Stabilire masa succesorala

Sentinţă civilă 738 din 26.05.2009


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA S

CIVIL

SENTINŢĂ CIVILĂ Nr. 738

Şedinţa publică de la 26 Mai 2009

Completul compus din:

PREŞEDINTE GB

Grefier DC

Pe rol pronunţarea în cauza civilă privind pe reclamantul N K şi pe pârâtele M B, M P. E, M P. E, având ca obiect succesiune.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, cu ocazia pronunţării, lipsesc părţile.

Procedura legal îndeplinită.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de 25 iunie 2009, susţinerile şi concluziile părţilor fiind cuprinse în încheierea din acea dată, care face parte integrantă din prezenta sentinţă, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru azi, 26 iunie 2009.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă deliberând constată următoarele:

Prin cererea depusă în 22.12.2008, reclamantul N K le-a chemat în judecată pe pârâtele M B, M P. E, M P. E, solicitând instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună asupra următoarelor: masa succesorală după defunctul M I, decedat la data de 6 aprilie 1987, se compune din cota de 1/3 părţi din imobilul înscris în CF 17 CM, top 40, 41, curte intravilan şi grădină în suprafaţă de 1531 mp., că unica moştenitoare a defunctului M I este M B în calitate de soţie supravieţuitoare, să se dispună ieşirea din indiviziune a pârâţilor cu privire la imobilul înscris în CF 17 CM, top 40, 41 prin atribuirea imobilului pârâtei, să fie obligată pârâta să încheie act apt pentru intabulare cu privire la imobilul în litigiu, iar în caz de refuz hotărârea instanţei să ţină loc de act apt pentru intabulare, să se dispună înscrierea dreptului de proprietate în CF pe numele reclamantului.

În motivarea cererii reclamantul a arătat că pârâtele M P. E şi M P E şi defunctul M I sunt coproprietari în cote de 1/3 părţi asupra imobilului în litigiu înscris în CF 17 CM. De cele două pârâte surori nu se mai ştie nimic, în afară de faptul că M P I şi M Borlaba le-au despăgubit cu sultă pentru cota de 1/3 din imobil. M I decedat la 6.04.1987 a folosit împreună cu soţia M B, în mod continuu, întreg imobilul. În 20.08.2008 M B a încheiat cu reclamantul N K a promisiune bilaterală sinalagmatică de vânzare-cumpărare prin care pârâta şi-a asumat obligaţia de a dezbate succesiunea după defunctul soţ şi partajarea imobilului, precum şi să dea act autentic pentru intabulare.

În drept a invocat art. 974 Cod procedură civilă,art. 1073, 1077 Cod civil, art. 5 al. 2, art. 29 din Legea 247/2005.

A depus acte de stare civilă. Extras CF, taxă de timbru de 392 lei, promisiunea sinalagmatică de vânzare-cumpărare.

Pârâta M B a depus întâmpinare arătând că este de acord cu acţiunea reclamantului, că a primit de la reclamant întregul preţ cu care i-a vândut imobilul. A precizat că este singura moştenitoare după defunctul soţ.

Pe seama pârâtelor M P. Eliesabeta şi M P E a fost numit curatorul SE cu dispoziţia nr. 94/19.05.2009. La interogatoriul luat curatorului în 25.05.2009 acesta a arătat că are cunoştinţă despre faptul că M I, cu banii de veteran de război, şi-a despăgubit surorile cu cota parte ce le revenea din imobilul din litigiu şi că acestea au plecat, iar în imobil au rămas soţii M I cu M B.

Instanţa reţine că reclamantul are calitatea de creditor, potrivit art. 974 Cod civil faţă de pârâta M B cu care a încheiat o promisiune bilaterală de vânzare cu privire la imobilul din CF 17 CM, nr. top 40, 41 compus din curte intravilan şi grădină în suprafaţă de 163 mp. Acest imobil, potrivit extrasului de CF depus la dosar se găseşte în proprietatea pârâtelor M P. E, M P. E şi a defunctului soţ al pârâtei M B, M I decedat la 6.04.1987. M I decedat la 6.04.1987 este soţul pârâtei M B şi fratele celorlalte două pârâte.

Din probele administrate constând din răspunsul la interogatoriu a curatorului, coroborat cu apărarea pârâtei M B, rezultă că defunctul M I după 1938 le-a despăgubit pe cele două surori cu sultă corespunzătoare cotei de câte 1/3 parte din imobilul curte intravilan şi grădină din CM, înscrise în CF 17, top 40, 41. M I împreună cu soţia B au folosit acest imobil până la decesul lui M I, iar pârâta B este soţia supravieţuitoare a lui M I.

