notificat acesteia încetarea contractului începând cu …. şi a emis factura fiscală seria …. la data de …. în valoare de …. lei.

Deşi a fost notificat, pus în întârziere şi invitat la conciliere pârâta nu ş-a îndeplinit obligaţia corelativă de plată a serviciilor prestate.

În dovedirea cererii, reclamanta a solicitat proba cu înscrisuri şi testimonială cu doi martori şi pe care instanţa le-a încuviinţat în temeiul art. 167 C. pr. civ. Reclamanta a depus la dosar următoarele înscrisuri în copie: contractul de prestări servicii (fl. 6-11 ds.), factura fiscală (fl. 13 ds.), notificarea rezilierii contractului (fl.  14 ds.), informaţii ONRC (fl. 19,20 ds.), sentinţa civilă nr. …. pronunţată în dosarul nr. ….. având ca obiect somaţie de plată (fl. 21-23 ds.), procese verbale (fl. 17-18 ds.), actul constitutiv al societăţii reclamante (fl. 69-71 ds.).

Legal citată, pârâta a depus întâmpinare prin care a invocat excepţia necompetenţei teritoriale pe care instanţa a respins-o la termenul din …., iar pe fondul cauzei respingerea acţiunii întrucât plata este nedatorată. Arată pârâta că au fost constatate deficienţe în prestarea serviciului de curăţenie în parcarea centrului comercial, în spaţiul comun(scări rulante, grinda din partea stângă a scărilor rulante), precum şi în toalete în zilele de ….. şi s-au plantat şi întreţinut necorespunzător un număr de 60 de pomi decorativi. Pentru constatarea deficienţelor au fost încheiate procesele verbale ataşate în copie la dosarul cauzei şi semnate de către angajaţi ai acesteia.

În dovedirea cererii, pârâţii  au solicitat proba cu înscrisuri şi testimonială cu trei martori pe care instanţa le-a încuviinţat în temeiul art. 167 C. pr. civ., limitând numărul martorilor propuşi la doi. Pârâtul a depus la dosar următoarele înscrisuri în copie: procesele verbale de constatare(fl. 30-38 ds.), adresa emisă către reclamantă (fl.39 ds.),  fotografii (fl. 79-86 ds.).

Întâmpinarea a fost întemeiată în drept pe dispoziţiile art. 115 C.pr.civ.

Analizând actele şi lucrările depuse la dosar, prin prisma probelor administrate în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În fapt între SC N. SRL în calitate de prestator de servicii şi SC CS COM SRL în calitate de beneficiar s-au desfăşurat raporturi comerciale fiind încheiat contractul de prestări servicii nr. …. pentru o perioadă determinată  - ….. -  conform art. 9.1 din contract. Din obiectul contractului instanţa reţine că acesta constă în prestarea de către reclamantă în beneficiul pârâtei a unor servicii de curăţenie în spaţiul situat în ….: spaţii interioare, spaţii exterioare, debarasare zonă food; spaţii verzi – gratuit (descris în anexa 1 la contract).

Prin sentinţa civilă nr. ….. pronunţată de Judecătoria Bacău în dosarul nr. ….. având ca obiect somaţie de plată s-a admis în parte cererea creditoarei SC N SRL şi a fost obligată debitoarea SC CS COM SRL la plata sumei de 3586 lei debit rezultat din  nr. …. în valoare de 11536,47 lei recunoscută parţial de debitoare. Procedura parcursă de creditoare pe calea somaţiei de plată poate înlocui soluţionarea litigiului prin conciliere directă, în temeiul dispoziţiilor art. 7201 C.pr. civ. cu pârâta, având în vedere că pretenţiile creditoarei au fost aduse la cunoştinţa debitoarei.

Raporturile dintre părţile din dosarul de faţă sunt reglementate de contractul încheiat între părţi. Textul articolului 969 alin 1 C.cv statuează principiul forţei obligatorii a actului juridic (pacta sunt servanda), fiind fundamentat pe ideea că actul juridic încheiat potrivit legii se impune celor care l-au făcut întocmai cum se impune legea. Actul juridic este obligatoriu iar nu facultativ în privinţa executării obligaţiilor la care dă naştere.

