Cerere de chemare în judecată. Prelungire contract de închiriere. Notare proces în cartea funciară. Admisibilitate

Decizie 1395 din 02.11.2011


Cerere de chemare în judecată. Prelungire contract de închiriere. Notare proces în cartea funciară. Admisibilitate

Legea nr. 7/1996 – art. 26, art. 38

Este admisibilă cererea de notare în cartea funciară a litigiului vizând prelungirea contractului de închiriere având ca obiect imobilul evidenţiat în respectiva carte funciară.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,

Decizia civilă nr. 1395 din 2 noiembrie 2011, F.Ş.

Prin plângerea înregistrată la Judecătoria Timişoara sub nr. 25029/325/2009, petenţii Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Municipiul Timişoara, prin Primar au solicitat în contradictoriu cu intimaţii S.C. „G.P.G.C” S.R.L. Timişoara şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş modificarea încheierii nr. 116762/2009 a OCPI Timiş, în sensul respingerii cererii de notare în cartea funciară a dosarului nr. 20962/325/2009, aflat pe rolul Judecătoriei Timişoara.

Prin sentinţa civilă nr. 4684/11.03.2010, Judecătoria Timişoara a respins plângerea formulată.

Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a reţinut că prin încheierea nr. 116762/2009 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliară, s-a admis cererea de notare si s-a notat în cartea funciară acţiunea civilă formulată de S.C. „G.P.G.C” S.R.L. împotriva Municipiului Timişoara, Instituţia Primarului şi Consiliul Local Timişoara, aflată pe rolul Judecătoriei Timişoara sub nr. 20962/325/2009, având ca obiect prelungirea contractului de închiriere privind imobilul înscris în cartea funciară respectivă.

Potrivit art. 38 din Legea nr. 7/1996, în cărţile funciare pot fi înscrise actele şi faptele juridice privitoare la drepturile personale, la starea şi capacitatea personală în legătură cu imobilele cuprinse în cartea funciară.

În speţa de faţă, acţiunea notată în cartea funciară are legătură cu imobilul aici înscris fiindcă acţiunea civilă are ca obiect prelungirea contractului de închiriere privind imobilul din cartea funciară.

Împotriva sentinţei au declarat apel petenţii, care a fost respins ca nefondat prin decizia civilă nr. 112/01.03.2011, pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 25029/325/2009.

Pentru a hotărî astfel, tribunalul a reţinut că nu se contestă de către petenţi identitatea de imobil din încheierea de carte funciară în raport cu litigiul notat şi că S.C. „G.P.G.C” S.R.L. solicită în principal prelungirea locaţiunii, astfel că în mod evident este vizat dreptul de folosinţă asupra imobilului care figurează în cartea funciară în patrimoniul petenţilor.

Instanţa de fond a aplicat în mod corect dispoziţiile art. 38 din Legea nr. 7/1996, constatând că acţiunea civilă reprezintă un fapt juridic care poate fi înscris în cartea funciară, întrucât are legătură cu imobilul aici înscris.

Împotriva deciziei a declarat recurs în termenul legal petentul Municipiul Timişoara, prin Primar.

În motivare a arătat că din art. 47 alin. (1) din Legea nr. 7/1996 rezultă că în cartea funciară pot fi înscrise doar cererile care vizează dreptul de proprietate sau unul din dezmembrămintele acestuia.

Acţiunea ce face obiectul dosarului nr. 20962/325/2009, aflat pe rolul Judecătoriei Timişoara, are ca obiect prelungirea contractului de închiriere şi, prin urmare, nu vizează dreptul de proprietate sau un dezmembrământ al acestuia în favoarea intimatei  S.C. „G.P.G.C” S.R.L. Timişoara.

În drept, a invocat art. 304 pct. 7, 8 şi 9 C. proc. civ.

Examinând hotărârea atacată în raport de motivele invocate, precum şi din oficiu conform art. 306 alin. (2) C. proc. civ., faţă de actele şi lucrările dosarului, Curtea a constatat că recursul este nefondat.

Astfel, cum în mod corect a reţinut şi instanţa de apel, în speţă nu sunt aplicabile art. 47 şi art. 48 din Legea nr. 7/1996, întrucât nu s-a solicitat înscrierea în cartea funciară a unui drept.

Intimata S.C. „G.P.G.C” S.R.L. Timişoara a solicitat notarea în cartea funciară a acţiunii ce face obiectul dosarului nr. 20962/325/2009 prin care solicită prelungirea contractului de închiriere asupra imobilului înscris în această carte funciară.

Nu trebuie făcută confuzie între înscrierea prin întabulare în cartea funciară şi notarea în cartea funciară, întrucât sunt operaţiuni distincte.

Conform art. 26 alin. (4) din Legea nr. 7/1996, anterior modificărilor aduse prin Legea nr. 71/2011, înscrierile în cartea funciară sunt de trei feluri, întabularea, înscrierea provizorie şi notarea.

Notarea, reglementată de art. 26 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 7/1996, are ca obiect „înscrierea drepturilor personale, a actelor şi faptelor juridice referitoare la starea şi capacitatea persoanelor, acţiunilor şi căilor de atac în justiţie, precum şi a măsurilor de indisponibilizare, în legătură cu  imobilele din cartea funciară”.

Prin raportare la acest text legal, este evident că acţiunea în justiţie a cărei notare în cartea funciară a solicitat-o intimata S.C. „G.P.G.C” S.R.L. Timişoara are legătură cu imobilul înscris în cartea funciară respectivă, cu dreptul de folosinţă asupra acestui imobil.

Nu este necesar, aşa cum susţine petentul recurent, ca persoana care a solicitat notarea să justifice un drept de proprietate sau un dezmembrământ al acestuia, întrucât nu s-a solicitat întabularea unui drept, ci doar notarea unui proces care are legătură cu imobilul.