Instanţa va constata că această pârâtă M B are calitatea de moştenitor a defunctului M I decedat la 6.04.1987, iar acesta din urmă a lăsat la data decesului său în compunerea masei succesorale întreg imobilul grădină şi curte intravilan din CM înscris în CF 17, top 40, 41. prin despăgubirea cu sultă corespunzătoare cotelor către cele două surori pârâte, M I a devenit singur proprietar asupra imobilului, potrivit art. 728 Cod civil, iar la rândul ei, M B în calitate de soţie supravieţuitoare conform art. 1 din Legea nr. 319/1944, potrivit cu care soţul supravieţuitor moşteneşte averea întreagă a celuilalt soţ, având în vedere că nu sunt moştenitori acceptanţi dintr-o altă clasă de moştenitori, este unica moştenitoare acceptantă a defunctului său soţ.

Pârâtele M P. E şi M P. E nu şi-au exercitat dreptul de opţiune succesorală în termenul prevăzut de art. 700 Cod civil.

Pârâta M B la 20.08.2008, prin actul sub semnătură privată, promisiune sinalagmatică de vânzare cumpărare i-a vândut promitentului cumpărător, reclamantul din cauză, imobilul înscris în CF 17 CM, top 40, 41, compus din curte şi grădină cu 163 mp din CM nr. 128 la preţul de 5000 lei achitat la aceeaşi dată. în acest înscris părţile au prevăzut că în cazul în care promitenta vânzătoare B M nu-şi îndeplineşte obligaţia de a face asumată prin promisiune faţă de promitentul cumpărător, acesta din urmă poate solicita instanţei să pronunţe o sentinţă care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare.

În instanţă această pârâtă a recunoscut pretenţia reclamantului şi a solicitat pronunţarea sentinţei care să constate intervenită vânzarea.

Potrivit art. 1295 pct. 2 Cod procedură civilă, în materia de vindere de imobile, drepturile care rezultă prin vânzarea perfectă între părţi, nu pot a se opune mai înainte de transcripţiunea actului, unei a treia persoane care ar avea şi ar fi conservat după lege oarecare drepturi asupra imobilului vândut. Prin imobile, în accepţiunea legii, fac parte terenurile şi construcţiile pentru care condiţia autenticităţii actelor este cerută ad validitatem pentru a fi respectat principiul opozabilităţii faţă de terţi a înscrierilor în cartea funciară prev. de art. 20-25 din Legea 7/1996. înscrisul denumit promisiune bilaterală de vânzare cumpărare nu reprezintă un contract autentic ci este o dovadă a plăţii efectuate între părţi. Pârâta nu şi-a îndeplinit obligaţia de a perfecta convenţia intervenită la 20.08.2008. reclamantul a făcut dovada că a cumpărat imobilul din CF 17 CM top 40, 41 de la pârâta B, în sensul că a achitat contravaloarea lui de 5000 lei potrivit înscrisului sub semnătură privată din dosar, încheiat la 20.08.2008.

Instanţa va da eficienţă art. 969 Cod civil, art. 1073 – 1077 Cod civil şi va constata că reclamantul este proprietarul imobilului teren şi grădină intravilan din CM nr. 128, identificat cu extras CF 17 CM, top 40, 41 prin promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare din 20.08.2008, iar prezenta hotărâre va ţine loc de act de vânzare-cumpărare pentru imobilul mai sus descris.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea reclamantului K N cu domiciliul în B, sat, nr.  împotriva pârâţilor M B cu domiciliul în com B, sat, nr. , jud. M şi M P. ELSIABETA, M P. E cu ultimul domiciliu cunoscut în , nr. , jud. M, prin curator, cu domiciliul în , nr. , jud. M.

Dispune ieşirea din indiviziune cu privire la imobilul înscris în CF 17 CM nr. top 40, 41 compus din curte şi grădină cu 1631 mp şi-l atribuie în natură, în compunerea masei succesorale a defunctului M I decedat în 6 aprilie 1987 se compune din întreg imobilul înscris în CF 17 CM nr. top 40, 41 compus din curte şi grădină cu 1631 mp  cu titlu drept de moştenire şi ieşire din indiviziune.

constată că pârâta M B este unica moştenitoare a acestui defunct în calitate de soţie supravieţuitoare şi-n această calitate a încheiat în 20 august 2008 cu reclamantul o promisiune sinalagmatică de vânzare cumpărare cu privire la imobilul înscris în CF 17 CM nr. top 40, 41 compus din curte şi grădină cu 1631 mp.

Obligă pârâta M B să încheie cu reclamantul act autentic de vânzare cumpărare apt pentru intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului, în caz de refuz prezenta sentinţă va ţine loc de act apt în sensul arătat mai sus.

Intabulează dreptul de proprietate cu titlu drept de vânzare cumpărare pe numele reclamantului în CF asupra imobilului de mai sus.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 26 mai 2009.

Preşedinte,

GB Grefier,

DC

Red. G.B/26.06.2009/tehnoredd. .D.C. 29. 06. 2009

7 exemplare