Acordarea sporului de 15% si 75% pentru activitatea desfasurata în cadrul compartimentului de recuperare, sectie respectiv compartiment cu paturi de recuperare. Sporul de 15% prevazut în anexa i titlul ii pct. 13 din omsps 721/205 si cel de 75%...

Decizie 1692 din 20.10.2010


MATERIE: LITIGIU DE MUNCA .

Acordarea sporului de 15% si 75% pentru activitatea desfasurata în cadrul compartimentului de recuperare, sectie respectiv compartiment cu paturi de recuperare.

Sporul de 15% prevazut în anexa I titlul II pct. 13 din OMSPS 721/205 si cel de 75% prevazut în anexa II, titlul I se cuvine si personalului care presteaza activitate în scopul recuperarii medicale a bolnavilor internati în sectii respectiv compartimente cu paturi, datorita specificului activitatilor desfasurate la patul bolnavului.

DECIZIA CIVILA NR.1692/R/ 20.10.2010

(DOSAR NR. 426/111/2009)

Prin sentinta civila nr. 270/LM din 22 februarie 2010 pronuntata de Tribunalul Bihor în dosar nr. 426/111/2009, s-a respins actiunea precizata formulata de reclamantul B.P. în contradictoriu cu pârâtul S.C.N. SI P. ORADEA .

  Fara cheltuieli de judecata.

Pentru a pronunta în acest mod, instanta de fond a avut în vedere urmatoarele aspecte:

Tribunalul a retinut ca reclamantul îsi desfasoara activitatea de kinetoterapeut în cadrul S. C. de N. si P. Oradea, la L.R.M.F. si B. sub îndrumarea medicului sef de sectie, fapt ce reiese din sarcinile de serviciu depuse la dosar.

Potrivit prevederilor Regulamentul privind acordarea sporurilor la salariile de baza aprobat prin OMS 721/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de spor în procent de 15% din salariul de baza personalului de specialitate medico sanitar si auxiliar sanitar din sectii si compartimente cu paturi de recuperare, medicina fizica si balneologie pentru activitatea care se desfasoara în conditii ce solicita o încordate psihica foarte ridicata sau care se desfasoara în conditii deosebite.

De asemenea în Anexa la regulament pct. 6.1. se prevede ca sporul de 75% se acorda personalului medico sanitar si auxiliar sanitar din sectiile si compartimentele cu paturi în specialitatile: psihiatrie, neuropsihiatrie infantila.

Prin întâmpinare pârâta a recunoscut ca pâna în luna iunie 2008 reclamantul a beneficiat de un spor de 15% pentru activitatea desfasurata la  Sectia de neurologie, însa prin modificarile aduse Ordinului nr. 721/2005, respectiv OMSP nr. 1068/28.05.2008 beneficiaza de sporul mediu de 75% personalul de specialitate medico sanitar si auxiliar sanitar din unitati, sectii si compartimente cu paturi în specialitatile: recuperare neuromotorie, recuperare neuropsihomotorie, recuperare neuromusculara si recuperare neurologica, spor care se acorda muncii personalului de specialitate medico sanitar si auxiliar sanitar din sectii cu paturi, reclamantul fiind încadrat ca kinetoterapeut, îndeplinind alte atributii de serviciu, respectiv conduce programul de recuperare medicala întocmit pe baza diagnosticului stabilit de medicul specialist- pct. 3 din fisa postului, proceduri care pot fi de kinetoterapie, electroterapie, balneoterapie, etc.

De altfel, din depozitia martorei L.M.M. instanta a retinut ca reclamantul se ocupa cu recuperarea deficitului motor al pacientilor desfasurându-si activitatea atât în cadrul sectiei de neurologie cât si în compartimentul recuperare.

Faptul ca reclamantul presteaza activitate si la sectia neurologie, pentru pacientii care nu se pot deplasa la locul special amenajat pentru proceduri, s-a apreciat ca nu înseamna ca acesta preia din atributiile personalului auxiliar de specialitate si respectiv ca poate beneficia de sporurile prevazute pentru acest personal.

 De altfel, tribunalul a retinut ca reglementarea se refera numai la personalul normat si încadrat la patul bolnavului, iar personalul din cadrul L.de M. F. si R. medicala beneficiaza de alte sporuri expres reglementate.

Apararea reclamantului potrivit careia este discriminat fata de cadrele medicale din compartimentul respectiv, s-a apreciat de catre instanta ca fiind neîntemeiata, avându-se în vedere ca dispozitiile art. 1, 2 al. 3 si art. 27 al. 1din OG 137/2000 au fost declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 818/2008.