Printre obligaţiile asumate de către pârâtă este şi să plătească integral şi la termenul prevăzut tariful datorat prestatorului de servicii drept contravaloare a serviciului prestat, în limita a 15 zile de la data primirii facturii potrivit clauzei prevăzută la art. 5.4 din contractul  semnat şi ştampilat de părţile din prezenta cauză. Termenul prevăzut pentru desfăşurarea raporturilor contractuale a fost prevăzut în contract la art. 9.1 pentru o durată de 52 de zile, urmând ca, înainte cu 5 zile de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul, să fie notificată intenţia părţii care nu doreşte continuarea contractului.

Din probele administrate instanţa reţine următoarele:

Proba cu înscrisuri:

au fost încheiate de pârâtă un număr de 11 procese verbale de constatare în perioada cuprinsă între …., respectiv în data de …. şi două procese verbale la data de ….

Din cuprinsul  proceselor verbale de constatare încheiate instanţa reţine că acestea au fost încheiate cu privire la serviciile de curăţenie şi modalitatea de prestare a acestora. Constatarea deficienţelor se referă la : curăţenie defectuoasă şi neefectuată în parcarea centrului comercial, în faţa cafenelei B. la etajul centrului comercial CP, la toaletele din subsolul centrului, în faţa intrării pentru clienţi, la benzile rulante urcare şi coborâre etaj şi parcarea centrului comercial, în faţa magazinului M. din centrul comercial, praf neşters pe butonul de panică de la toaletele de la etaj, grindă laterală scări evacuare parter,  plantarea şi întreţinerea necorespunzătoare a unui număr de 60 pomi decorativi pe spaţiul verde al centrului comercial.

La data de ….. este penalizată reclamanta cu suma de 4800 RON pentru plantarea şi întreţinerea necorespunzătoare a unui nr. de 60 pomi decorativi, iar suma menţionată se va deduce din totalul de plată aferent lunii mai …., or din cuprinsul contractului asumat de părţi nu există o clauză care să prevadă obligaţia reclamantei în calitate de prestatoare de servicii să planteze şi să întreţină pomi decorativi, iar acest aspect nu a fost probat.

Procesele verbale de constatare a deficienţelor nu au fost comunicate către partea culpabilă, pârâta nefăcând dovada comunicării acestora către reclamantă. Prin întâmpinare pârâta recunoaşte faptul că este irelevantă data la care au fost comunicate procesele –verbale, data fiind …., întrucât nu există o clauză contractuală privind obligaţia pârâtei de a-i comunica într-un anumit termen respectivele procese. Instanţa nu poate acorda relevanţă acestei apărări motivat de faptul că obligaţiile contractuale se interpretează unele prin altele, iar obligaţia de plată a serviciilor incumbă pârâtei. Ori faţă de faptul că aceasta s-a decis să nu mai achite prestaţiile efectuate reclamantei, plată care trebuia efectuată într-un anumit termen de la data emiterii facturii, obligaţia de notifica neregulile constatate în efectuarea prestaţiilor reclamantei devine necesară şi obligatorie.

De asemenea instanţa  nu poate acorda relevanţă apărării pârâtei potrivit căreia „nu erau necesare precizări privind operaţiunile concrete neefectuate sau prost efectuate” în procesele verbale de constatate a acestora, întrucât în anexele 1 şi 2 ale contractului încheiat sunt specificate în concret operaţiunile de curăţenie pe care reclamanta se obliga să le presteze, ori pentru a stabili în mod concret acele operaţiuni neîndeplinite, instanţa consideră că ar fi fost necesară menţionarea lor în cuprinsul proceselor verbale de constatare şi nu menţionarea generică: „curăţenie defectuoasă şi curăţenie neefectuată”.

fotografii în copie – filele 79-86 – un număr de 16 fotografii din care nu rezultă data şi ora la care au fost efectuate, motiv pentru care acestea nu pot fi avute în vedere la stabilirea situaţiei de fapt prezentată de pârâtă.

Proba cu martori:

§din declaraţia martorilor propuşi de reclamantă instanţa reţine că aceasta şi-a îndeplinit sarcinile asumate în calitatea de prestatoare prin contractul  încheiat. A fost alocat iniţial un nr. de 30 de oameni pentru curăţenie redus ulterior la 6-7 oameni care lucrau în schimburi 8 ore/zi.

Aspectele referitoare la persoanele ce au lucrat în vederea efectuării curăţeniei precum şi  prestarea în schimburi a acestora la un program de 8 ore /zi nu au fost contestate de pârâtă.

