Pretenţii

Sentinţă civilă 9623 din 04.12.2012


Pretenţii

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Bacău, reclamanta a chemat în judecată în calitate de pârât pe C N I pentru ca prin hotărâre judecătorească să fie obligat la plata sumei de 2502,90 lei  c/valoare despăgubiri aferente avariilor produse autoturismului proprietatea lui RM,  suma de 169,42 lei c/valoarea prestaţie S.C. AT E S.R.L. in dosarul de daună 520/2011, 253,74 lei prestaţie BAAR precum şi suma de 61,85 lei dobândă legală calculată până la data de 31 01 2012.

Acţiunea a fost legal timbrată cu 211,23 lei taxă judiciară de timbru şi 5 lei timbru judiciar.

În motivarea acţiunii se arată de către reclamantă că la data de 14 08 2010 s-a produs un accident de circulaţie in care au fost implicate autovehiculele cu nr. de înmatriculare …..

. Prin procesul verbal de contravenţie eliberat de P M  Bacău s-a stabilit că vinovăţia pentru producerea accidentului aparţine pârâtului, conducător auto al autovehiculului . Pârâtul a indicat persoanei prejudiciate că autovehiculul pe care îl conducea este asigurat la SV S VG.

Ca urmare a corespondenţei purtate de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România cu Biroul corespondent din Germania, s-a comunicat faptul că numărul de înmatriculare … nu era legal asigurat la data accidentului.

Deşi legal citat pârâtul nu s-a prezentat în instanţă şi nu a depus întâmpinare.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri .

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Potrivit procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei întocmit de Serviciul Poliţiei Rutiere, pârâtul in calitate de conducător auto al autovehiculului cu nr. de înmatriculare… , aflându-se pe bd U din municipiul Bacău, nu a  păstrat o distanţă corespunzătoare faţă de autoturismul…. , intrând in coliziune cu acesta. Potrivit autorizaţiei de reparaţie emisă de I.P.J Bacău, avariile produse autoturismului …..au fost: bară spate, lampă spate dreapta, uşă spate dreapta.

Din probele administrate nu rezultă că situaţia de fapt descrisă prin procesul verbal de constatare a contravenţiei a fost modificată pe calea unei eventuale plângeri formulate.

La momentul producerii accidentului, pârâtul a prezentat  pentru autovehiculul cu nr. de înmatriculare …. poliţa de asigurare carte verde nr. 839347000 emisă de SV S V .

Potrivit adresei emisă de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, la data de 13 01 2011, Biroul din Germania a comunicat acestuia că autovehiculul cu nr. de înmatriculare …. nu avea poliţă de asigurare legal emisă la data de 14 08 2010.

Potrivit raportului de verificare constatare şi avizare tehnică de daună nr. 1127/25 07 2011 emis de S.C. AT E S.R.L, valoarea totală cu TVA necesară remedierii avariilor la autoturismul DACIA cu nr. de înmatriculare … este de 2017,89 lei şi aşa după cum rezultă din copia ordinului de plată depus la dosar la fila 41, suma a fost achitată persoanei păgubite, R M, de către reclamantă. 

Potrivit art. 998  Cod civil, orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara.

Potrivit art. 4 din Ordinul C.S.A nr. 1/2008 privind Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, Fondul acordă despăgubiri in condiţiile art. 3 pentru prejudiciile cauzate prin accidente de vehicule produse: a) pe teritoriul României, de autori neidentificaţi ori de vehicule neasigurate care au locul obişnuit de staţionare în România. În scopul lichidării daunelor produse prin accidente pe teritoriul României, se consideră ca au locul obişnuit de staţionare în România şi vehiculele neasigurate care nu au o plăcuţă de înmatriculare sau au o plăcuţă de înmatriculare care nu corespunde ori nu mai corespunde vehiculului respectiv.

Potrivit art. 13 din Ordinul C.S.A nr. 1/2008 privind Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, după plata despăgubirilor, fondul se subrogă in drepturile persoanelor prejudiciate. Persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului au obligaţia să ramburseze fondului despăgubirea achitate persoanei păgubite, cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire precum şi dobânda legală aferentă sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.

Instanţa reţine că, în speţă, sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale, respectiv existenţa unui prejudiciu (avariile produse la autoturismul cu nr. …. condus de R M ), vinovăţia pârâtului (culpa in producerea accidentului) şi legătura de cauzalitate între faptă şi prejudiciu .

In dovedirea prejudiciului, reclamanta a depus o serie de înscrisuri, devize de lucrări şi facturi fiscale emise de unităţile reparatoare (filele 25 – 27 dosar) şi care atestă cuantumul reparaţiilor necesare readucerii autoturismului la starea iniţială.

Cu probele administrate, reclamanta a făcut dovada întrunirii condiţiilor de angajare a răspunderii civile delictuale a pârâtului astfel că faţă de cele arătate, instanţa urmează a admite acţiunea şi va obliga pârâtul la plata către reclamantă a sumelor achitate de aceasta pentru lichidarea dosarului de daună, respectiv contravaloare reparaţii, contravaloarea prestaţiilor terţilor S.C. AT E S.R.L. şi B.A.A.R.

In temeiul art. 274 Cod Procedură Civilă va fi obligat pârâtul să plătească reclamantei cheltuieli de judecată, respectiv 217 lei taxă judiciară de timbru şi  timbru judiciar.

1