În contextul considerentelor mai sus expuse tribunalul a apreciat actiunea formulata ca fiind neîntemeiata, fiind respinsa ca atare, luând  act ca nu au fost solicitate cheltuieli de judecata de catre pârât.

Împotriva acestei hotarâri a declarat recurs reclamantul B.P.solicitând admiterea acestuia, modificarea hotarârii recurate în sensul admiterii actiunii astfel cum a fost precizata în sensul obligarii pârâtei la plata sporurilor ce i se cuvin acestuia pentru activitatea desfasurata, respectiv 15% spor sectie neurologie cu începere din 01.07.2008 la zi si în continuare, 75% spor compartiment de recuperare neuromotorie începând din 01.02.2008 la zi si în continuare, cu cheltuieli de judecata în ambele instante.

În sedinta publica din data de 13 octombrie 2010 recurentul reclamant si-a precizat cererea solicitând un spor de 5,35% din salariul de baza reprezentând spor sectie neurologie pe perioada 01.07.2008 pâna la 01.07.2010 si 37,5 % din salariul de baza reprezentând spor compartiment de recuperare neuromotorie începând din data de 01.02.2008 pâna în 01.07.2010, cu cheltuieli de judecata în ambele instante.

În dezvoltarea motivelor de recurs recurentul a criticat hotarârea pentru nelegalitate si netemeinicie, aratând în acest sens ca instanta de fond a dat o gresita interpretare materialului probator administrat în cauza cu consecinta unei gresite aplicari a prevederilor legale în materie.

Mentioneaza ca îsi desfasoara activitatea ca si kinetoterapeut în cadrul S. C. de N. si P. Oradea fiind încadrat la L. de R.M.F.B. iar în conformitate cu adresa nr. 2953/30.10.2008 îsi desfasoara activitatea timp de  7 ore la  Sectia de Neurologie III- Terapie intensiva, exclusiv si efectiv la patul celor mai grav bolnavi.

Sustine în consecinta, ca în mod gresit instanta de fond a respins actiunea formulata privind acordarea sporurilor prevazute de OMPS. 721/2005 cu modificarile si completarile ulterioare pe considerentul ca locul de munca la care este încadrat  nu reprezinta sectie cu paturi în conditiile în care activitatea sa se desfasoara, la patul bolnavului, activitatea sa presupunând un contact direct si permanent cu bolnavi extrem de gravi, în vederea recuperarii acestora ceea ce determina un mare consum de energie fizica si psihica cu consecinte directe si ireversibile asupra starii sale de sanatate.

De altfel, sustine ca potrivit fisei postului depusa la dosar,  pe baza diagnosticului clinic corect si complet stabilit de medicul specialist, acesta concepe si conduce programul de recuperare medicala prin  kinetoterapie, (pct. 3) concepe si aplica programul de  kinetoprofilaxie primara si secundara, elaboreaza  planul terapeutic în etapa  pentru tratamentele individuale, tine evidenta si urmareste eficienta tratamentului de kinetoterapie, participa la consultatiile si reexaminarile medicale informând medicul asupra starii bolnavului si  colaboreaza cu medicul  neurolog de pe sectia unde îsi desfasoara activitatea.

Astfel,  învedereaza recurentul ca activitatea sa nu se deosebeste cu nimic de cea a  medicului sau personalului auxiliar care, conform structurii organizatorice îsi desfasoara activitatea la Sectia de Neurologie TI, si, fara a diminua importanta actului medical, activitatea sa este esentiala si de neînlocuit.

Mai arata ca, desi actul normativ este ambiguu si interpretativ, aplicarea acestuia trebuie facuta în functie de scopul urmarit de legiuitor, acela de compensare baneasca a eforturilor fizice si uzurii morale generate de o asemenea activitate.

Cererea formulata este de altfel confirmata chiar daca în mod  indirect si de regulamentul din 7 iulie 2005 privind acordarea sporurilor la salariile de baza în conformitate cu prevederile art. 13 din OUG nr. 115/2004 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 125/2005 în enumerarea prevazuta de acest articol figurând si "laboratorul" printre locurile de munca care beneficiaza de asemenea sporuri.

Cât priveste cererea precizata arata ca solicita acordarea sporurilor raportat la activitatea efectiv desfasurata, respectiv 2 1/2 ore la Sectia Neurologie si 3 1/2 la Compartimentul re recuperare neuromotorie , precum si 1 ora la sala de kinetoterapie.

