Somatie de plata. Invocarea exceptiei de neexecutare. Efecte.

Sentinţă civilă 7444 din 26.07.2005


Prin sentinţa civilă nr. 7444/26.07.2005 instanta a admis cererea de emitere a somaţiei de plată formulată de creditoarea SC T. B. SRL împotriva debitoarei S. C. S, R, D & ASOCIAŢII si a somat debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 20 zile de la comunicare, suma solicitata.

Prin cererea înregistrată la data de 8.07.2005 pe rolul acestei instanţe, sub nr.15 978/ 2005, creditoarea SC T.B. SRL a solicitat emiterea unei somaţii de plată împotriva debitoarei S. C. S, R, D & ASOCIAŢII pentru suma de 104 008 755 lei, din care 69 017 090 lei, cu titlu de preţ pentru produsele livrate, iar 34 991 665 lei, cu titlu de penalităţi de întârziere.

În fapt, a arătat că la data de 21.12.2004, i-a livrat, la cerere, debitoarei, 300 de agende tip A4 Eurocombi, inscripţionate, pentru plata cărora a emis factura fiscală nr. 4072686/21.12.2004, în valoare de 109 017 090 lei. Debitoarea a achitat numai suma de 40 000 000 lei.

În drept, a invocat prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 5/2001.

Debitoarea a depus întâmpinare, solicitând respingerea cererii ca nefondată.

În fapt, a arătat că nu a achitat întreaga sumă facturată de creditoare, deoarece aceasta nu şi-a îndeplinit corespunzător obligaţiile asumate prin contract, livrând agende cu defecte de calitate şi într-o cantitate mai mică decât cea comandată. Plăţile efectuate de debitoare în contul creditoarei se ridică la suma de 46 824 428 lei.

În  drept, a invocat Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001.

Examinând materialul probator administrat în cauză, instanţa a reţinut:

În baza contractului de vânzare-cumpărare încheiat la data de 5.11.2004, creditoarea i-a livrat debitoarei 300 de agende A4 Eurocombi inscripţionate, emiţând pentru plata lor factura fiscală nr. 4072686, în valoare de 109 017 090 lei. Debitoarea a acceptat factura la plată prin semnătura reprezentantului său şi a făcut o plată parţială, în valoare de 40 000 000 lei, la data de 28.12.2004, conform situaţiei detaliate a plăţilor făcute în contul creditoarei. 

Creditoarea a solicitat emiterea somaţiei de plată pentru diferenţa de preţ şi penalităţile de întârziere datorate pentru neexecutarea la scadenţă a obligaţiei de plată a preţului.

Conform art. 1 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001, aprobată prin Legea nr. 295/2002, procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.

Potrivit art. 379 alin. 2 şi 3 C.proc.civ. creanţa este certă şi lichidă dacă existenţa ei rezultă din actul de creanţă sau din alte acte, chiar neautentice, care emană de la debitor sau au fost recunoscute de acesta şi dacă are o câtime determinată prin actul de creanţă sau determinabilă cu ajutorul acestuia.

Creanţa pretinsă de creditoare are caracter cert şi lichid, deoarece debitoarea şi-a asumat obligaţia de plată prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare, preţul fiind cel prevăzut în anexa nr. 1 a contractului. Deoarece termenul prevăzut în contract (art. 8) pentru plata preţului, înscris de altfel şi pe factura emisă, nu a fost respectat, creanţa are şi caracter exigibil. 

Deşi debitoarea a invocat excepţia de neexecutare a contractului, susţinând că produsele livrate de creditoare erau necorespunzătoare din punct de vedere calitativ, instanţa apreciază că invocarea unor apărări de fond în cadrul procedurii somaţiei de plată nu determină de plano respingerea cererii creditoarei.

Debitoarea a semnat fără rezerve factura fiscală întocmită la livrare şi nu a probat formularea unor obiecţiuni cu privire la calitatea produselor primite, anterior învestirii instanţei cu  soluţionarea cererii de emitere a somaţiei de plată.

În aceste condiţii, instanţa apreciază că apărarea debitoarei întemeiată pe excepţia de neexecutare a contractului este nefondată.

Conform art. 11 din contract, produsele livrate trebuiau însoţite de aviz de expediţie. Creditoarea a livrat produsele însoţite de factură fiscală, iar debitoarea a semnat şi ştampilat la primire factura emisă pe numele său.

Avizul de însoţire a mărfii este, conform Hotărârii Guvernului nr. 831/1997, un document ce stă la baza întocmirii facturii, care se emite numai în mod excepţional, atunci când furnizorul nu are posibilitatea întocmirii facturii în momentul livrării produselor.

Chiar dacă voinţa comună a părţilor, exprimată în contract, a fost accea ca produsele să fie livrate cu aviz de expediţie, faptul că vânzătoarea a întocmit factura fiscală nu prejudiciază cu nimic interesele debitoarei, doarece acest formular îndeplineşte funcţiile prevăzute de lege pentru avizul de expediţie şi cuprinde toate menţiunile referitoare la cantitatea şi felul mărfii livrate.

În aceste condiţii, constatând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în mod cumulativ de art. 1 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001, instanţa a somat debitoarea să-i plătească creditoarei suma de 69 017 090 lei, cu titlu de preţ al produselor livrate, stabilind un termen de plată de 20 de zile de la comunicarea hotărârii judecătoreşti, având în vedere că termenul stabilit pentru plata preţului a expirat de mai mult de 6 luni.

La art. 13 din contract, părţile au prevăzut o clauză penală pentru neplata preţului la scadenţă, conform căreia cumpărătorul datorează penalităţi de 0,3% din valoarea neachitată a facturii.

Având în vedere că debitoarea a achitat numai 40 000 000 lei din suma facturată, condiţiile aplicării clauzei penale sunt întrunite, iar debitul principal îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 1 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, instanţa a obligat debitoarea la plata penalităţilor de întârziere solicitate, de 34 991 665 lei, pentru perioada cuprinsă între scadenţa sumei facturate şi  data introducerii cererii de emitere a somaţiei de plată.

Domenii speta