§din declaraţia martorului propus de pârâtă se reţine faptul că au existat deficienţe cu privire la serviciul de curăţenie prestat de reclamantă, granitul spaţiului comercial era mai tot timpul murdar, maşina de curăţat era defectă, spaţiul verde nu era îngrijit.

Din cuprinsul întâmpinării instanţa reţine că la încheierea proceselor verbale de constatare au participat în calitate de martori, angajaţi ai societăţii pârâte, ori martora declară că la încheierea acestora au participat martori, angajaţi ai societăţii reclamante. De asemenea nu poate reţine nici afirmaţia martorei potrivit căreia procesele verbale ulterioare angajării ei în cadrul societăţii pârâte au fost comunicate prin e-mail şi prin poştă, coroborând cu ansamblul probelor administrate în cauză, nu rezultă că procesele verbale au fost comunicate în modul arătat de martoră. Drept urmare nu va avea în vedere la aprecierea probatoriului declaraţia acesteia.

Dispoziţiile art. 6 din CEDO reglementează dreptul la un proces echitabil, stabilind în materie civilă că orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale de către o instanţă care va hotărî asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil. Temeinicia pretenţiilor reclamantei se analizează de instanţă pe baza probelor administrate, ea constituind un instrument de cunoaştere prin intermediul căruia organul judiciar află adevărul.

 Din probele administrate reiese faptul că reclamanta şi-a îndeplinit obligaţia de prestare a serviciului de curăţenie aşa cum şi-a asumat prin contract, coroborată şi cu dispoziţiile art. …. potrivit căruia în situaţia în care pe parcursul unei luni calendaristice vor exista mai mult de trei cazuri sesizate, beneficiarul va avea dreptul la libera sa apreciere să rezilieze unilateral şi fără alte formalităţi judiciare prezentul contract. Or procesele verbale de constatare a deficienţelor sunt în număr de 11, şi având în vedere neregulile inserate în cuprinsul lor, se poate deduce logic, că partea culpabilă putea fi sancţionată cu rezilierea contractului sau cel mult notificată pe parcursul derulării contractului în vederea rezilierii.

Sancţiunea aplicată de pârâtă prin procesul verbal de …. este peste cuprinsul termenului contractual avut în vedere de părţi pentru desfăşurarea acestuia - respectiv …., cu atât mai mult cu cât notificarea de reziliere a fost făcută de reclamantă înainte de expirarea termenului prevăzut în contract pentru denunţarea acestuia.

Din interpretarea logică a dispoziţiilor contractuale prevăzute de art…. şi art. …. rezultă că eventualele deficienţe constatate în urma verificărilor efectuate vor fi reclamate de către beneficiar prestatorului conform art. …, respectiv pe durata orarului de funcţionare şi prestare a serviciilor. Ori prezenţa permanentă a unui împuternicit al prestatorului, aşa cum a fost stabilită prin contract, semnifică faptul că notificarea trebuia făcută în cursul derulării contractului, aspect nepetrecut în cauza de faţă. Comunicarea către reclamantă a deficienţelor s-a făcut după ce contractul a fost denunţat de către reclamantă, adică la data de …., comunicare agreată de ambele părţi ca fiind efectuată.

În conformitate cu dispoziţiile art. 1361 C.cv principala obligaţie a pârâtului, în calitate de beneficiar a serviciilor furnizate de reclamantă, este aceea de plată a serviciilor de curăţenie prestate în termen de maxim 25 de zile de la momentul emiterii facturii fiscale (art… contract).

Faţă de aceste prevederi coroborate cu dispoziţiile articolului 969 C.Cv. care stipulează faptul că toate convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, instanţa constată faptul că pârâta nu şi-a îndeplinit corespunzător obligaţia asumată prin contract, prin acordul său de voinţă.

Pentru aceste considerente, instanţa apreciază că acţiunea reclamantei este întemeiată şi o va admite aşa cum a fost formulată, obligând pârâta să plătească  acesteia suma de …. lei reprezentând debit rămas neachitat din factura fiscală …. emisă în baza contractului nr. ….

Fiind în culpă procesuală în temeiul art. 274 C.pr.civ. instanţa va admite cererea reclamantei privind obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de desfăşurarea procesului în cuantum de 1392 lei reprezentând taxa de timbru, timbru judiciar şi onorariu avocaţial.