Legal citat intimatul S. C. de N. si P. Oradea a depus la dosar întâmpinare, solicitând respingerea recursului ca  nefondat si mentinerea sentintei recurate în totalitate ca legala si temeinica.

Sporurile solicitate de reclamant se acorda pentru activitatea care se desfasoara, conform fisei postului, la patul bolnavului, ori conform fisei postului depusa la dosar, personalul din cadrul  L. de M. F. si R.M.  are alte atributii,  aplicând procedurile stabilite de medicul de specialitate.

Sustine intimata  ca reglementarile legale invocate se refera numai la personalul normat si încadrat la patul bolnavului iar personalul din cadrul L. de M.F. si R. beneficiaza de alte sporuri conform procedurii pe care o practica.

Faptul ca, uneori starea pacientului nu-i permite acestuia sa se deplaseze la locul special amenajat pentru proceduri, acestea aplicându-i-se astfel la patul bolnavului, nu înseamna ca reclamantul preia din atributiile personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar normat si încadrat la patul  bolnavului.

În drept sunt invocate prevederile art. 115 Cod procedura civila si OUG nr. 721/2005 cu modificarile si completari ulterioare.

Examinând sentinta recurata prin prisma motivelor de recurs cât si din oficiu instanta retine urmatoarele:

Conform prevederilor anexei I titlul II pct.13 din OMSPS 721/2005 beneficiaza de un spor de 15 % din salariul de baza personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din sectii si compartimente cu paturi de neurologie iar potrivit prevederilor anexei II titlul I A11 pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din unitati, sectii si compartimente cu paturi în specialitatile: recuperare neuromotorie, recuperare neuropsihomotorie, recuperare neuromusculara si recuperare neurologica beneficiaza de un spor mediu de 75% din salariul de baza.

Recurentul având calitatea de kinetoterapeut în cadrul S.C.de N.si P. Oradea la L.de R.M.F.si B. presteaza activitate atât în cadrul sectiei de neurologie cât si în compartimentul de recuperare, sectie respectiv compartiment cu paturi de recuperare în specialitatile: recuperare neuromotorie, recuperare psihomotorie, neuromusculara si neurologica, acesta conducând programul de recuperare medicala întocmit pe baza diagnosticului medicului specialist.

Ori, prin natura specializarii si activitatea desfasurata care are drept scop recuperarea medicala a bolnavilor cu precadere internati în sectii respectiv compartimente cu paturi, se apreciaza ca reclamantul este îndreptatit la sporurile mentionate anterior, îndreptatire ce rezulta din interpretarea dispozitiilor normative conform spiritului legii si nu doar conform literei legii .

Desigur ca si tratamentul medicamentos asigura o recuperare a sanatatii deteriorate de afectiuni neurologice sau neuropsiho-motorii dar cel putin, în aceeasi masura daca nu chiar în proportie covârsitoare recuperarea în astfel de situatii este asigurata de activitatea kinetoterapeutilor, respectiv a profesorilor CFM, activitate care de cele mai multe ori se desfasoara la patul bolnavilor, fiind de cele mai multe ori bolnavi nedeplasabili sau greu deplasabili, într-o prima faza astfel ca tocmai datorita acestui specific al activitatii, acestia sunt personal de specialitate care lucreaza în conditii grele, prestându-si activitatea fractionat la mai multe din locurile de munca prevazute în anexele la OMPS 721/2005, astfel ca si sporurile vor fi acordate în functie de timpul efectiv lucrat în acele locuri, potrivit art. 13 din anexa la Regulamentul aprobat prin Ordinul susmentionat.

Ca atare, criticile recurentului sunt fondate si vor fi admise în baza prevederilor art. 304 pct. 9 Cod procedura civila, cu consecinta modificarii hotarârii instantei de fond ca fiind nelegala si netemeinica, bazata pe gresita interpretare si aplicare a prevederilor Ord. 721/2005, urmând a fi admisa actiunea reclamantului asa cum a fost formulata si prin urmare se va dispune obligarea pârâtei la plata în favoarea recurentului a sporului de 15 % pentru perioada 01.07.2008-01.07.2010 si 75 % pentru perioada 01.02.2008-01.07.2010, sporuri care urmeaza a fi acordate pentru activitatea efectiv desfasurata în cadrul Sectiei de Neurologie raportat la durata programului de activitate.

Întrucât intimata este în culpa procesuala în temeiul art. 274 Cod procedura civila va fi obligata aceasta sa-i plateasca recurentului suma de 300 lei cheltuieli de judecata reprezentând onorariu avocatial